nisko

(24 wyniki)
  • Witam! Piszę do Pani w celu zasięgnięcia porady. Od początku wiem, że moja ciąża jest nisko usadowiona to samo jest teraz z łożyskiem od 19 tc kiedy to miałam robione USG okazało się, że jest na przedniej ściance nisko usadowione niestety nie wiem tylko jak blisko jest ono ujścia szyjki macicy. Teraz na kolejnym badaniu USG w 32 tc było widać, że nic nie uległo zmianie, niestety nie przemieściło się ku górze. Martwi mnie to bo moja Pani doktor mimo moich pytań nic więcej mi nie powiedziała ...
  • Jestem w 33 tygodniu drugiej ciąży i mam bardzo nisko brzuch, mogę spokojnie położyć płaską dłoń między biustem a brzuchem. W poprzedniej ciąży miałam wyżej (mam zdjęcia). Położna w szkole rodzenia zwróciła mi na to uwagę i postraszyła wcześniejszym porodem. Moja ginekolog natomiast powiedziała na to, że mam nisko od początku i to dlatego, że mam krótką szyjkę macicy (z pessarem) i nie jest specjalnie zaniepokojona. Jeżeli chodzi o moje odczucia - to może jedynie czasami, gdy dłużej pochodzę ...
  • jestem w 31 tyg ciąży. To moja druga ciąża. Do tej pory przy każdym USG wykonywanym przez lekarza prowadzącego ciążę, dostawałam informację, że z łożyskiem wszystko dobrze. Wczoraj byliśmy na USG 3D/4D u zupełnie innego lekarza (mój dr nie wykonuje tego typu USG). Chcieliśmy zwyczajnie zobaczyć dzidzię. Dr wszystko nam pokazał, nagrał i zaczął mnie wypytywać, czy nie mój lekarz prowadzący wpsominał coś na temat położenia łożyska. Ponieważ jego zdaniem łożysko z jednej strony jest ułożon...
  • Co oznacza w praktyce? Lekarz kazał mi sie nie przemeczać, nie dźwigać bo przy tak usytuowanym łozysku może dojść do krwawień. Dodał też że nie jest to jeszcze łozysko przodujące. Troche sie przejęłam. Czy z takiego lozyska (wcześniej bylo prawidłowo umiejscowione na ścianie tylnej) może sie zrobic przodujące i bedzie konieczne cc? Obecnie jestem w 24tc.
  • Pani Kasiu, bardzo proszę o radę - to mój 33 tydzień ciąży, na ostatniej wizycie u lekarza dowiedziałam się, że dziecko obróciło się już główką w dół i jest położone dość nisko. Na tyle, że wywiera dosyć duży nacisk na szyjkę (co zresztą czuję, np. po dłuższym spacerze). Lekarz zalecił mi jak najwięcej odpoczynku i unikania wszelkiego wysiłku. Czy są jednak jakiekolwiek ćwiczenia, które mogłabym w takiej sytuacji wykonywać bez ryzyka? Zwykle prowadziłam dość aktywny tryb życia, zresztą tak by...
  • Witam, mam pytanie, czy nisko ułożona główka dziecka może oznaczać, iż urodzi się ono szybciej? Dodam, że jestem w 39 tc, nie mam żadnych skurczy przepowiadających, a szyjka jeszcze twarda. Lekarz prowadzący nastraszył mnie, że poród u mnie to raczej po a nie przed wyznaczonym z OM terminem. Główkę natomiast dziecko ma nisko, zresztą doskonale to czuję, bo prze na pęcherz i na odbyt, tak że aż usiąść czasami nie mogę. Czy mogę choć liczyć na to, że jak już dojdzie do porodu, to że s...
  • byłam dzis na wizycie.jestem w 32 tc ( dokładnie 31tc 5 dni)i dr na usg stwierdził, ze główka córci jest baaaaaaaaaardzo nisko...to duze zagrozenie ? mam powód do zmartwienia?mam lezec 2 tyg i potem kontrola.stwiedził ze zagrazajacy poród przedwczesny...czy to wystarczy? dodam, ze szyjka 4,3 i podobno trzyma mocno ale z dnia na dzień to może sie zmienic...martwie sie, nie dostałam nic oprócz magnezu,to wystarczy? czy potrzebne sa leki na podtrzymanie?dodam,ze miewam bóle brzucha...
  • witam zazcynam 37 tydzien,dzis bylam u lekarza ktory podczac badania stwoerdzil iz glowka mego synka jest bardzo nisko i szyjka jest krotka,czy to oznacza ze porod lada dzien?
  • Wzdrygam się na myśl o cesarce i chciałabym wiedzieć, czy któraś z Was mając do końca nisko położone łożysko urodziła naturalnie, a jeśli tak, to czy nie było żadnych komplikacji. Pani Kasiu, czy Pani zna takie przypadki? Bardzo proszę o szczere odpowiedzi.
  • Dlatego w 35 tc (waga dziecka 2550g) usłyszałam od ginekologa,że urodzę na pewno dwa tygodnie przed terminem. Jestem teraz w 37 tc. Chciałam się dowiedzieć,jak długo główka może być "tak bardzo nisko",pewnie nie ma reguły,ale czy jest szansa,że taką ciążę donoszę do terminu?
  • Jestem w tej chwili w 33 tygodniu ciąży. Maluch jest dość spory (około 2600) i leży do tej pory poprzecznie. Takie położenie ( lub skośne) wykazuje każde kolejne USG począwszy od początku sierpnia. Mam nisko umiejscowione łożysko, wiec może ono przeszkadza maluchowi w przybraniu odpowiedniej pozycji. Moje pytanie dotyczy kwestii spania. Kiedy leżę na jednym bądź drugim boku, to dziecko energicznie zaczyna kopać - mam wrażenie, że po prostu go uciskam. Czy dziecko położone poprzecznie, może...
  • Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem, ze lozysko nisko polozone powinno sie podniesc chyba do 32 tygodnia. Ja mialam robione USG w 20 tygodniu, ktore wykazalo, ze lozysko jest z przodu ale lezy prawidlowo. Teraz przypadkowo wyszlo, ze lezy nisko. Czy to moze oznaczac , ze zamiast sie podnosic, lozysko sie obniza? Choc powinno byc odwrotnie. I czy sa jakies metody, ktore mozna stosowac aby jakos "zmobilizowac"lozysko do wedrowki w gore? Np. czeste spacery albo ... nie wiem co.
  • Co prawda jest to moja druga ciąża, ale wygląda całkiem inaczej i stąd moje pytanie: czy może któraś z Was tak ma: bolą mnie pachwiny, krocze spuchło, jest luźniejsze, śluz się jeszcze nie zmienił. Cierpnie mi lewa ręka i noga. Do tego dochodzą bóle kręgosłupa no i troszkę rwa kulszowa się odzywa. Bóle kręgosłupa potrafię sobie wytłumaczyć ale bóle pachwin i ud od wewnętrznej strony?!? Nie śpię po nocach bo mam wrażenie że mi nogi eksplodują a skóra na podbrzuszu boli jak diabli nie ...
  • jestem w 37tc i 3 d na wizycie lekarz powiedział, ze dziecko jest przywarte do szyjki macicy (mam ją krótką ok 2 cm). Podczas pomiaru USG główki, lekarz musiał "jeździć" głowicą po wzgórku łonowym. Mam pytanie: czy to oznacza, że dziecko jest już wstawione w wejście kanału rodnego, czy nie jest to jednoznaczne? Brzuch w ogóle mi się nie obniżył. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
  • "Łozysko na ścianie przedniej, nisko połozone" takie rozpoznanie napisal lekarz wykonujący usg w 22tc. Nic mi o tym nie mówił, rozmawialiśmy tylko o dziecku, i tu na szczęscie wszystko w porządku. Niżej zobaczyłam dopisane literki c.c.( nie jest to mój lekarz prowadzący) Trochę mnie to niepokoi, tym bardziej, ze jestem po konizacji chirurgicznej i mam 40 lat. Czy te literki to sygestia dla mojego lekarza co do porodu?
  • Nie boję się porodu bo urodziłam już 2 dzieci a mówią, że trzecie idzie dużo szybciej. Nie dostanę w moim szpitalu znieczulenia ale przeżyję. Z powodu niewydolności szyjki zawsze zaczynałam z 6 cm rozwarciem. Teraz też już mam pessar i leżę. Martwię się żeby donosić, ale wierzę że się uda a poród to już pestka. Ale ostatnio lekarka martwi się że bardzo niziutko mam łożysko. Mam nadzieję że jeszcze się podniesie. Czy gdyby jednak nie podniosło się mogę mieć cesarkę? Boję się o dziecko. Nie p...
  • Zgłupiałam już kompletnie i dlatego proszę o pomoc w wyliczeniu, kiedy mogę już bezpiecznie rodzić. Termin z ostatniej miesiączki (OM- 4 czerwca) wyliczony mi został na 11 marca (miałam regularny 28-dniowe cykle). Myślałam, że poród 2 tygodnie "przed" i dwa "po" uznaje się za poród w terminie... więc nastawiałam się, że muszę córeczkę przetrzymać do 25 lutego.. (szyjka skrócona, główka nisko i boję się, że Mała chciałaby być już z nami) Tymczasem moja ginekolog stwierdziła...
  • Otóż w moim wypisie ze szpitala po porodzie cc nie ma informacji jaką metodą wykonano cięcie (odbierając wypis w ogóle nie miałam głowy, żeby się w to zagłębiać i dopytywać). Czy standardem jest, że takich informacji się nie pisze czy może standardowo powinno się to w wypisie pojawić? Czy metoda jaką wykonano cc może mieć wpływ na ewentualne ryzyko w kolejnej ciąży i przy następnym porodzie lub powodować inne "komplikacje" w jamie brzusznej czy też wszystkie dziś stosowane metody są na tyle p...
  • Pani Ewo, zaczęłam właśnie 36 tydzień ciąży. Podczas ostatniej wizyty u lekarza (35tc), pani doktor stwierdziła, że dziecko ułożyło się już główką w dół i to tak nisko, że lada dzień mogę urodzić. Następną wizytę wyznaczyła mi za miesiąc dodając, że zapewne do tego czasu urodzę. Od miesiąca biorę no-spę i diphergan. Czy w tym momencie pozostaje mi już tylko czekanie na poród? Czy lekarz nie powinien zwiększyć częstotliwości wizyt? Dodam, że mam cukrzycę ciążową.
  • Pani Kasiu, od 24 tyg. mam założony szew na szyjkę macicy, którą lekarze oceniają, że skróciła się o 60%-80% plus rozwarcie na 1 cm. Jestem po cc w 2007 r. (brak postępu porodu, były próby parcia i nic z nich nie wyszło, po 17 godz. zrobiono cc) i lekarz prowadzący zapewnia mnie, że w mojej obecnej sytuacji tym razem poród powinien pójść szybko. Mam dwa pytania: 1. Czy fakt, że szyjka jest tak mocno skrócona równa się brakowi problemów z jej dalszym rozwieraniem i mogę liczyć na szyb...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się