Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      grzeczny

grzeczny

(6 wyników)
    • Lubię czytać powieści dla grzecznych panienek;) Jacy jeszcze autorzy pisza książki w stylu Jane Austen lub sióstr Bronte?
    • hm... wlasnie przeczytalam slodką ksiąźeczke dla dobrze ułoźonych panienek ksiazeczka z klasycznej serii angielskiej (z 1946 r.) no i... mala bohaterka, lat 12, wyjezdza z domu do szkoly z internatem wyjezdza ze specjalnego peronu specjalnym pociągiem... w pociagu poznaje kolezanki i je duzo posiłków szkoła jest wielka, zabytkowa, wiekowa, z tradycjami, a dziewczęta mieszkają tam w .... czterech (!) wieżach do szkoły dojeżdzają oczywiście powozami a jedna z koleżanek jest niezwykle...
    • Chciałem zwrócić uwagę na jedno zdanie z artykułu: ----------------------------------------------------------------- Są to książki, które - podobnie jak "Kubuś Puchatek", choć w całkiem innym stylu - zapraszają do zabawy na różnych poziomach odczytań. ----------------------------------------------------------------- Dodam: i właśnie tym się różnią od Harry'ego Pottera. Dzieło pani Rowling jest odczytywane na jednym poziomie, niezależnie od wieku czytelnika. I to uważam za pewi...
    • czy już ktoś czytał? ciekawa jestem opinii, czy warto
    • Albo z wczesnej młodości oraz wasze wspomnienia związane z nimi. U mnie oczywiście "Klaudyna" czytana w 7 klasie podstawówki z wypiekami na twarzy. Do dziś jest moją ukochaną książką. Potem w natchnieniu pisałam do koleżanki z klasy liściki w rodzaju "Karinko, jesteś jak kwiat białego tytoniu, który czeka nocy, by pachnieć..." :DDD Krótko potem dorwałam na półce starszej siostry "Sztukę kochania" Wisłockiej i z nie mniejszymi wypiekami na twarzy uważnie oglądałam rysunki z pozyc...
    • -Dlaczego nigdy się nie uśmiechasz, Momo?- spytał mnie pan Ibrahim. To pytanie było jak cios, i to poniżej pasa. NIe byłem przygotowany. -Uśmiechać się to dobre dla bogaczy, panie Ibrahimie. NIe stać mnie na to. Wtedy, chyba żeby zrobić mi na złość, uśmiechnął się. -Uważasz, że ja jestem bogaty? -Cały czas ma pan w kasie banknoty. Nie znam nikogo, kto przez cały dzień miałby przed sobą tyle banknotów. -Tymi banknotami płacę za towar, poza tym za lokal. Pod koniec miesiąca niewiele m...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się