zimny

(12 wyniki)
  • Zamontowano zawory termostateczne przed grzejnikiem, zamontowano podzielniki i teraz jak wszyscy mamy zakręcone zawory 5 pięter to mamy zimne piony. Czy to jest prawodłowe, że nie ma cyrkulacji w pionach gdzie są grzejniki
  • Dwóch członków wspólnoty wymieniło u siebie częśc pionu zimnej wody oraz u jednego został wykonany rozdział. Podobno wcześniej znajdował się kurek na pionie, który powodował, że przy zamknięciu w jednym z mieszkań wody zimnej automatycznie zamknięty został dopływ do sąsiadów u góry. Czy do tego typu wymian pionu potrzebna jest uchwała (koszt tej wymiany to 2000zl)? Nadmieniam, że w zleceniu do remontu zostało zapisane zapotrzebowanie na wykonanie rodziału pionu wody zimnej.
  • Witam Mam problem dotyczacy instalacji wodnej i wodomierzy. Mieszkam w nowym bloku, jest tam cyrkulacja cieplej wody, wodomierze sa na klatce schodowej. Sa dwa wodomierze wody cieplej, jeden "wlasciwy" na wejsciu i drugi na wyjsciu- wodomierz cyrkulacji, mierzacy ilosc powracajacej wody. W momencie gdy ciepla woda nie jest pobierana nigdzie w mieszkaniu, oba wodomierze kreca sie z taka sama predkoscia, czyli ciepla woda krazy w obiegu cyrkulacji. Gdy ciepla woda jest pobierana wod...
  • Witam serdecznie, Moja wspólnota mieszkaniowa rozliczała do pewnego momentu zimną wode w cenie 7PLN/m3 (przez 2,5 roku tak bylo). I takie otrzymywałam rozliczenia półroczne. W międzyczasie zmienił się administrator. W kolejnym rozliczeniu wg. nowego administratora woda również była po 7PLN. Jednakże rozliczenie za II pólrocze 2009 wykazało koszt zimnej wody 19PLN! Po zadaniu pytania - skąd taki wzrost ceny o prawie 200% otrzymałam informację, że faktury za wodę spłynęły do nich do...
  • Mieszkam od niedawna w nowym budownictwie i problem z kaloryferami polega na tym, że dostawa ciepła reaguje na czujniki elektroniczne. Gdy jest ocieplenie, kaloryfery robią się zimne, nie grzeją nawet na 6. W dzień można wytrzymać, ale wieczory i noce są zimne, poniżej +9 stopni. W mieszkaniu jest więc zimno. Panienka ze wspólnoty twierdzi, że tak działa CO na czujniki. Ale to przecież paranoja, gdy cieplej na dworze - w mieszkaniu zimno. Czy nie można tych czujników ustawić tak, ...
  • Witam. Jak można wyjaśnić stały ilościowy wzrost zużycia ciepłej wody na najwyższych piętrach ( w pionach) budynku gdy zainstalowane są zawory podpionowe (właściwa regulacja). Na węźle zasilającym właściwie ustawne parametry. A zużycie wody ciepłej jak rosło tak rośnie. Maleje natomiast zużycie wody zimnej.
  • ------------------------------------------------------------------------------ -- Witam Przy ostatnim odczycie wodomierzy gościu wyskoczył do mnie z tekstem ze mam zamienione wodomierze - tzn "ciepły" z "zimnym" (na jednym mam 186,9 na drugim - 82,8). Mieszkam tu sama już czwarty rok więc byłam zdziwiona nie mniej niż ten człowiek. Chciałabym sie dowiedzieć co to może oznaczac dla mojej kieszeni? Czy możliwe jest żebym musiała teraz regulować jakieś ew. niedopłaty??? Pozdrawi...
  • Media(6)

Czy istnieje przepis prawa pozwalający na zmuszanie do korzystania z ciepłej wody? Obecnie przestałam korzystać z tego medium od wspólnoty, gdyż cena była za wysoka , a ciepła woda leciała po 5 min. We wszystkich mieszkaniach są wodomierze ciepłej i zimnej wody. Przerobiłam w swoim mieszkaniu instalację w taki sposób, że ciepłą wodę podgrzewam elektrycznie. Zarząd twierdzi, że zrobiłam to bezprawnie i chce mnie obciążać jakimś ryczałtem. Proszę o pomoc. Czy już nie mogę nic zrobić...
  • Moje pytania brzmą następująco: Na jakiej podstawie prawnej rozliczane jest zużycie ciepłej i zimnej wody jeśli posiada się wodomierze? Czy dodatkowa opłata z różnicy wskazań z licznika zużycia wody zainstalowanego przy wejściu na blok pokrywa wspólnota? A jeśli tak czy możliwe jest, żeby opłata taka sięgała ponad 100% wpłaconych należności za cały rok, skoro rozlicznie wody następowało co kwartał i wtedy nie było takich różnic? Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję.
  • Witam, bardzo prosze o rade. Mieszkam na ostatnim pietrze prywatnej kamienicy ( mieszkanie adaptowane ze strychu), ktore ogrzewane jest gazowo - piec w kotlowni regulowany przez wlasciciela. Od roku, kiedy zaczyna sie sezon grzewczy, zaczyna sie dla mojej rodziny ( 3 dzieci) jakis koszmar - cieple ( letnie) kaloryfery sa tylko w czesci mieszkania, w pozostalej zimne. Co drugi dzien trzeba uzupelniac poziom wody w kaloryferach, ktora "ucieka" nie wiadomo gdzie i kaloryfery robia sie ...
  • Witam. Posiadam mieszkanie własnościowe w bloku WM, w którym rozliczenia wody są co pół roku. Pod koniec roku nastąpiło rozliczenie wody i miałam dużą niedopłatę. Poprosiłam administratora o wydruk stanów liczników, a On stwierdził, że nie będzie robił żadnych wydruków bo nie ma takiego obowiązku. Czy administrator może odmówić wydrukowania stanów wodomierzy? Z tym administratorem są wogóle problemy, jeśli chodzi o jakiekolwiek informację. Czy są jakieś instytucje sprawujące kontrolę ko...
  • jak w tytule. Nikt nie potrafi nam powiedzieć zkąd taki koszt podgrzewu. Jest to cena bez zimnej wody i ścieków. Może wymiennik ciepła ?. Z liczników prawie O.K.. Co mogę sprawdzić. Jakieś sugestie. (cena 1m3 ok 26zł ciepłej wody). Pomocy !! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się