szara_owieczka 05.08.05, 09:09 Mój ex boi się sądów jak ognia A ja chcę go podać o alimenty, już ustaliliśmy kwotę polubownie i chciałabym dostać to jakoś na papierze. Czy wystarczy notariusz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scania81 Re: Alimenty u notariusza? 05.08.05, 09:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=27236281 Odpowiedz Link Zgłoś
julia.68 Re: Alimenty u notariusza? 05.08.05, 14:23 Umowy zawarte u notariusza nie dają prawa do egzekucji, czyli mówiąc po ludzku, jeżeli przestanie Ci płacić, albo nie będzie płacił w terminie, nie masz możliwości wyegzekwowania należności - takie prawo daje tylko prawomocny wyrok sądu. A co Ciebie obchodzi, że tatuś boi sie sądów? Dbaj o interes dziecka i swój. Na dobrowolne alimenty możecie się dogadać bez notariusza, ale pamietaj, że to umowa na 20 lat - skąd wiesz co będzie za tyle lat? Odpowiedz Link Zgłoś
szara_owieczka Re: Alimenty u notariusza? 06.08.05, 21:39 Dzięki dziewczyny za odpowiedź. I juz wyjaśniam czemu wolałabym załatwić sprawę polubownie: ostatnio jak dostał wezwanie do sądu o powierzenie mi władzy rodzicielskieej to okupiłam to niestety kilkoma dniami awantur (delikatnie mówiąc). Myślałam, że jest jakiś sposób na kompromis, żebym ja też się nie musiała denerwować. Ale widzę, że chyba inaczej sie nie da załatwić. Cóż... do dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
anulka210 wladza rodzicielska 08.10.05, 22:19 A o co chodzilo z tą rozprawą o powierzenie wladzy rodzicielskiej Tobie?? Czy jesli jesli dziecko jest tylko pod moją opieką a ojciec ma ustalone wiszenia 4x w miesiącu to znaczy ze wladza zostala powierzona mi a on ma ograniczone prawa do dziecka czy tez mamy takie same prawa?? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Alimenty u notariusza? 08.10.05, 23:28 alimenty u notariusz sa umowa cywilno prawna weic jest sciagalnosc skopojnie nadaje sie jak nie placic klauzule wykonalosic w sadzie cywilnym. ale problem a drugej strony na dzis nie dostaniesz rodzinnego i dodatkow a co dalej zmienia w prawie nie wiadomo pozdrawiam ps mam taka umowe wiec dokaldnie wiem co pisze Odpowiedz Link Zgłoś