Forum eDziecko edziecko Małe dziecko
ZMIEŃ
      przygotowanie

przygotowanie

(33 wyniki)
    • Dzsiewczyny z powodów finansowych muszę wrócić do pracy, będe poza domem 10h przez 5 dni w tygodniu.Zapisałam mojego 1,5 synka do prywatnego żłobka a potem będzie go odbierala babcia. Jak mam przygotować siebie i dziecko na tak długie rostania?:(
    • Witam, jestem mamą prawie 2-latki, która za kilka miesięcy przestanie być jedynaczką. I nie mam pojęcia jak, i czy w ogóle, mogłabym ją przygotować na pojawienie maleństwa w naszym życiu. Powiedziałam jej, że mam dzidziusia w brzuszku, że niedługo będzie miała siostrzyczkę albo braciszka, teraz sama czasem to powtarza, ale nie sądzę, aby rozumiała o co naprawdę chodzi :))) Chciałabym zapytać jak Wy przygotowałyście Wasze maluszki?
    • We wrześniu mojego synka (5 lat) czeka zabieg chirurgiczny kciuka ręki. Lekarz powiedział, że zabieg bedzie trwał ok. 15 minut, ale z uwagi na wiek trzeba go wykonać w znieczuleniu ogólnym. Wiąże się to z pozostaniem w szpitalu na noc po zabiegu. Zostanę więc razem z synem. Problem w tym, że mój synek jest antylekarski i powiedział, że nie pójdzie do szpitala i nie pozwoli na żadną operację. I po jego zachowaniu u lekarza widzę, że bedzie problem:-( Chciałabym przygotować go psychiczn...
    • Witam.Mam pytanie do mam ktorych dzieci pojda od września do przedszkola.Czy ze względu na choroby planujecie zaszczepic dzieci na np meningokoki lub pneumokoki.Powiedziano mi w przychodni ze warto sie nad tym zastanowic.A ponadto chciałabym wiedziec czy staracie sie jakoś dziecko psychicznie nastawic na dłuższe rozstanie związane z pobytem w przedszkolu lub na inne zmiany które maluchy czekają. A może jakieś rady mam które już przez to przeszły?
    • Mam ukochanego, rozpieszczonego i bardzo do mnie przywiązanego synka. 9 lat. W grudniu spodziewam się dzidziusia. nAPISZCIE PROSZĘ JAK PRZYGOTOWAĆ GO I JAK POSTĘPOWAĆ ŻEBY NIE CZUŁ SE ODTRĄCONY. jAK SOBIE Z TYM PORADZIŁYŚCIE?
    • Oczywiście psychicznie. Byłam z moją małą od urodzenia do teraz non stop, muszę wrócić na studia a małą zacząć prowadzać do żłobka. Kompletnie nie wiem jak przygotować na to córeczkę i siebie. Boję się, że nikt tam o nią nie będzie dbał, że inne dzieci będą jej robić krzywdę, że będzie chorować.. Czy macie dzieci w podobnym wieku, które posłałyście do żłobka? Jakie są czy były wasze odczucia w pierwszych tygodniach? Zastanawiam się nad dopłaceniem pani, do której będzie przydzie...
    • Mala od IX idzie do przedszkola, niania kończy pracę u nas. Zapewne będziemy się widywać, ale już w zupełnie innym charakterze. Jak przygotować dziecko do rozstania z ważną dla niej osobą, z którą spędzała 8 godz. dziennie. Córcia nianię bardzo lubi, ale wie też, że pójdzie do przedszkola i że wtedy niani z nią nie będzie. Najchętniej powiedzialabym prawdę, że niania kończy u nas pracę, że nie będzie już codziennie przychodzić itd. Ale chciałabym zrobić to mozliwie bezbolesnie dla c...
    • Nie wiem czy bardziej siebie czy dzieciaka ;) Córka ma prawie 20 miesięcy, chciałabym latem (bądź jak się zrobi ciepło w końcu) zrobić pierwsze podejście do odpieluchowania. I nie wiem jak do tego się zabrać? Oswajać z nocnikiem? Córka nie mówi w stopniu komunikatywnym więc raczej nie liczę, że mi powie, że chce siku czy kupę, bo w pieluszkach się nie musi o nic martwić. Nawet jak zrobi kupę i zapytam czy zrobiła to kręci przecząco głową ;) Macie jakieś rady, które ułatwiają naukę i dziecku...
