pot

(13 wyniki)
  • Ostatnio przeczytałam, że do raczkowania potrzebna jest umiejętność stabilnego siedzenia bez podparcia i jeżeli dziecko nie siedzi stabilnie nie zacznie raczkować bo układ nerwowy i ruchowy nie są na tyle silne, by stabilnie podtrzymywać tułów na czworaka. A z drugiej strony są przecież takie opinie, że to właśnie najpierw dziecko powinno zacząć raczkować, a dopiero z tej pozycji usiąść. Jak to jest? Moje dziecko 9 miesięcy nie siedzi stabilnie bez podparcia (posadzony "leci" do...
  • Mój synek ma pół roku, jest rehabilitowany od 5 miesięcy. Niestety zasypia tylko na moich rękach... Ponad to, śpi z nami w jednym łóżku, bo bardzo często budzi się na karmienie... Jestem już tym bardzo zmęczona; niedość, że się nie wysypiam, bo się non stop budzę, to jeszcze śpię zepchnięta na ścianę, mąż prawie spada z łóżka, a nasz synek rozkłada się z rękami na wznak na całym łóżu;-))) Ostatnio prowadzę z tym walkę. Zapoznaje go ze swoim łóżeczkiem w ciągu dnia, tzn. odkładam ...
  • Jak w temacie. Moj synek (9 m-cy)od kilku dni zaczął raczkować, a ma jeszcze duży problem z siedzeniem - za nic nie potrafi utrzymać się w pionie, składa się jak scyzoryk. Rehabilitantka mówiła nam, że najpierw mały musi nauczyć sie siedzieć, a dopiero potem zacznie raczkować. Cieszę się bardzo z tego co jest, ale niepokoi mnie, że synek nie potrafi jeszcze wogóle siedzieć (tzn.próbuje siadać z czworaków siadem skośnym, ale po chwili... bum!. Poza tym teraz to już strasznie trudno...
  • Ja wiem drogie mamy, że to dla Was może błahy problem, ale ja się niepokoję. Po dwóch córeczkach rozwijających się w miarę szybko, podręcznikowo, trafił mi się syneczek, który często jest przyczyną moich niepokoi... Mały ma troszkę wzmożone napięcie mieśniowe w nóżkach i jesteśmy podobno o miesiąc do tyłu z rozwojem ruchowym (tyle mówi rehabilitant, metoda Bobath), ale nie jest z nim wcale źle. Mały przewraca się z pleców na brzuszek i na odwrót, ale ma też chwile, gdy zmęczy się pod...
  • Czy ważne jest przy ćwiczeniach czy się ćwiczy po czy przed jedzeniem!!!!!
  • moja 11 miesieczna dzidzia od pewnego czasu sama wstaje.Raczkujac podchodzi do np.mebli kleka i wstaje,problem polega na tym ze nie umie potem zejsc.Gdy jej sie znudzi stanie to zaczyna marudzic i w efekcie podchodze i ja biore.Probowalam ja nauczyc zginajac nozki by mogla wrocic spowrotem na czworaka ale jakos ciezko to idzie.Probowalam ja nawet przetrzymac by sama probowala zejsc,lecz w koncu sie puszcza i przewraca sie.Czy macie jakis sposob na nauke zejscia? jak wasze dzieci si...
  • Miałam juz jakis czas temu zadać to pytanie, ale zawsze cos wypadało. Jak Wasze dzieci spią? Czy się wybudzają, ile razy to się zdarza? Czy zasypiają od razu czy marudzą długo? Szukam podobieństw do naszego przypadku. Mateusz zasypia ok. 20. Ostatnio troche marudzi przy zasypianiu, bywało tak ze kładłam go do łózeczka i wychodziłam a on po 2 minutach juz spał. Spi ładnie do 1 lub 2 w nocy. Potem budzi się i płacze wołając mama, mama. Zabieram go wtedy do swojego łózka i nie spię gdzies ...
  • a więc jest tak - Jaś czworaczy, a raczej udaje, że to robi. najwięcej naliczyliśmy sześć czworaczych kroków, a potem smyk na brzuch i jak żołnierz. Fachowcy twierdzą, że wzorzec czworaczy jest prawidłowy i nie należy się przejmować, że tempo dawania kroków do oszałamiających się nie zalicza. ale mnie interesuje jak było u Was? bo z tego co pamiętam Wasze dzieciaczki najpierw się bujały (Jaś w ogóle tego nie robił), a potem któregoś dnia dawały pierwszy krok i sto następnych, prawd...
  • Witam! Mój Kamilek w piątek kończy 9 miesięcy. A tu znowu zrobił postęp. Od ponad tygodnia utrzymuje się w siadzie. I nawet próbuje sam siadać. Ciągle się rehabilitujemy, ale takie sukcesu motywują do dlaszej pracy :) Jeszcze musimy wupracować raczkowanie, bo to dla Kamila bardzo ważne. Za 3 tyg. zaczynamy turnus rehabilitacyjne, mam nadzieje, że nam duzo pomoze. Pozdrawiam Arleta
  • Mała (onm) zaczeła chodzić od niedzieli , bardzo nas zaskoczyła, sama ruszyła a my już mieliśmy czarne myśli, a tu niespodzianka. Pozdrawiamy.
  • Dziewczyny!! Poczytałam sobie trochę na forum o wzmożonym napięciu mięśniowym u dzieci i jestem przerażona. Jestem w 7 miesiącu ciąży i od 1,5 miesiąca zażywam fenoterol i tak sobie teraz myślę , że chyba na wyrost. Napiszcie czy faktycznie zażywanie fenoterolu jest takie groźne i kiedy można zauważyć to wzmożone napięcie mięśniowe u dzidzi
  • chcialabym sie dowiedziec jak wygladaja poczatki raczkowania.Moja mala ma 10 miesiecy i od pewnego czasu nie pewnie przyjmuje pozycje czworacza.W tej pozycji buja sie w przod i tyl.Zastanawiam sie czy sa to poczatki raczkowania? bo narazie sobie tak przyjmuje ta pozycje lecz nie ruszy ani do przodu ani do tylu.
  • sama nie wiem, nie bylo mnie przy tym - niania pojechala na rehabilitacje i ponoc byl ten krok podczas cwiczen myslicie ze to mozliwe? kurcze, nie zebym sie nie cieszyla, ale to chyba zbyt nieprawdopodobne... a moze im sie wydawalo? glupia jestem wiem, tylko ze ja mysle tak- skoro byl pierwszy, to mozliwy jest i drugi bo czemu nie, a potem dalsze, a to wiem, ze jest niemozliwe tzn. prawie niemozliwe, taki jakby cud nie bede glupio pytac co o tym myslicie, bo co mozecie myslec, t...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się