Forum eDziecko edziecko Wychowanie w wierze
ZMIEŃ
      przygotowanie

przygotowanie

(27 wyników)
    • dla nas wszystkich 2. Istota codziennego rachunku sumienia Pojęcie "codzienny rachunek sumienia" jest niełatwe do zrozumienia i może właśnie dlatego budzi ono u wielu negatywne skojarzenia oraz niechęć. Słowo "rachunek" wzięte dosłownie może sugerować potrzebę jakiejś wręcz "matematycznej" dokładności w podsumowywaniu całego dnia, a przy spowiedzi - w podsumowywaniu wielu tygodni czy nawet miesięcy. Zmyleni nie tylko samym słowem, ale przede wszystkim powierzchownym wychow...
    • do zycia w rodzinie. własciwie tylko muszę przejrzeć ale jeśli trzeba to i kupię www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=4897 może ktoś moze mi pomóc? przesłano i jakiś straszliwy fraggment twierdząc że to z tej książki i muszę to sprawdzić bo mi się wierzyć nie chce...
    • www.pierwszakomuniaswieta.pl/lista-spraw-demo Córka pójdzie do komunii za 2 lata, a ja już się nad tym zastanawiam, zwłaszcza w kontekscie o którym piszę w innym swoim wątku - szczerości i prawdy w swoim postepowaniu. Zobaczcie kiedy należy wybrać catering ( o DJ-u nie wspominając) a kiedy zacząć rozmawiać z dzieckiem o sakramencie:) a może raczej :(
    • Mamy już kalendarze,wieńce,ciasto na piernik może już czeka w chłodzie.Zaczynamy przedświąteczne odliczanie,obmyślamy co jeszcze mamy zrobić, komu jaki prezent prezent przyniesie uśmiech.I to dobrze. A coś dla ducha? Macie jakieś sprawdzone;-)))sposoby na dobre duchowe przygotowanie? Może coś, co nam pomaga, pomoże też innym? Zacznę od pogłębionego rachunku sumienia, pogłębionego ale nie długiego, może z akcentem na adwentowe postanowienia?
    • Zaczne od tego że jestem tu nową osoba i to forum to wspaniała otuch i mądrość dla mnie. Jestem szczęśliwą żoną i matką, niemniej jednak żyje w niesakramentalnym związku (przeszkoda z mojej strony, sprawa w Sądzie Metropolitarnym). Bardzo nad ubolewam że tak jest. Chodzimy do Kościoła, modlimy się i naprawdę żyjemy w głębokiej wierze co jak wiem nie pomniejsza naszego grzechu. Mamy dzieciątko które traktujemy jako cód od Boga. Miałam straswzne problemy w ciąży - urodziłam wcześni...
    • Czy rozmawiacie z dziećmi o odpowiedzialności współżycia seksualnego? Czy zachecacie do wytrwania w dziewictwie? Czy dyskutowaliscie o ew. niechcianej ciaży? Czy pozwolilibyście 16 letniej córce zazywać tablketki antykoncepcyjne? Czy zgodzilibyście się, by koleżanka (dziewczyna) waszego syna została na noc? Pozwalacie na nocne dyskoteki i nocowanie poza domem nastolatek? Pomału rośnie mi nastolatka. Wiele trudnych rozmów przed nami. Wiek inicjacji seksualnej ciagle się obniża a...
    • Ja zaczęłam robić dzisiaj :) Krysia wypisywała karteczki z liczbami, ja składałam woreczki z czerwonej krepiny , a do nich naklejki i kawałeczki opowiadania. W tym roku są fragmenty księgi przysłów - dzieci jednego dnia kogoś przygarniają w drodze do stajenki , drugiego są gdzieś gośćmi, trzeciego spotykają kłócące się kózki ( trzy ;)))... Najstarsza też chce uczestniczyć w otwieraniu woreczków :)))), więc teksty muszą być ... uniwersalne, żeby trochę dały do myślenia. Ale dziś...
