Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      pot

pot

(7 wyników)
    • Witam, mam pojutrze kończę 27 lat a 14.12.09 będę mieć zakładany aparat na górny łuk. Mam straszny stres w związku z tym oraz wiele obaw. Jestem na kierowniczym stanowisku, pracuję z ludźmi w większości starszymi odemnie i nie wiem jakie będą reakcje. Mój mąż wspiera mnie w decyzji założenia aparatu ale zastanawiam się czy on hmm no nie przeszkadza przy takich intymnych czynnościach no nawet przy całowaniu :) no i przerażam się też koniecznością noszenia płytek retencyjnych prz...
    • Witam, Dojrzenie do decyzji o założeniu aparatu zajęło mi lat 30; jestem już w zasadzie zdecydowana, ale muszę wiedzieć dokładnie: Jak to jest? Na konsultacji u ortodonty jeszcze nie byłam, mój dentysta zapewnia, że uciążliwości są niewielkie, boli tylko trochę i w ogóle wszystko cacy, ale jakoś mu nie wierzę... A jak sobie poczytałam Wasze forum, to dostałam gęsiej skórki. Wyciągi, piłowanie... rany boskie, co to jest? Ja myślałam, że najmniej przyjemną częścią całej procedury jest po...
    • Witam. Mam pytanie do tych co są juz po ściągnięciu aparatu stałego. Czy orto na tej wizycie co m być zdejmowany aparat zrobi wyciski i zdejmuje czy tez może się tak zdarzyć ze zrobi tylko same wyciski a aparat jeszcze będę nosić ? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam :)
    • Mam aparat ponad 2 tygodnie i ząbki z tyłu już nie bolą mnie wogóle, moge jeść wszystko lecz jedynki to masakra nawet nie próbuje nimi nic ugryżć, jak dotykam do nich językiem albo myje to mnie bolą. Dodam jeszcze że moja wada to cofnięte jedynki właśnie i widze że z dnia na dzień coraz bardziej wysuwają sie do przodu i pewnie dlatego bolą najbardziej ? Powiedzcie czy to normalne ? Czy te przednie ząbki przestaną mnie kiedyś boleć ?
    • Mam pierścienie na obu szóstkach na dole i widzę, że z jednej strony ząb ten przesunął się w kierunku języka. Czy to jest niepokojące czy nie? Byłam już u ortodonty ale nic o tym nie wspomniał (chociaż chyba to zauważył). Czy trzeba będzie założyć w takiej sytuacji potem pierścienie na siódemki? Czy da się to zniwelować? Proszę mnie uspokoić albo powiedzieć co powinnam zrobić bo to dopiero 4 miesiąc mojego leczenia ortodontycznego.
    • Planuję założenie aparatu stałego i mam pytanie. Otóż mam usuniętą dwójkę i została mi dziura po niej tak na pół zęba ponieważ dalej mam stłoczone zęby, które na dzień dzisiejszy przesunęły się. Za tą dziurą mam zęba mlecznego, który jest do usunięcia i tu pojawia się moje pytanie. czy na początku leczenia można wypełnić jakoś tę dziurę, ponieważ czułabym się bardzo niekomfortowo. Będzie to bardzo widoczne, bo dziura będzie po 1 1/2(mniej więcej) zębie. Muszę jakoś funkcjonować...
    • hej.właśnie godzine temu orto zdjęła mi hyraxa i założyła stały.najpierw próbowała na siłe go zdjąć, ale mocno siedział.no to zaczęła go nacinać.potem wzięła jakiś przyrząd i zaczęła odłamywać kawałki tego pociętego plastiku...bolało jak nie powiem co no ale przeżyłam.potem odkleiła mi całą prawą strone, ale lewa nie chciała odejść no to ciągła, ciągła, ciągła, aż wreszcie puściło...no i wtedy masa krwi i odparzone dziąsła - zaczeło boleć.potem zakładała stały ale z jednego zęba mi tak ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się