grzeczny

(54 wyniki)
  • ...nie rozumiem zachowania mojej córeczki. Ma 2 lata i 7 miesięcy. Generlanie jest grzecznym i kochanym dzieckiem. Bardzo dużo ją chwalimy i widzę, że to ją motywuje do bycia grzeczną czy do rozwijania nowych umiejętności. Niepokoi mnie jednak, że córeczka nie powie jak jej coś np. nie smakuje tylko wręcz odwrotnie mówi jakie to pyszne tyko już nie ma ochoty teraz jeść. Ostatnio jak ubierała buty za każdym razem mówiła - te buty mnie wogóle nie cisną - co było sygnałem, że się ...
  • To cytat, z przedszkola. Moje dziecko rozpoczęło 5 rok w nowym przedszkolu, po rocznej przerwie spowodowanej długotrwałą chorobą szpitalną. Synek zawsze był i pewnie tak zostanie indywidualistą - bawił się sam, nie szukal towarzystwa innych dzieci, wolił nasze lub swoje. Ma swoj świat - bardzo bogatą wyobraźnię przez co nikt - poza rodzicami - Go nie rozumie ("o czym On tak ciągle gada?") Przez to i dzieci i dorośli traktują Go z lekceważeniem... Nie chcą poznać jego świata, a On się nie kwap...
  • Czasami właśnie się nad tym zastanawiam. Moja ćorka - 4 latka jest grzeczna - raczej robi to o co ją prosimy. Ale będąc w nowych sytuacjach patrzy na nas wyczekując reakcji - czy pozwalamy na to nowe zachowanie czy nie. Myślę sobie czy nie zbytnio ją ograniczymy jak nauczymy ją prosto, że są zasady i trzeba ich przestrzegać. Przecież rzadko w życiu są takie zero-jedynkowe sytuacje. Jak to robić, zeby nie powstrzymać rozwoju samodzielności albo chęci eksperymentowania. Muszę przy...
  • Witajcie, mam dwie córeczki 5 i 3 lata. Młodsza jest okropnie zazdrosna, chociaż uważam, że to własnie ona jest częściej dopieszczana. Uważa chyba, ze tylko jej należy się moja uwaga... jest zła kiedy poświęcam uwagę starszej, ale czasem okazuje to bardzo dobitnie. Mialam taką sytuacje, wsiadamy do tramwaju nad morze, córeczki zajęły miejsca, wiec proponuję młodszej że wezmę ją na kolanka, ta odmawa mówiąc - chcę sama posiedzieć. OK, myślę, wezmę starszą na kolana. Jedziemy. Młodsza obejrzał...
  • Wyczerpuje mi się już cierpliwość i pomysły jak poradzić sobie z moim synem. Jest pierwszoklasistą. Dziś stanęłam na korytarzu otoczona przez kilku(!) nauczycieli i słuchałam jak biega po korytarzu, popycha inne dzieci, rzuca się na nie i tym podobne. Jego zachowanie nie jest agresywne, ale bezmyślne. Jest ruchliwy, ale nie nadpobudliwy. Jego klasa to większość takich chłopców i on tłumaczy, że trudno mu się opanować... W domu jest spokojny, choć uparty. Nie wiem, czy stosować kary, bo c...
  • Już nie wiem co mam robić, wszystkie pomysły wyczerpała. Mój syn jest niegrzeczny w przedszkolu. Poszedł do przedszkola jako 2 i pół latek w zeszłym roku. Przez pół roku rozrabiał-pewnie było to związane z tym, że dzieci były starsze, czasami nie rozumiały, co mówi, miały inne zabawy, itd. Po pół roku mu przeszło. Panie tylko go chwaliły. Po wakacjach znowu się problem zaczął. Dobrał się w parę z takim małym łobuziakiem i razem dokuczali, nie słuchali. Teraz to drugie dziecko już się wy...
