Forum Nauka i edukacja Matura O maturze
ZMIEŃ
      przygotowanie

przygotowanie

(48 wyników)
    • Ostro się uczycie?:) bo ja jeszcze nie zaczęłam, nie mam motywacji, nie chce mi się, mam lenia:) Zdaje polski,ang - podst i wos - rozszerzony. Polski - żadna lektura nieprzeczytana, będe czytać same opracowania, ale to jeszcze nie teraz,żebym nie zapomniała:D ang dam sobie radę, nie potrzebuję większej nauki, a z wosu teraz bez żadnego przygotowania poszło mi bardzo dobrze:) więc też poczytam przed samą maturą, wiadomości oglądam na bieżąco:) wiem,że nie ma się czym chwalić ale mo...
    • hej mam pytanko,licemu skonczylem kilka lat temu, chcialbym sam przygotowac sie do matury z polskiego, chce przygotowac sie najlepiej jak jest to mozliwe. Czy wystarczy kazda epoke od antyku przerobic...czyli? wszystkie wiersze,utwory,lektury znac, watki, chrakterystyke postaci utworow itd i cechy danej epoki?? czy to wystarczy?czy wymagane jest cos wiecej?
    • jak tam u Was z przygotowaniami?
    • Witam, chciałam Was zapytać/poradzić się, a mianowicie ostatnio mam mętlik w głowie, za rok zdaję maturę, ale że jestem na jak na razie niskim poziomie wiedzy, chciałabym dobrze zdać mature. Ale czy mam szanse? Chodzi mi o geografie aby dostać się na wymarzoną uczelnie muszę zdać ją rozszerzoną na powyżej 60%, zaznaczę że geografie miałam tylko w 1 i 2 kl (chodze do tech), kiedyś bardzo przykładałam się do tego przedmiotu i bardzo mnie "ciągnie" do gegry więc z nauką problemu nie będzie...
    • Jak u Was to wygląda?tzn.chodzi o zanlezienie czasu na powtórki do matury- jakie są u Was wymagania nauczycieli z przedmiotów których nie zdajecie?Nie wiem kiedy mam sie uczyć do tej matury?Robiłam to codziennie w ferie-ale to i tak za mało było czasu.Obecnie w marcu nauczyciele robia codziennie klasówki nie dadzą odetchnać z żadnego przedmiotu-trzeba wieć poświęcać wiele czasu zeby nie złapać złej oceny.Materiału zostało jeszcze sporo do przerobienia,lecą wiec szybko z materiałam...
    • zdaje historie rozsz. i szukam dobrego nauczyciela , ktory by mnie wysmienicie przygotowal.jestem z okolic wawy.
    • było kilka wątków z pytaniami o maturę po kilku latach od ukończenia szkoły średniej.. czy ktoś się zdecydował? ja wczoraj złożyłam wstępną deklarację i nie jestem do końca przekonana czy zdążę z przygotowaniami :) jeszcze niewiele zrobiłam poza tym, że wiem jak ta matura wygląda i mam kilka podręczników..planuję zapisać się na kurs maturalny z angielskiego i szukam kursu z polskiego.. niestety z tym drugim jest problem - zajęcia są w weekendy a ja mam soboty i niedziele zajęte.. więc n...
    • JW czyli: czy z perspektywy tych kilku egzaminów, macie wrazenie ze w szkole robiliscie rzeczy przydatne do matury, czy kompletnei z innej bajki??? np na historii, albo polskim ??? czy nauczyciele byli zorientowani czego sie mozna po maturze spodziewac ???
    • Do ustnej matury zostało 2 tygodnie a my nadal chodzimy do szkoły na wszystkie lekcje jakby nigdy nic.Uważam że jesteśmy beznadziejnie przygotowani do matury.Przez 3 lata nauczyciele nie przygotowali nas pod katem nowej matury np. z polskiego a teraz gdy dajemy prace do sprawdzenia wszystko jest nie tak a to że za mało/a jak zmieścić sie w czasie piszac duzo?/a to na 30% ale jak napisac dobrze tego nie wiemy.Przecież pisząc na 4 strony A4 nie mogę wiecej napisać bo nie zmieszczę ...
    • Jak wygladaja Wasze przygotowania do matury?/z takich przedmiotów jak polski,historia,WOS,angielski/Czy przygotowuja Was nauczyciele w szkole czy robicie to sami a jesli tak to jak zaawansowane sa te przygotowania i jak znajdujecie na to czas?
    • ?jak się czujecie?chodzi mi o ogólne przygotowanie do matury?
    • Zacząć od cytatu ,a może od własnych refleksji(mój temat to:"Los więżniów w niemieckich obozach i sowieckich łagrach", ale to mało istotne),już sam nie wiem. Jakie jest wasze zdanie ???
    • Chciałabym się dowiedzieć, jak tam studniówki. Gdzie organizujecie? Jakie macie pomysły na zabawy? Na ile angażują się w to rodziece i nauczyciele?? pozdrawiam
    • przez miesiąc,jeśli tak to jak to zrobić? chodzi konkretnie o polski i historię.
    • cały czas zastanawiam się co zrobić, by zdać jak najlepiej rozszerzony polski?? Bardzo mi załeży, gdyż na UŚ jest brany przede wszystkim pod uwagę. Z polskiego byłam zawsze dobra ale niestety jestem w szkole na podstawie, a od nauczycielki nie moge się dowiedzieć co mogę robić ponad program...Lektury czytam...ale co poza tym?? Może Wy mi pomożecie:) Ps. Myślicie, że pójście na korki to będzie dobre rozwiązanie? pozdr.
    • W maju 2008 zdaje maturę. Zdecydowałam sie na historię rozszerzoną, chciałabym już zaczęć sie przygotowywać ,ale zupełnie nie wiem od czego zacząć(tyle tego jest...!). Na pewno wielu z Was zdawało ten przedmiot na maturze, proszę więc zdradźcie jaki sie uczyliście;) Problemowo, epokami? Codziennie, raz w tygodniu? Sami czy z kimś Pozdrawiam:)
    • maturzyści, zeszłoroczni maturzyści, poloniści i inni wtajemniczeni! ja nie przeczytałem większości lektur, ale raczej się nich orienuje (opracowania, ściągi), w szkole mam naciągane 4, ale nie pisałem nigdy wypracowania typu maturalnego (czyli na podst. tekstu), jak mam się uczyć? doradzcie coś! bo boję się! Niektórzy mi mówią:olej to tylko 30%!ale ja nie wiem nawet czy je zdobędę...
    • Kochani jak przygotowywaliście się do matury? Pisaliście dużo wypracowań(polski),rozwiązywaliście często testy, korzystaliście z jakiś ksiązek? Czy może jeszcze inaczej? Ja za rok bedę zdawała polski,anglik i blolę. Marzę o psychologii ,dlatego też konieczne są dobre wyniki z egzaminów...
    • Jakby się nie udało dostać, na ten wymarzony kierunek, to wiecie co będzie potem, czy planu B, jeszcze nie układaliście? a może w ogóle go nie układacie?- (bo jesteście tak pewni realizacji planu A)
    • Czy możecie polecić jakieś książki, serie, repetytoria z których warto się przygotowywac do matury? Chodzi mi w szczególności o przedmioty: geografia, matematyka i j. francuski??? Z góry dzięki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się