da01 25.11.09, 09:32 W momencie śmierci mojej babcia listopad 2009 byłam na macierzyńskim. Czy przysługuje mi dzień wolny od pracy i czy mogę go wykorzystać po skończeniu macierzyńskiego tj po 25 grudzień 2009 r. Proszę o pomoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: dzień wolny (śmierć babci) a macierzyński 25.11.09, 09:42 § 15. Pracodawca jest obowiązany zwolnić od pracy pracownika na czas obejmujący: 1) 2 dni - w razie ślubu pracownika lub urodzenia się jego dziecka albo zgonu i pogrzebu małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy, 2) 1 dzień - w razie ślubu dziecka pracownika albo zgonu i pogrzebu jego siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką Rozporzadzenie Min. Pracy z dn. 15.05.96, ale KP: Art. 166. Część urlopu nie wykorzystaną z powodu: 1) czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, 2) odosobnienia w związku z chorobą zakaźną, 3) odbywania ćwiczeń wojskowych albo przeszkolenia wojskowego przez czas do 3 miesięcy, 4) urlopu macierzyńskiego pracodawca jest obowiązany udzielić w terminie późniejszym. Czyli niestety dodatkowy dzien nie przysluguje... Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: dzień wolny (śmierć babci) a macierzyński 25.11.09, 19:20 annajustyna napisała: > Art. 166. Część urlopu nie wykorzystaną z powodu: > 1) czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, > 2) odosobnienia w związku z chorobą zakaźną, > 3) odbywania ćwiczeń wojskowych albo przeszkolenia wojskowego przez czas do > 3 miesięcy, > 4) urlopu macierzyńskiego > pracodawca jest obowiązany udzielić w terminie późniejszym. > Ten artykuł mówi o urlopie WYPOCZYNKOWYM ! a autorka nie pyta o urlop wypoczynkowy lecz o okolicznościowy Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: dzień wolny (śmierć babci) a macierzyński 26.11.09, 13:51 Ta czesc mojego postu nie odnosila sie do urlopu z tytulu smierci osoby bliskiej, ale do sytuacji pracownika w momencie tejze okolicznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: dzień wolny (śmierć babci) a macierzyński 25.11.09, 19:18 Ja uważam, ze NIE. Urlp okolicznościowy z tytułu śmierci babci to urlop - dzień wolny płatny - udzielany w związku z zaistniałą okoliczniością! A nie mozna mówić o okoliczności po m-cu, czy dwóch. Tym bardziej, ze ten dzien wolny płatny to dzień usprawiedliwionej nieobecności, a Ty masz usprawiedliwioną tę nieobecność urlopem macierzyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: dzień wolny (śmierć babci) a macierzyński 25.11.09, 20:23 Nie należy się na pewno. Miałam interpretację PIPu. Odpowiedz Link Zgłoś
agamagda Re: dzień wolny (śmierć babci) a macierzyński 26.11.09, 20:19 Niestety, nie. W przypadku gdy zdarzenie, które daje możliwość otrzymania urlopu okolicznościowego ma miejsce w okresie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika, dni wolne nie przysługują. Pracownikowi, który nie wykorzystał dni wolnych, nie przysługuje ekwiwalent pieniężny z tego tytułu. Zgodnie z ustaloną doktryną, urlop okolicznościowy powinien być wykorzystany w bezpośrednim okresie od zaistniałego zdarzenia lub w celu bezpośrednio z nim związanym. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: dzień wolny (śmierć babci) a macierzyński 27.11.09, 12:37 dlaczego niestety? Zwyczajnie - ten wolny dzień jest przeznaczony na pogrzeb więc nie ma powodu do kolejnej nieobecności w pracy kilka czy kilkanaście tygodni po pogrzebie... Odpowiedz Link Zgłoś