Forum eDziecko edziecko Wcześniaki
ZMIEŃ
      dzielny

dzielny

(15 wyników)
    • ... i jest CUDOWNY a początki były bardzo trudne. Urodził się w 25 hbd 900 gram 29 cm, oprócz "atrakcji" wcześniaczych był jeszcze konflikt serologiczny, długa i ciężka droga za nami ale w domu mam cudownego i dzielnego chłopczyka (i córcie też), który biega ma swoje zdanie i wszystko rozumie chociaż z mową jesteśmy do tyłu. KOCHAM CIĘ SYNKU :):):)
    • Witam wszystkie mamy wcześniaczków.Mój maluszek przyszedł na świat 30.07.2007r.w 27 tygodniu ciąży i ważył zaledwie 830g.Był taki maleńki i taki cudowny.Sierpień był dla mnie ciężkim miesiącem,Oskar mało przybierał na wadze.Miał operowany przewód Bottala,potem były infekcje(posocznica i gronkowiec).30 dni spędził na oiomie pod respiratorem.1 września pierwsze łzy mojej radości mój okruszek zaczął sam oddychać.po raz pierwszy słyszałam jak płacze ma czkawkę i kicha.Siedziałam ...
    • Jeszcze nie mogę napisać o takich osiągnięciach jak Beatka o Małgosi ,ale mój kochany Oliwierek też powolutku idzie do przodu: - od 3 dni Oliwier podnosi się w łóżeczku i stoi (teraz próbuje już gdzie tylko może jak podpełznie do mebli to próbuje stawać , wczoraj np złapał się za moja nogę i też chciał wstawać)ja się z tego bardzo ciesze chociaż nasza rehabilitanta powiedziała że wolała by żeby jeszcze nie wstawał tylko doskonalił czworakowanie:( - czworakuje już coraz lepiej ...
    • chcę się pochwalić, moje dzieciątko, za tydzień skończy 13 miesiecy, zaczęło wczoraj raczkować! Uff, nie był rehabilitowany, ostatnio poszliśmy na wizytę do rehabilitantki i stwierdziła że trzeba było trochę pomóc mu w rozwoju, przestraszyłam sie ze bedzie kiepsko, ale tu taka niespodzianka! A już zaczynałam mieć schizy że juz tylko bedzie na brzuchu jeździł! Teraz czekamy aż zacznie sam siadać! Pozdrawiam
    • Dziś Bartuś ruszył bez trzymania do przdu. Najpierw zauważyłam, że w kojcu przeszedł z jednego końca na drugi. Potem już na dywanie przychodził kilka razy gdy go zawołałam. Jestem taka dumna! Dodam, że Bartuś ma 16 miesięcy i 1 tydzień (kor. 13) i nigdy nie był rehabilitowany. Ostatnie 3 miesiące to było raczkowanie z prędkością światła. Ostatnie 2 tygodnie to taie nieśmiałe próby z chodzeniem boczkiem przy meblach. Ale ak nieporadne, że byłam przekonana, że ten etap potrwa znac...
    • Witam wszystkie mamy serdecznie. Gdyby mi ktoś 4 tygodnie temu powiedział, że będę uczestniczyć w takim forum w życciu bym nie uwierzyła... a tymczasem... 3 tygodnie temu przyszło na świat moje serce.. Przez moje nadciśnienie lekarze zdecydowali zakończyć ciąże. Malutki oddychał sam - przez 2 doby miał tlen do noska, potem chwile namiot - teraz separacja 95-100 bez żadnego tlenu. Szybko został przeniesiony z Intensywnej terapii na sale wcześniaków bo już w 6 dobie. Toleruje je...
    • Witam wszystkie mamy wcześniaków, jestem na forum codziennie, ale dziś postanowiam dopiero coś napisać. Jak w tytule zaznaczyłam jestem mama wcześniaczka który urodził sie w 23 t.c. - waga urodzeniowa 490g, dziś skonczył 2 latka. Nie sposób napisać w kilku zdaniach co przeszło moje dziecko, pewnie książkę można by napisać ale w skrócie postaram sie cos opowiedzieć.Mój synek - Łukaszek leżał w szpitalu 5 m-cy, przeszliśmy: 1. Krwawienie wewnątrzczaskowe II st. 2.Kilkakrotne zapal...
