Dodaj do ulubionych

Co z tym Boschem?

31.01.15, 20:52
Drogie WDPD smile wszystko wiecie to podpowiedzcie.
O co chodzi z Boschem który jest teraz w sklepach? Rożni sprzedawcy różnie mówią...
że niby ten produkowany w Polsce jest gorszy. Prykład zmywarka: Bosch składany w Pl koszt 1500 zł (plastikowe dno), Bosch składany w DE 2700 zł (metalowe dno). Czy na prawdę warto dokładać prawie drugie tyle? Wg mnie nie, jeśli rzeczywiście będzie taka słaba, będę musiała kupić drugą za kilka lat. Z drugiej jednak strony mam teraz zmywarkę która działa lat 7 i jest bez zarzutu - miło, że się nie psuje.
To samo jeśli chodzi o pralki, suszarki. Jestem na etapie kompletowania wyposażenia do nowego lokum, więc widza cenna.
P.S. Nie dam rady finansowo kupić całego wyposażenia Miele smile

Obserwuj wątek
    • nusia271 Re: Co z tym Boschem? 31.01.15, 21:09
      Jestem w miarę w temacie bo 2 miesiace temu naprawiałam zmywarkę z BOSCHA (awaria z mojej winy) - zmywarka ma już 6 lat. Zamówiłam serwis Boscha a że pan miły to mi jasno powiedział czy kupi pani zmywarkę (ale mówił tylko o Boschu) 1000 czy 1800 to jest jedno i to samo czyli ta sama technologia ewentualnie inny desing. Różnica w wykonaniu - technologii- jest zauważalna przy zmywarkach cenowo porównywanych 1000 a 3 tys. czyli te bliżej 3 tys. są innej nowszej technologii itp. a tak to jedno i te same podzespoły. Nic nie wspominał o róznicach jeśli chodzi o składanie w PL czy w DE.
      • alojw Re: Co z tym Boschem? 31.01.15, 21:22
        8 lat temu jak kupowałam zmywarkę brałam pod uwagę boscha. Poczytałam popytałam i uzyskałam info, że siemens to jest to samo co bosch a tańsze. Więc zaryzykowałam. Służyła równe 8 lat. Tydzień temu padł moduł zasilania. Koszt naprawy prawie 800 zł. Po konsultacji na wdpd kupiłam nową. Też siemens. Tylko właśnie z metalowym dnem a nie plastikiem. I nie ma dla mnie znaczenia czy produkowane w Polsce czy u Niemców tylko nie chciałam plastiku w środku. Pan, który mi montował tę zmywarkę mówił, że wszystko co teraz naprawia to urządzenia 3-5 letnie. Także generalnie jakość sprzętu marna.
    • kamunyak Re: Co z tym Boschem? 31.01.15, 22:17
      mam siemensa, kupiony ok. 14 lat temu, tez za podwojną, albo potrójną cenę, bo przyjechał prosto z Niemiec - taka właśnie była argumentacja, "że niemiecki".
      Pracuje juz 14 lat, wg mnie warto było. Nawet za samo dno metalowe bym doplacila.
      • b-b1 Re: Co z tym Boschem? 01.02.15, 09:33
        Pierwsze słyszę o składaniu w Polsce-cenę reguluje to, co w środku-plastik tańszy-stąd cena niższa, i dalej tak samo-im mniejsze zużycie prądu, więcej funkcji i bajerów-cena idzie w górę. Bosh i siemens to ta sama firma o dwóch liniach/nazwach-można kupować zamiennie-łatwo zauważyć, że każdy model siemensa-niezależnie czy to stacja parowa, pralka, suszarka czy zmywarka ma swój odpowiednik bosha,

• e-kasia1 Re: Co z tym Boschem? 01.02.15, 10:39

• b-b1 Re: Co z tym Boschem? 01.02.15, 12:17
      W tej chwili moje sprzęty domowe-począwszy od ekspresu do kawy, a skończywszy na suszarce są albo z siemensa, albo z boscha(zmywarka, pralka, lodówka, robot kuchenny, stacja parowa itd)-wybierałam odpowiedni model na ich domowych stronkach i szukałam w necie-nie było danego modelu z siemensa był odpowiednik z boscha i na odwrót-przy pralce i suszarce to istotne wtedy, gdy ktoś zamierza postawić jedną na drugą może kupić z obydwu firm i bedzie stanowiło komplet. Jeśli inne sprzęty padną, też wymienię na w/w.
      Dlaczego bosch/siemens? Z prostej przyczyny-nawet gdyby coś się zepsuło- u mnie każdy pan "Zdzisio" potrafi naprawić i ma części zamienne w normalnej cenie. Jak na razie wymieniłam tylko zmywarkę po 8-9 latach-najprostszy model boscha-przeszedł w inne ręce-wymieniana była w nim tylko uszczelka.
      Kupiłam nową z bajerami boscha i chodzi już któryś rok bezproblemowo.
      Przejechałam się na whirlpoolu, na amice nigdy w życiu już nie spojrzę i już nie chce mi się szukać innych firm-te jak dla mnie są wystarczająco dobre.
      Czy droższy model, czy tańszy? Zależy od Ciebie-ja lubię bajery-szufladę na sztućce w zmywarce, skracanie wszystkich programów o połowę, czy krótkie mycie w wysokiej temperaturze, potrzebuję w suszarce programu zimne suszenie, więc wiadomo, że model bedzie droższy niż zwykły itp...Ale gdybym nie potrzebowała-kupiłabym inny-tańszy model.
    • sandriks Re: Co z tym Boschem? 02.02.15, 17:13
      ja mam od kilku lat zmywarkę boscha z plastikowym dnem i działa bez zarzutu, czyszczona regularnie nie ma żadnych zapachów czy coś smile
    • i_ja_tez Re: Co z tym Boschem? 04.02.15, 18:18
      Kupiłam w końcu Siemensa, model z szufladą na sztućce i... platikowym dnem. Trudno, jeśli zacznie śmierdzieć, to będzie może trzeba częściej puszczać "na pusto". Z drugiej strony w obecnej zmywarce mam plastikowe śmigła i pastikowy koszyk na sztuśce i nic nie smierdi. Dziekuje za podpowiedzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka