Forum Turystyka Europa Skandynawia
ZMIEŃ
      norwegia

norwegia

(132 wyniki)
    • Na jednym z forów dyskusyjnych ktoś zaprzeczył, ze Polacy pracują na platformach wiertniczych. Rzekomo jest przepis, ze mogą to robić wyłącznie Norwedzy. Czy ktoś wie coś w tej sprawie?
    • Witam wszystkich Mam pytanie zw. z wwozem żywności do Norwegii (nie zamierzam wwozić żadnego alkoholu czy paliwa) - czy ten przepis o wwozie do 10kg żywności jest w praktyce przestrzegany ? Występują częste kontrole ? Chciałbym sobie zrobić zapas żywności o długiej przydatności na okres ok. 2 miesięcy (praca sez.) Będę wdzięczny za informacje
    • Witam, Wybieram się w lipcu na ok tydzien do norwegii - lot do bergen, przejazd w etapach do alesund, powrot do bergen i lot do PL. Mam zamiar wynajac auto osobowe i zatrzymywac sie kazdej nocy gdzie indziej - start w bergen, dojazd do max alesund i powrot do bergen - wszystko w ok 7 dni. Czy ktoś z Was wynajmował campera w Norwegii? Czy jednak lepiej osobowe auto i nocowac w hotelach lub B&B? Wszelkie sugestie co do miejsc wartych odwiedzenia i noclegów na tej trasie będą mile widziane!
    • Wybieram się w czerwcu na 10 dni do Norwegii z 4 osobową rodziną -Lot do Bergen a potem wynajęty samochód. Jeśli ktoś może podpowiedzieć konkretne niedrogie domki/kabiny albo campingi gdzie można wynając jakiś domek lub gotowy namiot albo inne opcje to bardzo prosze o pomoc. Wszystkie praktyczne wskazówki dotyczące pobytu w regiobie Bergen -Trondheim mile widziane. Rad
    • Witam serdecznie i proszę o wszelkie wskazówki i rady. Planowałam w tym roku podróż do Gruzji, ale okazało się że pies cierpi na lęk separacyjny i na wakacje musi jechać z nami. Gruzja w związku z tym odpadła ze względu na temperaturę i postanowiliśmy udać się na północ. na podróż mamy 4 może 5 tygodni, ale nasz kamper jest wiekowym panem i powyżej 90 km/h jeździ niechętnie. Dzieci w wieku 6 i 7 lat. Pomóżcie mi proszę w opracowaniu trasy. Co warto zobaczyć, gdzie się zatrzymać, jakich atrakc...
    • Witam znawców Skandynawii:) rozglądam się za wycieczką do Norwegii, ale wszystkie 1-tygodniowe kosztują ok. 3000zł ... trochę dużo..;) jeżeli byliście na wycieczce zorganizowanej (najchętniej samolotem), to z jakim biurem podróży? Co szczególnie warto zobaczyć, a jednocześnie żeby dało się przy tym wypocząć troszkę..? Pozdrawiam Gosia
    • Czy bez problemu wjade do norwegii majac tylko dowod osobisty?
    • Witam, jak w tym roku planujecie dojechać do Norwegii?Przez Szwecję czy przez Danię? Jakie macie spostrzeżenia z poprzednich lat?która opcja jest korzystniejsza(stosunek wygoda/do ceny)?Po przeczytaniu różnych relacji dalej nie mam pewności.
    • wiem ze moje pytanie jest strasznie glupie bo oba te kraje na pewno sa cudowne ale jako ze mam do dyspozycji tylko 2 tygodnie nie mozliwe bedzie zwiedzenie wszystkiego... gdzie wg was bardziej sie "oplaca"... kocham nature, lubie przygode ale i miasta, muzea, stare budynki... wycieczka autem, 2 osoby, finanse na sczescie ok ale nie chcemy wycieczki objazdowej z biura tylko sami i wolni jak ptaki licze na pomoc, dzieki :)
    • Dlaczego wiązary dachowe? Wiązary dachowe wykonane są z najlepszej jakości tarcicy. Drewno do wiązarów sprowadzane jest ze Szwecji, ponieważ surowy klimat oraz lata skandynawskiej tradycji i wyczucia w przygotowaniu i obróbce drewna konstrukcyjnego dają najlepszą jakość drewna świerkowego. Partner Szczecin
    • Hey, mam pytanie :) Jako, że wybieramy się na początku lipca do Norwegii PO RAZ PIERWSZY, wszelkie informacje od tych, którzy już tam byli, są dla mnie drogocenne :) Jedziemy na dwa tygodnie samochodami, mamy zamiar spać pod namiotami. Słyszałam, że można rozbijać się na jedną noc praktycznie wszędzie (byle min 100m od terenu prywatnego) ale przeczytałam gdzieś, że większość terenu jest tak kamienista, że odpowiedniego gruntu pod rozbicie namiotu jest bardzo niewiele. Jakiś gość...
    • Witam serdecznie Planuje w wakacje wybrać się z Krakowa do miasta Drammen w Norwegii. Wstępnie już zaplanowałem trasę - - Z tego co się orientowałem to drogi w Szwecji są bezpłatne, zapłacę tylko za most na granicy Szwecja-Norwegia. Pozostają więc (przynajmniej tak mi się wydaje) opłaty drogowe za przejazdy w Norwegii. Zauważyłem, że trasa przebiega przez dużą ilość tuneli. Może zacznijmy po kolei. 1) Eldettunnelen (E6) - czy jest on płatny ? jeśli tak to ile wynosi opłata i w ja...
    • Znajomi namawiają mnie na wyjazd do Norwegii - chcą dotrzeć na Lofoty. Chcą maksymalnie obniżyć koszty i planują noclegi wyłącznie w namiotach na dziko. Mam dużę wątpliwości, czy II połowa września to dobry pomysł na taką eskapadę. Jak to widzicie? Czy pogoda w tym okresie przypomina nasz listopad czy może jest trochę lepiej?
    • Wybieram się na wiosne do Norwegii i szukam informacji o rejsach wycieczkowych statkiem /promem po najciekawszych fiordach. mam tylko kilka dni i jadę z rodziną 4 osoby wiec szukam niedrogiej opcji na 3-5 dniowy rejs. Zapewne mozna coś takiego kupic przez Internet a niekoniecznie w biurach podrózy. Prosze o sugestie i ewentualnie opinie jesli coś takiego zaliczyliście Rad
    • czesc jade za tydzien do oslo we wtorek. mam tam do dyspozycji samochod i noclek kolo oslo. chialabym zwiedzic jak najwiecej mozliwe w tym czasie. powrot wsobote rano. czy o tej porze roku mozliwe jest zwiedzanie fiordow? jaki plan wycieczki polecacie? kompletnie nie znam norwegi, chcialabym zobaczyc ten glaz zawieszony miedzu skalami, hmm jakies 530km z oslo, czy drogi sa przejezdne? jakie rady z gory dziekuje za szybkie odpowiedzi
    • cześć, Czy korzystał ktoś z Was z tego typu szybkiego zwiedzania Norwegii? Interesuje mnie trasa Oslo-Bergen-Oslo. Na stronach www.norwaynutshell.com nie znalazłem informacji cyz tego typu wycieczka jest z jakimśprzewodnikiem, opiekunem grupy? Cy ich roląjest tylko zorganizowanie biletów na pociagi, promy, autobusy i ewentualnie hotele? Gdzie i keidy odbiera sie te bilety?
    • Dzień dobry, Na razie to się tylko chciałam przedstawić - piszę w imieniu swojej rodziny (2 osoby dorosłe i dwulatek), planujemy wybrać się na "objazdówkę" po Norwegii na przełomie lipca i sierpnia (2 tygodnie), więc pewnie będę tu często zaglądać :) Chcielibyśmy trochę pozwiedzać, nocować na kempingach (już wydrukowałam sobie katalog), pojeździć na rowerach. I na początek mam pytanie: kiedy jest "sezon" w Norwegii?
    • W sierpniu będę w Norwegii przez 3 tygodnie. Będzie to wycieczka objazdowa, a przewidywany dystans to ok 3500-4000 km. Czy w związku z tym opłaca się wykupić Autopass i na jaki okres czasu się go wykupuje, czy lepiej robić opłaty przy każdej bramce? Będę jechał przez Szwecję, czy kraje te mają jakąś wspólną formę zapłaty za drogi?
    • Witam serdecznie :-) Oprócz oczywistych poszukiwań w internecie pomyślałam, że może ktoś ma już swoje doświadczenia i zechce się nimi podzielić, za co będę b. wdzięczna :-) Od niedawna mieszkam w Norwegii, w okolicy Stavanger. Mój mąż ma dwa paszporty - polski i norweski. W PL skończyłam studia magisterskie. Mam pomysł, żeby być może rozpocząć studia w Stavanger, może za rok, dwa lata. Najchętniej psychologiczne. Angielskiego uczyłam się przez 12 lat, co mogę udokumentować, ale - nieużywa...
    • Byliśmy 2 tygodnie w Norwegii, z małym dzieckiem. Link do wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,62591,97908591,,Norwegia.html?v=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się