Dodaj do ulubionych

tv a jezyk polski

07.12.10, 09:59
czasem malej wlaczamy jakis krotki programik na baby tv . tam glownie wlasnie spiewaja albo ucza cyferek , kolorow czy nazw przedmiotow
no i sie bym chciala zapytac. Tlumaczyc jej wszytsko na polski czy das sobie spokoj a cyferki kolory czy przedmioty nazywac po swojemu w swoim czasie.?
Czy wystarcza zwykle komentarze: o zobacz slimak znalazl pilke. ta pilka jest w paski ?
Obserwuj wątek
    • ciotka_paszczaka Re: tv a jezyk polski 07.12.10, 10:26
      My nie mamy TV w ogole zadnego (z wyboru) ; ale dzieci ogladaja polskie programy w Internecie -trzeba zaplacic jakas drobna oplate; programy typu Jedyneczka, przedtem Domowe przedszkole etc. Zalety tego internetowego ogladania, to to, ze mozna zawsze powtarzac. Wady chyba tylko jedna maly obraz ; i w naszym przypadku slabe lacze, czyli sie zacina . Ale to wada nie internetu, tylko naszej odleglosci od centrali telefonicznej -jak mi powiedzial fachowiec "dalej mieszkac sie juz nie da".
      • bachula_gr Re: tv a jezyk polski 07.12.10, 10:40
        ciotka_paszczaka napisała:

> Zalety tego internetowego ogladania, to to, ze mozna zawsze powtarzac. Wady chyba tylko jedna maly obraz ; i w naszym przypadku slabe lacze, czyli sie zacina .

(za) bliska odleglosc od ekranu.

Do powtarzania nadaja sie tez DVD. My akurat mamy to szczescie, ze Polska i Grecja zazwyczaj sa w jednej strefie jezykowej i Barbie oraz inne historie leca raz po polsku a innym po grecku. Ostatnio dziewczyny wykazuja tez chec ogladania w wersji angielskiej, w ramach treningu umyslu wink
      • justmaga Re: tv a jezyk polski 07.12.10, 12:39
        taa tylko ja mam jeszcze w domu 3 dzieci oprocz malej w tym 2 nie polsko jezyczna wiec ogladanie tylko po polsku nie wchodzi w gre.

a na Jedyneczke jeszcze moje dziecko za male. Ale pomysl dobry i dzieki za podpowiedz na przyszlosc
        • bachula_gr Re: tv a jezyk polski 07.12.10, 17:09
          justmaga napisała:

> taa tylko ja mam jeszcze w domu 3 dzieci oprocz malej w tym 2 nie polsko jezycz
          > na wiec ogladanie tylko po polsku nie wchodzi w gre.

Tym bardziej przyda sie (w odpowiednim czasie) DVD i rozne wersje jezykowe tej samej bajki. Choc pewnie trudno bedzie "usrednic" repertuar kina domowego przy roznicy wieku czy plci wink
          • jan.kran Re: tv a jezyk polski 08.12.10, 19:06
            Wiele lat temu pojawila sie u nas polska TV via satelita w Niemczech. Nie mam teraz sily sprawdzac dat ale to byly poczatki TV satelitarnej polskiej.
            Moja Mloda do dzis uwaza ze dzieki Ciuchci , Kulfonowi oraz ogladaniu kabaretu Olgi Lipinskiej posiadla polskosctongue_outPP
            Pamieta Klan , Alternatywy 4 i Dziennik choc niewiele z tego bedac dzieckiem rozumiala ale ziarno zostalo zasiane i polskosc via polska TV zostala zakielkowala))))
            Nigdy Jej niczego nie tlumaczylam , ile zrozumiala tyle bylo Jej.
            Natomiast co do Juniora nie wiem ile zakonotowal z polskiej TV ale zna Bolka i Lolka i kojarzy z grubsza podstawy dzialania polskiej TV ale to czesciowo dzieki pobytom w Kraju.

