Forum Zdrowie Nowotwory-damy radę !
ZMIEŃ
      trzustki

trzustki

(18 wyników)
    • witam teść miał robione usg jamy brzusznej ( 6 miesięcy temu miał usunięty woreczek z powodu kamieni). Niby wszystko jest ok jedynie mamy wątpliwości przy tym zdaniu: " trzustka duża proporcjonalna z cechami zaawansowanego stłuszczenia - zdjęcia W obrębie głowy trzustki widoczne jest 6 mm ognisko hyper echogeniczne - zwapnienie lub złóg w końcowym odcinku p.Virsunga/ew. PŻW" zalecane badanie ERCP badanie było robione dziś więc na jakąś konsultacje musimy trochę poczekać, pomożecie...
    • Witam wszytkich na forum. Czesto sledzilam to forum ale poraz pierwszy zdecydowalam sie napisac od czasu zarejestrowania. Moaja mama (53 lata) nagle zachorowala w gruniu. Dostala zoltaczke, kolejna diagnoza brodawka vortera, potem guzek na dwunastnicy, potem w nefralgicznym miejscu blisko tzrustki, potem ze to guz trzustki a na koniec ze jest nowotoworowy. Mama miala bardzo ryzkowan operacje ( lekarz dawal 50 % na sucess) ale udalo sie i przezyla, mimo ze stan byl bardzo niestab...
    • Witam wszystkich! Mam na imie Ada. Jestem tutaj nowa forumka i nigdy nie myslalam, ze tutaj sie znajde zreszta jak kazdy z Was. Nawet nie wiem od czego zaczac. Trzy tyg. temu moj tatus znalazl sie w szpitalu w Grudziadzu, bo zaczal wymiotowac trzeci dzien. Reakcja w domu- "na pewno czyms sie zatrul". Nie mogli dojsc co sie dzieje?? Brak mozliwosci zrobienia dodatkowych badan poza gastroskopia, kolonoskopia i nie zostal zdiagnozowany. Po tyg. po walkach przekazany do szpitala w Bydgoszczy i s...
    • Witam! Czytuję Was już od jakiegoś czasu, ale dopiero postanowiłam napisać, bo mam kilka nurtujących mnie pytań. Około miesiąc temu wykryto u mojej mamy guza litego w pniu trzustki o wielkości 5cm na 3cm. Obecnie mama jest po operacji w Szpitalu na Banacha w Warszawie na oddziale chirurgii onkologicznej. Po otworzeniu brzucha okazało się że guz jest tak duży, i nacieka na wiele organów sąsiadujących, że niestety nie było możliwości go wyciąć. Lekarz zrobił mamie zespolenie je...
    • Kochani, odebralismy wynik biopsji na którym wypisano tylko adenocarcinoma, jestesmy po konsultacji z onkologiem/haha duzo powiedziane, onkolog z PCO to mruk nad mruki/ który to powiedział że nie wiedzą co to dokładnie jest, przypuszczenia dają na przerzut od trzustki i dlatego dają Gemzar. Potwierdził że guza jest w brzuchu bardzo bardzo dużo - jednak badanie USG wykazało czysta wątrobę, nerki, zołądek itd. Powiedzcie mi prosze w takim razie czego to może byc rak??? z nim kom...
    • Witam serdecznie dlaczego rak trzustki jest (zwykle) nieoperacyjny? czy nie ma specjalistów do tak powaznej opracji? czy jest to kwestia kosztów? czy nie warto? gdzie, z kim moge skonsultowac konkretny przypadek? bardzo prosze o pomoc, odzew ze strony osób znających temat, lekarzy... moze jest mozliwośc przeprowadzenia takiej operacji za granica, jesli nie u nas, moze odpłatnie? jesli nie operacja to co, poza chemioterapią, która nie działa :( dieta? makrobiotyka? energotera...
    • Proszę powiedzcie jak było u Was w przypadku raka trzustki.Moja mama miała diagnozę postawioną na początku stycznia tego roku,jest po 12 chemiach a teraz od dwóch tygodni bardzo silnie się poci, ma dreszcze, ciągle jej zimno, chce tylko spać i leżeć, momentami jakby "odpływa" na jawie... boję się czy to już końcówka??? Proszę powiedzcie co robić, czy jest jeszcze szansa ze będzie lepiej i że jeszcze trochę czasu nam zostało??? proszę napiszcie skąd te dreszcze, bladość, cigłe uc...
    • witam wszystkich Mam goraca prosbe dowieedzialam sie wczoraj ze moj biliski ma nowotwor trzustki. Zdjagnozowali go na oddziale wewnetrznym teraz chca go tam operowac twierdza ze tadza sobie rade bez pomocy onkologow, co robic???? Zgodzic sie na zabieg czy probowac dostac sie do innego szpitala. Nowotwor jest bez przezutow. Bardzo prosze o informacja na temat tego rodzaju nowotworu, rokowania i mozliwosci leczenia,pisze z kilec jesli znacie jakiegos lekarza(dobrego) do ktorego moz...
