wyjazd

(78 wyników)
  • Zastanawiamy się poważnie nad wyjazdem na stałe do Niemiec. Czy możecie mi troszkę wyjaśnić jak wygląda tam życie ? Jak funkcjonuje tam rodzina z 3 dzieci ? Gdybyśmy chcieli wyjechać za co się jak zabrać ? Jak wygląda sprawa mieszkania, szkoły, znajomości języka ? Oboje z wykształcenia jesteśmy nauczycielami języka niemieckiego. Ja w zawodzie nie pracuję od kilkunastu lat. Opiekuję się niepełnosprawną córką i pobieram na nią świadczenie pielęgnacyjne. Nie ukrywam, że przeraża mnie to wszyst...
  • Witam, od 2,5 roku jestem samotna mamą. Synek ma teraz 4 lata. Planuję w najbliższym czasie wyprowadzić się za granicę do Niemiec- mieszka tam mój narzeczony- jest niemcem, planujemy ślub, chcę tam znależć pracę. Jest jeden problem- mój były mąż wogóle nie zgadza się na wyjazd dziecka. Rozwód był z jego winy- postanowił sobie ułożyć życie z inną kobietą, mieszkają razem. Ma ustalone widzenia z dzieckiem raz na dwa tygodnie w weekendy. Złożyłam wniosek w Sądzie o zgodę na wyjaz...
  • Witajcie planujemy z mężem wyjazd na stałe do Niemiec, jesteśmy małżeństwem,mamy córeczkę 2 letnia i jestem w 6 miesiącu ciąży mąz od miesiąca pracuje w Niemczech i w grudniu chce nas do siebie ściągnąć jest w trakcie szukania mieszkania,chcielibyśmy bym tam urodziła ja sie trochę obawiam jak tam damy sobie rade czy faktycznie z dziećmi w Niemczech żyje sie lepiej???
  • Witam Was, Niedługo przeprowadzamy się z córeczką do Niemiec. I tu zwracam się do już doświadczonych w tym temacie mam. Jak długo zajęło Waszym pociechom zadomowienie się w nowym miejscu? Czy dzieciaczki tęskniły za bliskimi osobami z PL? Moja córeczka urodziła się w PL i tak się zastanawiam co będzie kiedy nagle obudzi się w nowym miejscu bez ukochanej baby i dziadzia-jest z nimi bardzo zżyta. W Niemczech jedyną znaną osobę będę ja, męża(swojego taty)nie zna ponieważ cały cza...
  • Czy po rozwodzie bedę mogła wyjechać z synem do Niemiec na stałe?
  • Następująca sytuacja: Dwoje dzieci - 10 i 13 lat. Rozwód dawno temu. Rodzice w nowych związkach. Dzieci na co dzień mieszkają z matką, ale w każdym miesiącu spędzają ok. 10-12 dni z ojcem, także większość świąt i wakacji. Mają z ojcem bardzo dobry kontakt. Ojciec płaci alimenty - prawie 2000 zł. Matka postanawia wyjechać ze swoim mężem i trójką dzieci (w tym wspomniana dwójka) za granicę "ze względów ekonomicznych" - jej mąż ma tam szansę na dobrą pracę, natomiast ani matka ani dzieci ni...
  • Mam pytanie,czy jesli maz znalazlby prace "na biało" we Francji i ja z dziecmi zdecydowałabym sie do niego dołaczyc czy musze załatwiac jakies formalnosci czy taki wyjazd odbywa sie bezproblemowo?
  • witam, planuje urodzic dziecko w uk ale po porodze okolo 3, 4 tyg planuje wrocic do Polski...poleccie mi jakie sa najniezbedniejsze rzeczy dla dziecka wlasnie na pierwsze tygodnie..nie chce jechac pozniej z calym tym majdanem do Polski :-0 ani bawic sie w wysylke...
  • witam. ja po prośbie. Wyjeżdżamy z niemężem za ok.miesiąc może dwa do Anglii-w celu wiadomym- zarobkowym. Interesują mnie takie najbardziej podstawowe informacje związane z wyjazdem więc z góry sorry za trywialność pytań :) Jak jest z mieszkaniami? jak wogóle zabrać się za szukanie taniego lokum? gdzie? Praca...ja będę musiała "na gwałt" szukać tuż po przyjezdzie więc pytanie- jak? gdzie? Co ze sobą zabrać? Raczej wyjazd "na stałe" a ja mam ochotę i pościel i książki i najlepiej...
  • witam!mam takie pytanie.za 2 miesiace wybieram sie z 2-letnia coreczka do anglii.mam tam zalatwiona prace,ola bedzie miala opiekunke lub pojdzie do przedszkola.jestem po rozwodzie,sad przyznal mi prawo do opieki nad dzieckiem.zaznaczone jest ze moj byly maz ma prawo decydowac o waznych sprawach w zyciu dziecka,typu wybor szkoly itp.chcialabym wiedziec czy jesli dowie sie o moich planach zwiazanych z wyjazdem(zaznaczam ze chce wyjechac na dluzej,minimum rok)czy jest taka mozliwosc ze moz...
  • Witajcie, mam zamiar wyjechać z rodziną (żona i dwójka dzieci 3,5 lat i 1,5 roku)do Irlandii. Na początek mam szansę na kotrakt z którego będę otrzymywał ok. 1850 euro brutto miesięcznie. Z informacji, które udało mi się uzyskać wynika, że to wychodzi ok. 1700 euro netto miesięcznie. Czy to prawda? A jeżeli tak to czy z tego da się utrzymać 4 osobową rodzinę. Czy ktoś kto przebywa w Irlandii byłby tak uprzejmy i podzielił się informacją ile mniej więcej będę musiał przeznaczyć ...
  • Witam, czy któraś z Was podjęła taką decyzję? Czy wyjechałyście do mężczyzny? Co na to wasz ex.? Czy były jakieś problemy z załatwieniem jego zgody? Proszę odpiszcie. Pozdrawiam.
  • Witam wszystkie Mamy! Rozważam możliwość wyjazdu do Irlandii z mężem i małym dzieckiem na 1-2 lata. Synek może mieć wtedy około 8 mies. Chciałabym, żebyście opisały, jak na wyjazd, zmianę otoczenia reagują małe dzieci? Czy nie mają problemów z oswojeniem się z nowym językiem używanym wokół? Czy łatwo znaleźć rówieśników do zabawy? A jak poradzić sobie z ponownym powrotem do kraju- tzn. dziecko odnalazło się już w nowych warunkach, a to znowu ulega zmianie, bo wracamy do Polski po...
  • witam. Jestem rozwódką z 3 dzieci, być może wyjedziemy za granice na dłuzszy okres, dzieci są w wieku 17,16 i 13 lat.Dwoje z nich ma juz paszporty -ojciec nie jest pozbawiony praw rodzicielskich.Czy potrzebuje zgody ojca biologicznego dzieci na wyjazd za granicę (na dłuższy lub na stałe)bedziemy sie tam starać o pobyt itp.Czy wie ktoś jak to wygląda w takiej sytuacji.Nie wiem czy napisałam wyczerpujaco więc prosze pytac to odpowiem.
  • Witam mam pytanie odnośnie wyjazdu z dziećmi za granicę. Otóz chciała bym wyjechac z dziećmido Angli. Ojciec dziecka nic nie wie o tym ze jade na dłużej,napomknelam o wycieczce. Powiedział że wyrazi zgode na paszport ale tylko wtedy jeśli on będzie mógł trzymac paszporty.Powiem ze jesteśmy po rozwodzie,on ma ograniczoną władze.Ojcec tylko płaci alimenty i zabiera dzieci na weekend.Nie dokłada sie do ksiażek,koloni,komuni,nawet nie wie jakie dzieci maja swiadectwa szkolne.Więc dlacz...
  • Witam serdecznie...chcialabym prosic o pomoc w waznej sprawie. Sama wychowuje 1,5 roczna coreczke i obecnie staram sie o wyjazd do pracy u naszych zachodnich sasiadow. Odpowiedz w sprawie pracy przyjdzie lada chwila ale juz teraz musze wiedziec jak uzyskac zgode na wyjazd coreczki. Jesli ktos orientuje sie jak wyglada cala procedura to bardzo prosze o pomoc. Dodam, ze jestem w nienajlepszych stosunkach z ojcem dziecka i nie wiem czy wyrazilby zgode na wyjazd...co robic jesli nie? ...
  • Miesiąc przed porodem mam wyznaczony termin wyjazdu służbowego. Mam tam jechać sama samochodem. Jazda w jedną stronę w założeniu, że nie ma korków zajmuje około 3 godzin. Trochę mnie to przeraża - uważam że to po prostu może być niebezpieczne. Nie mam już zaufania do własnego ciała, mimo że ciąża przebiega prawidłowo. Oczywiście zapytam swojego lekarza, ale może ktoś wie jak podróże służbowe w końcówce ciąży mają się do risk assessment? Ostatecznie mogłabym pojechać pociągiem, ale bie...
  • Właśnie wróciłam do Polski z pięcioletniego pobytu w Irlandii. Gdy wyjeżdżaliśmy, Sara, nasza córka, miała 3 lata. I powiem szczerze - pierwszy rok byl baaardzo trudny - i dla niej, i dla nas. Niemożność nawiązania werbalnego kontaktu z innymi dziećmi, pewna izolacja, a przede wszystkim wyrwanie ze znanego sobie środowiska - to wszystko spowodowało, że nasze dziecko budziło się z krzykiem w nocy, zaczęło mieć koszmary, bylo nadpobudliwe, a nauka obcego języka była ogromnym stresem...
  • mieszkamy w okolicach Chicago. mamy 3,5 letnia corke, jest obywatelka USA. mamy zamiar wyslac ja z bliskimi znajomymi na 2 tygodnie do Polski. my niestety nie mozemy wyjezdzac:( nasza mala dobrze zna i pamieta swojego wujka, ktory przyjezdza do nas co roku na wakacje, babcie i dziadka zna przez skype. szukam kontaktu z osobami, ktore zrobily cos podobnego. interesuje mnie zarowno temat przezyc dziecka jak i dokumentow itp.
  • ja wiem, że pewnie takich pytań było full ale błagam podpowiedzcie mi jak Wy wyjechaliście za lepszym życiem? Przez jakie agencje? Fajnie się mówi" wyjedź za granicę" tylko - w ciemno? Jak Wy lub wasi mężowie poradzili sobie z tym pierwszym krokiem? Naprawdę zależy mi na Waszych odpowiedziach. Mamy oboje wielkie chęci do pracy, ale nie wiemy jak sobie na samym początku poradzić. Dodam , że mamy małego - 10 miesięcznego synka dla którego chcemy lepszego niż dotąd życia.Możecie coś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się