Dodaj do ulubionych

Mop parowy do podłogi - polecacie?

02.01.18, 19:43
Chodzi mi o mycie parkietu i płytek na podłodze, czy warto kupić?
Czy parkiet nie będzie za mokry i szlag go nie trafi?
Czy rozłożenie, złożenie go - to dużo ceregieli/czasu?, mam małe mieszkanie i nie cierpię myć podłóg.
Do czego jeszcze może służyć poza podłogami.
Myślę o mopie z firmy na K.
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 19:48
      dla mnie większym problemem jest upranie nakładki - po każdorazowym umyciu podłogi wrzucać szmatkę wielkości 40x20 cm do pralki wink - program 30-minutowy nie dopiera, dłuższe to "hektolitry wody" na taki skrawek materiału
      • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:12
        aankaa napisała:

> dla mnie większym problemem jest upranie nakładki - po każdorazowym umyciu podł
        > ogi wrzucać szmatkę wielkości 40x20 cm do pralki wink - program 30-minutowy nie d
        > opiera, dłuższe to "hektolitry wody" na taki skrawek materiału
        >

Ja myślę o takim. On ma dwie rolki do czyszczenia, które się podobno same czyszczą.
        Są dwa rodzaje tych rolek: jedne żółte, drugie szare, ale nie wiem czym się różnią. Jeden mop jest tylko z żółtymi rolkami, drugi z żółtymi i szarymi i kosztuje o stówę więcej. Te rolki nazywają się: pad.

https://static6.mediaexpert.pl/temp/thumbs-new/2/products/879/odkurzacz-karcher-fc-5-premium_779879_2299106_350x350w50.jpg
        • jem.gluten.i.cukier Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:12
          Mam taki. Ogólnie fajna sprawa. Ale i tak trzeba wcześniej odkurzyć mieszkanie, a poza tym samoczyszczenie jest ok, ale co jakiś czas i tak warto to uprać. Kolory rolek mają znaczenie, jak chcesz je odrózniać i np. innymi czyścić łazienke, a innymi pokój. Aha, słabo sobie radzi z jakimiś naprawdę dużymi zanieczyszczeniami i nie wszędzie - ze względu na wielkośc nim wyczyścisz.
      • beata985 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:46
        Ja zorganizowałam sobie kilka szmatę. Jak już nie mam czym myć to wrzucę na krótkie pranie A później dorzucam ręczniki i wszystko piorę w wyższej temp.
        • aankaa Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:07
          szmata po myciu podłogi + ręczniki
          dzięki ! to jak szczotka do wc w zmywarce tongue_out
          • grey_delphinum Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:13
            A ile to cudo kosztuje?
          • beata985 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:24
            A doczytałas że najpierw piorę je osobno??? Poza tym cóż takiego obrzydliwego na tej podłodze jest?? W oborze nie mieszkam
            • aankaa Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:09
              ależ doczytałam
              pisałam także, że krótkie pranie ścier nie dopiera
              • beata985 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:11
                Moje dopiero. Także luz.
                • aankaa Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:46
                  może myjesz czyste podłogi wink

ale i tak nie prałabym ściery do podłogi z białymi ręcznikami
                  • beata985 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 11:55
                    oj, sterylnie nie jest ale też nie jakiś syf...
                    jak jest naprawde kiepsko to wczesniej wypłuczę szmaty w domestosie, później pranie i później znowu pranie, generalnie mam dużo szmat, żeby mieć czym myć zanim brudne znowu czyste się staną.
                    • izak31 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 12.05.18, 05:53
                      Ja piorę ręczniki, scierki i szmaty do podłogi razem...ale piorę na 90 stopni. I jeszcze razem suszę w suszarce...
                      • minniemouse Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 12.05.18, 13:48
                        izak31 napisała:
                        > Ja piorę ręczniki, scierki i szmaty do podłogi razem...ale piorę na 90 stopni.
                        > I jeszcze razem suszę w suszarce..

no ja wlasnie tez tak zbieram rozne "brudne rzeczy" ale nie bawie sie w gorace pranie, aby czyste bylo no susze albo na sloncu ( w lecie) albo przy piecu ( w zimie) - wystarczy, to tylko podlogi. mam psa i mieszkam zaraz przy drodze wiec na okraglo jest piasek i trwa i liscie..

acha i mam wersje w pralce 'ekspresowe pranie'- to zabiera malo wody na mala ilosc prania. mozna tez tak wyprac.

