zimny

(11 wyników)
  • Jeden z najbardziej zasluzony Szefow Operacji Morskich USA po II wojnie swiatowej. Przelamal opor marynarki wobec wprowadzenia pociskow balistycznych.l Opor idacy tak daleko, ze jego poprzednika karal sluzbowo oficerow ktorzy w ogole mowili o potrzebie wprowadzenia rakietowych pociskow balistcyznych do USN, ktora w tym czasie skupiona byla na programach pociskow manewrujacych, jako broni uderzeniwoej przeciwko ZSRR. Gdy został Chief of naval operations, uruchomil program 41 for fredom...
  • Hyman G. Rickover, zweany czasem "ojcem marynarki atomowej". W rzecyzwistosci urodzony w Polsce karierowicz, elektryk ktory w US Navy doszedl do najwyzszego stanowiska zwiazanego z napedem okretowym, mimo ze sam dowodzil wczesniej jedynie malym tralowcem, czy tma czyms podobnym. Jak wspomnialem, czasem zwany ojcem atomowej marynarki, w rzeczywistosci jednak wiecej w US Navy zrobil szkody niz pozytku, na dodatek przypiosujac sobie zaslugi innych, poslugiujac sie zakulisowymi machinacjami, o...
  • Prawdopodobnie najwiekszy dowidca rosyjskiej floty w calej jej historii. Zamienil flote ZSRR z floty przybrzeznej, w prawdziwa flote oceaniczną. Jemu przypisuje sie powtarzana w erze Gorbaczowa teze, ze nie wazne sa czolgi, samoloty i dziala - liczą sie tylko atomowe okrety podwodne. Dzieki silnej pozycji w sowieckim systemie politycznym, udalo mu sie uczynic z floty polnocnej, godnego rywala US Navy.
  • Czy może ktoś mi polecić jakieś dobre pozycje książkowe (ewentualnie linki) dotyczące wyścigu zbrojeń po II wojnie światowej aż do chwili obecnej? Z góry dziękuję wszystkim życzliwym duszom.
  • loadup.ru/video/view/?id=4474
  • www.interfax.ru/e/B/politics/28.html?id_issue=11438756
  • Witam, co chwilę słysze w telewizji że "Polska może stać się celem ataku al-Kaidy" itp itd. Min, Janik dmucha na zimne, uspokaja że służby czuwają itp, itd. Czy Polska może stać się celem ataku terorystycznego? Jakie są realne szanse takiego aktu? Ja uważam, że na poziomie 1%. Ale np. prezydent Szczecina tak się boi, że odwołał plenerową imprezę sylwestrową... Pozdr
  • Sława! Wiele wyliczen robilem z pamieci. Ale teraz tak bardzo doceniłem wielikoje (mo)carstwio, że zlozyłem samokrytyke na forum P-R i poprawiłem wylicznia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16589&w=43017022 Forum Słowiańskie gg 1728585
  • Polecam rzucić okiem na maps.google.com/, baza US Navy w Norfolk z pieknie widocznymi okrętami, przyzwyczajony do tabliczki "zakaz fotografowania" na kazdej zapyziałej stacyjce jestem w szoku Czy ktos potrafi zidentyfikować rodzaje jednostek? lotniskowce widac doskonale, reszta okrętów mimo prostopadlego widoku z góry prezentuje piekne sylwetki ... rzucanym cieniem
  • Norwegia podjęła decyzję o przystąpieniu do fazy produkcyjnej programu JSF chociaż nie podjęła jeszcze decyzji co do ostatecznego zakupu tych samolotów. Nadal chcą negocować z Gripen International i Eurofighterem, zapewne by uzyskać jeszcze większe korzyści od Amerykanów. Wydaje się jednak, że ostatecznie sprawa jest przesądzona - wybiorą F-35. Pozdrawiam. Norway to sign up for JSF production phase Mon Jan 22, 2007 7:40am ET OSLO, Jan 22 (Reuters) - Norway will agree to participa...
  • jestem zainteresowany stanem budżetu wojskowego ZSRR w latach 80tych a obecną sytuacją w rosji w tej kwestii. poza tym budżet USA na te cele w przyszłym roku przekroczy 400mld USD(40-50% światowych wydatków na obronę),czyli sumy najwyższej od czasów "zimnej wojny".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się