    • wątek polekturowy;) czytałam książkę o wychowaniu, autorem jest ksiądz jeden z rodziałów mówi o tym, że za mało otwieramy dzieciom oczy na zło, że, koncetrujemy się na wskazywaniu dobra i na tym poprzestajemy, a zło, mechanizmy zła, są widoczne już w szkole podstawowej przesłanie jest takie - uczulać dzieci na zło a zwłaszcza na mechanizmy zła, jak zło zastawia na nie sieci, a potem uczyć dzieci napełniać serce Bożą mocą co o tym sądzicie? mi jakoś brzmi to złowrogo, zwłaszcza te mech...
    • Lucasa prosiła o wątek ... i już jest. U nas było to w zeszłym roku. Tutaj kopiuję fragment z naszej strony, gdzie piszę o pierwszej spowiedzi syna. Najpierw I-a spowiedź, w Wielką Środę. Fatalnie wyszło, bo spóźniliśmy się trochę. Myślałam, że mamy przyjść pół godziny później. Ale proboszcz był wyrozumiały i szybko wyspowiadał Maćka. Maciek przez pół dnia robił rachunek sumienia, pomagając sobie karteczką, którą dostał od siostry katechetki (całkiem sensownie napisana). Naj...
    • Moja Średnia była u I Komunii św. w tym samym roku, co córeczka Mary_ann. Pamiętam jak zrzędziłyśmy w związku z przygotowaniami,próbami, uzupełnianymi tabelkami i książeczkami do nabożeństwa. Dyskutowałyśmy na priva o oprawie i przyjęciu. Ale... niezależnie od tego, jak rzeczywistość okołokomunijna przystawała do naszych marzeń, mówiłyśmy potem o wielkim wzruszeniu. Nasze dzieci przystąpiły do Stołu Pańskiego ! Rodzice komunistów, piszcie, pozwólcie nam sobie przypomnieć :)
    • Wydaje mi się, że są tu jakieś katechetki na forum (sion?) wiec mam do was prośbę. Pani mojej pierwszoklasistce wkleiła do zeszytu karteczkę z informacją, ze w połowie maja poda dzieciom pytania do zaliczenia w ramach pierwszej klasy i połowy przygotowań do pierwszej klasy. Z jednej strony mam nadzieję, że dziecko chodzące do koscioła, czytające z rodzicami biblię, rozmawiające z nimi o Bogu nie powinno się bać, z drugiej teraz mam wrażenie, że jest dobry czas na rozmowy "religijne" no ...
    • "Festiwal kuchni ewangelizującej odbył się w Hongkongu. Najbardziej popularną potrawą okazały się grillowane skrzydełka kurczaka, nazwane "start do ewangelizacji". Inna popularna potrawa zawierała mieszankę chińskich i zachodnich warzyw, symbolizując jedność Kościoła katolickiego w Chinach i na Zachodzie. Jej twórca chciał przez nią wyrazić życzenie, by papież mógł jak najszybciej odwiedzić Chiny. Pomysł, by przygotować potrawy o tematyce ewangelizacyjnej przyciągnął tysiąc...
    • Pytam, bo oto mamy problem w domu. Mamy siostra bardzo długo choruje, ma nowotwór kości, od kilku lat z nim walczyła (przez wstawiennictwo sł. b. Rozalii Celakówny ponad dwa lata mimo choroby funkcjonowała normalnie, ku zadziwieniu lekarzy), ale od tygodnia leży i nic nie jest w stanie juz robić. Rozpacza, biodra zjedzone, barki w proszku itp. Cierpi bardzo, dzieci spontanicznie napisały do cioci kartki i modlą się, żeby ciocia wyzdrowiała, jakoś kurcze trzeba ich przygotować, ale...