  • Uważam, że mój czterolatek całkowicie mieści się w psycho-ruchowych normach przewidzianych dla tego wieku. Rozwój przebiega harmonijnie i bez większych problemów. Oczywiście są pewne elementy eksperymentowania, ale, moim zdaniem, nie wykracza to poza typowe zachowania na tym etapie rozwoju. Ogólnie nie mam zastrzeżeń na tym polu do własnego dziecka. Jednakże zastanawia mnie ostatnio jego wielkie przykładanie wagi do tego, czy jest grzeczny. Od jakiegoś czasu prawie codziennie...
  • Mam syna w zerówce. Jest w niej z dziećmi z którymi zna się już czwarty rok. Ostatnio coraz częściej zdarzają się sytuacje, w których mojemu synowi inni chłopcy z grupy dokuczają. Nie ma drastycznych scen, ale ich zachowanie pozostawia wiele do życzenia. Są aroganccy i agresywni w stosunku do niego. Nie potrafię nauczyć syna reakcji na ich zaczepki i głupie wybryki. Rozmawiam z nim o danym wydarzeniu, daję wskazówki, tzn. jak może odpowiedzieć czy zachować się, ale on o tym przy następnym ra...
  • Zastanawiam się czy to dobry pomysł aby 5 latkowi wypłacac codziennie po np. 50 groszy pod warunkiem że był grzeczny aby zbierał sobie na kupno np. jakiegoś wymarzonego samochodzika. Jest ostatnio strasznie nie posłuszny i szukam sposobu aby zmotywowac go do grzecznego zachowania. Ale mam wątpliwości czy to "poprawne pedagogicznie" takie płacenie w nagrodę za grzeczne zachowanie. Jak myślicie?
  • Witam, doradźcie! moja córka ma niecałe 3,5 roku. Minione cztery dni spędziła z dziadkami. Była grzeczna, nie jęczała, czasem margała, ale generalnie bez histerii. Dziecko jest od kilku godzin w domu i jest to samo co przed wyjazdem-na wszystko NIE, na to co trzeba jest NIE CHCĘ! NIE BĘDĘ! jęczy, marudzi i w ogóle. Ja się głównie zajmuję dziećmi (mam jeszcze ponad roczną córkę). Mąż jest rzadko, zwykle to on sprawia prezenty ale i na niego córka nie reaguje. Ja nie absolutnie cierpliw...
  • Mam następujący problem. Mój syn (prawie 3,5), od czterech miesięcy posługujący się sensownie ludzką mową, dość często używa w stosunku do babci, dziadka, siostry słów obraźliwych. Jak mogę się domyślać, przynosi je z przedszkola, my w domu ich nie używamy. No więc zdarza mu się powiedzieć do najbliższych: ty jesteś głupi/ ty jesteś brzydal i tym podobne. Nie są to wprawdzie przekleństwa, ale... Jak przypuszczam jest to pośredni skutek otwarcie się na mowę, korzystanie z niej, p...
  • Moja córeczka nie reaguje na żadne polecenia ( nie to żeby nie słyszała czy nierozumiała ) poprostu je ignoruje, lub odwróci się i krzyknie NIE. Robi co chce włazi wspina się, nie pomaga zdejmowanie tłumaczenie, przewróci się i dalej to samo. Wbiega pod huśtawki, ucieka, wychodzi z wózka, wymusza. Wszystko co chce ma być już natychmiast bo wrzeszczy. Nie chce iść grzecznie spać, tylko wyłazi po 10 razy z łóżka. Nie chce jeść bo jest zajęta, ale przy jedzeniu nie usiądzie jak czł...
  • Mój syn (4,5 roku) był zawsze dość "ułożonym" dzieckiem, nawet jeśli wykazywał jakieś skłonności do brojenia łatwo się go dawało utemperować. Od jakiegoś czasu w ogóle go nie poznaję, łobuzuje bez opamiętania, gdy zwracam mu uwagę, śmieje się i złośliwie łobuzuje jeszcze bardziej. Robi rzeczy, o których doskonale wie, że robić ich nie można. Przykłady z ostatnich dni: mazanie długopisem po meblach, rzucanie kamykami w samochód (dobrze, że "tylko" w mój), przeklinanie, niegrzeczne odzywki do c...
