Forum Nauka i edukacja DOKTORANCI
ZMIEŃ
      praktyki

praktyki

(8 wyników)
    • Czy drant traktowany jest jak normalny student jeżeli chodzi o możliwość odbycia praktyk i staży? Nienaukowych
    • Witam Obecnie wracam do Polski z kontraktu w Szwajcarii i zastanawiam się nad zrobieniem doktoratu. Niestety o stypendium mogę jedynie pomarzyć, więc już szukam pracy. Co mnie zaskoczyło - na Politechnice Wrocławskiej należy odrobić pańszczyznę w postaci 30h zajęć dydaktycznych na rok akademicki (bez stypendium). Niestety nie znalazłem informacji na jakiej zasadzie odbywa się przydzielanie tych zajęc. Czy doktorant ma coś do powiedzenia czy też jest mu to nakazywane odgórnie przez inst...
    • Cześć Jestem doktorantem na III roku na UJ. Gdy w październiku zawitałem na uczelnie, powitała mnie radosna nowina. Od lipca każdy doktorant UJ jest zobowiązany do prowadzenia 90h _bezpłatnych_ "praktyk" dydaktycznych rocznie. Miałem swoje zgłoszone kursy, i okazało się że nie dostanę za nie pieniędzy. Co więcej, teoretycznie powinienem ich zrobić więcej, bo minimum wynosi 90 godzin. Stypendia nie wchodzą w gre bo na UJ tylko około 5% doktorantów ma stypendia (na wiecej uczelnia ni...
    • Czy spotkaliście się z taką dziwną sytuacją, żeby na dziennych studiach doktoranckich nie było stypendiów doktoranckich? Na Uniwersytecie Gdańskim na jednych wydziałach są, na innych nie ma wcale (Wydział Nauk Społecznych). Nie chodzi o naukowe, socjalne, ani podobne „dodatki”, ale o to podstawowe z rozporządzenia. W ROZPORZĄDZENIU MINISTRA NAUKI I SZKOLNICTWA WYŻSZEGO z dnia 19 grudnia 2006 r. w sprawie studiów doktoranckich prowadzonych przez jednostki organizacyjne ucz...
    • Moim skromnym zdaniem prowadzenie zajęć ze studentami nie otrzymując żadnego wynagrodzenia (stypendium/pensji) jest frajerstwem. Nikt takiego doktoranta, dającego się wykorzystywać, nie szanuje, nawet pies z kulawą nogą. Takiego każdy traktuje jako popychadło, darmową siłę roboczą, żeby nie powiedzieć: niewolnika. Gdyby ludzie nie dawali się wyzyskiwać, system upadłby, ale niestety wielu ludziom brakuje odwagi, by się postawić. Ciekawe, czy na tym forum znajdą się osoby prowadzące z...
    • Zamierzam rozpocząć, ale nie wiem czy warto. Jakie są perspektywy bez aplikacji? Może ktoś ma jakiś pomysł. Zapraszam do wymiany poglądów. Pozdrawiam.
    • serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2674951.html czytaliscie?
    • Musze napisac prace podyplomowa na temat: "wybrane elementy dot. BHP w placowkach oswiatowych w swietle obowiazujacych przepisow prawnych i praktyk" Czy macie jakis pomysl jak to ugrysc? Mam juz ustawy i rozporzadzenia. Nie wiem czy sa na ten temat jakies publikacje ksiazkowe? Ktos zetknal sie juz z takim tematem? Jesli tak to bede wdzieczna za pomoc. Jesli nie dziekuje za przeczytanie mojego tekstu. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się