Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      rodzice

rodzice

(711 wyników)
    • Cześć, Proszę o jakieś pomysły (poparte badaniami naukowymi lub własnym doświadczeniem) na radzenie sobie z nienawiścią do rodziców. Wprawdzie chodzę na terapię i upuszczam tam nagromadzony przez lata jad, ale to za mało. Moich rodziców nienawidzę jak nikogo innego na tej planecie. Staram się utrzymać jakieś "minimum przyzwoitości" i silę się na chłodną uprzejmość , przynajmniej w kontaktach z mamą, ale często dużo mnie to kosztuje. Czasem na sam dźwięk głosu rodziców czuję, jak skacze mi ...
    • masochisci? Ich dzieci sa z ich krwi. Oni jednak patrza z obojetnoscia a moze i zadowoleniem, jak swiat pozera ich potomostwo, jak traci ono w wyscigu ewolucyjnym. To na pewno niskie poczucie wartosci- ale czy nie wrecz masochizm, seksualna przyjemnosc bycia zniszczonym albo dominacji innych? Zdrowy czlowiek powinien az sie skreacac na widok jego potomstwa, ktore jest ofiara, jest wykorzystywane, przegrywa. Jakas ambicja i samoobrona powinna sie wlaczyc. Swiat polega na tym, ze kazda jednos...
    • Na tym forum jak zauwazylem wiele osob roznie definiuje zadania rodzicielskie. Ciekawe, kto w ktorej grupie by odnalzazl swoj wzorzec. Od najbardziej do najmniej 'zaangazowanych' rodzicow. Zakladam, ze w kazdym przypadku chdzi o tego samego potomka, taka sama sytuacje materialna itp, tylko inne zachowania rodzicow 1. Rodzice inwestuja w dziecko duzo pieniedzy i czasu, oplacaja kursa i wysylaja na dobre studia, zarazem daja mu w posagu mieszkanie 'na start'. Pomagaja dziecku, mimo ze ono ju...
    • Czy jest jakas korelacja między np matką, która przesadnie dopieszcza swoj dziecko, robi z niego sierote, wszystkie czynności za niego wykonuje, a np pozniejszą niemocą takiego człowieka? Mowiąc o niemocy mam tu na myśli kogoś bardzo uległego, niezdolnego do konfrontacji (co nie znaczy ze konfrontacje są dobre, ale czasami pomagają nam oczyścić otoczenie). Dlaczego niektorzy są ulegli, bierni, gdy inni wręcz aż za bardzo asertywni, przebojowi? Czy tutaj można odnieść się do domu rodzinnego...
    • Chciałabym wiedzieć co mam zrobić takiego aby rodzice moi nie byli moimi wrogami lecz przyjaciółmi? Aby stawali zawsze po mojej stronie w sferze moich marzeń, tego, czego chcę od życia lub tego co mi się należy? Może mogłabym coś zmienić? Nic im złego nie zrobiłam. Proszę o odpowiedź psychologa
    • Rodzice(14)

Czy rodzicom nie zależy, żeby dziecko było wykształcone, żeby miało umiejętności społeczne, żeby w jego życiu była miłość? Czy nie zależy i ma tym, żeby ich dziecko miało partnera, żeby wyszło za mąż/żonę? Jak to jest?
    • Na YouTube, ktos zyczliwy "zatubowal" odcinki "Surowych rodzicow". Mozna teraz zobaczyc dokladniej o co w tym dosc ciekawym programie chodzi... Mniej wiecej jest tam ten sam schemat: Dzieci sa krnabrne, ubieraja sie wyzywajaco, nie sa zainteresowane przestrzeganiem norm spolecznych, nie ucza sie, a pija i pala oraz sa bardzo zbuntowane. Rodzice sa bezradni. Szukaja metod pomocy swoim dzieciom? Czyzby? Odzyskania....czego? Moze kontroli? Znajaduja sie zyczliwe rodziny w Polsce, ktor...
