zimny

(38 wyników)
  • No wlasnie? Chodzi mi o mleko kobiece oczywiscie i o przetrzymywaniu w lodowce. Jest zalecenie zeby niemieszac swiezego z tym schlodzonym. Ale dlaczego? Jesli w lodowce mam niepelna porcje i sciagne nastepna to nie moge tego wymieszac od razu tylko musze schladzac w dwoch oddzielnych butelkach? Czy ono traci jakies wlasciwosci wtedy?
  • Jestem 9 dni po porodzie. Dostałam zapalenia piersi w 7 dobie, ponad 39 stopni, drescze, drgawki, stan grypowy. Lekarz przepisał Augmentin i Amoksiklav oraz zalecił przystawianie dziecka do chorej piersi oraz jej opróznianie. Jednak dziecko nie chce jej ssać, płacze, denerwuje się. Sutek zreszta jest powiekszony a otoczka pogrubiona. Opróżniam pierś lakatorem, ale niewiele się z niej ściąga ok. 10 ml. Gorączka spadła, zaczerwienienie piersi zbladło, pierś nie jest już taka gorąca; wziełam dop...
  • witam; dwa tygodnie temu zaczęłam zakańczanie laktacji - może to dziwnie brzmi, ale przez 15 miesięcy 'karmiłam piersią inaczej', czyli poprzez laktator. gdy zabrałam się za kończenie, zaczcęłam odciągać po trochu a nie do końca, zmniejszyłam liczbę odciągnięć, piłam miętę. potem odciągałam już wyłącznie w sytuacji wyraźnego dyskomfortu. ostatni raz użyłam lakatatora tydzień temu (a przedostatni 9 dni temu), piersi w końcu jakby zaakceptowały nowa sytuację, zmniejszyły się i zrobiły miększe...
  • 3 lipca urodziłam córeczkę. Mam bardzo dużo pokarmu ponad jej potrzeby i tendencję do tworzenia się zgrubień w piersi, które muszę rozmasowywać. Pojechałam na izbę przyjęć (akurat mialam pecha, bo po karmieniu obrzęk nie był tak widoczny i lekarz mnie pogonił, że jest ok) Lekarz powiedział, żeby przed karmieniem ściągać część pokarmu. Potem przystawiać i pozostałą część w piersi ściągać laktatorem. Mam pytanie czy laktator nie powoduje nadprodukcji pokarmu i nie wpada się w błędne koło. C...
  • karmie dziecko przez rok i teraz postanowiłam go odstawić, zesztą dziecko też już nie chce ssac. Przez kilka dni miałam nawał pokarmu który odciągałam. Od wczoraj czuje drażniący ból lewej piersi w okolicy pachy, próbowałam to nagrzać i lekko rozmasować ale nie pomaga. Boje sie że jak z tym teraz nic nie zrobie to za pare dni bede mieć zapaleny, a słyszałam że jest to bardzo bolesne. Co moge z tym zrobić i czy nie powinnam już udać sie z tym do lekarza?
  • Dziewczyny. Potrzebuje porady w sprawie przywilejów w pracy dla matek karmiących. Chodzi mi głownie o interpretację tego rozp. RM w sprawie prac zabronionych dla kobiet. Jest tam zapis, że matki karmiące nie mogą pracować m.in. w wymuszonej pozycji ciała i w mikroklimacie zimnym, gorącym i zmiennym, ale co to dokładnie oznacza? Otóż kiedyś pracowałam na dworze, ale odkąd wróciłam do pracy po urodzeniu małej zostałam przeniesiona do biura na inne stanowisko. Teraz zaczął się problem bo zmi...
  • Mam pytanie o sposób podawania ściągniętego mleka - od którego tygodnia można podawać je butelką nie ryzykując, że dziecko będzie miało później kłopoty z ssaniem piersi? Mówię oczywiście o podawaniu sporadycznym - mniej więcej raz na tydzień. Dodam, że córa ssie pierś bardzo ładnie od samego początku, pokarmu mam też pod dostatkiem:) Z góry dziękuję za odpowiedź:)
  • którego nie mogę rozgonić, nie daję rtady i już nie mam do niego sił ciągnie mi się od jakichś 2 tygodni. Idę dziś do położnej i może lekarza. Czy są na to jakieś leki? Czy oni mi pomogą, czy każą mi dalej to odciągać, masowac itd? Już zgadzam się na wszystko, jestem u kresu wytrzymałości. Boli, przeszkadza, powiększa się. Mam dość. Powiedzcie, są jakieś leki na to?
  • Kochane Mamy! Pomocy!!!! Zaczęło się w sobotę zastojem w prawej piersi, potem zapalenie i do tego stan zapalny sutka!! Ból okropny, teraz karmię syna przez kapturek silikonowy, trochę lepiej. Sutek wygląda jak wielka truskawka, opuchnięty i obolały, do tego po karmieniu odczuwam coś w rodzaju przeszywającego bólu wgłąb piersi. Byłam w poradni laktacyjnej, tam skierowali do dewrmatologa, a ten dał mi maść TRIDERM i nakazał smarować 2xdziennie, z tym że na ulotce jest inf. żeby ewen...
