Dodaj do ulubionych

przygotowanie mieszanki

03.11.05, 01:30
Panie Doktorze mam pyt. dot. wcześniejszego przygotowania mieszanki. Ponieważ
mój syn jest bardzo niecierpliwy i jeśli po obudzeniu nie dostanie od razu
butelki to wpada w histerię i potem trudno jest mi go uspokoić. A zagotowanie
wody, potem wystudzenie zajmuje trochę czasu. Czy mogę przygotować mieszankę
3-4 godziny wcześniej i do czasu karmienia przetrzymać ją w lodówce a potem
podgrzać? Czy ewentualnie mogę wcześniej przygotować przegotowaną wodę i
trzymać ją w podgrzewczu a przed samym karmieniem dodać mieszankę? Bo jak
wiem, przygotowanie wcześniej mieszanki i trzymanie jej w podgrzewaczu
odpada, bo mogą namnożyć się bakterie. Ale czy któryś z dwóch pierwszych
sposobów jest do przyjęcia? Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • karasiowa Re: przygotowanie mieszanki 03.11.05, 07:42
      Ja robię tak - w małym dzbanku mam zawsze przegotowaną zimną wodę. Obok mały
      czajnik elektryczny, w którym gotowana jest tylko i wyłącznie woda dla Młodego.
      Do butelki wlewam ok. 2/3 wody zimnej i 1/3 wrzątku (w czajniku elektrycznym
      woda gotuje się max 1 min, czasami wodę zagotowuję jakieś 15 min przed posiłkiem
      i wtedy nawet nie musze czekać). Do tego dosypuję proszek i gotowe. Myślę, że
      zajmuje to tyle samo czasu, co podgrzanie gotowego mleka wyjętego z lodówki
    • bea-ta Re: przygotowanie mieszanki 03.11.05, 09:28
      Przez 16 m trzymam wode w podgrzewaczu i jak tylko pociecha zaczynała sie kręcić
      w porze posilku to tylko proszek siup do wody i mieszanka gotowa. Polecam.
      Podobnie wstawiałam na noc odmierzona wode w butelce, kwestia dobrego ustawienia
      ( do wyćwiczenia) aby woda była akurat. Lepiej chłodniejsza niz cieplejsza, żeby
      nie trzeba było studzić. Sa do kupienia pojemniki na proszek mleczny gdzie
      wsypujesz juz odmierzony do 3 komór i jak potrzeba jednym ruchem ( nie miarkami
      licząc każdą to tez zabiera czas) wsypujesz do butli ttyle ile ma byc na porcje.
      Dobre także w podróz. Pozdr., Beata
    • trygrys Re: przygotowanie mieszanki 03.11.05, 09:42
      ja mam inny sposób : wieczorem przygotowuję wodę o odpowiedniej temperaturze i
      wlewam do termosu - mam na całą noc i rano :). Pozdrawiam. Katarzyna i mała
      Oleńka
    • piotr-albrecht Re: przygotowanie mieszanki 03.11.05, 17:31
      Obie metody sa dopuszczalne a nawet przygotowanie mleka na wodzie o
      temperaturze pokojowej.
      • murken Re: przygotowanie mieszanki 04.11.05, 17:57
        Podam tez swoj sposob expresowego przygotowania.Zawsze mam w czajniku
        elektrycznym przegotowano wode(ok 250 ml.).Jak maly zaczyna stekac wlaczam
        czajnik ,tak aby woda sie podgrzala a nie zagotowala-ok 15 sek.Pozniej szybko
        przelawam wode ,dosypuje mieszanke i idac juz do pokoju mieszam butle.Wszystko
        zajmuje mi niecala minutke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka