Forum eDziecko eRodzice Samodzielna mama
ZMIEŃ
      notariusz

notariusz

(27 wyników)
    • czy ktoras z was zamiast isc do sadu ( z ojcem dziecka jestesmy zgodni co do kwoty alimentow) byla moze u notariusza i zawierala tam umowe alimentacyjna z ojcem dziecka? ile to kosztuje?
    • Mój ex boi się sądów jak ognia:) A ja chcę go podać o alimenty, już ustaliliśmy kwotę polubownie i chciałabym dostać to jakoś na papierze. Czy wystarczy notariusz?
    • Witam Czy ktoś z Was może mi pomóc? Jak napisać i co zawrzec w takiej ugodzie?? Ojciec dziecka zgadza sie na zaproponowana kwotę, a ja chciałabym uniknąć "wywlekania brudów" w pisaniu uzasadnienia o alimenty jednak chce je miec zasadzone i miec w łapce wyrok. Wiem iż można napisac tzw ugodę alimentacyjna i sprawa konczy sie na 1 spotkaniu w sadzie. Bardzo prosze o pomoc bo jestem straszliwie zielona :( za co z góry serdecznie dziekuje
    • Czy jeśli obie strony się zgadzają zmienić kwotę alimentów- zmniejszyć - zwiększyć i chcą mieć to formalnie załatwione - muszą iść do sądu czy da się to rozwiązać np. umową u notariusza? Wiecie może ile to kosztuje w obu przypadkach?
    • Witam drogie emamy, uprzejmie prosze o poradę, czy wiążącym prawnie będzie notarialne spisanie oświadczenia woli rodziców dzieci w kwestii opieki nad dziećmi, odwiedzin ojca, umówionych alimentów, świąt, wakacji itp. Zakładamy, że rodzice mają rozdzielność majątkową. Czy można nie wchodzić na drogę sądową, a załatwić sprawę notarialnie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Ania
    • Może ktos się orentuje. Zgodziliśmy się z ojcem moich dzieci co do kwoty alimentów. Chcielibysmy zawrzeć ugodę. Tylko,że nie wiem, czy można to zrobic u notariusza, czy lepiej przed sądem.
    • Dziewczyny mam pytanie do Was, może któraś byla w podobnej sutyacji. Ojciec mojego synka znajduje się w Zakladzie Karnym. Ja chcialam dziecku wyrobić paszport, ale pojawily sie schody. Ojciec dziecka nie może zjawić się z oczywistych względów w Urzędzie Paszportowym. Z notariuszem tez jest klopot, bo raczej nie chce im się jeżdzić po Z.K.,poza tym ponoc jest rejonizacja i nie moge sobie wziąć notariusza z np. Krakowa. Zresztą, dyrektor więzienia byl zaskoczony pomyslem z notatriusz...
    • Mąż nie chce polubownie u notariusza. Muszę to załatwić sądownie. Jak?
    • Proszę o radę od osób, które przeprowadzały kiedyś rozdzielność majątkową. Nie chcę brać odpowiedzialności za długi męża oraz kredyt wzięty bez mojej wiedzy. Jak długo trwa przeprowadzanie rozdzielności, czy zabezpiecza ona przed już wziętym a nie spłaconym kredytem?
    • Dziewczyny może wiecie: dogadałam się z mężem w sprawie alimentów, nie ukrywam, że dla mnie korzystnych. Zastanawiam się czy lepiej zawrzeć ugodę alimentacyjną przed notariuszem, czy przed sądem. I czy można ewentualnie do sądu złożyc taki pozew o alimenty razem z wnioskiem o ugodę.
    • czy ktoś z was pisał umowę alimentacujną chodzi mi o takie zobowiązanie z tytułu płacenia przez ojca alimentów.Umowy takie sporządza się najczęściej u notariuszy ale również można sporządzić ją między matką a ojcem dziecka bez obecnośći notariusza.W moim przypadku muszę zrobic to tylko między nami bo dziecko nie będzie miało ustalonego ojcostwam i notariusz nie zgadza się podpisać takiej umowy.Czy ktoś z was pisał już taką umowę?chciałabym wiedzieć co w niej jest zawarte i jak wyg...
    • Dziewczyny! Po tych wszystkich niespodziankach myslałam, że już nic dziwnego mnie nie spotka. A tu... szok!!!! Mój ex zapytał mnie kiedy zamierzam się wprowadzić do tego wywalczonego mieszkania, bo on wyjeżdża i pokazał mi... wizę w paszporcie. Myślałam, że zemdleję z wrażenia. Teraz zostałam w domu sama i nosi mnie, nie wiem co mam mysleć. Czy to jest jakiś podstęp? Nie wierzę w jego dobroć. Mówił coś, że to dla dobra dziecka, że zostawia mi mieszkanie i nie chce tej spłaty którą sąd m...
    • Witam, Dziewczyny, powiedzcie - po kilku listach w tej sprawie pan "tata" wyraził wreszcie (jak na razie) wolę wyrażenia swojej zgody na wyrobienie Synkowi paszportu. Czy, jeżeli złoży pisemnie taką wolę - swoją zgodę na wyrobienie dziecku paszportu, u notariusza - czyli będę miała dokument potwierdzony notarialnie, to wystarczy abym mogła resztę formalności dopełnić sama w moim urzędzie paszportowym? Czy mimo wszystko konieczne jest stawiennictwo osobiste pana "taty" w ur...
    • A miało być tak pięknie!!!- mój-jeszcze-mąż obiecał mi,że wszystko będzie dobrze!!Wystąpi o rozwód bez orzekania o winie (choć przyznał,że ma kogoś)i że zostawi mi mieszkanie i jedno auto oraz będzie płacił alimenty w kwocie,której uzna za przyzwoitą!Ja chciałam,żeby to wszystko napisał mi na papierze,ale on powiedział,że zrobi to dopiero po rozwodzie.To spytałam się go kiedy złoży pozew o rozwód?Powiedział,że jak będzie miał na to pięniądze- czyli..???Nie wiadomo kiedy!! A tymcza...
    • Moja siostra właśnie zostawiła swojego M nie chce brać rozwodu mam nadzieje że zmieni zdanie ale moje pytanie jak zrobić aby w razie jak on narobi długów siostra nie będzie odpowiadać i czy można bez rozwodu podać go o alimenty choć powiedział że będzie płacił choć ja w to nie wierze choć siostra twierdzi że będzie płacił ale to się okaże więc proszę o wszelki wskazówki
    • Mieszkam w krakowie, jestem sama z cięzko smiertelnie chorym dzieckiem...Wyrolował już mnie czesciowo ex--sprzedał wspólnote -domek za wsia...zostało wspólne mieszkanie...on nie mieszka w nim od ponad 3 lat..jestem sama z dzieckiem... Szukam adwokata , by mnie nie wyrolował dalej, a może uda sie cos odzyskac z tamtego domku...zalega tez czesciowo z alimentami. Pokrecone to moje zycie a mój syn...jeszce zyje i ma 24 lata jest mi cieko. Sorry za chaos Pozdraiwam cieplutko i cicho l...
    • Dziewczyny pomóżcie! Chciałabym jeżeli oczywiście bedzie to możliwe podzielić nasz wspólny majątek z mężem w drodze umowy. Nie posiadamy wspólnie żadnych nieruchomości więc nie będa to duże wartości , jedynie dwa samochody i trochę sprzętu. Jak powinna wyglądac taka umowa??? możecie przesłąć wzór?? czy wystarczą podpisy mój i męża czy musza byc świadkowie? Na co zwrócić uwage przy podpisaniu takiej umowy??? Dzięki za pomoc Kasia
    • Hey. Własnie po prawie 2-latach zdecydowałam się wystapic o alimenty, ale nie wiem co napisac w uzasanieniu. Z ojcem synka ustaliłam wysokość alimentów (mam nadzieję, że się z tego nie wycofa). Czy w uzasanieniu musze wpisywac koszty utrzymania synka? Nie chce wpisywac zdań typu: pozwany nie partycypuje w kosztach utrzymania dziecka. Czy musze wpisywac daty od kiedy nie placi alimentów. Płaci w miare regularnie, więc nie chciałabym wpisywac ze np, nie płaci od kwietnia tego roku...
    • mój były ma zabrane prawa rodzicielskie, z dziećmi nie utrzymuje kontaktu żadnego, muszę myśleć o przyszłości moich córeczek i chciałabym sie dowiedzieć co zrobić jak coś mi sie stanie żeby mu te prawa nie wróciły tylko aby moimi pociechami zajeła sie moja mama lub siostra, oraz aby żaden majątek ani żaden jego dług nie przeszedł na dzieci?? czy kolejny wniosek ma być składany w sądzie? czy może u notariusza?
    • To pewnie idiotyczne pytanie, ale jestem samodzielna mama bardzo krotko i w sprawach formalnych totalnie sie glubie. Czy jesli dogadam sie z ojcem mojego dziecka w kwestii kwoty,ale chcialabym miec to na pismie, bo mu nie ufam, to mozna z czyms takim isc do notariusza, czy musze koniecznie robic sprawe w sadzie? Mojej kolezance cos sie obilo o uszy, ze niby tak mozna. I czy jesli sprawa bedzie w sadzie, bo moze sie jednak nie dogadamy, to czy w sytuacji kiedy on faktycznie zarabia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna