Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      korzystny

korzystny

(8 wyników)
    • Witam, niedawno staliśmy się posiadaczami mieszkania z antresolą. na pierwszym zebraniu uchwalono wysokość zaliczek na ogrzewanie. dotąd były one uzależnione od powierzchni mieszkania, teraz przegłosowano, że 60% zaliczki stanowi zużycie ciepła, a 40% nadal uzaleznione jest od powierzchni. Wg nowego systemu na poddaszu za ogrzewanie płaci się jak za zboże. Zarządca wini antresolowców za to, że nie oszczędzają, a tymczasem okazało się, że dach jest do remontu właśnie z powodu nie...
    • Czy wspólnota mieszkaniowa musi posiadać kasy fiskalne od 1 listopada?
    • Witam Kupiłem mieszkanie w kamienicy do remontu. Rozpoczynam remomont i dowiaduje się od zarządcy wspólnoty, że jest w tej chwili przeprowadzany audyt ciepłowniczy i że prawdopodobnie podłączą nas do miejskiej nitki ciepłowniczej ale jeszcze nie wiedzą kiedy i czy wogóle w każdym razie mają taki zamiar. Nie po to kupowałem mieszkanie w kamienicy z możliwością instalacji alternatywnego ogrzewania którym mogę sobie dowolnie sterować żeby teraz ktoś "uszczęśliwiał" mnie ogrzewanie...
    • Witam! Proszę o pomoc w następującej sprawie: Mieszkania szczytowe (z racji oczywiście usytuowania) miały mniejszy współczynnik korekcyjny przy rozliczeniu wg. podzielników ciepła. W ubiegłym roku z funduszu remontowego WM szczyty zostały ocieplone, natomiast nie zmienione zostały wspomniane współczynniki, przez co oczywiście pojawia się dysprporcja opłat. Co prawda administrator zapewnił w trakcie zebrania na którym podjęto uchwałę o ocoepleniu, iz dokona tych korekt (właściw...
    • Kupiłem mieszkanie do remontu w starej kamienicy. Pierwszą pracą jaką wykonałem, było odłączenie się od centralnego ogrzewania (tak mi doradzali życzliwi mi ludzie) i przejście na piec dwufunkcyjny. Jest to znacznie tańszy i bardziej efektywny sposób ogrzewania, bo grzeje kiedy jest zimno, a nie w tzw. sezonie grzewczym. Niestety wbrew temu, co wcześniej członkowie wspólnoty mieszkaniowej mówili, nie wszyscy chcą teraz wyrazić na to zgodę. Wstyd się przyznać, ale nie miałem doświa...
    • Zwracam się z prośbą do ekspertów i formułowiczów o podanie jeżeli to możliwe, linku do wzoru lub oryginału UMOWY o wykonanie robót budowlanych termomodernizacyjnych z firmą budowlaną.Nie chcilibyśmy pominąć w niej zapisów, które w konsekwencji byłyby niekorzystne dla nas. Jeżeli nie to proszę opodanie istotnych elementów takiej umowy. W zarządzie nie mamy fachowca, który mógłby zweryfikować umowę zredagowaną przez wykonawcę robót. Z góry dziękuję.
    • witam! Właśnie dostałam zaproszenie na zebranie wspólnoty i jednym z punktów będzie - "uznanie liczników wody za część nieruchomości wspólnej i powierzenie rozliczeń mediów firmie zewnętrznej". No i nie bardzo wiem czy to jest dla nas korzystne, kiedy mamy mniejszość - większość i decydujący głos ma miasto. Jest nas czworo i praktycznie wszystkie niekorzystne uchwały przechodzą - tak choćby było z oknami, które też uznano za część wspólną, tylko przy moim sprzeciwie - reszta się ciesz...
    • Zapraszam na kolejne spotkanie z cyklu "Spółdzielnia dla Spółdzielców" poniedziałek 23.10.2006 r. godz. 18.30 w Natolińskim Ośrodku Kultury, ul. Na Uboczu 3 (Ursynów) Tematyka spotkania: 1) Korzystne dla spółdzielców rozwiązania w aktualnym prawie - Własność lokalu i własność gruntu (uchwała Rady m.st. Warszawy) - Podział dużej spółdzielni na mniejsze, ekonomiczne jednostki - Dochodzenie praw spółdzielcy w postępowaniu administracyjnym (minister i lustracja), cywilnym i karnym ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się