Minnie
      • bei Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 16:30
        Aaniaa, a nie możesz używać więcej nakładek i prac hurtem? Do tych karcherowskich można nawet pociąć ręcznik i używać jego fragmentów zamiast nakładek.
      • stillgrey Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 12.05.18, 11:10
        Ja chyba jakaś niedzisiejsza jestem, bo jak mam do uprania tego typu pojedynczą mikrofibrę to robię to ręcznie zamiast marnować "hektolitry wody" i kWh prądu wink
    • sinusoidaa Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:21
      Mam parownice firmy na K i jest rewelacyjna nie tylko do podłóg. Myje nią okna, lustra, kafelki. Z jednym "ale". Mianowicie, mycie drewnianych podłóg nie jest wskazane; nie ze względu na wilgoć, bo po parownicy jest jej mniej, niż po myciu zwykłym mopem, ale ze względu na temperaturę.
      • beata985 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:43
        Myje pracownica na K juz 2 czy 3 lata najwcześniej drewniana podłogę-deski-ktora jest pokryta jakimś delikatnym lakierem..nic się nie dzieje.
    • b-b1 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:36
      Asia-ten który zalinkowałaś nie jest parowy-tylko elektryczny. Przymierzam się do niego za jakiś czas. Widziałam na żywca działanie-jak dla mnie bomba.
      Wersja premium(z szarymi) przewiduje komplet dodatkowych padów i jakiś środek do mycia stąd wyższa cena.
      Pady też można do pralki do wyprania.
      Opinie ma dobre, parametry też . Odkurza i myje jednocześnie-na pewno lepszy od polecanego jeszcze niedawno Philipsa u którego sa problemy z pojemnikiem(opinie).
      • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:41
        b-b1 napisała:

> Asia-ten który zalinkowałaś nie jest parowy-tylko elektryczny.

A to on nie wytwarza pary?
        Można nim myć parkiet? W opisie pisze że można, ale czy na pewno?
        I czy jest dużo ceregieli z rozkładaniem go i składaniem?
        Mam małe mieszkanie, więc nie wiem czy warto, ale tak nie lubię myć podłóg.
      • b-b1 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:44
        Najważniejsze-nadaje się do parkietów i paneli jak najbardziej-podłoga nie jest bardzo mokra-schnie migiem(widziałam), bo pady się wyżymają obracając.
        I do zmywarki można (filtr i pojemnik)
        Do codziennego mycia/odkurzania jest super-bo dochodzi do ścian, ale raz na jakiś czas odkurzyć trzeba zwykłym odkurzaczem.
        • b-b1 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 20:47
          Znalazłam krótki filmik-mniej więcej tak działa:
          www.youtube.com/watch?v=udrWmny9if4

I możesz sobie do paneli/parkietów wlewać odpowiedni płyn, do płytek inny(nie musi być z karchera).
          • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:02
            b-b1 napisała:

> Znalazłam krótki filmik-mniej więcej tak działa:

O fajny filmik. Zwłaszcza ten drugi (po skoczeniu pierwszego). Coraz bardziej mi się podoba, ten mop.
            A możesz jeszcze napisać, gdzie widziałaś jak on działa. Na pokazie, u znajomych/rodziny?
            • kruella83 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:13
              A ja ci polecam sprzęt który niedawno sobie zakupiłam pod wpływem programu pani gadżet, a mianowicie mop elektryczny, nie miałam wcześniej pojęcia że takie coś w ogóle istnieje na rynku 😏 dziś sobie nie wyobrażam życia bez tego.mop odkurza myje i suszy , pozostawia tylko wilgotną smugę , co jest ważne przy panelach. Tylko wybierz mopa który ma 2 zbiorniczki , na wodę czystą i brudną , będziesz myć podłogi czystą wodą , brud zbiera się w innym
            • b-b1 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:19
              Mnie ten mop prawie zachwycił big_grin -bo odkurza i myje i jak na razie nic się w nim nie psuje( czytam opinie od jakiegoś czasu-stąd wiem, że philips poległ)
              Widziałam przypadkiem w opcji domowej-nie promocyjnie-sklepowej . Myte były olejowane(?) drewniane podłogi , jakiś sidolux jako płyn do mycia, jedno biegające futro z niezbyt długim włosiem -efekt jak dla mnie bardziej niż zadowalający.
              • grey_delphinum Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:21
                Napisz proszę jaka jest cena.
                • kruella83 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:24
                  Ok 1500 zł
                  • grey_delphinum Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:42
                    A jaki to model?
                    • kruella83 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 12:04
                      m.youtube.com/watch?v=EFDqAgEUFYk
                • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:59
                  grey_delphinum napisał(a):

> Napisz proszę jaka jest cena.

Ten, którego zdjęcie wkleiłam, kosztuje ok 1100 zł, a w opcji o dwie rolki mniej 1000 zł.
                  • b-b1 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:16
                    asia-loi napisała:

> grey_delphinum napisał(a):
                    >
                    > > Napisz proszę jaka jest cena.
                    >

>
                    > Ten, którego zdjęcie wkleiłam, kosztuje ok 1100 zł, a w opcji o dwie rolki mnie
                    > j 1000 zł.
                    >
                    >
                    >

W Ole Ole(czyli Euro rtv agd w opcji tylko magazynowej) 777zł bez dodatkowych padów wersja premium niecałe 9 stówek.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:15
        No właśnie w praktyce nie bardzo odkurza - na pewno nie jak ma się sierściucha smile
        • b-b1 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:18
          jem.gluten.i.cukier napisał(a):

> No właśnie w praktyce nie bardzo odkurza - na pewno nie jak ma się sierściucha
          > smile
          >

Ja mam 7 sierściuchów i wiem, że nie perfekcyjnie, ale da radę wink -gorzej będzie z włosiętami moich nastolatek, bo długie i się w rolki będą wkręcały.
    • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 21:05
      Mam taki z top shopu ( 5w1 ) - kocham go miłością wielką - bo i moje dzieci go ogarnęły i używają wink

Tylko te wszystkie dodatkowe funkcje są mało potrzebne - bo ani nim okien nie myję ( bo nieporęczny ), ani innych funkcji nie używam.
      Za to świetnie wyparza dywan.
      • beverlyja90210 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:06
        ja mam Viledy i polecam, nie wydałabym na takie cos 1000zł Vileda ok 300 zł placiłam mam troje dzieci koty i psa i myje elegancko
        • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:53
          beverlyja90210 napisała:

> ja mam Viledy i polecam, nie wydałabym na takie cos 1000zł Vileda ok 300 zł placiłam mam troje dzieci koty i psa i myje elegancko

Masz taki czerwony, nie zrobi krzywdy parkietowi?
          Ma wiele dobrych opinii, ale i negatywne też są.
          Chociaż cena i to, że jest lekki to duży plus i można nim dywan odświeżyć.
      • grey_delphinum Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:08
        Dzięki smile
        • grey_delphinum Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:10
          A ten z Viledy też najpierw odkurza A potem myje i zostawia podłogę suchą? Mogłabyś zalinkowac swój model?
          • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:25
            grey_delphinum napisał(a):

> A ten z Viledy też najpierw odkurza A potem myje i zostawia podłogę suchą? Mogłabyś zalinkowac swój model?

