-
Witajcie, dlaczego mój 4-latek jest bardzo grzeczny w przedszkolu a w domu sprzeciwia się wszystkiemu co mu się mówi, złości się i odmawia wykonania najprostszych poleceń (np. usiądź, będziemy teraz jeść, lub chodź, idziemy się myć, nie rusz noża bo się skaleczysz itp).
Druga sprawa to jedzenie - w przedszkolu zjada swoje porcje na ogół całe, a w domu jedzenie to dla nas dorosłych wielki koszmar, przy czym nie chodzi tu o inny smak, tylko on nie chce w ogóle jeść.Na wszystkie potrawy mówi: "...
-
W co drugim wątku się przewija. Taki mityczny stwór.
Grzeczny bo to, grzeczny bo tamto.
Ale macie świadomość, że dla dziecka to pojęcie doskonale abstrakcyjne? Wór, do którego rodzice wrzucają wszystkie swoje frustracje?
Ba! Dla większości dorosłych to pojęcie niezrozumiałe i różnie interpretowane ;) Dla mnie np [i]grzeczne [/i]dziecko koleżanki to dziecko zaszczute...
-
Co robicie jak dostajecie inf., że dziecko łobuzowało? Chodzi mi co robicie dziecku? Rozmawiacie, stosujecie kary/nagrody?
Maksio wczoraj przyszedł ze p-kola ze smutną chmurką na koszulce. Wiem, że zasłużył bo widzę od tygodnia, że rogi mu wyrosły i się buntuje. W domu ja mam na to swoje sposoby, to młody testuje panie w p-kolu.
No i wczoraj rozmawialiśmy że ma smutną buźkę to nie będzie nagrody, ale jak dziś mu się uda dostać słoneczko to będzie nagroda. Nie udało się ;). Nagrody nie był...
-
witam jestem mamą 3 i pół letniego chłopca dzisiaj poszedł pierwszy raz do przedszkola ku mojemu zdziwieniu nawet nie zapłakał kiedy już wychodził pani powiedziała że był bardzo niegrzeczny agresywny dla dzieci złośliwy nie słuchał poleceń.Ogólnie w domu syn bywa nerwowy kiedy się złości krzyczy, płacze wpada w histerie jednak takie zachowanie nie jest częste w dodatku mój syn ma zespół zaburzeń rozwoju mowy czynnej i ciężko mu się porozumieć z innym. Kiedy miał 6 miesięcy przeszedł operacj...
-
Córcia od września poszła do przedszkola. Bardzo się cieszyła i chodziła chętnie. Potem dopadły choróbska i w sumie nie była dwa tygodnie. Młodsza córa w tym czasie chodziła " w kratkę. Kiedy syn miał na później do szkoły zostawał z chorą Olą a ja mogłam zaprowadzić Julę, ale kiedy szedł na 8.00 obie zostawały w domu. Potem i Jula zachorowała więc były w domu obie. Po chorobie Ola zaczęła płakać, że nie chce iść do przedszkola. W przedszkolu też nie chciała mnie puścić , płakała. Jak wychodzi...
-
mój żłobkowicz ma skończone 2,5 roku o od 10.20010 chodzi do żłobka.
Rozbrykał sie ze ho ho, jest dzieckiem żywym a do tego niegrzecznym i nieposlusznym.
Mozna mówic 100 razy i tak nic nie dociera. Staramy sie żeby były kary za nieposłuszeństwo lub nabrojenie, nie ustępujemy jak wręcz żada czegoś. Moze jakies rady od innych mam? bo ostatnimi czasy jak go odbieramy ze złobka to panie mowią że wcale nie słucha. Postawienie do kąta nie robi na nim wrażenia bo on po prostu ucieka. Ja rozumiem ż...
-
Moja córka jako 3-latka poszła do przedszkola, na poczatku była
wesoła, uśmiechnięta, po 2 miesiacach zaczęła sie wydurniać i
zachowywać głupkowato, zapewne jest to normalny etap rozwoju, a teraz
zrobiła się bardzo niegrzeczna, krnabrna i uparta, jest niemiła dla
Pań, pozatym ma problem z siusianiem, ma 3,5 roku i srednio raz albo
2 razy potrafi sie zsiusiac w przedszkolu, nie wiem z czego to wynika
bo jeszcze kilka miesiecy wczesniej potrafila przez caly tydzien ani
razu sie ni...
