Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      fioletowy

fioletowy

(16 wyników)
    • Zestawienie kolorów fioletowego i żółtego jest moim ulubionym w ogrodzie. Najczęściej operuję krzewami, natomiast o bylinach mam raczej mgliste pojęcie. Szukam następującej żółto - fioletowej kombinacji bylin: - kwitnące w tym samym czasie, najlepiej latem lub wczesną jesienią, - na stanowisko bardzo słoneczne i suche, - na glebę gliniasto - kamienistą poprawianą corocznie lepszą, luźniejszą ziemią ogrodową, - wysokość maksymalnie do 60 - 70 cm, - miło, gdyby kwitło długo lub powtarzało ...
    • Mam taki plan zrobienia w ogródku części fioletowo-granatowo kwitnącej wiosną. W tym roku ślicznie kwitnie mi barwinek i (uciekła mi nazwa)... niskie kwiatki, łodyga ok 5-10cm, na czubku kwiatki w kształcie maleńkich dzwoneczków, pachnie. Potrzebuję jeszcze czegoś niskiego, kwitnącego wiosną (teraz), kwiatki fioletowe lub granatowe. Co to może być? Myślałam o fiołku, ale on zdaje się teraz nie kwitnie... Chciałabym bylinę, bez konieczności wykopywania czy okopywania na zimę...
    • Mieszkam czasowo w USA ,w naszej dzielnicy zauwazylam kwitnace piekne fioletowe drzewka niestety nikt nie potrafi mi powiedziec jaka jest ich nazwa,w sklepach dla sprzedawcow tez jest to zagadka. Zastanawiam sie nad ukorzenieniem sadzonki wegetatywnej na jesieni ,co Pan sadzi na ten temat i prosze o rade jak to wykonac aby na sadzonka sie ukorzenila,byla silna i zdrowa.
    • Witam , czy może Ktoś wie jak nazywa się ten krzew? Jego zdjęcie zamieściłam w forum OGRODY, bo tylko tam mogłam wkleić zdjęcie, jeśli mogłabym prosić o wskoczenie tam i obejrzenie tej roślinki oraz udzieleni mi odpowiedzi byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
    • owoce podobne do buczynowych, liscie dloniaste (?) w donicach rosnie. co to moze byc?
    • Proszę pomóżcie,poszukuję rośliny a właściwie drzewa (to co widziałam miało ok 2 m)podobnego z liści do akacji tylko znacznie bardziej gęste z kwiatami fioletowymi w kiściach tak jak akacji.Pozdrawiam
    • z kwiatami w kolorze błękitnym, szafirowym, niebieskim, granatowym - ale nie niebieskofioletowym czy fioletowym! Nie mam jeszcze żadnych roślin, dopiero robię spis (opierając się o literaturę): Krzewy: hortensja, budleja Davida Okrywowe: barwinek Pnącza: powojnik, groszek pachnący Jednoroczne: bratki, chabry, czarnuszka damasceńska, lobelie, żeniszki, porcelanka, łubin (?), petunie, werbeny, ołownik Byliny: astry, dzwonki ogrodowe, goryczka, kosaćce, fiołki, len, niezapominajki,...
    • Dzień dobry, czy ktoś z Was ma doświadczenie jeśli chodzi o utrzymanie w komarzycy filetowego odcienia? Wiem, że do sprzedaży są one mocno nawożone, żeby otrzymać taki kolor. Ja swoją przezimowałam, trochę zmarniała, ale jest nadal duża, wystawiłam do ogrodu, w niezbyt jasne miejsce, i czekam aż znowu się zagęści. Liście ma trochę przerzedzone i rozjaśnione. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi :) I pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
    • Moja Języczka Przewalskiego wypuściła listki, które teraz mają wygląd jak 'dorosłe', ale są malutkie - 5cm.Mam ją pierwszy rok,wiec nie wiem jak powinna się rozwijać, a kiedy ją kupowałam zeszłej wiosny (duża sadzonka) jej klapowane, wcinane liście były wys.prawie 30 cm.Może ktoś, kto ma tę bylinę, napisze czy to normalne, czy urosną jeszcze, czy coś jest nie tak.Może to jakaś choroba/ szkodnik od korzeni, bo w zeszłym roku od połowy lata końcówki liści robiły się fioletowe, po czym liś...
    • Moje drzewko szczęścia marnieje. Łodygi stają się wiotkie, liście miękkie, pojedyncze żółkną i opadają. Wiosna zmieniłam mu ziemię i podlałam dwa razy rozcieńczonym nawozem dla roślin zielonych "Zielony Dom" i na chwilę odżyło ale teraz znów zwiotczało. Ponadto zauważyłam, że na górnych pędach spód liści nabrał fioletowej barwy. Nie mam "ręki" do kwiatów,(wiele zmarnowało sie, niestety) a chciałabym mieć piękne, zielone mieszkanie. Jestem też ograniczona w moich zapędach małą ilością ...
    • Nie mam zdjęcia, nie wiem jak się nazywa. Miałam ja w doniczce, ale po przesadzeniu mi sie nie odbiła. Nie ma liści, ma delikatne cienkie łodyżki zakończone bordowym kwiatem wyglądającym trochę jak koniczynka. Na noc ten kwiat się chowa, składa. Podlewa się ją na podstawkę. Chciałam coś o niej poczytać, ale nie znam nazwy.
    • Witam jest to roślinka bardzo delikatna na cieniutkich łodyzkach na końcu ma 1 kwiatek lub listkek w kolorze fioletowym które jak jest ciemno to sie zamykają a jak jasno to otwierają (troche przypominają motyla). Moze ktoś widział taka roślinkę i zna nazwę.
    • No właśnie czym różnią się te dwa krzewy
    • proszę niech ktoś odpisze kto ma tę roślinę w ogrodzie,jak jest z nią zimą i czy da się ją rozmnożyć z tych ślicznych fioletowych owoców?
    • W zaszlym roku zakladajac swoj maly ogrodek [jestem poczatkujaca ogrodniczka] zasadzilam u siebie w ogrodku trzy kolory wrzosow :bialy,jasno fioletowe i 2 mocno czerwone. W tym roku czekala na mnie niespodzianka, prawie wszystkie byly w kolorze spranego rozu [te fioletowe i biale] , przypuszczam ze moze jest to "sprawka" tych ciemno czerwonych [zapylanie itd]. I tu pojawia sie moje pytanko czy jest jakis sposob aby w przyszlym roku wrzosy odzyskaly swoj "kupny" kolor. Pozdrawia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się