tematu

(18 wyników)
  • Mam do przygotowania prezentację na dowolny temat związany z Francją: język, kuchnia, polityka, kultura etc... całość ma trwać nie dłużej niż 20min i ma być przedstawiona niemieckim studentom polityki i ekonomii... I tu problem: kompletna pustka i brak pomysłu, o czym by im tu opowiedzieć. Możecie coś podpowiedzieć? Może coś, co Was interesuje? Abo o czym byście chcieli posłuchać?
  • hej:) czy ktos mi moze podsunac ciekawy temat z metodyki do pracy dyplomowej? Jak narazie nie mam zadnego pomyslu,a chcialabym sie rozpisac:P z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam
  • Niesamowite, przegladam prase brytyjska, i wszyscy pisza o tym, jak Marion Cotillard, swiezutki Oskar, oglasza swiatu (w marcu 2007) swoje watpliwosci na temat atakow terrorystycznych na WTC. Rzecz, jak pewnie wiecie, ogloszona zostala przez strone marianne2.fr www.marianne2.fr/Plus-fort-que-Thierry-Meyssan-Marion-Cotillard-!_a84388.html?voir_commentaire=oui Niemniej widze na razie, ze prasa francuska nie powiedziala na ten temat ani slowa, przynajmniej nie widze nic w news.google.fr. ...
  • Carla (4)

Jak Wam sie podobalo zachowanie Carli we Wloszech? Ja jestem wielkim fanem. Naprawde wydaje mi sie, ze mamy dyplomatycznie do czynienia z dosc duzą odwagą, przeciez moglaby pojechac i sciskac rece slicznego Berlusconi, a nie robi tego i zachowuje bardzo ladną intégrité. Tutaj na przyklad o tym sie wspomina: tiny.pl/hhm58 (Uprzedzajac ewentualne zlosliwosci na temat jej glosu musze powiedziec, ze mam jedna jej plyte - druga - i bardzo lubie :-) )
  • To jest temat mojej pracy dyplomowej z metodyki. Jak na razie jestem na etapie tworzenia planu:) czy ktos(kto moze orientuje sie w tym temacie) moze mi podpowiedziec co musze zawrzec w takiej pracy? boje sie, ze o czyms zapomnialam albo, ze nie wzielam pod uwage czegos naprawde waznego! dziekuje pozdrawiam:)
  • Temat średnio wakacyjny, ale chciałabym juz teraz wiedzieć, czy warto zawracać sobie głowę, a do czytania w pociągach, samochodzie i na plaży brać francuskie książeczki.Stąd parę pytanek: 1.Jak to jest ze znajomością literatury i historii - czy jest jakiś spis lektur czy coś w tym typie,czy bardzo dokładnie trzeba znać daty wydarzeń itp. 2.Czy etap ustny jest po polsku czy francusku 3.Poziom znajomości języka - mam delfa A5,6 czy mam tam w ogóle czego szukać Nie mogłam znaleźć s...
  • Postanowiłam założyć temat o Tym, moim skromnym zdaniem b.fajnym :) , Francuzie, który niedawno odwiedził nasz kraj. Cóż...czekam na opinie. P.S.Tak w ogóle, mam nadzieję, że nie macie mnie dosyć.. Zdaję sobie sprawę: nie rzucam francuskimi słówkami (z tej prostej przyczyny, że na razie nie znam ich zbyt wiele), mylę prezydenta z merem i zakładam tematy nie na temat :) Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że frankofilem (filką?) jestem od niedawna i ciągle się uczę, między innymi...
  • Jakie podręczniki będą przydatne? Dość długo się uczyłam tego jęz., teraz chciałabym się podszkolić i może jakiś certyfikat zdać... A także jakie stronki, portale, e-booki itp. możecie polecić? Z góry dziękuję, pozdrawiam.
  • Witajcie! Mam problem - powinnam przygotowac expose na kurs francuskiego, ma to byc cos "z mojej dzialki", czyli z psychologii, najlepiej zyciorys i opis teorii jakiegos slynnego francuskiego psych. I nie wiem co zrobic... Teoria Lacan'a jest zbyt skomplikowana, zeby na moim poziomie jezykowym ja przedstawic... Inni mi nie przychodza na mysl... I nawet Piaget byl szwajcarem... ;( Moze pomozecie mi wymyslic co lub kogo moglabym zaprezentowac? Bardzo prosze o rady :)
  • Witam, musze wybrac temat pracy magisterskiej (studia Uzupelniajace Romistyka, jezyk francuski) i niestety trafilam na seminarium z jezykoznastwa (chcialam z dydaktyki) szczerze mowiac nigdy nie kochalam jezykoznastwa i nie mam zbytnio pojecia jaki temat moge wybrac, moze macie jakies sugestie? Myslalam o wykorzystaniu korpusu zwiazanego w jezykiem biznesu lub cos zwiazanego z komunikacja, moze macie jakies propozycje? Pozdrawiam
  • Witam! Potrzebuję pomocy.Jestem uczennica studium gastronomicznego i mam do napisania pracę zaliczeniową o Francji.Muszę mieć 5 przepisów francuskich dań (dokładnie opisanych co i jak sie robi),musze zcharakteryzować regiony francji i opsać mniejwięcej co gdzie sie je,muszę także mieć typowe surowce urzywane w kuchni francuskiej,typowe przyprawy i technike przygotowywania dań francuskich-a wszystko to na 15 grudnia. Bardzo prosze o pomoc w napisaniu mi takiej pracy,o jakieś stronki...
  • nurtuje mnie ostatnio taka kwestia: czy Francuzi (mam tu na myśli przeciętnego obywatela czerpiącego wiedzę z nagłówków gazet) wiedzieli o sojuszu Francji z Polską przed II Wojną Światową? czy też agresję Rzeszy na Rzeczpospolitą 1 września 1939 roku postrzegali, jako zaanektowanie przez Niemcy ich niedawnych, chwilowo zbuntowanych prowincji? lub też w ogóle było to poza zakresem ich zainteresowań... ciekawi mnie to dlatego, że od lat zauważam sporą dysproporcję w relacjach p...
  • TV 5(7)

Od kilku godzin ogladam sobie francuska telewizornie (bo przecie wstrzymano emisje wiekszosci programow) i jestem bardzo zaskoczony reakcja francuskich mediow. Zyja smiercia JPII na rowni z polskimi mediami.
  • Bonjour :) Mam do was wielka prosbe. W maju bede pisała mature. Na ustny polski mam nastepujacy temat : "Rozne spojrzenia na nowoczesne miasto - Paryz w literaturze i malarstwie doby realizmu.Moze znacie jakies obrazy,ktore przedstawiaja Paryz,zycie Paryza,jego mieszkancow(realistyczne !),ktore moglabym wykorzystac do mojej pracy ??? Pozdrawiam !
  • Jak w temacie. La maison d'edition?
  • Czesc, Tak z ciekawosci gdzie sie spotykaja francuzi w polsce...byc moze jest takie forum na intrnecie? albo jakis kub... Dzeki za informacje
  • Podobno tylko 2% Polakow mowi po francusku...Moze polowa z nich korzystala lub korzysta z internetu.. pewnie dlatego tak pustawo na naszym forum. Snifff..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się