Od kilku lat nie mamy zadne telewizji a z pewnoscia polskiej , dzisiejszej sobie nie zycze ...

Natomiast sadze ze DVD to dobra opcja dla dziecka , dobrane do wieku i raczej nie staralabym sie tlumaczyc tylko obserwowac czy dziecko jest w stanie zrozumiec kontekst.

My po polsku mamy chwilowy tylko Kabaret Starszych Panow ale chcemy to zmienic a co do podpisow na DVD to probowalismy polskie ale sa tak zalamujaco tlumaczone w wiekszosci ze ja wybieram skandynawskie albo niemieckie < tez czasami nie za bardzo dobrze
            tlumaczone > , Mlodziez angielski rozumie bez problemu , ja czesto po prostu wybieraam angielski film z angielskimi podpisami.
            Ciekawe czy bylaby taka opcja na polskich DVD ... polski tekst , polskie podpisy ... ale to dla starszych dzieci.

Wracajac do ad remu to naprawde warto wesprzec sie w nauce polskiego czy to DVD czy TV
            i lepiej wybrac latwiejszy poziom jezykowy dla dziecka niz tlumaczyc .
            Ewentualnie mozna pokazywac kreskowki znane dziecku w innym jezyku i lubiane przez nie po polsku.
            K.
            • istota Re: tv a jezyk polski 09.12.10, 17:33
              > My po polsku mamy chwilowy tylko Kabaret Starszych Panow

swietne big_grinbig_grinbig_grin
    • bachula_gr Re: tv a jezyk polski 07.12.10, 10:49
      justmaga napisała:

> Czy wystarcza zwykle komentarze: o zobacz slimak znalazl pilke. ta pilka jest w
      > paski ?

Zdecydowanie wystarczy. Idea symultanicznego tlumaczenia "obcej tv" wydaje mi sie kosmiczna, zeby nie powiedziec awykonalna.
      • an_o Re: tv a jezyk polski 09.12.10, 18:30
        Moja cora oglada Baby tv po angielsku i niczego jej nie tlumacze, chyba, ze sie dopomina, zgaduje, albo komentuje. To wtedy ja tez wtracam swoj komentarz po polsku. W przedszkolu ma angielski tez, ale glowny to hiszpanski. Po polsku gadamy miedzy soba gdziekolwiek jestesmy. Mamy tez polski bajki na DVD - Bolek i Lolek, Kubus Puchatek i Reksio.
        • istota Re: tv a jezyk polski 10.12.10, 11:21
          tez ogladamy czasem Bolka i Lolka i Reksia na internecie, tyko ze tam nie mowia zbyt wiele wink
    • iwi41 Re: tv a jezyk polski 13.12.10, 08:44
      Nie wiem jak u was ale w Polsce baby.tv ma różne wersje językowe między innymi polska, angielska, niemiecka, hiszpańska, włoska i nawet turecka (niestety albański jest językiem deficytowym i ciężko go gdziekolwiek znaleźć sad ) po prostu w opcji audio można zmieniać języki.Co jest bardzo fajne bo dziecko może oglądać tą samą bajkę czy śpiewać te same piosenki w dwóch językach.
    • luna_de Re: tv a jezyk polski 18.01.11, 15:03
      Polskie bajki z naszego dziecinstwa sluza u nas do pielegnacji polskosci. Malo tam mowia, wiec dziecko za wiele z j. polskiego nie zalapie. Ale ten klimat... smile
      Mlody kocha wersje polskie swoich bajek: "Leniuchowo", "Mali Einsteini", "Mickey Maus", "Bob Budowniczy" itp. Wszystko znalezlismy na You Tube, badz nabylismy w Pl w wakacje na plytach DVD.
      Polecam tez bajki na TV Polonia (u nas codziennie pod wieczor pada pytanie o "JEGO bajke" wlasnie) i "Domisie". To jedyny kontakt mojego syna z j. polskim (poza mna) ale uwielbia to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka