Forum eDziecko edziecko Przedszkola
ZMIEŃ
      przygotowanie

przygotowanie

(24 wyniki)
    • art 9 ustawy o reformie oświaty. W latach szkolnych 2009/2010 i 2010/2011 dziecko w wieku 5 lat ma prawo do odbycia rocznego przygotowania przedszkolnego w przedszkolu, oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej lub innej formie wychowania przedszkolnego. czy to oznacza że grupa 5latków w przedszkolu w tym i przyszłym roku będzie realizowała jakiś "program przygotowania" czy tylko, że dziecko pięcioletnie może iść do "zerówki"? czy pięciolatki w przedszkolu...
    • Który dokument mówi, że dziecko pięcioletnie ma prawo do przygotowania przedszkolnego? Czy jest w tej sprawie jakaś ustawa lub rozporządzenie?
    • Jestem mamą 5 latka. Zastanawiam się czy panie w przedszkolu przygotują wszystkie dzieci do pójścia w 1009 roku do I klasy. W grupie jest 29 dzieci.
    • Mam do Was ogromną prośbę - moje dziecko 3,5roku w marcu zaczął uczęszczać do przedszkola. Pochodził 4 dni i rozchorował się. Dopiero dzisiaj poszedł ponownie do przedszkola. Zaznaczam,że w domu sam korzysta z ubikacji,sam jje,ubrać się tez umie, poza skarpetkami i kapciami. Pani która opiekuje sie Mateuszka grupa stwierdziła,że Mateusz nie jest przygotowany do przedszkola. Czy możecie mnie uświadomić co miała na myśli? Mateusz dzisiaj poszedł z płaczem do przedszkola. Nic ni...
    • Moja córka została przyjęta do przedszkola i pójdzie do niego od września w w wieku 2 lata i 8 miesięcy. Narazie opiekują się nią u nas w domu naprzemiennie 2 babcie. Czasami na cały dzień (od śniadania do kolacji) trafia do jednej lub drugiej babci. Od roku chodzi na lekcje angielskiego (H.Doron) i na zajęcia rytmika+plastyka dla przed-przedszkolaków. Niby dużo bywa wśród dzieci ale ciągle "z opiekunem w tle". Jak sprawdzić czy poradzi sobie sama wśród obcych? Jak ją do tego p...
    • Drodzy Państwo, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w przygotowaniu programu dotyczącego Waszych pociech. W ramach programu "Rozmowy w Toku" mieliśmy już cykl "Superniania" a ostatnio zaprosiliśmy rodziców z dziećmi w wieku < 3 lata do programu "Żłobek". Tym razem program będzie dotyczył wyłącznie dzieci w wieku przedszkolnym. Chcielibyśmy dowiedzieć się z jakimi problemami się borykacie, co wyrabiają Wasze dzieciaki w przedszkolu albo jak wystrzegają się przed wyjściem do ...
    • Moja córka w październiku skończy 3 latka. Zapisałam ją od września do przedszkola. Powtarzam jej cały czas że pójdzie tam, że będą dzieci,że będzie chodzić na spacery, bedzie tam spać, jeść a po obiadku mama po nią przyjdzie. Weronika bardzo się cieszy że bedzie chodzić do przedszkola, mówi że nie będzie płakać (akurat). Teoretycznie jest przygotowana, poza tym moja mama czasami zachodzi z nią do przedszkola bo mieszka zaraz obok. Mimo wszytsko martwię się że nie obejdzie się bez ...
    • Mój synek ma 2 lata, we wrześniu, kiedy chcemy go posłac do przedszkola będzie miał 2,5 roku. Juz zaczynam to przeżywac, tym bardziej, że widzę, że niespecjalnie się do tego garnie. Boję się, żę jest za mały, a z drugiej strony dziadkowie, którzy teraz się nim zajmują też juz nie dają rady. Co zrobić, żeby jak najlepiej - przez te pół roku - przygotowac dziecko do przedszkola. Mam go odpieluchować i nauczyc samamu jeść i pić, ale nie to wydaje mi się najważniejsze. Najbardziej boję się jego e...
    • Drogie mamy witam serdecznie i proszę o odpowiedź na nutujące mnie pytanie: czy w roku szkolnym 2010/2011 przedszkole rejonowe właściwe dla danego dziecka może odmówić przyjęcia pięciolatka???
    • Proszę poradźcie, chcę córcię posłać za jakiś czas do przedszkola. Nie wiem czy ma sens posyłać dziecko na początek na parę godzin czy od razu na cały dzień? Mała jest bardzo samodzielną ale też i bardzo wrażliwą dziewczynką. Trudno nawiązuje nowe znajomości i w nowym otoczeniu nie czuje się zbyt pewnie. Napiszcie o swoich doświadczeniach. Pozdrawiam.
    • Kochane Mamy, jak Wasze dzieci i czy wogóle obchodzą urodzinki w przedszkolu. Moja córcia ma jutro i mam przygotowany koszyczek ze słodkościami. Ale może tak już nie jest?
    • Witam, Czy ktoś się orientuje, w którym roku szkolnym całkowicie zostaną zamknięte przy przedszkolach oddziały przedszkolne z obowiązkowym przygotowaniem przedszkolnym dla pięciolatków? Czy może to jest uzależnione od infrastruktury w danej miejscowości (np. braki lokalowe w szkołach)? Czy będzie może tak jak teraz tj. wybór: pozostanie w przedszkolu lub pójście do oddziału przy szkole? Jeśli rozumiem właściwie zmierzamy docelowo do „uwolnienia miejsc” nie tylko dla trzyla...
    • Witam wszystkie emamy:) Moja 4 latka od wrzesnia idzie do przedszkola. W jednej klasie beda 4, 5 i 6latki. Jestem troche tym zdziwiona, bo wzyscy beda w jednej tylko z jedna pania. Dostalam niedawno od pani przedszkolanki taka propozycje, poniewaz mieszkam niedaleko (krok od przedszkola) pani zaproponowala mi abym razem z nia siedziala w przedszkolu i jej pomagala, czy to bedzie rozsądna probozycja jak uważacie?
    • Dziewczyny,czy któraś z Was ma tam dzieciaczki?? Ja od września posłałąm tam swoją 3-latkę i coraz mniej jestemw sumie zadowolona. Miało być tak pięknie a jednak się rozczarowałam trochę. Przede wszystkim nie ma żadnych imprez uroczystości, np. pasowania na przedszkolaka(co w masie pozostałaych okolicznych przedszkolach jest), w tej chwili imprezy hallowenowej też nie. Znam mamy z żoliborza i ochoty, woli które mają dzieci w swoich okolicznych przedszkolach i tam wszędzie coś jes...
    • uświadomcie mnie proszę czy w przedszkolach powinien obowiązywać jakiś specjalny "program nauczania" czy to zależy od placówki? gdzieś obiła mi się o uszy jakaś teczka przedszkolaka (z rysunkami?) rytmika jest obowiązkowa? głupie pytania, wiem, ale zastanawiam się czy startować w wyścigu o miejsce przedszkolu państwowym (gdzie jak przypuszczam może być zestandaryzowany system nauczania) czy tez zostawić dziecko w prywatnym do którego chodzi teraz (jest w grupie 2-latków), które nie wyda...
    • www.rp.pl/artykul/215911.html i dla przeciwnych reformie/niereformie oraz dla tych którzy chcą sie dowiedzieć czegoś więcej link www.forumrodzicow.pl/aktualnosci/
    • do szkoly niz zwykle przedszkola. jestem mama niespelna 3 letniej dziewczynki i chcialabym oddac ja do przedszkola montessori `na ursynowie przymierze rodzin. ale ostatnio ktos mi powiedzial ze po takim przedszkolu dzieci sa gorzej przygotowane do szkoly. czy polecacie przedszkola montessori?
    • Poszukuję niepublicznego przedszkola na Mokotowie, w Wilanowie lub Konstancinie.Dobrze by było gdyby nie kosztowało 1500zł ;)
    • Witam serdecznie :). Chcialam zapytac, jak wygladaja przygotowania do Dnia Babci i Dziadka u Waszych trzyletnich Maluszkow. Moja corka chodzi do przedszkola dopiero od tygodnia, wiec nie orientuje sie, jakie tam panuja zwyczaje, ale nieco sie zszokowalam. Mala poki co kompletnie nie akceptuje przedszkola, jest klebkiem nerwow, kazy dzien to spazmatyczny placz. W piatek dostalam od przedszkolanki karteczke z wierszykiem i przykaz, ze mam Patrycje nauczyc tego wiersza, zeby mo...
    • Czy dziecko z nadwrazliwościa sensoryczną posłac do przedszkola z odziałem integracyjnym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się