  • postanowiłam odrzucić te obrzydliwe kapturki (swoją drogą położne w szpitalach chyba muszą mieć odpalaną jakąś działkę od utargu, bo widzę, że sporo dziewczyn ma z nimi problem) - i o dziwo ssie! :) tylko nie wiem, czy dobrze ssie. nic mnie nie boli, ale syn mało ma w paszczy brodawki i czasem nie wywija dolnej wargi, jak już podje i pierś jest bardziej miękka to się bardziej wsysa, ale i tak wydaje mi się, że sporo brodawki jest poza ustami. karmię bez nakładek od wczoraj, więc nie wie...
  • Pytanie może dziwne , ale e-mamy są rozsądne i doświadczone , więc udzielą kompetentnej odpowiedzi:)Czy mogę karmić malucha i korzystać z kąpieli w naszych jakby nie było zimnych akwenach wodnych ? Czemu pytam ? bo przez pierwszy miesiąc po porodzie mama codziennie uprzedzała mnie , abym nie przeziębiła piersi , abym ich nie wietrzyła , ciepło sie ubierała itd. strasząc mnie guzami i nacinaniem . Wiem , że guzy powstają z zastoju pokarmu , ale może z tym przeziębieniem miała też trochę racji?...
  • Czy tez was tak piersi bola? Wlasciwie tylko okolice otoczki i otoczka. Czuje takie szczypanie (nie caly czas ale jest to irytujace). Brodwaki tez bola bo Maly jak na pocztatku ladnie ssal tak teraz tylko kawalek otoczki chwyci i dalej nie chce ;( bo mu pokarm bez ssania leci. Najgorzej jest noca. Nie moge spac na prawym boku bo prawa piers mnie potwornie boli (dokladnEi boli z lewej strony na dole (po wewn stronie). Jezeli zasne z malym na prawym boku to jak sie budze to ledwo sie rus...
  • Dziewczyny od wczoraj wieczorem męczę się z zastojem w lewej piersi- jest to dość spore zgrubienie. Ponieważ nie pomagało ani karmienie spod pachy, ani zimne okłady, ani apap3x2 szt przytrargałam dzisiaj do domu główke kapusty i robię okłady z utłuczonyc liści. Czy powinnam myc piers za każdym razem przed karmnieniem???? a może nie jest to konieczne???pytam, bo karmię w nocy często i nie będzie mi sie chciało do łazienki biegac. proszę o wpisy
  • No to jestem w ciąży w końcu :) Po raz drugi. Może niektóre kojarzą, że byłam matką butelkową. Piersiową tylko 8 tygodni. W tym czasie brodawka lewej piersi była ciągle poraniona, prawie urwana, wdało się zakażenie niereagujące na antybiotyki. Skończyło się na ropniu (rozmasowanym w nieświadomości, że to ropień). Skończyłam również karmić. Teraz okazuje się, że ta pierś mnie bardziej boli, a brodawka jest dużo bardziej wrażliwa... Może przez blizny? Co w takie sytuacji robić? Usg? Już mni...
  • - podgrzac je, wlać do termosu i podac dziecku np za 2 godziny? chodzi o mleko rozmrożone
  • mam problem z zapaleniem piersi, ponieważ rady różnych osób są tak od siebie różne, że już wariuję. Położna kazała jak najszybciej udać się do lekarza po antybiotyk, nie karmić chorą piersią, odciągać a mleko wylewać. Mój lekarz rodzinny nie przypisał mi antybiotyku, kazał brać paracetamol, karmić tylko mlekiem ze zdrowej piersi, ale po przegotowaniu. Natomiast Pani z Fundacji na Rzecz Naturalnego Karmienia, kazała karmić z obu piersi, nie brać antybiotyku, tylko robić okłady. Już ...
  • Droga Pani Moniko, Drogie Dziewczyny! Karmie piersia od 5 m-cy i nigdy nie mialam zadnych problemow z piersiami. No i masz ci los - dzisiaj po wieczornym karmieniu zauwazylam zgrubienie w dolnej czesci prawej piersi. Zazwyczaj piers po karmieniu jest miekka wiec sie boje, ze cos sie dzieje niedobrego!!!!! Moze przeziebilam ja, pogoda teraz taka zdradliwa. MOze tozato, ale przeciez karmie regularnie, a Maly bardzo pilnie pije. Jest to bolace zgrubienie w dolnej czesci piersi. Czasam...
  • Mam pytanko.W lipcu planuje urlop nad Bałtykiem.Czy moge sie kąpać w morzu przy karmieniu piersią? Chodzi mi o zimną wode.Babcia straszy mnie że stracę pokarm jesli będę sie kąpać.Czy ma racje? W tym czasie mój synek będzie miał 6 miesięcy.Pokarmu mam bardzo dużo,jak na razie.
  • Karmie piersia a strasznie boli mnie zab. Do tej pory nie brałam nic przeciwbólowego - tylko płukanie szałwia i dentoseptem, ale niewiele to pomaga, tymczasem do dentysty ide dopiero w poniedziałek. Poratujcie mnie. Co moge stosowac przy bólu i niezaszkodzic maluchowi.
  • Mam nadmiar pokarmu-zbiera mi się pod prawą pachą-takie znalazł sobie ujście? Co z tym robić, położna zaleciła mi kompresy. Czym skutkuje taki objaw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się