r.richelieu 10.08.05, 15:04 Czy drant traktowany jest jak normalny student jeżeli chodzi o możliwość odbycia praktyk i staży? Nienaukowych Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chigliack Re: Praktyki i staże 10.08.05, 20:36 Wydaje mi się, że tak. Niedawno byłem na praktykach. I gdy już je zacząłem, szefowa uświadomiła sobie, że nie jestem już studentem i że to problem. Ale gdy powiedziałem jej, że przecież jestem studentem studiów doktoranckich, problem zniknął. Myślę, że dla ogromnej większości pracodawców argument "student to student" jest wystarczający. Mnie nurtuje coś innego. Czy student studiów doktoranckich (w moim przypadku zaocznych) może być traktowany przez pracodawcę tak jak "zwyczajny" student jeśli chodzi o zatrudnienie. Wiadomo, że "zwyczajni" studenci są przez pracodawców preferowani, gdyż ci ostatni nie płacą dla nich składek ZUS- owskich. A jak jest ze studentami-doktorantami? Był tu już wątek "status prawny doktoranta", ale tam dyskusja skupiła się na zniżkach komunikacyjnych. Jak jest z zatrudnianiem studentów-doktorantów? Wie ktoś? Odpowiedz Link
isabar Re: Praktyki i staże 11.08.05, 02:40 Ja słyszałam, że tylko do 26 r.ż. są płacone i tylko na dziennych. Ja na wieczorowych muszę płacić za praktyki. Odpowiedz Link
katse Re: Praktyki i staże 11.08.05, 09:48 potwierdzam do 26 r.ż. potem już składki się opłaca K Odpowiedz Link
nabla_kwadrat Re: Praktyki i staże 11.08.05, 12:13 Taki staz z Urzedu Pracy tez przysluguje do 26 r.ż., podobno wlasnie sie zmienila ustawa. Bolesnie sie przekonala o tym moja kolezanka, ktora poszla do UP tuz po urodzinach i niestety... Pozdrawiam Nabla Odpowiedz Link
r.richelieu Re: Praktyki i staże 12.08.05, 02:20 ee, PUP ma staże dziadoskie, a wynalazłam praktyki bardzo mi odpowiadające choć tylko na meisiąc sęk w tym, że stary rupieć ze mnie i się nie mieszczę w cezurach Odpowiedz Link