przygotowanie

(105 wyników)
  • Jeśli wiecie z góry że będziecie miały cc to czy przygotowujecie się do niej jakoś inaczej niż do porodu siłami natury ? Zastanawiam się m.in. nad goleniem miejsc intymnych. Czytałam różne opinie - jedne aby wcale nie golić bo tak zresztą życzą sobie niektóre szpitale jak np. Św. Zofii w Warszawie, inne aby golić ale tylko tak gdzie będzie cięcie, inne aby całość ogolić. Jak wy robicie ?
  • zaczynam dziś 30 tydzień, miałam wielki plan, żeby przez całą ciążę przygotowywać się do porodu - ćwiczyć, masować krocze itp. Niestety nic z tego nie wyszło, no poza keglem. Dziś po raz pierwszy masowałam krocze i jestem przerażona brakiem rozciągliwości. A może panikuję? Myślicie, że przez najbliższe tygodnie uda mi się jeszcze jakoś w miarę przygotować? Macie jakieś sprawdzone ćwiczenia dla spóźnialskich? Na co zwrócić największą uwagę? Czasu już niewiele :-/ Dzięki z góry, pozdrawiam.
  • Witajcie... Strasznie nurtuje mnie jedna kwestia... jak przygotowujecie się do odejścia wód? Chodzi mi o to, żeby np. nie chlusnęły w pracy itd. Wiem, że ich ilość może być różna i przy tych większych ilościach podpaska nie wystarczy, ale czy w jakiś sposób próbujecie się zabezpieczyć na wypadek, gdyby, to miało się wydarzyć w jakimś np. obcym miejscu, przy ludziach? Planuję pracować jak najdłużej i wyobrażam sobie, że byłabym zakłopotana gdyby wydarzyło się to w pracy.
  • Tytul moze nieco niefortunny, ale naprawde nie wiem jak inaczej to ujac. Otoz dzisiaj moj facet i Jego ojciec obaj zapytali mnie, czy mam przygotowane wszystko w szpitalu a propos krwi. Totalnie zglupialam. Wnioskuje, ze chodzilo im o hipotetyczna sytuacje, w ktorej by byla potrzebna dla mnie transfuzja. I tutaj pytanie do Was : czy to sie jakos specjalnie zalatwia? Jakies druki, formalnosci etc? Wydawalo mi sie, ze idzie sie z karta ciazy oraz ze zaswiadczeniem o grupie krwi i to wszy...
  • Czy trzeba w jakiś sposób przygotować piersi do karmienia jeszcze przed porodem? Jestem w 30tc. Czy należy wykonywać jakieś masaże brodawek albo coś takiego?
  • Witajcie dziewczyny. Chcialam zapytac Was o sprawe przygotowan do ciazy, bo macie doswiadczenie, w przeciwienstwie do mnie:)) Kiedy je zaczelyscie? PYtam, bo przypomnialo mi sie, jak to kilka miesiecy temu byl w Wysokich Obcasach tekst o tym, ile kosztuje ciaza. Pamietam, ze byla tam mowa o tym, jak to idzie sie do poradni (chyba prywatnej) i oni tam opracowuja takiej przyszlej ciezarnej caly plan - dieta, psycholog, masaze, jakie badania itd. Czy ktoras z Was z tego korzystala?...
  • zaczynamy starania w sierpniu. Teraz biorę ostatnie opakowanie piguł (jeszcze mi 15 zostało). Mój lekarz jest troche dziwny twierdzi ze nie trzeba żadnych badan tylko żeby na miesiąc przed zacząć łykać folik. Jedna jak czytam o przygotownaiach niektórych kobiet: badaniach, szczepionkach etc. to sięzaczynam martwić. Co radzicie zrobić? Czas mam do siepnia;) Więc np na szczepienie przeciwko żółtaczce już czasu za bardzo nie ma :) Co z różyczką? A jakieś inne badania zeby się uspokoić?
  • Witajcie. Mam pewien dylemat. W czerwcu urodziłam synka przez cc. Mój maleńki ma pewne problemy ze zdrowiem. Chciałabym jednak aby miał rodzeństwo, bardzo pragnę kolejnego dziecka. Tym razem jednak chciałabym się do ciąży bardzo dobrze przygotować, zrobić wszelkie możliwe badania, aby dzieciątko urodziło się w pełni zdrowe. Zastanawiam się jednak jakie badania powinnam wykonać, czy oprócz kwasu foliowego brać inne witaminy bądź minerały i czy 5, 6 miesięcy po cc, to nie za wcześni...