Znalazłam taki w sklepie firmowym (internetowym) Viledy, nie wiem czy taki arwena ma.
            Jestem w trakcie czytania opinii, jak na razie brzmią zachęcająco.

www.sklep.vileda.pl/produkt/mop_parowy.php?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=CPC_ceneo&utm_campaign=polecane
            • beverlyja90210 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 01:13
              Mam dokładnie ten sam z dywanami nie pomogę bo ja mam tylko u dzieciaków takie co można prac w pralce. On nie odkurza tylko myje
            • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 12:46
              Ja mam taki + tzlko nie y tego sklepu. Jak kupowałam - to była promocja. Kosztował 150 zł i dawali drugi gratis tongue_out. Używam w domu ( płytki i podłoga - deska bambusowa, dywan ) i na działce ( płytki wykładzina ). Moja mama u siebie - płytki, parkiet dębowy, dywan. Nic się nie niszczy - ważne, żeby używać zgodnie z instrukcją ( koleżanka sobie trochę parkiet załatwiła - ale ona go robiła na 4 ( jak do dywanów ) zamiast na 2 - i do tego postawiła na parę minut bez ruszania tvzakupy.eu/index.php?id_product=83&controller=product
      • jematkajakichmalo Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 23:46
        Napisz prosze cos wiecej o tym dywanie? Czy jest potem dlugo mokry? Jak to w ogole dziala, bo chyba nie ma funkcji odkurzania?
        • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 12:50
          W ogóle nie jest mokry. Taki jakbyś wilgotną ścierką przetarła. Najpierw porządnie odkurzam, potem paruję. To nie jest pranie, ale trochę jak dezynfekowanie. Gorąca para wyparza i zabija roztocza itd. Od czasu do czasu traktuję tym też materace na łóżkach.
          Przy kocie - jest to całkiem niezłe - zwłaszcza dla mnie alergiczki.
      • purchawkapuknieta Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 11:46
        Ja też ściany w lazience myję, i szafę ze szklanymi drzwiami.
        • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 11:58
          purchawkapuknieta napisała:

> Ja też ściany w lazience myję, i szafę ze szklanymi drzwiami.
          >

Tym z Viledy - czerwonym?
          Jestem na niego zdecydowana na 99,9%.
          • purchawkapuknieta Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 13:01
            Nie, mam taki zielony 12 w 1 z jednego z TV sklepów. Ma takie malusie końcówki ze sztywnym włosiem - swietnie myją mi kratki wentylacyjne (mam niewyjmowane niestety). Dobre są też do czyszczenia tych rowków w ramach okiennych. Generalnie - chwalę sobie.
          • purchawkapuknieta Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 13:03
            Przypomniałam sobie - dywany nim odświeżam.

A praniem szmatek się nie przejmuj. Ja spłukuję pod bieżącą wodą, a potem piorę ze spodniami i skarpetkami. Śnieżnobiałe nie są, ale czyste.
            • beata985 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 13:58
              purchawkapuknieta napisała:

> A praniem szmatek się nie przejmuj. Ja spłukuję pod bieżącą wodą, a potem piorę
              > ze spodniami i skarpetkami.
              >
              u kochana, toś Ty level wyżej niż ja....zaraz przeczytasz o szczotce do wc w zmywarce big_grin
    • emka_uk Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:32
      Ja polecam- trzeba tylko zaopatrzyć się w kilka ściereczek do tego mopa, żeby za każdym razem ich nie prać po jednej w pralce. Ja mam kilka i piorę razem z dywanikami łazienkowymi w pralce żeby prania na pusto nie puszczać.
      • grey_delphinum Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:45
        Elka ale który polecasz? Już się pogubilam...
        • grey_delphinum Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:52
          Emka
          • emka_uk Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 04.01.18, 22:40
            Ja mam Vax ale pojęcia nie mam jaki model dokładnie. Można go jako "oczyszczacz" parowy używać- ma jakieś inne nakładki i nakładkę do dywanów. Nigdy mi tak podłogi szybko nie schły jak po mopie parowym.
    • princesswhitewolf Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 22:53
      nie to dobre i nic ci nie zniszczy ale to naprawde ciezko idzie. pchac toto z woda. Ja czasami dezynfekuje tak podloge ale na codzien uzywam robota samomyjacego podlogi. Lazi i myje.
      • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 02.01.18, 23:18
        princesswhitewolf napisała:

na codzien uzywam robota samomyjacego podlogi. Lazi i myje.

