Forum Zdrowie Zapalenie wątroby typu C
ZMIEŃ
      skutki uboczne

skutki uboczne

(36 wyników)
    • Czy doszły do Was informacje o "nowych/starych" skutkach ubocznych. Chodzi mi o wysypkę ale taką na maksa z baaardzo niebezpiecznymi skutkami? Zastanawiam się jak to jest, że niby lek zatwierdzony i dopuszczony a teraz wyłażą takie sprawy...
    • Witam wszystkich bardzo serdecznie, mam pytanie dot. Telapreviru. Do końca zażywanie tego leku został tydzień od ponad tygodnia podczas porannego wypróżniania pojawiło się intensywne krwawienie z odbytu, wcześniej występowało sporadycznie, nadmienie, że swędzenie w odbycie występowało od samego początku zażywania tego leku ale teraz jest już dość intensywne. Krwawienie występuje wyłącznie podczas wypróżniania się, czy to normalne? W ulotce Telapreviru jest napisane, że krwawienie jest częs...
    • moj narzeczony jest juz po 32 zastrzyku,wszystko jak na razie ok,wyniki dobre!lecz od pewnego czasu dokucza mu suchosc w nosie oraz swedzenie piszczeli!!!!!!!!!czy ktos w trakcie leczenia mial podobne dolegliwosci?
    • Czy sotkaliscie sie z silnymi wymiotami jako skutek uboczny ryb.?Czy barnie zastrzykow bez tabletek ma sens?
    • Witam! Jestem w 33 dniu kuracji, w niedługim czasie od jej rozpoczęcia na języku zrobiły mi sie wrzody, bolące przy dotyku, a już o jedzeniu pikantnych rzeczy nie wspomnę, tak samo pojawił się ból dziąseł. Początkowo myślałem że złapałem to gdzieś przypadkiem (brudne ręce czy coś w tym stylu) i po kilku dniach przejdzie. Jednak to dziadostwo nie tylko się utrzymuje, to dodatkowo na języku zrobiło się jeszcze w kilku miejscach. Dopiero wczoraj chciało mi się przeczytać ulotkę z Pegintro...
    • kurcze az mi wstyd pisac.ale nie ma to jak uderzyc do Was;) od 2 tyg mecza mnie zaparcia!przez 17 tyg bylo OK a teraz masakra!i siemie lniane i woda na czczo i jabluszka..i nic!to jakis koszmar!jak tu sobie pomoc??tylko nie piszcie o herbatkach przeczyszczajacych, bo na te sie nie zdecyduje nigdy!
    • wiele osób pisze,że podczas terapii tracą kg.Zastanawia mnie czy to się dzieje poprzez utratę apetytu czy przez rekcję na leki.? (ten skutek uboczny to akurat by mnie ucieszył bo mam sporą nadwagę) ale jeśli przez utratę apetytu to raczej by mnie nie dotyczyło.
    • dzień dobry wszystkim...mam okropną przypadłość która męczy mnie z 3 tydzień...otóż mam ogrom czerwonych plamek na całym ciele, a zwłaszcza na plecach i brzusiu, przeraźliwie swędzi, a i ogólnie całe ciało mam jakieś podrażnione...mnogość wapna wypiłam i stosowałam wszelakie balsamy, kremy itp. Za bardzo mi nie przeszło, wręcz do tego powieki mi spuchły i do tego również swędzą niemiłosiernie...(oczy można wydłubać ;D ) jakoś trwam, bo mam nadzieję codziennie że z kolejnym dniem mi przejdzie,...
    • W 2011/2012 mają zostać wprowadzone do użytku 2 nowe leki. Niestety: 1. Droższe 2. Więcej skutków ubocznych 3. Też tylko dodatki do interferonu i rybawiryny. Pierwszy to omawiany już na tym forum Teleprevir, drugi to Boceprevir. Przynajmniej jeden z tych leków będzie wymagał tylko sześciomiesięcznego (zamiast rocznego) podawania. Jako pierwsze leki będą wprost zatrzymywać mnożenie się wirusa HCV. Niestety ominięcie zbyt wielu dawek może skończyć się nawet niemożliwością używania lekó...
    • tak sobie mysle ze moze nie warto meczyc sie przez 48 tyg... narazac zdrowie.... i leczyc sie interferonem... skoro z wirusem mozna zyc... to przychodzi mi mysl zeby zostawic tak jak jest.... moze to strach podpowiada mi tak.... sama juz nie wiem.....
    • Jestem po pierwszym zastrzyku:) Wczoraj zaczęłam leczenie..Dostałam tabletki rybawiryna + Debio 025 i zastrzyk. Po wizycie w szpitalu (lecze sie w warunkach ambulatoryjnych) poszlam normalnie do pracy. Czekałam na skutki uboczne:) I zaczęło się jakieś 6,5 h po zastrzyku. Zrobiło mi się strasznie zimno, zaczęły boleć mnie mięsnie ud, i co dziwne zaczał mnie bolec kręgosłup w odcinku lędzwiowym. Chciałam być dzielna i nie brać nic przeciwbolowego ale nie dałam rady:( zarzyłam po jakiś 2 ...
    • Dopadłam medycznej księgi na temat leków homeopatycznych i nie wiem, czy jest się czym "podniecać" w temacie, ale jest np taki preparat stosowany w wirusowych zapaleniach watroby i marskosci, ktory nazywa sie PHOSPHORUS (dawka proponowana 15 ch na czczo rano i około 18.00) przez 10-15 dni aż unormują się aspat i alat. ja wciąz nie wiem, jakie wyniki mam, już nie chcę nudzić - czemu. Co o tym sądzicie? Mieliśmy watek o "leczeniu niekonwencjonalnym" a poniewaz mój punkt widzenia ...
    • Tak sobie czytam wątek o zawrotach głowy i myslę jak to sie ma do prowadzenia samochodu. Czy są jakieś przeciwskazania ogólne, od producenta leków? Czy sami musimy ocenić, czy jesteśmy w stanie prowadzić auto... wtedy, wiadomo jest to bardzo subiektywna ocena, zwłaszcza jak trzeba dojechać do pracy, albo w ogóle się tę pracę wykonuje przy pomocy samochodu :) No i jeszcze jedno, co z antydepresantami? Otumaniają czy nie? Jakie macie doświadczenia.
    • Jak po leczeniu? Przestałem śledzić Twoje wpisy, ale ciekawi mnie końcowy rezultat. Po pierwsze trzymałeś fason - to bardzo ważne w tej terapii, a po drugie mamy ten sam genotyp, więc jestes mi jakby bliski. Pozdrawiam Kapitan Dragan
    • witajcie, jestem obecnie po trzecim zastrzyku i oprócz mdłości, które są pewnie skutkiem przyjmowania takiej ilości tabletek, w zasadzie nie mam żadnych objawów. Kurcze, czy interferon przestał działać? Moja wiremia kształtuje się na poziomie 10 do 6, czyli jest całkiem słuszna, ale jak zauważyła moja pani dr na średnim poziomie; większość zarażonych ma taką. Jak to jest/było u Was? Czy objawy, a raczej skutki uboczne mogą się cofnąć? pozdrawiam
    • Witam.Mam 30 lat,pół roku temu dowiedziałam się o tym że jestem chora.Jedynie moja dociekliwość i samozaparcie pozwoliło na zdjagnozowanie wirusa,ale nie o tym.Zarażono mnie podczas porodu,jestem pewna i nie podlega to dyskusji.Świat mi się zawalił w chwili otrzymania wyników.Minęło pół roku ,będę miała niebawem szanse podjęcia leczenia ale...........tak naprawdę nie wiem czy to zrobię.Mam maleńkie dziecko,które wymaga bardzo wiele siły i zaangażowania.Leki które stosuje się w t...
    • Hej, jestem na półmetku terapii i odkryłem, że przez cały czas nieprawidłowo robiłem sobie zastrzyki tzn. nie robiłem fałdu skórnego. Ma to jakiś wpływ na leczenie? Mogę sobie coś zrobić takimi zastrzykami(w teorii)?
    • Witam wszystkich. Bedę wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi na kilka pytań. Mój poziom wiremii wynosi 2,85*10^6, czyli chyba sporo? choruje od 15 lat, jako dziecko byłem leczony interferonem, niestety nie udało się zwalczyć wirusa. Teraz lekarz zaproponował mi kolejną terapię, jakie mam szanse na wyleczenie? Mój genotyp to 1 czyli nie najlepiej. Na razie się jakoś trzymam wyniki mam w normie, ale mam dużo planów i nie chcę żeby jakiś wirus mi wszystko zepsuł.Czy nawet nieudana t...
    • Od kiedy zaczelam leczenie pojawily sie silne bole glowy i tak juz jest 2 miesiace.Czy to skutek uboczny leczenia ,czy cos zlego ze mna sie dzieje?Jakie sa Wasze doswiadczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się