  • Jestem pierwszy raz w ciazy, poleccie mi prosze jakas ksiazę (mądrą), o niemowlakach. Mam na mysli ksiazke ktora bedzie opisywac jak trzeba sie przygotowac do nadejscia dziecka, co trzeba kupic, co powinnam zabrac do szpitala,jak przygotowac pokoj. Ponad to jak przebiegaja pierwsze miesiace maluszka: jak sie powinno go karmic, jak przewijac, kąpac itd... bo szczecze mowiac nigdzie nie moge tego znalec a ksiazek jest mnostwo i w kazdej jest napisane co innego a Wy jako doswiadczone juz...
  • Czy po wymieszaniu wody z glukoza mozna przechowywac taki roztwor 30 min albo i dluzej czzy trzeba od razu to wyoic bo inaczej traci ona swoje wlasciwosci (musze zrobic test obciazenia glukoza 75g po 1 h i 2 h). Pielegniarka powiedziala ze moge wypic to w domu aby w ten sposob zaoszczedzic godzine na czekaniu w przychodni. Problem ze aby dotrzec do przychodni potrzebuje wiecej niz godzine. Wiec gdybym wypila ja w domu to badanie nie byloby wiarygodne. Czy moge sobie rozrobic ja...
  • Witam Wszystkich serdecznie:) Wiem, że może moje pytanie być "głupie" ale... Bardzo proszę o wskazówki jak się przygotować do ciąży przy astmie oskrzelowej. Czy trzeba odstawić na długo przed leki itp. Ja zaczynam się od niedawna zmagać z tą chorobą:(, a na wiosnę chciałabym zaplanować zajście w ciąże. pozdrawiam
  • Polecam indywidualne przygotowanie do karmienia piersia dla wszystkim mam z pieknymi brzuszkami Trwalo 2h mozna wedlug potrzeb wydluzyc ciepla kompetentna osoba, dla osob po przygotowaniu oferuje nieodplatne konsultacje po porodzie w razie trudnosci a jak wiecie wizyta w poradni dzis kosztuje. Jest mama dwojki szkrabow wiec ma rowniez swoje doswiadczenia. Duzy plus to jak nadchodza trudnosci juz wiesz co robic nie popelniasz bledow a przynajmniej nie tyle. Mnie dodalo to spotkan...
  • Witajcie Mam 22 lata i za 2 lata planuję zostać mamą.Jak się najlepiej można przygotować to zajścia w ciążę,jakieś witaminki,badania i ile przed staraniami? Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę wiele dobrego!
  • Byłam w zeszły wtorek u mojej ginki i powiedziałam,że planuje zajście w ciąże,że odstawiałm pigułki w zeszłym miesiącu. Spodziewałam sie,że da mi kilka rad odnośnie przygotowań a tu poza gratulacjami odnośnie podjęcia decyzji i zapytania czy biorę folik nie powiedziała nic od siebie. Sama się zapytałam co mam robić,czego nie,czy jakieś badania powinnam zrobić. Ona na to,że mam nie szaleć,zrobić zwykłą morfologię i jak nie zajdę w ciągu 3-4 m-cy to wtedy zaczniemy się martwić. Czy ...
  • Mam 25 lat i planuję wraz z mężem zajście w ciążę w tym roku. Poradźcie jak sie do niej przygotować, co jeść, jakie zażywać witaminki (kwas foliowy - jak wcześnie?) itp., żeby urodziło sie zdrowe? Dziękuję z góry za wszystkie porady!!!
  • Cześc dziewczyny! Czy można jakoś przygotować skórę do tego, żeby ładnie i szybko zagoiła się rana po cc? Znacie (stosowałyście) jakieś preparaty? Czy pozostaje tylko smarowanie po?
  • Dziewczyny, które przeszłyście to, napiszcie proszę jak się do tego przygotować, czy trzeba się całkiem wygolić, czy wolno coś jeść wczesniej, jak to w ogóle przebiega w znieczuleniu zewnątrzoponowym? Rzeczywiście NIC sie nie czuje??? Jak jest potem np. z wstawaniem, karmieniem, przewijaniem dzidzi? Kiedy pierwszy raz samodzielnie do kibelka? Z góry dzięki za opinie! papatki agi
  • Drogie koleżanki, pod koniec maja będe miała cięcie cesarskie.Chciałabym się dowiedzieć czy mam się w jakiś szczególny sposób przygotować?czy mam się spodziewać lewatywy, golenia krocza itp.słyszałam ze przed operacją mam nie jeśc ok. 6 godzin?to prawda?Czego jeszcze mam się spodziewać i co mam wziąc do szpitala?i jeszcze jedno dziecko będzie przy mnie?Z gory dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • Witajcie! W niedzielę mam planowane cc. Nie wiem, czy mam golć okolice spojenia łonowego Doradźcie. Dzięki.
  • Czy w jakiś szczególny sposób przygotowywałyście się doi ciąży, jakie badania zalecił wam lekarz przed zajściem w ciążę?? Dzięki za ewentualną pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się