    • Problem tkwi w tym,że wszystko mgliście pamiętam i w zasadzie,mogę snuć podejrzenia kto w dzieciństwie mnie molestował.Odpychałam od siebie te zdarzenia ,ale co jakiś czas powracają te obrazy i nurtuje mnie skąd u kilkuletniego dziecka świadomość o seksie,dziwne zabawy lalkami,niechęć do taty gdy mnie przytulał,nie lubiłam jak brał mnie na kolana.Mgliście pamiętam jak byłam u babci i ktoś mnie przytulał w ,,ten ''sposób,i dotykał w te miejsca.Nie wiem czy to chrzestny,czy to tata.Podobno na w...
    • Mnostwo rodzicow chodzi z dziecmi do psychologa i dokladnie widzi jaki dziecko ma problem. Nazywaja chorby swoich dzieci, czesto pewnie im je wrecz wmawiaja ciaglym powtarzanie, ze widocznie z nim jest cos nie tak . Przeciez oczywistym jest , ze jak cos sie dzieje z dzieckiem to nienarmalni sa wlasnie rodzice dziecka, ktorzy w pierwszej kolejnosci potrzebuja pomocy i jakiegos rodzaju terapii. Apeluje do rodzicow LECZCIE SIEBIE < nie szukajcie wad w swoich dzieciach >
    • Slyszalam w pewnym radiu dyskusje, na temat toksycznych rodzicow. Znany i szczerze przyznam, dobry psychoterapeuta i psychiatra, wypowiadal sie, ze 'jakoby' toksyczni rodzice, to takie 'energetyczne wampiry'. Wypijaja z czlowieka cala energie zyciowa.Takie dziecko toksycznych rodzicow, jest mniej zaradne zyciowo, energiczne, samodzielne, kreatywne. Brak mu wiary w siebie i swoje mozliwosci...itepe. I ja sie z nim poniekad zgadzam, ale z drugiej strony mam watpliwosci, bo widze mase przy...
    • Ojciec extremisty, Andersa B. oskarżonego o dokonanie mordu na bardzo wielu osobach w Norwegii, wyraźił wyraźnie swoją dezaprobate dla bestialskiego czynu syna. Oświadczył też, że nigdy więcej w przyszłości nie będzie z synem utrzymywał żadnych kontaktów, a nawet życzyłby sobie, aby syn po tym co zrobił, popełnił samobójstwo. Matka Andersa jest nadal w ciężkim szoku. To prawda, to co się wydarzyło na wyspie, to wieka tragedia, o której jeszcze długo będzie mowa w prasie światowej. Ale w t...
    • Witam Mimo tego, iż jestem osobą już dorosła, nie mającej jeszcze swojej rodziny, to nie umiem sobie poradzić z problemami w domu, które nie do końca tyczą się mnie. Chodzi o Rodziców, którzy są już ze sobą ponad 30 lat, kłócili się od zawsze ale ostatnio to wszystko przybrało jakiś inny wymiar. Wiem, że nie mogę pomóc im rozwiązać ich problemy, brak porozumienia, ciągłe awantury, padają słowa które bardzo ranią. z osobami, z którymi rozmawiałam (chłopak, przyjaciółka), mówią, żeby o...
    • Pomóżcie mi coś zrozumieć. Mam 30 lat i jestem po rozwodzie. Zaliczyłam potężny kryzys, który spowodował analizę dotychczasowego życia itp. Wniosek - totalne uzależnienie od rodziców + brak umiejętności samodzielnego myślenia. Nie mieszkam z rodzicami, ale z nimi pracuję, więc ciągle jesteśmy blisko. I teraz moje pytanie: co robić? Mam możliwość zmiany pracy i tak naprawdę chcę to zrobić. Moja sytuacja drastycznie się zmieni: z pracy pewnej idę w wielką niewiadomą (zakładam swoją firmę). C...