    • Kochani! Kiedyś już zakładałam wątek na temat raka trzustki na samym początku choroby mojej mamy. Obecnie moja mama jest po operacji chirurgicznej , która nie pozwoliła na usunięcie guza, leczeniu gemzarem, który nie spowodował zmiejszenia guza, a teraz była przygotowywana do leczenia nowym schematem chemii. jednak jej obecne wyniki krwi jnie pozwalają na przyjęcie chemii (dostała teraz dwie jednostki krwi, byc może sie poprawią wyniki.) Niestety u mojej mamy wystąpiło wodobrzusze. Chcę mamę...
    • Czy znacie kogokolwiek kto wygrał z rakiem trzustki?????
    • Kochani prosze powiedzcie wszytko co wiecei o wodobrzuszu? Mama miala sciagane wody dwa razy, ostatni raz pare dni temu ale brzuch znowu wyglada jak by byla w ciazy. Do tego ma spuchniete nogi ( stopy ale i cale nogi, nawet tyleczek wydaje mi sie spuchniety. Co mozna robic aby odpuchla. jakie to niesie konsekwencje alebo skutkiem czego jest ta narastajaca woda? Mama jest uparta i nie chce slyszec o szpitalu. Ufa tylko tabletkom odwadniajacym i na siusianie ( Furosamid) ale to j...
    • Rozpoznanie: nowotwór nieoperacyjny umiejscowiony w głowie trzustki 1. Czy znacie onkologa z Poznania (ale nie tylko), który zajmuje sie leczeniem nowotworów trzustki (nie znalazłem takiej informacji w polecanych onkologach)? 2. Czy znacie ośrodki (kliniki) w Polsce lub za granicą, które prowadzą leczenie przez detoksykację organizmu?
    • Kochani, pisałam już nie raz o problemach mojej Mamy. Gemzar nie zadziałał i dostała 5 zastrzyków z cisplatyny i 5-fluorouracylu. W piątek był ostatni zastrzyk, a od niedzieli zaczęły się sensacje - biegunka, wymioty, ogromne kołatanie serca (w poniedziałek tętno 200). Wezwałyśmy pogotowie i zabrano mamę do szpitala. Wczoraj praktycznie nic nie robiono, ale dziś załozono sondę do żołądka, kroplówki (zakaz jedzenia) i w miarę uregulowano pracę serca (mama jest podłaczona do monit...
    • kochania, mama wyszła po udanej operacji na Banacha, w poniedz. zaczyna tam chemioteriapię poniewaz jej choroba jest wielowątkowa ( równolegle leczy m.in. gruźlicę) potrzebny jest mi kontakt do deitetyka, który poradzi jak sokmponowac wartościowe i STRAWIALNE dla niej mednu 0- również w obliczu bliskiej chemioterapii.... brdzo proszę o podanie kontatku do dobrego dietetyka w Warszawa - lub kogoś kto się zna.. dzięki z gróby
    • Nie wiem po co to piszę .. nie wiem też do kogo ... Pewnie to forma autoterapii ..a wyć się chce ;-( Tata wypadł dziś z programu. Więcej tej chemii (Gemcyta + aaa.. coś tam) nie dostanie. Przesatała działać i G. rośnie. Wynik TK zły. ... Lekarze muszą sie teraz naradzić ..a jak będą się tak "naradzać" az do ... no nikt nie mówił że będzie lekko, ale .. Pam Ps: Walczymy od czerwca
    • Zachorował mój ojczym(właściwie to jest chory od dłuższego czasu,dowiedzieliśmy sie dopiero w tą środę)niestety jest to ostatnie stadium.Lekarz obiecał nam że zrobi wszystko aby było mu lżej,żeby mógł jesć i wogóle,ale jak mu o tym powiedzieć ?On nic nie wie,jest w tej chwili po zabiegu udrozniającym drogi żółciowe bo dostał żółtaczki mechanicznej.To prawda że nie zrozumie ten kto tego nie doznał.Pomóżcie mi to zrozumieć bo nie umiem się pozbierać.Moja mama pozała go rok temu po 10 lat...
    • Mam prośbę jeśli ktoś miałby chwilę i mógł mi powiedzieć jak przebiega rak trzustki i ile zostało nam jeszcze czasu (orientacyjnie, statystycznie...) Mama diagnozę miała w 2007 w grudniu, boję się ze to już nie długo i że pomimo tego iż na razie czuje się dobrze przyjdzie moment kiedy się załamie i choroba w pełni ją zaatakuje. Nie wiem co mam robić, bardzo się boję i będę wdzięczna jeśli ktoś kto przechodzi przez to samo odpowie na moją wiadomość. Czy są jakieś inne metody lecz...
    • witam, od jakiegoś czasu czytam wasze forum i mam nadzieję, że mi pomożecie: dzisiaj odebrałam wynik badania histop. biopsja trzustki a diagnoza brzmi; normotypowe utkanie wątroby, pozdrawiam i liczę na pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się