zimny

(10 wyników)
  • Mam u siebie kuchenkę na prąd. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad tym czy lepiej (pod kątem oszczędności) podgrzewać wodę np. do gotowania makaronu, ryżu itp. nalewając zimną i stawiając na kuchenkę, czy nalewając gorącą z kranu i dogotowując ją na kuchence. Podgrzanie 1m3 zimnej wody kosztuje u mnie 21,53 zł, a 1kWh ok. 0,59zł. Czy ktoś ma pomysł jak to porównać?
  • Mam w domu dwufunkcyjny piec gazowy, dwa dni temu przeszedł przegląd (wcześniej poprzedni właściciel mieszkania tego nie robił). Wszystko w tej kwestii jest OK, ale... mimo nastawienia funkcji grzania wody na maksymalną moc osiągnięcie ciepłej (takiej ok 55 st) zajmuje strasznie dużo czasu. Żal mi tej wody, którą puszczam do wanny, a która jest zimną wodą. Zaczęłam ją zbierać, żeby napełniać nawilżacz, mieć do podlewania kwiatów i do uzupełniania wody w akwarium . Co jeszcze można z taką ...
  • Mam dylemat, co jest ekonomiczniejsze. Czy lać zimną wodę do czajnika, czy gorącą ale najpierw odczekać aż zacznie lecieć ciepła a zimna do zlewu? Jak odkręcam ciepłą to najpierw zawsze leci przecież zimna. Wiem że wybór zależy od wielu czynników, temperatury początkowej wody, jak gorąca woda jest w kranie, jaka sprawność jest urządzenia, czy na prąd czy na gaz itp. Ale tak na zdrowy rozum to jak Wam się zdaje?
  • Problem mam następujący: Mieszkam na ostatnim piętrze. Przed każdą kąpielą odkręcam na maksa ciepłą wodę i przez dobrą minutę jak nie dłużej leci zimna woda (regulacja pieca nic nie pomaga :/). Pomyślałam sobie, że głupotą jest marnowanie takiej ilości wody (tym bardziej, że ostatnio dostałam wyrównanie czynszu i nie jestem z niego zbyt zadowolona :/). Może macie jakieś pomysły jak można by tą zimną wodę zagospodarować?
  • "~55 litrów wody (0,55 zł)" Ktos tu wczesniej w innym watku natrudził sie i obliczył cene wody - hm, ale przyznam, ze wyglada to dosyc dziwnie: wychodzi na to, ze i litr zimnej wody kosztuje 1 gr. Wg naszego nennika wiem, ze woda zimna jest 3 razy tansza od ciepłej, czyli wychodziłoby, ze ciepłta to 3 gr za litr. Czy to troche nie zbyt wysoko? U nas w domu staramy się oszczedzac wode - zakrecamy kurki przy myciu zębów, itp, ale jednak i pralka chodzi te 3 razy w tyg, codzien...
  • Witam,chcę założyć sobie wodomierze,obecnie płacimy ryczałtowo za wodę i jest tego sporo do zapłaty:(około 250zł ciepła i zimna woda(4 osoby) Z związku tym mam pytanie ile płacicie miesięcznie za wodę i ile osobowa jest rodzina. Jedni mi odradzają zakładanie liczników,a inni sobie chwalą. Dzięki serdeczne.
  • Pewnie temat o zużyciu wody już był ale musze się Was drogie Dziewczyny zapytać ile m3 zużywacie wody przez pół roku. Ja już nie wiem co mam robić oszczędzam jak mogę i co pół roku dostaje rachunek z dopłatą i z wydrukiem ile m3 zużyłam wody a na wydruku 42 m3 zimnej i 42 m3 ciepłej wody. Porównywałam z koleżankami rodziną i sąsiadami i wychodzi na to że ja mam najwięcej metrów zużytych. Dodam że mieszkam w bloku, z mężem i małym dzieckiem. Może ja mam licznik zepsuty ale były ni...
  • Ostatnio zastanawiałam się nad taką kwestią: Wiadomo, że im więcej rzeczy w zamrażalniku, tym koszty wytworzenia odpowiedniej temperatury mniejsze. Poleca się rozmrażanie produktów w lodówce, ponieważ obniżając w niej temperaturę pobiera mniej prądu. Czy miałoby więc sens trzymanie w zamrażarce wkładów a następnie umieszczanie ich w lodówce by później wymienić na nowe zamrożone i tak w kółko? Ot, takie przemyślenia w trakcie nudzenia się:)
  • Slyszalam ostatnio opinie, ze podłącznie zmywarki tak zeby pobierala goraca wode oplaca sie bardziej niz podgrzewanie przez nia zimnej wody. Czy to mozliwe?
  • Witam, w piątek mój syn ma pierwsze urodzinki, chciałabym z tej okazji zrobić małe przyjęcie (kolację). No i własnie nie mam pomysłu co podać - najlepiej żeby było szybko, w miarę tanio i żeby chociaż część można było przygotować chociaż dzień wcześniej. Dodatkowym problemem jest to, że raczej musi to być tzw. "szwedzki bufet" - nie mam dużego stołu. Będzie ok 10 osób. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie rady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się