    • Manifest Ruchu Wyzwolenia z Terroru Rodzicielstwa. Jak udowodniono na tym forum, rodzice nie maja wplywu na rozwoj ani los potomstwa. Nie odpowiadaja za to, nie maja takiej mocy. Los potomstwa zostal okreslony jego genami, potem jest wypadkowa wplywow szkoly, grupy rowiesniczej i spoleczenstwa, lacznie z jego normami, religia i tradycja. To odkrycie pozwoli rodzicom wyzwolic sie z terroru, ktory oslepial i oglupial rodzicow swiata do tej pory. Nieprzespane noce, wydane majatki, stracone...
    • Od dzieciństwa w domu były zawsze awantury. Moja matka biła mnie i wyzywała mnie od najgorszych z byle powodu albo i bez powodu. Wystarczyło przekręcone pudełko zapałek, kapiąca woda z kranu a miałam rozbity nos czy podbite oko. Wstydziłam się ludzi, sąsiadów, kolegów. Wiedziałam, że jej wyzwiska słyszą wszyscy. Przez to co się działo w domu unikałam ludzi. Stałam się samotnkiem. Przyzwyczaiłam się do swojej samotności. Po studiach dało mi się uwolnić od matki, wyjechać ale wspomnienia z tamt...
    • Pisze, bo jestem troche zdesperowany. Wlasciwie nie wiem, od czego zaczac. Mieszkam w UK i mam dobra prace w finansach. Moja dziewczyna (od dwoch lat) jest Amerykanka i pracuje jako kierownik hotelu. Moi rodzice sa przeciwni temu zwiazkowi. Po pierwsze, jak to mowi moja mama, ona zarzadza sprzataczkami, a to dla mnie za niski poziom. Po drugie moim rodzicom przeszkadza, ze ona jest pol-Filipinka (to znaczy nie jest biala). Klotni przez telefon na ten temat nie zlicze i nie chce mi sie juz...
    • To wszystko zaczęło się w liceum. Zacząłem zauważać, że ludzie wokół mnie są podziwiani, kochani, szanowani, są sławni, znani i lubiani a na mnie nie zwracają uwagi. Są zdolni, potrafią grać na instrumentach, malować, robić zdjęcia, rzeźbić, śpiewać, odnoszą sukcesy. Moi rodzice cały czas mnie wtedy wykorzystywali do robienia porządków w domu. Tata był tyranem i tłukł mnie i brata jeśli nie zrobiliśmy mu obiadu lub kiedy coś nie było posprzątane. Byłem dla nich tylko na ich zawołanie; nigdy n...
    • DO PRZEMYŚLENIA : ..." W miarę dorastania jeden z rodziców [lub oboje]stają się dla nas wzorem do nasladowania,stąd możemy przejąc wiele ich cech.Może to być dla nas korzystne lub nie ,zaleznie od tego,czy przejete cechy są pozytywne,czy nieharmonijne. [i][/i]"Czcij ojca i swoją matkę ,jak ci nakazał Pan ,Bóg twój,abyś długo zył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi,która daje ci Pan ,Bóg twój ". ( Księga Powtórzonego Prawa 5,16 ). Wielu ludzi uważa,że szacunek dla rodziców wy...
    • Nie jestem rodzicem więc nie wiem. Czy to normalne, że jak ktoś powie coś złego o naszym dziecku to my nie myslimy źle o tej osobie, tylko się wtydzimy, jakie to mamy beznadziejne dziecko? Czy to świadczy wtedy źle o tych rodzicach? Czy jak ktos inny nie lubi naszego dziecka to się za nie wstydzimy jakie to jest beznadziejne?
    • Czy nasze społeczeństwo patrzy źle na ludzi, którzy mówia źle o rodzicach? Naskarzyłam się komus na rodziców i ta osoba mnie przestała lubic i szanowac. Sama pamiętam kiedy młody Olbryski udzielił wywiadu o swoim ojcu cała Polska była na niego oburzona. Sama uważałam że się osmieszył. Jak to jest? Widomo że rodzice kazdemu dopiekli i wydawałoby się, że żal i pretensje do nich ma prawo miec kazde dziecko. Dlaczego to jest tak źle widziane? Jakie cechy negatywne przypisuje się kom...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna