Forum Nauka i edukacja Savoir vivre
ZMIEŃ
      grzeczny

grzeczny

(16 wyników)
    • Czy mozna nie być dla kogoś miłym ale być grzecznym? Jak to widzi sv? Jakie są "dozwolone" metody wyrażania dystansu czy dezaprobaty dla czyjegoś zachowania nie będąc przy tym niekulturalnym? Chodzi oczywiście o sytuację, gdy z dana osobą z róznych przyczyn musimy się spotykać. No a teraz przechodząc od abstraktu do konkretu. Mój szef zachował się wobec mnie kompletnie nie na poziomie, w tej sytuacji widzę tylko jedno wyjście zmiana pracy, ale oczywiście to nie stanie się z dnia na dzień. P...
    • Student na zajęciach z języka, kwestionował zaliczenie, nie tyle kwestionował co pytał, czy za to zadanie nie powinno być policzone więcej punktów i czy rzeczywiście jest źle rozwiązane, bo według jego wiedzy wynika, że nie. Pani niechętnie odpowiadała i w końcu wypaliła-JEST pan niegrzeczny. Ale ja się tylko pytam, czy tak być powinno-odpowiedział. No nic cisza. Jak z takimi ludźmi rozmawiać? Co kolwiek by niepowiedzieć, czy wdać się w dyskusję, która ma na celu wyjaśnienie zachowania, może ...
    • Może nawet nie tyle zaproszenia, co propozycji. Znajomi wybierają się na imprezę andrzejkową organizowaną przez stowarzyszenie, do którego należą, w związku z tym cena jest atrakcyjna w stosunku do programu imprezy (przejazd, wyżywienie, program artystyczny, dancing z orkiestrą, nocleg). Zaproponowali nam kupno zaproszeń w tej samej cenie co dla członków i wybranie się wraz z nimi. Odmówiłam, bo: nie planowałam bawić się w andrzejki, tego rodzaju imprezy mnie nie bawią, raczej męczą, czas ...
    • Znow mam problem z podziekowaniami. :) Ale tym razem to mnie podziekowano i wydaje mi sie, ze dosyc nietaktownie... Ale moze sie myle? Sytuacja: odpowiedzialam na ogloszenie jednej z firm. Bylo to okolo dwa miesiace temu. Na moje zgloszenie (przeslalam dokumenty poczta elektroniczna) firma odpowiedziala automatyczna wiadomoscia, ze proces rekrutacyjny potrwac moze 2 tygodnie i do tego czasu skontaktuja sie z wybranymi osobami. Odpowiedzi nie bylo. Owszem troche bylam zawiedziona...
    • W stresujacych stytuacjach (chodzi mi glownie o rozmowy) mam beznadziejny "zwyczaj". Na zdanie mojego promotora "Przynioslem Pani te materialy", odpowiadam "Dobrze". Zawsze jak juz powiem to "dobrze", dodaje "dziekuje bardzo". Nie zawsze zdaze i czasem musze odczekac az profesor skonczy zdanie. Zle sie z tym czuje, bo wyglada jakbym np. udzialala zgody promotorowi, ze mi pomoga i przynosi dodatkowe materialy. Wszystko dzieje sie szybko i nie umiem nad tym zapanowac. Czy moje zac...
    • Mam pytanie bo sama nie wiem czy nie przesadzam ale jakoś mnie to dotknęło. Otóż od niedawna mam kota, staram się jak mogę żeby nie było zbyt mocno czuć jego obecności. Mam kuwetę zamykaną z filtrem itp. Parę dni temu odwiedziła mnie teściowa (była ponad pół roku za granicą i dodam że mamy świetne stosunki a ona sama ma kota) Wczoraj dowiedziałam się od penej osoby że powiedziała (tej osobie właśnie) cytuję "fuj ale u niej w mieszkaniu śmierdzi". Kurcze nie wiem ale jakos zabol...
    • Mam nietypowe pytanie... 3 miesiące przeprowadziłam się z Gdańska, gdzie mieszkałam całe życie, do Warszawy. Utrzymuję kontakt z przyjaciółmi i znajomymi z poprzedniego miejsca zamieszkania, jednak z powodu odległości spotkania nie są realnie możliwe częściej niż raz na 2-3 miesiące. Pozostaje telefon i oczywiście internet. Nie jestem już nastolatką, mam 42-lata, dzieci, ale bez większych problemów korzystam z udogodnień technologicznych. Moi najbliżsi przyjaciele, małżeństwo w moim wieku, z...
    • Rewanż(5)

