Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      uznany

uznany

(17 wyników)
    • Wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 19 sierpnia 2010 r. I ACa 391/10 Sześciotygodniowy termin do zaskarżenia uchwały wspólnoty ma charakter zawity. Tym niemniej, w szczególnych wypadkach, gdy dochodzi no naruszenia podstawowych zasad porządku prawnego, za dopuszczalne uznać należy roszczenie oparte na art. 189 k.p.c., którego skutkiem będzie wyeliminowanie z prawnego obrotu takiej uchwały. OSA 2011/3/50 738009 Dz.U.2000.80.903: art. 25 ust. 1(a) Dz.U.1964.43.296: art. 189 Sentencja ...
    • W otrzymanym rozliczeniu od firmy administrującej okazało się, że nie została uwzględniona jedna z wpłat na eksploatację naszego lokalu. Wystosowaliśmy odpowiednie pismo z dołączoną kopią potwierdzonej przez urząd pocztowy wpłaty. Nie otrzymując żadnej odpowiedzi uznaliśmy iż błąd został skorygowany. Jednak w kolejnym rozliczeniu okazało się, że nadal ta wpłta nie została uwzględniona. Zostło wystosowane kolejne pismo oraz wykonaliśmy kilka telefonów. Zapewniano nas, że sprawa jest wyj...
    • Roszczenie należy kierować wobec wspólnoty mieszkaniowej, a nie wobec właścicieli lokali – taki wniosek płynie z Uchwały Sądu Najwyższego z 16.10.2008 r sygn. akt III CZP 91/08. W sprawie będącej podstawą takiego rozstrzygnięcia wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, dotyczącą przebudowy nieruchomości wspólnej, w wyniku której pojawią się nowe mieszkania na strychu, ustanowiona zostanie odrębna własność powstałych w ten sposób lokali oraz ulegnie zmianie – w następ...
    • Witam, Już kiedyś na tym forum opisywałam moją sytuację: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=43878789&wv.x=1&v=2&s=0 Niestety do dnia dzisiejszego nie dostaliśmy odszkodowania od PZU... Po pierwszej domowie wypłaty odszkodowania i naszym odwołaniu PZU postanowiło jednak wypłacić nam odszkodowanie. (opisywałam to w tym poprzednim wątku) Wtedy wezwaliśmy ich po raz kolejny ponieważ pojawił się grzyb więc szkoda się powiększyłam. Dorzucili 50zł(!!) więcej. Wówczas okazało, że pod w...
    • zamówiłem opinię, dostałem i pokazuję ( ale przekonany do końca nie jestem ): Szanowny Panie! W odpowiedzi na postawione przez Pana pytanie stwierdzam co następuje: Na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną właściciele zobowiązani są uiszczać miesięczne zaliczki, płatne z góry do 10-go dnia każdego miesiąca (art. 15 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali; t.jedn.: Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 903; dalej jako - u.w.l. Przepisy u.w.l. nie rozstrzygają natomiast, ...
    • Mama moja dostala pismo ze wspolnoty o zaplate kary i odsetek z tytulu uiszczania naleznosci na pokrycie kosztow zarzadu itp.pozniej niz do 10 kazdego miesiaca. Stalo sie to podobno kilka razy w 1997 r. Czy maja prawo sie o to upominac po tylu latach jesli wczesniej nikt nie wzywal jej do zaplaty kary z tego tytulu?. Gdyby upomnieli sie o to wczesniej to nie narosly by takie odsetki. Ponadto poczta pobierala od niej dodatkowe oplaty za pozniejsza wplate.Czy maja racje? Czy jest na to ...
    • czy ktos z tu obecnych ma jakies doswiadczenia z praktykami zarzadcy odbywanymi w tej warszawskiej firmie?
    • W małej wspólnocie wszyscy właściciele wybrali jednego z siebie na administratora nieruchomości wspólnej. W uchwale napisali, że upoważniają tego administratora do "występowania do właściwych sądów z pozwami przeciwko właścicielom lokali o zapłatę należnych opłat i zaliczek". Czy sąd przyjmie pozew wspólnoty podpisany przez tak upoważnionego administratora?
