przygotowanie

(69 wyników)
  • Musielismy przejsc na karmienie naszej corki mlekiem modyfikowanym. Mam jedno pytanie, ktore nie daje mi spokoju i spotykam sie z roznymi opiniami. Uzywamy Bebiko (corka nie tolerowala NAN), zreszta na obu byl ten sam schemat przygotowania mieszanki- letnia woda i dodawanie proszku. Czy mozna zmieszac goraca swieza wode z woda lekko odstana (taka dajmy na to 2- godzinna) czy zawsze trzeba gotowac swieza wode i taka wode przestudzic do odpowiedniej temperatury? Moja tesciowa twierd...
  • Witam, jak w praktyce długo może stać mleko po przygotowaniu? Często mam tak, ze w nocy mała się wybudza , ja ide zrobic mleko wracam a ona spi w najlepsze. Co wtedy z mlekiem, wylac i zrobic za godzine nowe, czy może postac godzinke w termosiku?
  • Karmię synka butelka stosunkowo niedawno. System szybkiego przygotowywania mieszanki w domu mam juz prawie opanowany. ....ale co do karmienia poza domem jestem jeszcze zieloniutka... Prosze Was forumowiczki o praktyczne rady jak ułatwić sobie życie. 1. Na krótkie wyjscie - gotowa butelka z mieszanką... Spróbowalam włozyć do termoopakowania, wytrzymalo około pół godziny. Czy jest jakiś sposób na dłuższe utrzymanie temperatury w butli? A moze termoopakowania jakieś konkretnej fir...
  • Jak przygotować kasze mannę z mlekiem modyfikowanym,tak na 210 ml mieszanki (nan3).Normalnie to gotowałam kasze mannę błyskawiczną na wodzie 3 min i dodawałam do obiadku i syn nie reagował alergicznie.Chciałam więc przygotować mannę na dobranoc do mleka ,w jakich proporcjach ugotować ,może jakąś inną kasze zbożową polecacie?
  • Mam pytanie związane z przygotowaniem mleka, być moze mało istotne, ale bardzo mnie to nurtuje. Dziś okazało się, że nasza opiekunka, mimo licznych moich instrukcji, miesza mleko z gorącą wodą, ktora dopiero co się zagotowała. Czy oprócz strat witamin, może mieć to jakieś negatywne skutki dla dzieci?
  • Dokarmiamy synka mlekiem nestle NAN HA1. Zastanawiam się czy możan przygotować butelkę z mlekiem wieczorem by mieć je gotowe jak dziecko budzi się w nocy czy też trzeba przygotowywać na bieżąco? Prosze o radę
  • Drogie Forumowiczki i Forumowicze, Mam pytanie, może śmieszne dla niektórych, ale dla mnie bardzo ważne: jak jest z przygotowaniem pokarmu butelkowego (mieszanki), kiedy muszę ją podać dziecku poza domem? Czy musze mieć mieszankę w buteleczce i wodę w termosie i zmieszac przed podaniem? bo na puszcze napisane jest, że nalezy zużyć mleko w 2 godziny od przygotowania, ale przecież są sytuacje gdy np mleko trzeba podać dzicku po 3 godzinach od poprzedniego karmienia ... Na razie odc...
  • Panie Doktorze mam pyt. dot. wcześniejszego przygotowania mieszanki. Ponieważ mój syn jest bardzo niecierpliwy i jeśli po obudzeniu nie dostanie od razu butelki to wpada w histerię i potem trudno jest mi go uspokoić. A zagotowanie wody, potem wystudzenie zajmuje trochę czasu. Czy mogę przygotować mieszankę 3-4 godziny wcześniej i do czasu karmienia przetrzymać ją w lodówce a potem podgrzać? Czy ewentualnie mogę wcześniej przygotować przegotowaną wodę i trzymać ją w podgrzewczu a p...
  • ja tak szybko,żeby mnie nie przenieśli:) dziewczyny, zostałą mi się puszka bebilonu 2, którą kupiłam kiedyś tam. teraz kupuję zwykłe kaszki mleczno-ryzowe z Nestle i robię z wodą.ale tak sobie myslę,że szkoda mi tego bebilonu(jak jeszcze jest ważny:), więc planuję kupić kaszkę ryżową i mieszać z mlekiem. ale zupełnie nie wiem czy to się ładnie wymiesza,ile tego mleka wsypać,w czym najlepiej przygotować,żeby była dobra konsystencja. jak wy to robicie? pozdrawiam,jadzia.
  • Mam pytanie, po jakim czasie nalezy wylac przygotowane nie zjedzone mleko? Problem mój polega na tym,ze karmię córcię (3 tygodnie)mlekiem bebiko omneo i często zdarza się ze po przebudzeniu malutka natychmiast domaga się jedzenia,robię więc mleko i za chwilę okazuje się ze malutka wcale nie chce jesc,albo ma ochotę tylko na jakies 20 ml oczywiscie ledwie wyleje mleko i umyję butelkę po jakichś 15 min znowu krzyk i tym razem faktycznie chce jesc,więc znowu przygotowuję mleko,tym sp...
  • Słyszałam już kilka wersji i nie wiem która jest właściwa. Czy można przechowywać przygotowane mleko w lodówce? Jak długo? A może jednak mleko powinno być mieszane z wodą bezpośrednio przed podaniem dziecku? Na początku przygotowywałam mleko bezpośrednio przed podaniem, ale było to mocno uciążliwe. Od jakiegoś czasu przygotowuję kilka butelek (zalewam ciepłą, przegotowaną wodą mineralną), wstawiam do lodówki, a przed podaniem podgrzewam w podgrzewaczu. Niewypite resztki oczywiście wyl...
  • czy rzeczywiście należy przygotowywać mieszanki bezpośrednio przed podaniem??? Chcę przejść na Bebilon 1 i tak jest tam napisane. Mam bliźniaki i "trochę" jest to dla mnie kłopot - maluchy jak się zbudzą do jedzenia (ostatnio oba jednocześnie) wrzeszczą strasznie z głodu i nie wyobrażam sobie że miałabym dopiero robić mleczko (sypać, studzić,...itd). Czy mogę zrobić maly zapas i przechowywać w lodówce np. mleczka na noc??? Proszę o rade.
  • Wiem, że kaszkę SINLAC można podać z mleczkiem modyfikowanym do picia z butelki, nie wiem jednak jak taki posiłek przygotować... Na opakowaniu kaszyki jest tylko przepis z samą wodą, do podania łyżeczką. Proszę o wskazówki:) Pozdrawiam:)
  • Karmię mojego synka bebiko. Mam małe wątpliwości i chciałam poznać wasze opinie. Na opakowaniu jest wyraźnie napisane żeby nie używać ponownie niewykorzytsanej części mleka, gdyż pokarm powinien być przygotowany bezpośrednio przed spożyciem. I teraz pytanie. Mój synek czasami wieczorem wypije niewiele ale zdarza sie że w nocy zechce znowu troszke zjeść i podaje mnu to samo, wcześniej przygotowane mleko. Nie ukrywam że mam przez to wyrzuty sumeinia.Czy wy wylewacie nawet całe porcie mlek...
  • Jaką używacie wodę do przygotowania mleka dla maluchów? Moja Malutka ma aktualnie 2 i pół miesiąca. Przegotowaną z kranu, przegotowaną mineralną? A może mineralnej nie trzeba gotować? Jaką mineralkę stosujecie? I jeszcze pytanie o temperaturę mleka dla dzieciaków? Temperatura pokojowa, lekko podgrzane, czy bliska temperatury ciała - podobnie jak mleko z piersi? Kiedyś słyszałam, ze nie powinno się dzieci przyzwyczajać do ciepłego picia. Dzięki za podpowiedzi.
  • Chcę przygotować więcej mleka dla dziecka np. na noc. Jak długo może stać taka mieszanka gotowa do wypicia?
  • Jakiej wody uzywacie do przygotowania mleka. Czy ją gotujecie? I jeżeli dopajacie maleństwo wodą to też jaką?
  • Z kilku względów nie będę mogła karmić piersią :-/ W związku z tym zastanawiam się jak się przygotować do butelki. Wszędzie pochwała karmienia piersią, na szkole rodzenia też. Ja to rozumiem, ale mnie dotyczy tylko sztuczne karmienie. Gdzie zdobyć wiedzę na ten temat - jakie mieszanki, butelki, sprzęt itd. Nie chcę czekać aż dzieć się urodzi, bo nie będę miała wtedy czasu i siły latać po doradcach czy sklepach. Proszę o pomoc.
  • jest ono jeszcze dobre? 10 minut? 10 sekund?
  • Witam wszystkich, Zaczynam karmić butelką moje sześciomiesięczne dziecko. Mam pytanie co do karmienia w nocy. Niestety nie mogę karmić piersią jak do tej pory, wobec tego mam pytanie-czy można przygotować butelkę ze sztucznym mlekiem (konkretnie Bebilon Pepti2) wcześniej, np przed pójściem spać? Nie musiałabym wtedy w nocy gotować i studzić wody, tylko szybko podgrzać w pdgrzewaczu. Może nawet ktoś z Was trzyma w podgrzewaczu przygotowaną do karmienia nocnego mieszankę? Pros...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się