-
Co ja mam zrobic???
Mam bardzo dobra kolezanke, ktora ma niestety niegrzeczna corke w wieku mojej corki. Zawsze tak bylo, zawsze bila, wyrywala zabawki, ale teraz juz mam serdecznie dosc jej i jej zachowania. Mialam nadzieje, ze z czasem wyrosnie z tego ale niestety jest jeszcze gorzej. Obie zaczely szkole i tamta non-stop przezywa dzieci, uzywa brzydkich slow, namawia moja, zeby nie bawila sie z innymi tylko, itd. Moja koleznake bardzo lubie, jest mi bliska osoba i nie chcialabym jej straci...
-
Przebywając codziennie na placu zabaw obserwuję wiele dzieci. Spotykam roczniaki, dwu-, trzylatki które są bardzo spokojne i posłuszne. Są dzieci, zaznaczę, że małe dzieci, które potrafią przez dwie godziny jeździć samochodzikiem dookoła piaskownicy albo przesypywać piasek z miejsca na miejsce. Gdy usłyszą słowa "chodź, idziemy do podomu" po prostu wstają i idą. Nie awanturują się, nie uciekają, nie wspinają na drabinki i nie domagają aby je pobujać na bujawce. Mamy czy opiekunki spokojnie so...
-
Dokładnie takie zdanie usłyszałam dziś od pani w przedszkolu.
Kurczę, mnóstwo pracy włożyłam w to, żeby dobrze wychować córkę - konsekwencją
tego jest, że w przedszkolu nie bije, nie szczypie, nie drapie, jest
posłuszna, wykonuje wszystkie polecenia, nie grymasi przy jedzeniu itp. a
teraz... no właśnie... teraz mam ogromne wątpliwości, bo jednocześnie jest
bardzo wrażliwa i każdą przykrość przeżywa dwa razy mocniej niż inni i chyba
za bardzo nie umie się bronić. Co robić? Jak ją tego na...
-
Moj syn chodzil przez rok do zlobka - i byl tam takim "grzecznym lobuziakiem". Tzn. biega, wariuje, halasuje, ale nie jest agresywny i lubi bawic sie z dziecmi.
Tydzien temu poszedl do przedszkola. Przedwczoraj wchodze do sali, a tam cisza. Mlody lezy na dywanie, reszta dzieci koloruje.
Nastepnego dnia, wchodze do sali, cisza. Dzieci bawia sie w leczenie lalki.
Czy to dlatego, ze jeszcze sie adaptuja? Zawsze mi sie wydawalo, ze w przedszkolu bedzie halas i chaos? Mlody lubi przedszkole,...
-
czy trzylatek może tak dobrze rozumieć, że tata mu pozwoli na wszystko jak
trochę pokrzyczy a z mamą trzeba być grzecznym??? ja nie mam już siły. pracuję
także w weekendy, wtedy mały zostaje sam z tatą. mąż skarży się, że alek
urządza histerie, że krzyczy. twierdzi, że robi wszystko, żeby temu zapobiec
al efektów nie widać“. gdy mały jest ze mną to jest na prawdę grzeczny. gdy
jesteśmy we trójkę też jest grzeczny. a sam z tatą- histeria. rozmawiam o tym
z synem. ale to nie daje re...
-
polączcie sie ze mna w bólu...
mam dwoje dzieci-syn ma juz 7lat, byl posluszny, ulozony i wydawalo mi sie,ze to efekt mojej konsekwencji,ale jakze sie mylilam,bo corka 2lata i 2miesiace jest zupelnie inna pomimo mojej konsekwencji!
jest bardzo uparta, stawia na swoim, nie odpuszcza, walczy do upadlego o swoje,woli np.zrezygnowac z jedzenia niz jesc jak nalezy. histerycznie wrzeszczy jak cos jest nie po jej mysli, kopie, rzuca sie na podloge(bo podwine rekawy do mycia rąk, bo zakrece za sz...