  • moja corka jest bardzo spokojnym dzieckiem, niestety w kontaktach z innymi konczy sie to placzem poniewaz dzieci jej rozkazuja czy wyrywaja zabawki a ona nie potrafi zareagowac obronnie. nie wiem jak mam jej tego nauczyc, probowalismy jej tlumaczyc ale w praktyce nie dziala. prosze o pomoc, rade lub odwolanie do jakiegos poradnika, pozdrawiam
  • mój synek ma 16 miesięcy i nerwowy charakter jeśli coś jest nie po jego myśli - rzuca tym, co ma pod ręką lub, jeśli trzymamy go na rękach, bije nas po twarzy jeśli nas uderzy - mówimy że zrobił źle i dostaje karę w postaci postawienia na podłodze - chcemy aby to był komunikat "nie trzymamy na rękach niegrzecznych dzieci" synek wtedy płacze, sam idzie do kąta i rozpaczliwie krzyczy; trwa to nawet 15 minut; zazwyczaj po 2-3 minutach przychodzimy do niego, wyciągamy ręce, pytamy czy przepr...
  • Synek prawie 3 latka, uczeszczał do złobka od 5 miesiaca zycia, teraz od wrzesnia chodzi do przedszkola. Proces adaptacji przebiegał bardzo pomyslnie - maly chetnie chodzi do przedszkola, opwoiada co sie wydażyło itd. Właściwie narzekał tylko że nie zna nowych Pan i dzieci i ze denerwuje się o mamę. Opiekunki mowiły, że synek nie płacze w przedszkolu z tesknoty tylko czasami w wyniku np. klotni o zabawki. Czyli norma. Jednakże od poczatku wrzesnia osobowosc synka bardzo się zmieniła. Na pocza...
  • witam, moja córka poszła w tym roku do 1 klasy, jako 6-latka. "Od zawsze" jest trudnym dzieckiem. W przedszkolu mieliśmy sporo problemów, ciągłe pogadanki i jakoś to sie toczyło. Teraz jest nowa szkoła nowa klasa i mamy ogromne problemy,nie wiem jak sobie z tym poradzić, żeby przed wszystkim nie skrzywdziś dziecka. Otóż dowiedziałam sie że córka jest "niegrzeczna"- nie słucha poleceń, nie wykonuje zadań, nie czuje respektu przed nauczycielem, ciągle się wierci, gada, przeszkadza, nie sku...
  • Witam serdecznie. Mam 4 letnią córeczkę. Ostatnio przestała nas w ogóle słuchać. Jest niegrzeczna - skacze po fotelu, jak coś jej nie pasuje robi okropną minę, płacze co 5 sekund, aby coś wymusić (mimo, że nie ulegamy to dalej płacze). Nie słucha się jak mówię, że nie wolno itd. Pomyślałam, ze będę ją nagradzać uśmiechniętymi buźkami, które przypina sobie na tablicę pinezkami.10 uzbieranych buziek to wymyślona przez nas obie nagroda. W dni gdzie jest niegrzeczna stawia w kratce kreskę a w dzi...
  • Mam problem z moim 5-letnim synem... a może z teściową ...? Proszę o radę, jak postępować w sytuacji, kiedy w miarę "normalne" :-) , bezproblemowe dziecko u babci zaczyna zachowywać się okropnie. Synek nie sprawia nam - rodzicom większych kłopotów - wszystkie jego humory, niegrzeczność, rozrabianie są jak najbardziej w normie, udaje nam się nad nimi zapanować, w przedszkolu też nie ma problemów. Niestety problem zaczyna się w czasie wizyt u babci (tylko jednej, drudzy dziad...
  • Witam mam taki problem i moze wy mi pomożecie go rozwiązać. Mam 3,5 letnią córeczke i mam z nia taki problem że mnie nie słucha brzydko sie odnosi do mnie i innych w sklepie sie nie odezwie do znajomych tylko brzytko na nich popatrzy.Mąż uważa ze to moja wina bo jej za dużo pozwalałam.Nie wiem co juz mam robic zeby ona była grzeczna i mnie słuchała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się