shock, princes, a możesz coś więcej napisać na temat tego robota. Do parkietu się też nadaje czy tylko do płytek?
      • b-b1 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 09:52
        princesswhitewolf napisała:

> nie to dobre i nic ci nie zniszczy ale to naprawde ciezko idzie. pchac toto z w
        > oda. Ja czasami dezynfekuje tak podloge.

Racja-nic nie zniszczy, ale jest wysoki(nie wlezie pod wszystkie meble).
        Parowy mam z H2o-z jakieś 5-6 lat -podobny do tej zalinkowanej Viledy, używam raz w miesiącu w celu "wytrawienia" podłóg z płynów. Ściereczek mam kilka, zmieniam po każdym pomieszczeniu i do pralki- parkiety, panele jest ok-nie zalewa. Przed użyciem mopa trzeba wyodkurzać. Nakładka do dywanów, to taki plastki, który nie pozwala bezpośrednio jeździć po dywanach-czyli dywan miziany jest parą-ani nie czyści, ani nie moczy.

Ostatni "szybki gadżet" do podłóg jaki zakupiłam to zwykły mop ze spryskiwaczem. Można nalać płynu do płytek, albo do drewna/paneli
        Plusy-lekki, nie potrzeba wiadra,(i miejsca na wiadro) wisi w przedpokoju w garderobie przygotowany cały czas do pracy. Da się nakładkę odwrócić tak, aby ściany nie moczyła. Niski-włazi wszędzie, skrętny, można ściany/lustra(u mnie niepotrzebne). Nakładki do pralki oczywiście.
        Do szybkiego ogarniania -szczególnie przedpokoju-genialny-zdejmuję pryskam wycieram(błoto, czy mokra podłogę) wieszam (schnie) i ok.
        Taki:
        www.youtube.com/watch?v=FvLP0X4ob9A
      • emka_uk Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 04.01.18, 22:41
        Ciężko idzie ? Pchać ? Zwykłym mopem więcej się napracuje człowiek niż parowym.
    • 1unia4 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 10:46
      Czy pozostawia smugi na panelach i płytkach?
      Miałam kiedys cos parowego-i wg mnie nie spełniało moich oczekiwan własnie w tym zkresie.Poza tym chyba dośc słabo mył-raczej odkażał parą
      • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 12:52
        Mój nie zostawia.
      • ichi51e Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 14:46
        O to to! Nie myje a odkaza para. Umyc i tak trzeba
        • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 14:58
          No nie, podłogę myje i wyparza, ale dywan tylko wyparza,
          • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 15:01
            arwena_11 napisała:

> No nie, podłogę myje i wyparza, ale dywan tylko wyparza,

arwena, właśnie kupiłam przez net, ten który Ty masz 5w1, za 159 zł, dostawa w ciągu 1-2 dni.
            Dzięki za polecenie. A napisz jeszcze, gdzie kupujesz te nakładki z mikrofibry i czy w ogóle dokupujesz jakieś nakładki do niego. Czy wystarcza to co jest w komplecie?
            • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 15:17
              Kupiłam na allegro ( chyba 1/10 ceny oryginalnej ). Mam 6 takich zwykłych ( są lepsze do płytek i dywanu ) - coś takiego ( ale nie wiem czy ta w linku akurat będzie pasowała, a nie mogę teraz sprawdzić wymiarów swojego allegro.pl/pad-szmatka-nakladka-mikrofibry-mop-parowy-h2o-x5-i6732801281.html?reco_id=64840616-f090-11e7-87ff-246e9683fac0 ) i 3 takie włochate do paneli ( allegro.pl/coral-super-nakladka-do-podlog-na-mop-parowy-5w1-i7022751570.html?reco_id=14650101-f090-11e7-934d-246e9680b528&ars_rule_id=201 )

