tematu

(11 wyników)
  • Muszę wybrać temat pracy magisterskiej na temat twórczości Pielewina. Przeczytałam juz mnóstwo artykułów i dalej mam mętlik w głowie. Nie przychodziłoby komuś nic do głowy? Myślałam nad intertekstualnością w jego twórczości ale troche sie martwie że to za obszerny temat.
  • moze teraz forum nie bedzie zamierać ;) podzielcie się ciekawymi pozycjami z literatury rosyjskiej - przeczytałam juz chyba wszystko, o czym dane mi było słyszeć a nie mam dość ;)
  • witam wszystkich forumowiczow mam wielka prosbe chodzi mi o polecenie kogos uczciwego w celu napisania pracy licencjackiej z j. ros. z doswiadczenia juz wiem ze nie jest latwo
  • Czy jest tu jakis entuzjasta literatury rosyjskiej? Pilnie potrzebuje pomocy - niejako opracowania - nastepujacych lektur: Anna Karenina lub Wojna i Pokoj Biesy lub Bracia Karamazow Wszystko Plynie Za pomoc (najlepiej mailowa) odwdziecze sie - ustalimy jak.
  • plisss w poniedzialek pisze wazny test z przyimkow i zaimkow podajcie jakas stronke gdzie jest wytlumaczone o nich lub wyslicie mi jakies materialy na maila :)
  • Witajcie, kochani! Ciesze się bardzo, że całkiem przypadkiem odkryłam kiedyś to forum, bo mam problem, ale i nadzieję, że znajdę tu pomoc. Od dłuższego czasu powtarzam i douczam się tego pieknego rosyjskiego, a że bardzo potrzebuję na pismie potwierdzenia znajomości tego języka, więc zaczęłam się rozglądać za egzaminami na certyfikat. Najbliżej mi do Lublina- tu, w fundacji przy UMCSie mozna zdawać na "Obścieje władzienije" (sorry- jeszcze nie mam klawiatury z cyrylicą). Na www ce...
  • Powiedzcie mi drodzy forumowicze, jak jest po rosyjsku styropian? bo spotkałam sie z wyrazeniem ,,пенопласт'' i ,,пенополистирол''. Które z tym tłumaczeń jest prawidłowe? A może oba?
  • Wczoraj skończyła 70 lat. W telewizji pokazali interesujący program na temat jej życia. A kiedyś widziałem na STS bodajże program, jak Piecha kilka lat temu przyjechała w Wałbrzyskie, zobaczyć dom swojego dzieciństwa. Przyjemne, że po tylu latach w ZSRR i Rosji mówi po polsku bez akcentu. www.deita.ru/index.php?news,,,,89873
  • Witam, czy ktoś dysponuje i mógłby się podzielić fontami jak w temacie? Wiem,że "pisaną" cyrylicę mają czcionki Betina, BirchCTT, Nina CT, Pushkin, ale nie mogę się doszukać żadnego FreeDownload :( Спасибо за любую помощь Независимая-Девушка :)
  • Prosze o pomoc w tłumaczeniu kilku zwrotów. Wlaśnie jestem w trakcie pisania pracy na temat twórczości dostojewskiego i mam problem kilkoma zwrotami: on skłania do sprzeciwów krytyków prowokuje do buntów Ja to przetłumaczyłam w ten sposób: он склоняет к противу критиков провоцир&#...
  • Chciałbym zrobić egzamin z rosyjskiego w stylu FCE lub Advanced. Czy istnieje w ogóle coś takiego? Czy wiecie, gdzie można zdać takie egzaminy, ile kosztuja, gdzie? (interesuje mnie Warszawa). Będę wdzięczny za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się