tematu

(19 wyników)
  • Hej!! jak wiecie jutro czyli 12 kwietnia szóste klasy pisza test... ja jestem wśród nich xP jak myślicie, jaki może byc temat? mi sie wydaje że coś z histori... lub z przyrody np morze bałtyckie albo coś
  • ja pisałam temat 2gi. gdyby nie ten temat nie zdałabym matury:( w śląskim sązawsze przerypane tematy, w zeszłym roku był wyjątek
  • Czy wy jesteście normalni???? Co to za temat? Ciekwe czy ten mądry duet napisałby pracę maturalną sam na sam z kartką!!!! To kpina ze śląskich maturzystóW!!! Jak tak można! Czy te lektóru zawierają się w minimum programowym???!?!?!?
  • No i teraz dziobaki pisza swoja maturke. Ciekawe ile osób, samo napisze sobie w tym roku :)
  • Hmm. Wlasnie sie zalamalem po przeczytaniu tego opracowania, bo chyba zle zrozumialem temat. Literature "ku pokrzepieniu serc" uznalem za ta nawolujaca do walki, do dzialania ... (Odprawa poslow greckich, Kazania Sejmowe, Dziady III, Konrad Wallenrod, Przedwiosnie), a ta "rozdrapujaca rany" literature wojenna, taka na nowo podczas czytania dostarcza cierpienia itp... Np. Starsze pokolenie, ktoro przezylo wojne, gdy czyta ta literature, "rozdrapuje rany" i na nowo krwawi... Kata...
  • Cóż, to co miałam do powiedzenia, zawarłam w tytule. Nie jest to przewidzenie lecz... dlaczego zniknęły niektóre konkretne i podpisane opinie rodziców o niezbyt dobrych zasadach działania niektórych szkół...? Podpis "Naiwna" wziął się z faktu, że dla własnych interesów w niektórych szkołach ludzie z zarządów, kadra a nawet rodzice - popełniają niewybaczalne błędy, o których warto porozmawiać. W 'naszej' szkole też tak jest - zdarzyły się rzeczy, które nie powinny mieć miejsca - ...
  • Pani Chłodny układała test pod nowy program, ale zapomniała ze tegoroczni abiturienci byli kształceni według poprzednich programów nauczania. Całe szczęscie, że ja miałem maturę 10 lat temu i zadań nie układała tak arogancka osoba (jej wypowiedź dla Gazety)... Coraz częściej przekonuje się, że Kuratorium nie za bardzo wie co się na jego terenie dzieje...
  • w tym roku byly lepsze niz w poprzednim ! pisalabym na 3. pozdrawiam wszytskich ktorzy zdawali historie !!
  • mysle ze najpopularniejszym temateb bedzie temat nr3
  • "refleksja winna zawierac wlasne spostrzezenia na dany temat" - mowimy o winie czy powinnosciach?!
  • tak,zgadzam się, że tematy były wyjątkowo "dziwne". Pisałam tą mature wczoraj i musze powiedzieć, że dla mnie był to wybór bez wyboru...temat drugi albo żaden. Każdy z tematów w jakiś sposób ograniczał.Drugi- tylko odwołanie do poezji, a pierwszy i trzeci tylko polskie utwory. Ja się nastawiałam na "Dżumę", no ale trudno;)
  • Nie mam pytan. Media w ogole nic nie mowia o starej maturze a przeciez to ostatni raz zdajemy stara mature.Jestesmy tak naprawde juz ostatnim rocznikiem ktory ma jako takie wartosci wpojone. Reszta po gimnazjach to juz sama cholota Takich ludzi jak My zdajacych stara mature juz nie bedzie jestesmy jeszcze wychowywani "po staremu". Szkoda ze nikt sie nami juz nie interesuje.Na najwiekszym portalu zwiazanym ze sciagami nie ma ani slowa o starej maturze. Wszyscy mowia tylko o nowej. A nas ...
  • Witam, Po dluzszym czasie zagladnalem na to forum. Ze smutkiem, bo satysfakcja to zadna, gdy sie pesymistycznie krakalo. Caeterum censeo... 1. 'Wyborcza' juz dosyc szkod szkolnictwu uczynila popierajac 'reforme' Handtkego. Robila to, chyba mnie pamiec nie myli? Jesli sie nie myle, czy PT Panowie Pacewicz, Pendel i ska maja moralne prawo do zabierania glosu na temat szkolnictwa? 2. Dalej uwazam, ze poprawa szkolnictwa to proces, ktory zajmie co najmniej 20 lat. Nie wolno tu r...
  • Zbliza sie koniec roku szkolnego.Czy w waszych szkolach jest ,,tradycją" obdarowywanie nauczycieli i wychowawcow prezentami?
  • Przejrzałam posty. Każdy oczywiście może pisać wszędzie i na każdy temat, rozładowywać swoją złość, frustracje, dowartościowywać się, prezentować dowolne poglądy. W sumie pisanie to nieszkodliwa działalnośc. Ale zastanówmy się, czy Forum Szkoły z klasa ma taki cel. Ilość dygresji, poruszanie tematów nawet luźno niezwiązanych z akcja powoduje, że coraz mniej rozsądnych głosów, coraz rzadziej wymienia sie poglądy o polskiej szkole. Apeluje więc do forumowiczów - jeżeli zalezy Wam na...
  • wiem, ze w niektorych gimnazjach sa klasy matematyczne interesuja mnie takie klasy w gimnazjach w Warszawie gdyby ktos z Was mial na ten temat jakies informacje, to bylabym bardzo wdzieczna za wpisanie ich w tym watku :-) 1) w jakim gimnazjum (numer, dzielnica, czy panstwowe, spoleczne lub prywatne)? 2) czy nabor jest co roku i na jakich zasadach (egzamin, rozmowa kwalifikacyjna, czy tylko swiadectwo 6 klasy i wynik testu kompetencji z 6 klasy)? 3) czy program stworzyla szkol...
  • Niech powtarzają ci którzy sciągali. Polonisci są w stanie czytajac prace swoich uczniów stwierdzić , kto ściągał a kto nie. Było by to niesprawiedliwe gyby osoby niewinne musiały przeżywac jeszcze raz stres tylko dlatego ,że pazerni dorośli ludzie na stanopwiskach, inteligencja bez mózgów w pogoni za szmalem dopuściła się działań korupcjogennych.
  • Nie widzę nic złego w tym, że zdolna abolwentka liceum udostępnia opracowania tematów, które mogą się trafić na maturze. Chwała jej za to. Posiadanie takich tematów wcale nie oznacza, że będą one wykorzystane jako ściągi. Jest to bzdurne myślenie. Ona tylko wyręczyła tych, którzy nigdy nie powinni być nauczycielami, a, niestety, są Intencje Wandy Życińskiej są oczywiste. Nie wiem czy była ona kiedykolwiek nauczycielem z prawdziwego zdarzenia, że tak łatwo chce posłać mądrą dziew...
  • Czy tak trudno jest napisać sprawozdanie? Na forum pojawiaja się głosy o tym jak bardzo nieszczęśliwi są nauczyciele z powodu pisania sprawozdań... Rozumiemy, że nauczycielom brakuje czasu ale żeby pisanie sprawozdań było trudne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się