zimny

(36 wyników)
  • Witam, od 2 dni mam problem z zapalaniem auta na zimnym silniku (rano) odpala mi za drugim lub trzecim razem. Rozrusznik normalnie kręci tyle że auto ani drgnie. Już po odpaleniu nie ma problemu łapie za każdym razem. Dodam, że świece wymieniałem rok temu. Co to może być? Autko to Alfa 146 1.8 TS 97r. Pozdrawiam
  • Witam serdecznie.od ponad roku jestem posiadaczem alfy 156 1.8TS.Przez ten rok musze szczerze sie przyznac ze kompletnie nic nie działo sie z moja afunia...az do niedawna. I u mam pytanie do szanownych forumowiczów - może mi ktos pomoże... Otóz od samego poczatku w moim autku mam zainstalowana sekwencyjna instalacje gazowa (wiem wiem, profanacja itp. jednak jest juz załozona i nic tego nie odwroci).Na gazie przejezdzilem prawie 20 tys km bez zadnych klopotów, wymienialem na czas filtry...
  • Posiadam AR 146 1,8 TS Z 1997R podczas zapalania na zimnym silniku musze go troche podpiłowac rozrusznikiem azeby mi zaskoczył i zapalił dzieje mi sie to od kilku dni przedtem nie miałem takich problemów i palił mi od kopa zaznaczam ze wymieniłem swiece na nowe bo myslalem ze tu tkiwi problem ale nic z tego nie pomoglo jak jest cieply to pali od kopa!!! Może ktos mial podobny problem .Prosze o rade
  • witam od dluzszego czasu mialem problemy z falujacymi obrotami i duszacym sie silnikiem ktory skakal jak oszalaly zwlaszcza po zimnych nocach okazalo sie ze przepustnica byla bardzo zasyfiona po przeczyszczeniu silnik zaczal lepiej chodzic ale wciaz gasl po zimnej nocy, okazalo sie ze sonda lambda byla padnieta i wszystkie swieczki okopcone i mimo ze mialy tylko 4tys przebiegu panowie w autoryzowanym serwisie fiata zorientowali sie ze zalozyli nie te co trzeba....po wymianie wkon...
  • Co to moze byc jak w temacie, przy zimnym silniku ruszajac z 1 strasznie go rwie, szarpie nie wiem jak to nazwac... moze ktos mial podobna sytuacje ? Pozdrawiam AR 145 1,4 TS benzynka
  • Obserwując mój problem zauważyłem: 1. Dusi się tylko na zimnym do około 0,5 minuty 2. Gdy silnik pracuje jako zimny ale już go nie dusi to odgłos jego pracy jest taki jakby pracował w pustej puszce. 3. Wydech jest okopcony sadzą. 4. Czytałem specyfikacje rozruchu układu wtryskowego BOSCH Motronic i Wyprzedzenie zapłonu podczas rozruchu zimnego silnika zależy wyłącznie od prędkości obrotowej silnika i temperatury płynu chłodzącego - co wy na to? Czy ktoś może się odnieść do moich obserwac...
  • Mam od miesiąca AR 147 1.6 z instalacją gazową i jest problem Problem który pojawia się gdy silnik jest zimny. Dzień wcześniej gaszę go na LPG. Na drugi dzień silnik odpala od pierwszego ale po chwili przygasa do 500 obrotów dławi się przez 3sek i wchodzi na 1200obr. Żadnej reakcji na pedał gazu gdy się dławi I tak przez 20 - 30 sek. Po czym ustępuje i da się jechać. Tego problemu nie ma gdy gaszę silnik na benzynie ale po przejechaniu na niej z 1 - 2 minuty co to może być i je...
  • Przedwczoraj odebrałem bolida od mechanika zaprowarziłem z pęknietym paskiem rozrzadu. Oto cennik: -olej agip sint 2000 10W/40 4l 119.56 -termostat alfa145 1.6 123.22 -pasek rozrzadu 2x 52.85 -uszczelka kapy wałka 10,98 -uszczelka rury 4szt 29,28 -zawór wydechowy 2szt 237,90 _miseczka prowadnicy zaw.2szt 17,08 -podkładka chłodnicy 15.25 -uszczelka głowicy ...
  • po uruchomieniu zimnego silnika (1.4 boxer)słychać lekkie tykanie, które w miarę rozgrzewania się silnika cichnie, czy mam się juz bać????