    • Ale to przeleciało Mateuszek dziś ma swoje pierwsze urodzinki ;o) Moje 750g waży prawie 8kg,ma dwa ząbki śmieje się na głos jak tylko komurke dostanie do ręki no i uwielbia z tatą wariować. Pozatym oczka po laserach zezują no i wada w prawym oczku +1 a w lewym -0,5 okularki mamy mieć w sierpniu po zabiegu botuliną na zeza,słuch ok, serducho też(ostatnia wizyta u kardiologa w lipcu)Pulmonolog mówi że jest super Mati niemiał ani jednego bezdechu nic mu nieświszczy przy oddechu jedn...
    • Dziewczyny doczekałam się. Mój synek sam siada (skończone 9 miesięcy (8 korygowane). Czekałam, no i się doczekałam. Ten post kieruję do martwiących się mam. DOCZEKACIE SIĘ, ZOBACZYCIE !!!
    • Dzisiaj wróciliśmy ze szpitala ja zwykle musieliśmy zostać dwie doby bo misiu dostał obrzęku moszni i miał stan podgorączkowy. Mój dzielny mały chłopczyk czuje się troszke lepiej miał dwa znieczulenie ogólne i zewnątrzoponowe usunieto mu wodniaka i przepuklinke. Teraz tylko się modlę żebyśmy jakiegoś s.. nie przywieźli ze sobą bo niestety nie było miejsca że położyć nas na osobnej sali a w sali obok leżał chłopiec, który właśnie przechodził zapalenie płuc. Mam strasznie podły na...
    • Wczoraj wieczorem Szymonek mial operowaną przepuklinke, niestety uwiezla. Caly dzien bylo ok a wieczorem zaczal plakac, nie wiedzialam co mu jest , az pomyslalam ze moze przepuklinka, probowalam odprowadzic ale nie szło i mały plakał strasznie, wiec pojechalismy do szpitala. Z racji tego ze szybko zareagowałam, zabieg odbyl sie w godzinke potem i wszystko jest ok. Tylko dzisiaj walczylismy z wysoką temperaturą- ponad 39, ale pomogly oklady i leki. Teraz przyjechalam na noc do domu...
    • W końcu doczekalismy się, Kubuś 8,5 miesięcy( 6,5 korygowane)wczoraj zaczął pełzać, robi to troszkę nieudacznie ,ale ruszył do przodu! Przestał coprawda gaworzyć, ale neurolog powiedziała,ze to całkiem normalne. Teraz czekamy na siad i chodzenie. Pozdrawiam Mamusie!
    • Ale się cieszę:))) Muszę przyznać, że po etapie"nicnierobienia" Jasiek zdecydowanie załapał etap "wszystko-naraz". Usiadł sam 3 razy wczoraj i raz dzisiaj, robi to jeszcze niemrawo ale robi:)))) No to teraz czekamy na raczkowanie bo pozycja raczka i kilka kroczków jest już grana od jakiegoś czasu. Oby więcej było takich chwil:))) Pozdrawiamy Basia i Jaś
    • Mój Mikołajek 28 tyg z wagą 1110gr ,ciąży bliźniaczej skończył roczek i jest niezłym rozrabiaką, stawia pierwsze kroki,mówi pierwsze słowa,jest ciekawy świata widzi i słyszy prawidłowo mimo że miał retinopatie II stopnia-operowaną.Jestem bardzo dumna z niego że tak sobie poradził.Kochane mamy wcześniaków musicie więc być zawsze dobrej myśli,chociaż nie jest to łatwe. Pozdrawiamy Was
    • Ten maluszek, wczesniaczek, ktory wciaz na intensywnej terapii DZIS ZLAPAL JEJ PIERS po raz pierwszy!!!!! Po prostu sie poryczalam, jak siora do mnie do pracy zadzwonila, mowila, ze miala Go jak zawsze na rekach przy piersi (od tyg mn.w moze Go brac)i On wciaz ma maseczke na oddychanie, wiec pielegniarka nie kazala jeszcze dawac piersi, ale On ponoc szukal mocno i Ola zapytala i powiedzieli zeby sprobowala i....zaraz zwolali wszystkich pediatrow i pielegniarki i zaczeli foty pst...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się