    • (Iz 50,4-9a) Pan Bóg mnie obdarzył językiem wymownym, bym umiał przyjść z pomocą strudzonemu, przez słowo krzepiące. Każdego rana pobudza me ucho, bym słuchał jak uczniowie. Pan Bóg otworzył Mi ucho, a Ja się nie oparłem ani się cofnąłem. Podałem grzbiet mój bijącym i policzki moje rwącym Mi brodę. Nie zasłoniłem mojej twarzy przed zniewagami i opluciem. Pan Bóg Mnie wspomaga, dlatego jestem nieczuły na obelgi, dlatego uczyniłem twarz moją jak głaz i wiem, że wstydu nie doznam. Blisko jest...
    • Temat pewnie już wałkowany nie raz, ale tym razem przerabiam go osobiście z moim pierworodnym. I mam doła. Już jesienią usłyszałam, że trzeba od razu rezerwować miejsce na imprezę bo potem będzie za późno. Po tekście znajomej, że ona to już w listopadzie miała ustalone menu wymiękłam. Nie mam nic zarezerwowane ani ustalone. Jedynie pomysł i pozwolenie teściowej, bo to w jej ogrodzie miałaby się ta potencjalna impreza odbyć. Na moje szczęście ksiądz trzyma towarzystwo twardą ręką i stroj...
    • Dobra smierc jest dla mnie przeciwienstwem tzw. potocznie "smierci tragicznej". Dobra smierc, to smierc swiadoma, w tym sensie, ze smierc, na ktora jestesmy przygotowani. Niekoniecznie przez dluga chorobe, ale takze przez wczesniejsze osiagniecie takiej duchowej dyspozycji, gotowosci, cos na ksztalt "sporzadzenia testamentu". I jesli zle mowie o rugowaniu myslenia o smierci z naszego zycia, to mam na mysli to, ze dzisiaj, umierajac nagle, zazwyczaj nie mamy wczesniej okazji ...
    • Po ponad czterech latach dojrzałam do decyzji, żeby jednak mojego dzieckoła ochrzcić, ale nie bardzo wiem, jak się jak się za to zabrać, żeby było mądrze, rozumnie i z wielkim sensem. Jaśnie Panienka już duża, więc jakoś ją musze przygotować, chociaż sama wzorem cnót chrześcijańskich nie jestem. Na pomoc rodziców chrzestnych liczyć nie mogę, bo akurat u kandydata na chrzestnego wiara nie jest najmocniejszą stroną, a chrzestna to chyba w ogóle z łapanki ulicznej będzie... Pora...
    • Wiem, że już było, ale jeszcze raz. Sprawa wygląda tak. Mój mąż przygotowuje grupkę chłopaków do bierzmowania (tak to się u nas odbywa w parafii). Jest nowy ojciec, bardzo w porządku. Ma dobry kontakt z młodzieżą. Prowadzi u nas scholkę młodzieżową, wieczory poezji itp. Wczoraj mieli spotkanie z animatorami i ustalili, że młodzież ma po mszy niedzielnej zgłaszać się po podpis, że na mszy byli. Aż się wzdrygnęłam na samą myśl, ale... Młodzież sama przyznaje, że w niedzielę do...
    • Witam Was serdecznie, jestem mamą pierwszoklasisty. Przy okazji uroczystości i przygotowań widocznych w różnych kościołach napomknęłam, że w przyszłym roku on też przystąpi do pierwszej komunii. I wtedy dowiedziałam się, że on nie chce. Ja bardzo rzadko przystępuję do komunii, ale w końcu przystępuję, w Boga wierzę i praktykuję. Co wieczór się modlimy, czasami (nieregularnie) czytam synowi fragmenty Biblii dla najmłodszych, staram się, żeby rozumiał, co się dzieje na mszy (...
    • Czy ktos z Was ma, lub będzie miałw tym roku dziecko przygotowujące się do tzw. Wczesnej Pierwszej Komunii? Chętnie bym wymieniła doświadczenia. Interesuje mnie tez bardzo jakie są owoce tej wczesnej Komunii po jakimś czasie. No i jak pomóc dziecku dobrze się przygotować. Wiem, że zima nie nastraja do myslenia o komuniach, ale dla nas to już "high time" bo nasz synek przystąpi na Wielkanoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się