    • jakoś by było bezstresowo??? Albo mniej stresowo? Jak czytam i słyszę o tych histeriach na poczatku to mnie ciarki przechodzą... Może wypowiedzą się mamy tych dzieci, które dobrze zniosły inicjacje przedszkolną?:)
    • Doświadczone mamy poradźcie jak najlepiej przygotować dwuletnią córeczkę do żłobka. Taka dziewczynka już naprawdę dużo rozumie ale w sumie nie wiem co tak naprawdę mam jej opowiadać i jak przekonywać że żłobek jest fajny. We wrześniu będzie miała już prawie 2,5 roku, jest bardzo do mnie przywiązana, nie ma zbyt częstych kontaktów z dziećmi a 4 miesiące temu pojawił się jej braciszek i BARDZO ciężko przeżyła nie tyle jego pojawienie się co moją nieobecność przez kilka dni. Napis...
    • Tyle czytam o przygotowywaniu dzieci na przyjście młodszego rodzeństwa, ale przeważnie jest mowa o dzieciach starszych. A jak przygotować na to 1,5 rocznego chłopca?? Na razie z uwielbieniem klepie mnie po brzuchu, jak tylko podniosę bluzkę i mówię, że tam jest dzidzia :00 Różnica między dziećmi będzie wynosiła 21 miesięcy. Nie mam pojęcia, jak mój starszak może przyjąć fakt pojawienia sie w domu bobasa i nie mam pomysłu, jak go do tego przygotować...
    • Niedługo, po wakacjach, przenosimy się do innego miasta.Synek będzie miał 3 latka wtedy, zacznie się nowe przedszkole, no i wszystko nowe. Jak przygotowac go do tak dużych zmian. Tutaj ma swój ukochany pokoik, place zabaw, parki, wszystko znajome, a tam będzie wszystko obce a do tego nowe przedszkole. Synek lubi wyjeżdzać np. do dziadków, ale po kilku dniach tak strasznie cieszy się, że wraca do swojego pokoiku.
    • Witajcie dziewczyny doradźcie mi jestem w 6miesiacu ciazy i po kupowalam juz ubranka dla dziecka bo wiem, ze bede miala dziewczynke.Czy to nie jest zaszybko na takie rzeczy?Czy tak wogole mozna?Czekam naodpowiedz pozdrawiam papa
    • Witam Was drogie mamy i liczę na Wasze pomysły. Mój dylemat, tak naprawdę nie jest jakimś wielkim problemem, ale już myślę co zrobię jak nadeją pochmurne, deszczowe dni i zimowe śnieżyce. Mam dwójkę dzieciaczków 8 lat i 2 lata. Mieszkamy na obrzeżach miasta. Do szkoły mam ok. pół godziny drogi. W okolicy nie mam żadnej osoby, która mogłaby mi/ nam pomóc. Liczę sama na siebie. Mąż pracuje od rana do wieczora. Babcie też są pracujące, a na opiekunkę mnie po prostu nie stać. Wiad...
    • NO właśnie, macie jakieś sprawdzone sposoby, jak przygotować roczniaka na kłucie i ból? Nie chciałabym, zeby miał traume i bał się lekarzy, co dotąd mi się udawało. sprawa pilna na jutro!!!! :)
    • Napiszcie dziewczyny jak obchodzicie lub obchodzilyscie roczek. Czy duzo gosci zapraszacie, czy duzo do jedzenia szykujecie, w jakich godzinach robicie imprezke, jakie prezenty.ITP. Napiszcie cos bo moj maly ma za miesiac roczek a ja caly czas mysle nad organizacja. I nic nie moge wymyslic
    • chodzi mi o to czy wysylacie dzieci do np klubow przedszkolaka na 1-2 h dziennie? Mnie pani w przedszkolu poradzila abym wysylala dziecko na takie zajecia, one dobrze przygotowują do pojscia do przedszkola, aczkolwiek finansowo troche krucho, bede bowiem placila 1000 zl za przedszkole i gdybym miala wydawac jeszcze na klub to juz troche przesada jak dla mnie
    • Nie mam pomysłów na przyjęcie na pierwsze urodziny podrzuccie jakies pomysły.Dziękuje.
    • Wiem, że na razie temat mnie nie dotyczy, ale się pogubiłam w tej reformie. Jak to teraz wygląda? Do tej pory słyszałam, że zerówka ma być obowiązkowa, szkolna albo przedszkolna. Teraz- że 6-latki idą do pierwszej klasy (?). To jak to w końcu jest? Zerówka dla sześciolatków= pierwsza klasa, a podstawówka trwa 7 lat? I jeszcze jedna obowiązkowa "zerówka" dla pięciolatków, ale już w przedszkolu?
    • Jak w temacie. Corka ma 1,5 roku, lot bedzie kolo 15:00. Bedzie trwal 1,5 godz. Chodzi mi o to co zabrac, jak sie przygotowac by wysiedziala i by ta podroz byla w miare znosna:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się