dzielny

(9 wyników)
  • Moja Ania chodzi z mezem do kosciola, jednego z odlamow protestantyzmu (mieszkamy w Stanach). Ja jestem niewierzaca i niepraktykujaca, ale naturalnie nie oponuje jak sie do kosciola wybieraja (m.in. dlatego, ze mam przez dwie godziny swiety spokoj). Ania bardzo lubi pania, ktora prowadzi jej lekcje, ta pani ma duzy talent artystyczny i dzieci sie sporo ucza o sztuce, robia rekodziela itp. To tytulem wstepu. Ta ich nauczycielka czyta im tez Biblie - wersje dla dzieci i potem An...
  • Mam prosbę do osób, ktore mają jakiś związek z nauczaniem w szkółce niedzielnej przy swoim zborze, czy moglibyście dać mi namiary na materiały, z ktorych korzystacie? Będę bardzo wdzięczna. W szczegolności chodzi o zajęcia dla 3-4 latków.
  • Mój mąż przygotowuje grupę gimnazjalistów do bierzmowania. Pojawiło się stwierdzenie jednego z chłopaków, że nie ma nigdzie zapisanego nakazu, aby "świętowanie dnia świętego" było związane z pójściem do kościoła. Ponoć szukał takiego przepisu ksiądz, a także siostra zakonna na katechezie. Pytanie jest konkretne, oczekuję konkretnych odpowiedzi :-) Na razie odesłałam męża do encykliki o świętowaniu niedzieli. Przy czym chłopak nie podważa świętowania niedzieli, ale fakt chodzen...
  • To pytanie z założenia retoryczne, ale chciałabym nim rozpocząć dyskusję na temat kondycji polskiego kaznodziejstwa. Podzielcie się swoimi uwagami na temat słuchanych homilii. Jak je oceniacie, czy spełniają Wasze oczekiwania pod względem formy i treści? Czego w nich brakuje? Ja w swoim życiu chyba miałam szczęscie trafiać na dobrych kaznodziei, którzy nie politykowali na ambonie, nie grzmieli o większe datki na kościół itp. Często pochylając się nad Słowem Bożym sięgali do przy...
  • Jak to jest... jeśli było się na Pasterce, to nie ma konieczności iść już pierwszego dnia Świąt do kościoła. Ale u mnie w parafii, jeśli chcę Pasterki wysłuchać po polsku, to będę na niej o 22.00. I co z Mszą następnego dnia?
  • Jak wiadomo, w święta nakazane trzeba uczestniczyć we mszy św. w dniu, w którym przypada święto lub wieczorem dnia poprzedniego. Czy w tym roku, kiedy Trzech Króli wypadło w sobotę i wierny uczestniczył tego dnia we mszy wieczornej, to obowiązuje go tez msza św niedzielna czy nie, bo był poprzedniego dnia wieczorem?
  • Mam pytanie do tych, co się znają. Mój syn chodzi czesto do kościoła zamiast w niedzielę na wieczorną mszę w sobotę. W tym roku przystepuje do bierzmowania i ksiądz, ktory podpisuje mu nieszczęsny indeks , powiedział, ze ma nie przychodzić w soboty, tylko w niedziele, bo w sobotę można przyjść tylko w wyjątkowym wypadku. Syn nie bardzo chce chodzić w niedzielę, bo jest to jedyny dzień, ktory spędzamy wspólnie. Powiedzcie, jak jest - czy ksiądz ma rację, czy też wieczorna msza sobotnia za...
  • Rytualy(6)

Zainspirowalam sie dyskusja o spedzaniu niedzieli. Macie jakies rytualy rodzinne, czy osobiste? Takie czasem tylko Wasze, ktore Wam porzadkuja czas, pomagaja znalezc swoje miejsce w rzeczywistosci? Bo ja sie wlasnie zastanowilam, ile to juz lat slucham w niedziele rano, przy bialej kawie, tego samego programu radiowego (no, prawie tego samego, bo zmienil sie - ku memu szczeremu zalowi zreszta - prowadzacy, i tytul, ale formula jest ta sama). I wyszlo mi, ze bedzie juz chyba...czterna...
  • Dziewczyny (i nie tylko) - ratunku, oświećcie! Zwykle chadzam z dziećmi na mszę niedzielną w sobotę - z różnych względów tak wolę. W najbliższy weekend wręcz MUSI tak być, bo w niedzielę, niestety, pracuję:-(( I tu pytanie, być może głupie: rozumiem, że tzw sobotnia msza niedzielna jest pełnoprawną mszą niedzielną. Ale czy ta równoważność oznacza, że mogę liczyć jutro na poświęcenie palm? Wiem oczywiście, że to tylko tradycja, nie w palemkach wszak rzecz, ale wytłumaczcie to dzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się