czy też tak macie, że czujecie się w obowiązku rewanżować? jak przyjmuję zaproszenie na spotkanie, to czuję, że należy odwzajemnić się zaproszeniem do siebie. I tu zaczynają się schody. Mamy bardzo przelotnych znajomych, którzy ciągle nas zaproszają do siebie. Na ogół udaje mi się jakoś wymigać; ale raz na jakiś czas czuję, że już nie wypada po prostu i zgadzamy się wpaść na herbatkę. Problem w tym, że takie przelotne spotkanko wywołuję jakąś spiralę - jak tylko pojawiliśmy s...
    • Widoczne jest to glownie na forum - te wszystkie z przekasem napisane 'Warszawka' i 'stolyca' zamiast 'Warszawa'. Nikt, uzywajac tych pogardliwych substytow nazw stolicy nie uwaza, ze popelnia nietakt, przeciwnie - zazwyczaj mysli, ze jest szalenie dowcipny. Niegrzeczne jest to, czy sie czepiam?
    • Czasem dla wygody az prosi sie o zacytowanie rozmowy z inna osoba, a w przypadku tzw. spraw ogolnych nawet bez pytania jej o zgode. Tymczasem zauwazylem, ze napotyka to na ogromny opor niektorych uzytkownikow sieci. Co o tym myslicie?
    • Koleżanka zaprosiła mnie i jeszcze 3 znajome na pogaduszki.Podała miskę kruchych ciasteczek,miske chipsów i pojemnik z paluszkami.Wszystkie jesteśmy w "podeszłym" wieku,i z gryzieniem też bywaja kłopoty.Koleżanka /zaproszona/ wybierała palcami z miski z ciasteczkami co mniejsze ciasteczka,żeby lepiej gryźć.Po pewnym czasie gospodyni zwróciła jej uwagę: No i co tak grzebiesz w tych ciasteczkach,jakby tak każda grzebała....każda je i nie wybiera,a ty tak paluchami.A czym? Upomniana pani przepro...
    • zastrzegam z góry, ze skorzystałam z wyszukiwarki i temetu nie powielam choc z takim samym tytułem, watek był tu rozstrzasany w rku ubiegłym aczkolwoek sprawa dotyczyła innego rodzaju "przerywani". Otóz ja chciałam dowiedziec sie czy prawidłowo sie zachowałam w takiej oto sytuacji: dzwoni do mnie kolezanka , rozmowa dopiero co sie zaczeła ( moze 1-2 minuty), rozmawiamy nt pasowania na uczniów naszych synów majacego sie odbyc za 2 dni, wchodzi tesciowa ( mieszka w tym samym domu), wychod...
    • Witam. To mój pierwszy post tutaj. Mam taką kwestię. Zdarza się, że telemarketer dzwoni z propozycją sprzedaży jakiegoś produktu (np. założenie konta w banku). Ja odmawiam mu ale wtedy zwykle pada pytanie: „CZY MOGĘ SPYTAĆ DLACZEGO PAN NIE CHCE?” Jak odpowiedzieć na to pytanie kulturalnie ale bez podawania przyczyny w stylu „MAM JUŻ KONTO.”? Chodzi mi o to, że powód odmowy jest moją prywatną sprawą, ale odpowiedź „TO MOJA PRYWATNA SPRAWA, CZEMU NIE CHCĘ KONTA...
    • Kto pierwszy składa życzenia świąteczne? Starszy młodszemu,czy na odwrót? Teściowa zięciowi,czy na odwrót? :-)))-a może wszystko jedno-bylebyśmy zdrowi byli? :-))))
    • Czy przejście na "ty" bez podawania sobie ręki i ustalenia że mówiiny sobie na "ty" bylo grzeczne? Czy tak wogole wypada? Sytuacja wygladała tak, ze starsza kobieta (ale nie stara!) powiedziala do młodszej od siebie kobiety >>Mow mi "czesc", a nie "dzien dobry"<< Stad wiec, mlodsza mowi do starszej nie: "czesc Pani X", tylko "czesc X".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się