Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      uznany

uznany

(11 wyników)
    • Czy tylko "jest napisane" to jedyna poprawna forma?
    • Uznaliśmy, że musimy mieć możliwość weryfikacji naszej pracy, aby móc wpływać na rozwój środowiska oraz, że konkurs dla...
    • [Demokracja to] forma ustroju polit. państwa, w którym uznaje się wolę większości obywateli jako źródło władzy i przyznaje się im prawa i wolności polit. gwarantujące sprawowanie tej władzy. Fragment ten pochodzi z encyklopedii PWN.
    • Tak się zastanawiam - jakie właściwie dwuznaki i trójznaki mamy w języku polskim? Chętnie poznam Wasze uwagi. Proponuję takie definicje: dwuznak = para liter oznaczająca jedną głoskę; trójznak = trójka liter oznaczająca jedną głoskę. W tej chwili widzę następujących kandydatów do zaszczytnego miana dwuznaku: 1) CZ RZ SZ DZ DŹ DŻ CH - tu chyba nie ma wątpliwości. Panuje zgoda, że są to pary liter. Normalnie oznaczają pojedyncze dźwięki. Ponadto te pary liter (poza RZ i CH) stanowią st...
    • ebook eBook e-book ?:)
    • Na forum "O języku" założyłam wątek "równoważnik zdania". Wywiązała się burzliwa dyskusja, ale jej uczestnicy - poza mną - nie są językoznawcami, a właśnie zależy mi na zdaniu fachowców. Czy zechciałaby Pani przeczytać tę dyskusję i ewentualnie przesądzić sprawę?
    • Proszę o odpowiedź, czy formy "poszłem", "przyszłem", "wyszłem" itp. są już naprawdę dopuszczalne w codziennym języku, czy nadal istnieją jako błąd językowy?
    • Kawe zemlec czy zmielic? Uzywam tego drugiego, bo ... sama nie wiem dlaczego
    • No właśnie. Zaczął się sezon letni, ludzie zaczynają spedzać czas nad wodą i tak ich to dobija, że zaczynają się topić... tak wynika z tego co słyszę w mediach! "Ojciec z dwojgiem dzieci, utopił się..." tragedia, tylko czemu popełnił samobójstwo? "Utopić" to czyn samobójczy, ewentualnie zabójstwo. Jeśli chodzi o wypadek to jest "utonięcie"! Mam rację?
    • No właśnie! W słowniku jest tylko menedżerzy? Czy menedżerowie jest poprawną formą? Dziękuję
    • W wypracowaniu z języka polskiego napisałem m.in. o Gustawie Herlingu- Grudzińskim. Najpierw użyłem całego nazwiska, a później pisałem już tylko "Grudziński" (z takim rozdzielaniem dwuczłonowego nazwiska spotkałem się kilka razy w prasie, więc myślałem, że jest to poprawne). Polonistka uznała to za błąd. Czy to faktycznie błąd? Bardzo proszę o odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się