Forum eDziecko Ciąża i poród W oczekiwaniu
ZMIEŃ
      przygotowanie

przygotowanie

(53 wyniki)
    • Zajęcia warsztaty? spotkania? grupy wsparcia? Jestem mama 4letniej dziewczynki, pedagogiem i marzy mi wlasnie zajecie taka tematyka.. czy to ma sens? sama chodzilam do szkoly rodzenia, ale bylo to bardizej od strony fizjologicznej.. co sadzicie o przygotowaniu takim psychicznym, duchowym.. czy to ma sens
    • Zakladajac, ze mialabym ( jeszcze nie podjelam decyzji) zajsc w ciaze za 4-6 mcy, o czym warto pomyslec, o co zadbac? Sport, jedzenie, lektury? Preparat kwasu foliowego - kiedy zaczac przyjmowac i czy to konieczne? Nie moge po prostu zaczac sie lepiej odzywiac? A co jeszcze warto zrobic przed ciaza? Moze jakis wyjazd, zakupy babskie, wspinaczke po gorach? Moze medytacja, a moze ksiazki, ktore warto przeczytac? Jak na razie pragne zamowic ksiazke "W glebi kontinuum". Moze ktos ...
    • na przyjscie dziecka na swiat? jestem w 31 tyg, mam wszystkie ubrania, akcesoria. brak najwiekszych elementow:wozek, fotelik saochodowy. lozko jest ale bez materaca bo akurat w smyku nie bylo gryczano -kokosowego (przy okazji puta, gdzie bedzie w warszawie?), komody z przewijakiem. ciaza ok ale juz truje mezowi od tygodnia ,ze TRZEBA wszystko juz miec i tylko czekac. mam racje? jak robicie. dodam, ze termin planowego cc mam mieszy 15 a 20 wrzesnia (do ustalenia jeszcze).
    • Witam Kiedy przygotowywałyście wszystko na przyjście dzidziusia? Tzn, składanie łóżeczka, pranie i prasowanie ubranek itd... Ja jestem strasznie nadgorliwa, zawsze lubię mieć wszystko wcześniej przygotowane tak na wszelki wypadek. Czy półtora miesiąca - miesiąc to nie jest przesada?
    • Przepraszam, przed chwilką niechcący kliknęłam:) Wychodzę za mąż w październiku i ...zobaczymy co będzie:)) powiedzcie proszę czy już teraz powinnam zacząć ewentualne przygotowania? Zażywanie czegoś? Badania - wiem, że muszę się zbadać na toksoplazmozę bo mam w domu rodzinnym kotki. Poza tym stwierdzić czy nie występuje konflikt serologiczny. Kiedy Wy zaczynałyście przygotowanie do ciąży i jak one wyglądały? Bardzo jestem ciekawa. Serdecznie Was pozdrawiam i Wasze dzidzie:)
    • Cześć dziewczyny! Ciesze się, że w końcu moge przyłączyć się do Waszego forum:-) Niedawno podjęliśmy z narzeczonym decyzję, że już czas na dzidziusia i za parę miesięcy zaczynamy starania. Chcielibyśmy żeby dzidziuś pojawił się na wiosnę ale zobaczymy co z tych planów wyjdzie. Oczywiście chciałabym się przygotować jak najlepiej i w związku z tym mam pytanie do Was bo nie wiem od czego zacząć. Jakie szczepienia i badania powinnam zrobić i w jakiej kolejności. Właściwie poza świnką na ni...
    • Cześć! Jestem mamą 9 miesięcznej Madzi. Za około 2 lata planuję kolejną ciążę i uważam że należy się do niej dobrze przygotować. Tylko kiedy zacząć i w jaki sposób? Jak myślicie?
    • Zdecydowaliśmy, że zaczynamy starania od stycznia. Chciałabym zrobić wszystko co możliwe, żeby urodzić zdrowego dzidziusia. 31 lat skończę w grudniu, to będzie moje pierwsze. Poradzcie jakie badania zrobić- począwszy od podstawowych do najbardziej skomplikowanych. W rodzinie zdarzyło się dziecko niepełnosprawne - kuzynka taty urodziła dziecko niepełnosprawne..Jakie badania po zajściu w ciążę. Dodam, ze palę, ale stopniowo rzucam. Antykoncepcji w tabsach nie stosuję. Może dziewczyny z okolic ...
    • Witam, Mam 32 lata i planuję pierwszą ciązę. Nie ukrywam, że chciałabym przygotować się jak najlepiej.Z natury jestem dociekliwa i staram się wszystko planować... prawdopodobnie trochę z tym przesadzam, ale może mnie uspokoicie. Mianowicie moje pytanie brzmi; czy trzeba na coś uważać w cyklu, który ma być TYM cyklem (a dokładnie to próbą), jeszcze przed owulacją? Tzn. wiem, że min. 3 miesiące przed należy jeść kwas foliowy, OK. Ale na przykład, czy zażywanie jakichś lekarstw np. na przeziębi...
    • Czytając posty na kilku forach i przeglądając książki o ciąży postanowiłam przygotować się do swojej pierwszej ciąży - planowanej za okolo 3-4 miesiące. Udałam się więc do internisty i ginekologa w prywatnym ośrodku. I obaj byli zaskoczeni - czego ja od niech chcę? Po co w ogóle przyszłam? Do czego ja się chce przygotowywać? Jak już zajdę w ciążę, to będą mnie badać. Ale teraz? Obaj mieli do mnie podejście jak do szalonej hipochondryczki. I powiem Wam szczerze, że trochę zgłupiałam. Czy ci...
    • Drogie Dziewczyny, Czas mija i powoli zaczynam sie przygotowywać aby zostać ...mamą... Napiszcie jak Wy się do tego przygotowywałyście. Mówiłyście swojemu mężowi/partnerowi ile zmian zajdzie w Waszym życiu?? Szukałyście jakiegoś specjalnego lekarza, robiłyście badania?? Czy było spontanicznie myśl/dezyzja/czyn?? Pozdrawiam Ania
    • Biorę już kwas foliowy i mam zamiar w grudniu odłożyć tabletki antykoncepcyjne,jak powinno wyglądać moje przygotowanie do zajścia w ciążę?
    • Cześć dziewczyny :) Co prawda jeszcze teraz nie planujemy z narzeczonym starania się o dziecko ale... Kilka lat temu (o czym narzeczony nie wie...), jeszcze zanim poznałam narzeczonego, zaszłam w ciążę z poprzednim partnerem... Po około 4 tygodniach, od momentu kiedy się o tym dowiedziałam, ta przygoda zakończyła się wizytą w szpitalu i czyszczeniem :( Ciąża od początku była nie prawidłowa - nie rozwinął się zarodek i około 9 tygodnia lekarze zarządzili czyszczenie... Nie wiem do d...
    • Witam, chciałabym w tym roku jeszcze zajść w ciążę, czy mogłybyście mi doradzić od czego zacząć przygotowania?chciałabym wykonać badania, ale nie wiem od czego zacząć, czy od internisty, czy od ginekologa? nie chorowałam na różyczkę i na ospę wietrzną, kiedy powinnam się zaszczepić(szczepiona byłam w podstawówce, ale minęło już tyle lat, że raczej należy powtórzyć szczepionkę). Jeśli możecie to udzielajcie w tym topiku porad dziewczynom, które chcą zajść w ciążę bezpiecznie, doradźcie ...
    • Zostały ostatnie dwa miesiące. Z jednej strony to sporo czasu a z drugiej mamy jeszcze dużo spraw do załatwienia. Większość scedowałam na męża ale niektóre chciałabym zrobić sama. Kiedy powinnam zacząć prać ubranka i pościel dla maluszka? Szybko się męczę a przebieg mojej ciąży pozostawia wiele do życzenia więc potrzebuję więcej czasu na zwykłe czynności ale chciałabym aby wszystko było czyste i świeże.
    • Czekam na @ bo spóżnia sie 5dni (pisałam już we wcześniejszym wątku), zrobiłam dzisiaj test i wyszedł negatywny... Myślę więc, że nie jestem w ciąży. Planuje córcię i bym chciała zajść w maju (wiecie praca i inne powody...), jak sie do niej przygotować? Witaminki, kwas foliowy...??? Podpowiecie jak to u Was przebiegało ;)
    • Na forum jestem drugi raz. Pierwszy raz (dosc dawno) pytalam jak podjelyscie decyzje o ciazy. Dlugo sie zastanawialismy z nazeczonym i stwierdzilismy, ze chcemy starac sie o dziecko jeszcze w tym roku. Byli bysmy pierwsi wsrod znajomych i niespecialnie mam sie kogo poradzic ale czytalam w interenecie cale dlugie listy jak sie przygotowac. Mieszkamy w Anglii i wlasnie wrocilam od lekaza. Zapytalam jak sie przygotowac a on byl wielce zdziwiony o co mi chodzi. Takze w sprawie o...
    • dziewczyny powiedzcie czy wierzycie w to, ze nie powinno sie zbyt wczesnie kupowac rzeczy dla maluszka, typu lóżeczko, wózek, urzadzanie pokoiku. Jestem w 18 tyg ciąży, ostatnio strasznie duzo ogladam tego typu rzeczy i zastanawiam sie jak to jest z wami, kiedy najlepiej zaczac przygotowania? pozdrawiam
    • Kochane Mamy! Od swojej siostry i bratowej dostałam całą wyprawkę dla Mojego Maluszka. Mam całą komodę używanych ciuszków, które muszę przygotować i nie wiem za bardzo jak i kiedy się do tego zabrać. Jeśli też korzystacie z używanych ciuszków pomóżcie odpowiedzieć na kilka konkretnych pytań. 1. Wszystkie ubranka są czyste (po praniu) ale mają bardzo nieprzyjemny zapach wymiocin czy też "kwaśnego mleka". I tak będę je prała, więc co można zrobić żeby pozbyć się tego zapachu? Czy ta...
    • staranie staraniem się ale zastanawiam się mając jakie warunki mieszkaniowe/ bytowe zdecydowaliście się mieć dziecko ? Ja z partnerem jesteśmy studentami ( on już kończy , ma pracę ), ja pracuję dorywczo, studiuję dziennie.Planujemy dziecko za najbliżej za rok.Słyszałam,że do ciąży przygotowuje się własnie około roku, bierze się jakieś witaminy,robi badania. Możecie mi coś na ten temat powiedzieć ? poradzić coś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się