  • Cześć Mam prośbę o postawienie diagnozy na poniższą dolegliwość mojej AR156 1.8 TS z 1998 roku. Po odpaleniu zimnego silnika i dodaniu gazu samochód bardzo słabo wkręca sie na obroty, silnik dławi sie i kaszle, słychać strzały w wydechu. Na wolnych obrotach silnik pracuje równomiernie. Po jakim czasie (kilkanaście do kilkudziesięciu sekund) objawy zanikają. Objawy te sa znacznie bardziej odczuwalne gdy samochód stoi nieużywany kilka dni niz np 24godziny. pozdrawiam Piotrek
  • Biedna alfa 145 1.4 boxer notorycznie gaśnie przez 2-3 minuty po uruchomieniu silnika. Wystarczy na chwilę zdjąć nogę z gazu i obroty spadają na sam dół w wyniku czego silnik gaśnie. Po kilku minutach silnik sprawuje się normalnie - po puszczeniu gazu obroty trzymają się okolic 1000. Nie pomogły następujące czynności: wymiana kabli i świec którym już się to należało, czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego, wymiana uszkodzonego termostatu, zmiana stacji benzynowej. Diagnost...
  • Witam. Krotkie wprowadzenie: mam alfe 156 z 99 roku, bez wypadkowa, ostatnio uporalem sie z falujacymi obrotami. A teraz znowu potrzebuję pomocy. Autko na zimnym silniku szarpie pomiedzy 2000 a 2500 obrotów. Szczegolnie odczowalne jest to przy wartosci 2200 obrotów. Opisze dokladniej problem: - odpalam rano autko, temperatura jeszcze czyli ponizej zera. ruszam i przy przekraczaniu 2200 obrotów auto szarpie lub dlawi sie nie mogac przekroczyc tych obrotów. Naprzyklad jade powoli na...
  • Słuchajcie, mam poważny problem... zresztą ciągle mam jakieś problemy z tym autem.. to 156 rocznik 99 :( po odpaleniu samochodu po nocy nie ma on kompletnie mocy!!!!! mogę wciskać gaz a on NIC! przejadę 100-200metrów i wszystko załapuje. Jak włączę klimę też moc słabnie i to bardzo..czy to coś poważnego. Gdzie mam z tym jechać? jestem z warszawy.. a jak blondynka pojedzie do pierwszego lepszego warsztatu i to jeszcze alfą..sami wiecie..help!
  • Mam problem z paleniem zimnego silnika tzn. nie pali za pierwszym razem, a jeżeli złapie to nie ma obrotów, dławi się i gaśnie, ale jeżeli zakręcę jeszcze raz pali na dotyk i wszystko jest w porządku. Proszę o odpowiedz.
  • Po dłuższym postoju, po odpaleniu obroty wskakują na 1200 a następnie następuje przyduszenie - spadek tak że zaświeca się kontrolka akumulatora. Po dodaniu kilkakrotnym gazu objaw ustępuje z tym że silnik reaguje z opóźnieniem na naciskanie pedału przyspieszenia w czasie tej operacji. Potem jest już ok. Wcześniej na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach (bez naciskania pedału przyspieszenia) obroty delikatnie falowały ale po wymianie sondy lambda i wyczyszczeniu przepustnicy objaw ustąpił...
  • Witam Szanowne Grono, mam problem od jakiegos czasu z rozruchem zimnego silnika, udaje sie go uruchomic z trudem, zazwyczaj dopiero za 3cim razem po dlugim kreceniu, jak juz sie uda do momentu rozgrzania do ok. 40 st. (przejazd 100m) zaczyna sie dlawienie i szarpanie z dziwnymi niemetalicznymi "stuko-strzalami" z silnika. Na rozgrzanym silniku jest wszystko ok. Czy mial ktos podobna sytuacje, czy to problem z jakims czujnikiem temperatury czy raczej cos z ukladem dolotowym, ew. za...
  • Witam. Miesiac temu stalem sie szczesliwym posiadaczem AR 156 1.8 TS ;). Co jakis czas mialem problemy z odpaleniem auta. W ciagu ostatniego tygodnia zdarza sie to bardzo czesto (na 10 razy, okolo 7 sa problemy). Objawia sie to w taki sposob: kiedy odpalam silnik, slychac jakby "cos" sie krecilo (jakis szum), ale nie moglo sie "zazebic". Czasami kilka razy "cos" zaskoczy, ale potem znowu jest tylko szum. Udaje sie zazwyczaj po 5-10 probach. Problem wystepuje zarowno na zimnym silni...
  • ...na zimnym silniku i jest problem z wchodzeniem na wyższe obroty. Trzeba przejechac z 500 m zanim to minie. Praktycznie przy takim objawie normalne przyśpieszanie nie jest mozliwe. Mam drugie pytanie. Chociaz trochę wstyd o to pytać. Na jakiej benzynie powinna jeździć Alfa 156 1.8 TS?
  • Od dwóch dni mam problem ze wskaźnikiem temp. a mianowicie odpalam auto w mroźny dzień -5 , auto po pięciu minutach jazdy wskazuje 90 stopni, ale silnik cały czas jest zimny, coś się alfie pomieszało , jeśli wiecie co to dajcie znać Dzięki wielkie !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się