agar2208 05.05.08, 19:42 Dziewczyny,chciałam się dowiedzieć ile należy sie mezowi wolnego, kiedy urodzę. Będę miała cesarke i słyszałam, że należy sie wiecej niz jak sie normalnie urodzi. Szukam wszędzie info. na ten temat, ale nigdzie nie moge znaleźć. proszę o poradę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna812 Re: ile należy sie wolnego mężowi 05.05.08, 19:52 zn mozna wziasc opieke nad czlonkiem rodziny do 14 dni idziesz do lekarza i on wystawia ci taka opieke jest platana 80 % nie musi to byc wcale cesarka jak ma sie dziecko to opieka moze trwac do 60 dni i tez jest platna 80% z serwisu zusowskiego: Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8., chorym dzieckiem w wieku do lat 14. lub innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat). Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem do lat 8. i chorym dzieckiem do lat 14., albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym. Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę. W przypadku sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 2., zasiłek opiekuńczy przysługuje nawet wówczas, gdy są inni członkowie rodziny mogący zapewnić opiekę. Zasiłek przysługuje ubezpieczonym podlegającym obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: ile należy sie wolnego mężowi 05.05.08, 19:58 Justynka, dzięz, ale dziękuje bardzo za odpowiedz ale nie chodzi mi o zasiłek opiekuńczy.Wiem , że jak kobieta urodzi to meżowi przysługuja 2 dni wolnego. Słyszałam jednak, że jak żona ma cesarke to jest troszke wiecej wolnego, tylko właśnie nie wiem ile Odpowiedz Link Zgłoś
ellana1 Re: ile należy sie wolnego mężowi 05.05.08, 20:17 Niestety z tego co wiem przy cc nic więcej się nie należy ... Nie ma specjalnego urlopu dla meża ktorego zona urodziła przez cc . Może dostac zwykłe zwolnienie płatne 80% Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ile należy sie wolnego mężowi 06.05.08, 14:52 Dziewczyny mają rację,za poród jest dwa dni pełnopłatnego wolnego, bez względu na to czy było cc czy nie. Mąz może wziąć 14 dni zwolnienia na opiekę nad Tobą płatne 80 procent, lub na dziecko do 60 dni też 80 procent ale do tego akurat nie trzeba mieć cc. Odpowiedz Link Zgłoś
jmama Re: ile należy sie wolnego mężowi 09.05.08, 22:49 A mąż mojej kuzynki dostał dodatkowe, płatne 2 tygodnie urlopu z tytułu urodzenia sie mu dziecka- nie wiem tylko na jakiej podstawie prawnej jest coś takiego przyznawane i nie wiem czy trzeba mieć cc. Wiem, że niebardzo Ci pomogłam, ale wiem, że na pewno jest coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ile należy sie wolnego mężowi 10.05.08, 10:38 Jmama wiele firm ma dodatkowe uprawnienia dla młodych rodziców, np. właśnie dłuższy pełnopłatny urlop czy dłuższe macierzyńskie dla mamy, pewnie ten facet pracuje właśnie w takiej prorodzinnej firmie ale to zależy tylko i wyłącznie od pracodawcy i nie jest prawnie w żaden sposób wymagane. Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: ile należy sie wolnego mężowi 09.05.08, 23:07 nie ma żadnych ekstra uprawnień. Jest to co w kodeksie pracy czyli: - 2 dni urlopu okolicznościowego - 14 dni zasiłku opiekuńczengo na członka rodziny - 60 dni zasiłu opiekuńczego nad dzieckiem - 2 dni na opieke nad zdrowym dzieckiem do lat 14 tu(jesli złozy oswiadczenie o zamiarze korzystania z tego uprawnienia) Odpowiedz Link Zgłoś