-
Chodzi o generalne określenie czy do dziecka zwracac się po przyjacielsku i
jak trzeba to pogrozić i sie obrazić i dac kare(chodzi aby była dobra relacja
między dzieckiem i rodzicem,ale aby tez szanowało i aby rodzic był
autorytetem).Niechciałabym aby dziecko mówiło"sama se idz, sama se zrób, a bo
co mi zrobisz?,a ja sie nie boje, nie chce mi sie".
Jak mama powie to to jest święte.No ale to juz zakrawa o wychowanie
stanowsze.Ja tak byłam wychowana.bez żadnych przyjaznych stosunkó...
-
Witam,
Mój 3 letni synek od września zaczął chodzić do Przedszkola.
Niestety do października non stop chorował i bywał rzadko w nim ,
ale od listopada- końca stycznia chodził bez przerwy. Synek w domu
jest dzieckiem otwartym, wesołym, brykającym, jasno wyrażającym
swoje zdanie i bystrym jak na swój wiek, a w przedszkolu zmienia się
nie do poznania. Jest niesmiały w stosunku do Pań i dzieci, mało
mówi, a jak już sie odezwie to mówi cichutko prawie szeptem.
Wykonuje wszystkie pol...
-
Stałam w drogerii w kolejce i był ze mną mój dwuletni synek. Oglądał rzeczy
znajdujące się za szybką, pokazywał na szczoteczki do zębów i pasty i mówił
ten mama ten tata, ten ja. Potem zaczął dotykać mopów i innych rzeczy
znajdujących się w sklepie. Delikatnie zwracałam mu uwagę w stylu synku zostaw
chodź do mamy, zrobimy zakupy i zaraz wychodzimy. Potem poszedł do drzwi gdzie
były ulotki i sobie je oglądał bądź przynosił mi żebym zobaczyła. Drzwi od
drogerii były otwarte a za nimi dość...
-
mowicie dzieciom jak sa niegrzeczne ze je oddacie ?
bylam wczoraj swiadkiem rozmowy jednej mamy ze swoim 4 latkiem
dziecko bylo niegrzeczne wiec mama powiedziala mu, ze je odda ...
przeciez takie dziecko moze miec potem traume
jestem w szkoku
a wy ?
-
dzisiaj takie slowa uslyszalam od dyrektorki przedszkola ktora ma 2 razy w tyg kilka godzin zajec z dziecmi w grupie mojego syna
ochrzanila mnie konkretnie ze dziecko plakalo na lezakowaniu, ze nie do konca slucha jak mu mowila zeby cos zrobil, ze nie do konca potrafi sie sam ubrac od a do z, ze inaczej trzyma lyzke i zamiast wkladac pod katem lyzke z zupa (wtf?) to je po swojemu, ogolnie ze jest na dnie i nawet malutkie dzieci mlodsze od niego wiecej umieja;/ ze na pewno niedlugo dzieci z...
-
Jestem mama 3letniego chlopca i rocznej dziewczynki, synek przez pierwsze 2
lata byl naprawde bardzo grzeczny, ale ostatnio niektore jego zachowania mnie
zalamuja, np jak ktos dorosly nas odwiedza synek zamecza ta osobe, wskakuje na
nia, wyglupia sie, halasuje, jest jak w transie, nie reaguje na uwagi, dopiero
jak go wyprowadze to troche sie uspokaja. wiadomo, ze chce zwrocic na siebie
uwage, ale on i tak duzo ma tej uwagi, zawsze jak mala spi to spedzam z nim
szczegolny czas na specjal...
-
Użyłam słowa "niegrzecznych" choc nie wiem czy tak małe dziecko juz można tak
nazwac?Synek ma 13 miesięcy i wczoraj doszłam do wniosku,że mamy naprawdę
marudne dzieciątko.Od zawsze był niespokojny,zawsze potrzebował ciągłego
noszenia,bawienia,dużej porcji uwagi,nigdy nie chciała bawic się sam /jak
niektóre dzieci znajomych/.zawsze spacery i podróże do rodziny kończyły się
płaczem,wstydem .wczoraj-jak to święta pojechaliśmy do cioci i dziadków,nasz
synek-jak zawsze marudził,płakał i był...