Forum Auto-Moto Automobil
ZMIEŃ
      zimny

zimny

(10 wyników)
    • Czego to ludzie w zimnowojennej paranoi nie tworzyli. Swoją drogą obiekt w czasach, gdy wszystko w nim funkcjonowało, musiał robić filmowe wrażenie. Z resztą teraz także. www.funmansion.com/html/fm-Soviet-Underground-Submarine-Base.html
    • na razie mam wolne jedno stanowisko w garazu - na wczorajsza noc zajal je van zony (tak a propos - doplynal do polski caly i na 99% zdrow). efekt jest taki, ze alfa musiala zaparkowac na noc na dworzu. dzisiaj rano jak do niej wsiadlem, pokazala -25.5. odpalila z pierwszego dotkniecia kluczyka. ale tak sie zastanawiam - czy w ogole odpalanie samochodu przy tej temperaturze szkodzi? silnik po odpaleniu pracowal duzo glosniej niz zwykle. zanim nabral normalnego brzmienia minelo...
    • Yo yo yo! Avensis D4D (diesel) , przebieg 135 tys km. Przy zimnym rozruchu jest przerazliwy pisk - jak dodam gazu to sie wzmaga - niknie po jakis 10-20 sekundach lub "przegazowaniu" (brr). Metoda na oko i palec niedoswiadczonego Pap'a (czyli zapewne zupełnie złą) pasek klinowy jest ciut za luzno - juz raz tak bylo i po wizycie w warsztacie bylo ok (nieoryginalny paske niestety - Contitech wiec niby dobry a jednak po jego zalozeniu pojawily sie te piski). Ponoć ogolnie to niby...
    • Fiat seicento 1.1 przebieg 30 tyś km. Dzisiaj rano zapalił dopiero po 10 próbie. Zapala i gaśnie po dosłownie paru obrotach jakby nie było paliwa. Przy kolejnych próbach ciągnięcia rozrusznikiem pali jakby na dwa cylindry. Za kolejnym razem wszystko O.K. po rozgrzaniu zapala za każdym razem i pracuje normalnie. Bardzo to dziwne bo rano po kolejnym zapaleniu wyjąłem kluczyk ze stacyjki , a silnik dalej pracował???? Po trzygodzinnej przerwie w jeździe i wystygnięciu znowu zapalił dopi...
    • gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,59305,4062303.html
    • Ostatnio "padł" mi termostat. Przy okazji wymiany termostatu zmieniłem płyn chłodzący i teraz mam pewne wątpliwości... Autko to FIAT Uno 1.0 FIRE, 2001 rok, niecałe 60 000 km. Wskaźnik temperatury wyskalowany od 60 do 140 st.C, podziałka co 5 stopni (chociaż te kreski nie są równomiernie rozłożone). Przed wymianą termostatu i płynu, temperatura stabilizowała się na ok. 90 st., czasami dochodziła do 95. Wentylator chłodnicy włączał się przy ok. 100 st. Teraz temperatura zatrzy...
    • Zadalam to samo pytanie na forum Auto-Moto i tam wszyscy twierdza, ze powinno sie jechac na zimnym silniku ale spokojnie na poczatku. W mojej rodzinie zdania sa podzelone. Jedni twierdza, ze rozgrzewac silnik przed jazda powinno sie tylko w zimie a inni 10 minut siedza w samochodzie z wlaczanym silnikiem. Jakie jest wasze zdanie?
    • Ja też mam moze naiwne pytanie.Strasznie wolno mi sie nagrzewa mój maly samochodzik i jest to problem bo robie najczesciej krótkie dystanse.Zdarza mi sie co prawda zrobic czasem kilkadziesiat kilometrów w dzien po miescie,ale to tez kilka krótkich dystansów z dłuzszymi przerwami .W zwiazku z tym na ssaniu,które dłuzej dziala więcej mi pali.Pytanie mam takie,czy po za tekturką z przodu na wiatraku,moge silnikowi jakos dopomóc w szybszym osiaganiu odpowiedniej temperatury?A tak na m...
    • Witam z Kraju. Bedac u znajomych zgadalo sie na temat Atosa ktory od ponad trzech lat sluzyl wiernie rodzinie. Sluzyl, bo od paru miesiecy zbuntowal sie. I robi to nadal, zawsze rano przy zimnym silniku. Nie chce wchodzic na obroty,szarpie i gasnie. Trzeba odczekac, a potem juz do konca dnia jest wszystko w porzadku. Dodam tylko ze zaplon byl niedawno robiony. Czy ktos wie o co moze chodzic? Pozdrowienia
    • Mam kumpla który ma Audi A4 Silnik benzynowy coś około 2l rok prod ca2003 (odjeżdża prawidłowo), często jeżdzimy w nocy ( start na zimnym silniku). Kolega nie bardzo rozumie że na zimnym silniku nie powinno się używać wysokich obrotów i konsekwentnie niczym proksa w ringu , dynamicznie używa gazu i sprzęgła. Kiedy poinformowałem go że olej smaruje silnik lepiej jeśli jest już gorący, dziwnie na mnie spojrzał i rzekl: Zobacz, kiedy go kupiłem miał 112tys km teraz ma 168 i nic się ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się