    • Uchwałę uznaje się za podjętą z dniem w którym za jej podjęciem opowiedzieli się ( podpisali ją ) właściciele dysponujący ponad 50 % głosów liczonych udziałami. Jak wiec potraktować taką sytuację: przewodniczący zebrania stwierdza że w dniu 31.03.04 uchwała została podjęta liczbą udziałów 72,04 ; z ilości podpisów i ich udziałów tak by wynikało, ale na karcie do głosowania przy niektórych podpisach brak daty. Biorąc pod uwagę tylko podpisy potwierdzone datą 31.04.04 wyjdzie tyl...
    • Od przyszłego roku zwolnione z podatku nie będą dochody z tzw. innych źródeł przeznaczonych na remonty i modernizację zasobów mieszkaniowych spółdzielni, TBS-ów i wspólnot mieszkaniowych. Oznacza to albo wzrost opłat eksploatacyjnych lub zaliczek na nieruchomości albo obniżenie standardu utrzymania mieszkań. Jest to dla mnie wielkie sk.......
    • Witam ,w naszej wspólnocie jest 12 lokali mieszkalnych i jeden użytkowy .Właścicielka lokalu użytkowego wystapiła do wydz. ksiąg wieczystych o dokonanie zmiany powierzchni uzytkowej i tak ze 118 m pow. użyt. zrobiono jej 83m a pomieszczenie pomocnicze do lokalu uznawane dotąd za pomieszczenie magazynowo składowe uznano za piwnice a tym samym za pomieszczenie przynalezne . Dodam jeszcze że w naszej nieruchomości lokale były wodrebniane bez pomieszczeń przynależnych i tak były licz...
    • Hej! Jak z punktu formalnego i dobrych obyczajow powinna przebiegać procedura rezygnajcji z pełnienia funkcji członka zarzadu w dużej Wspólnocie Mieszkaniowej? Pozdrawiam Aga
    • zarząd na podstawie art 18 ust 1 uowl podpisał umowę z inną firmą o "wykonywanie niektórych czynności z zakresu zwykłego zarządu" (sic!). Zarząd nie może zlecać czynności zarządu dalej. Sam jest zarządem- jest to funkcja z wyboru. Sąd uznał to dalsze zlecenie. Problemem jest, że wspólnota podjęła uchwałę o wyrażeniu zgody na "powierzenie niektórych czyności z zakresu zwykłego zarządu" innej niż zarząd spółce. Więc nie doszło do naruszenia prawa dyspozycji do czynności przekraczają...
    • Witam, Chodzi o WM skladajaca sie z 15 lokali (czyli duza), ktorej 52% wlasnosci posiada jedno małzenstwo (maz kilka lokali, zona klika), natomiast reszte 48% posiada drugie małżeństwo. Czy obowiązuje tu przepis o mozliwosci glosowania (zgloszone przez 1/5 wlasciceli) jako jeden wlascicel jeden glos? Jak moze małżeństwo z 48% brac udzial w zarzadzie WM, uchwaly?
    • Kolega ma taki problem - ma mieszkanie własnościowe, i należy do wspólnoty mieszkaniowej. Płaci regularnie wszystkie rachunki (na co są dowody wpłat), a tu raptem przychodzi pismo ze wspólnoty z nakazem uregulowania zaległych płatności na kwotę około 400 złotych, bo w przeciwnym razie rozpoczęte zostanie postępowanie egzekucyjne, celem ściągnięcia zaległych płatnosci. Kłopot tkwi w tym, że przejrzałem wszystkie rachunki kolegi, i wg mnie to co było do zapłaty zostało zapłacone (po...
    • W mojej wspólnocie za uchwałą głosowało 11 właścicieli o łacznym udziale w nieruchomości wspólnej wynoszącym 50,54%. Pozostali właściciele się nie wypowiedzieli. Jak to wkońcu jest - uchwała w tym wypadku została podjęta czy nie.
    • Jak się ma Art. 22 ustawy o własności lokali do którego słyszę że aby owe uchwały miały moc prawną potrzeba co najmniej 51% ważnych głosów za daną uchwałą do Art. 199.kodeksu Cywilnego Będę wdzięczny za merytoryczną odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się