Używam ich od ponad 3 lat. Piorę w pralce, te białe jak są brudniejsze - to wymaczam w ACE czy domestosie i raz na pół roku wrzucam na gotowanie ze ścierkami do okien.
              • asia-loi Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 15:21
                arwena_11 napisała:

> Kupiłam na allegro ( chyba 1/10 ceny oryginalnej ).

Niektóre nakładki (te z mikrofibry i jakieś części do tego mopa) znalazłam w innym sklepie internetowym, na allegro też widzę. Ale dobrze jest ich mieć więcej, na zmianę?
                • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 15:29
                  No ja lubię zmieniać - w sensie, żeby nie rozcierać brudu - chociaż mopuję właściwie co drugi dzień ( przedpokój czy kuchnię codziennie ) - to przedpokój przy drzwiach jednak najczystszy po całym dniu nie jest. Dlatego zazwyczaj myję najpierw raz jedną - potem zmieniam na czystą. Na jedno sprzątanie zużywam ok 4 -5 tych z microfibry i 2 tych włochatych.
                  No i zmieniam też dlatego, że robią się mocno mokre po jakimś czasie
            • kici_kici_miau Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 16.01.19, 21:39
              Czy możesz podzielić się wrażeniami? Mop sprawdza się?
    • ichi51e Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 03.01.18, 14:45
      Nie polecam. No fajny fajny ale szmata daje lepszy efekt co tu sie oszukiwac.
    • enkre Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 12.05.18, 00:33
      Mopy parowe dostosowane są do parkietów więc nic się nie stanie. Sama mam taki, a kupiłam go w sklepie www.komputronik.pl/search-filter/15509/mopy-parowe-do-paneli w dobrej cenie.
      • minniemouse Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 12.05.18, 01:13
        ja kupilam jeden z pierwszych, juz bardzo dawno i jestem b. zadowolona tylko musze najpierw odkurzyc lub dobrze pozamiatac co jest mala wada
        Steamtek mop
        uzywanie jest smiesznie proste, po prostu wlewam wode do pojemnika i czekam kilka sekund, jak swiatelko robi sie zielone to jade. jest wygodny w uzyciu ale po pewnym czasie szmata nasiaka para i robi sie mokra, wiec w trakcie roboty zmieniam na swieza i po krzyku.
        w ogole to na wyprzedazy zakupilam chyba z dziesiec takich szmat.
        zmywa dobrze, z wyjatkiem sladow zrobionych np przez otarte buty - te musze recznie zetrzec proszkiem lub usunac plynem na plamy typu terpentyna. bardziej zabrudzone miejsca wystarczy uprzednio zmoczyc i zostawic, jak namokna to maszyna po nich bez problemu przejedzie.

No ale jak mi sie maszyna zepsuje to zamierzam kupic cos nowoczesniejszego,
        cos ma wieksza powierzchnie bo ta "lapa" jest w sumie mala i musze sie sporo namachac zeby swoje podlogi w calej chalupie wymyc. poza tym moze sa z wiekszym pojemnikiem na wode bo do tego musze dolewac ze dwa, trzy razy. no ale a drugiej strony wiecej wody = ciezszy sprzet. jeszcze sie zastanowie wiec.

szmaty na biezaco oplukuje w zlewie z dodatkiem nieco plynu do prania i jak sie kilka uzbiera to wrzucam do pralki.

Naprawde polecam, umyc tam gdzie nie siega mozna wczesniej recznie lub na kiju - to zaden problem,
        a o wiele lzej machac maszyna niz mopem, w co wchodzi ciezkie wiadro z woda, plukanie, wyzymanie itd.

moj Steamtek poza tym ma trojkatna podkladke aby mozna bylo tez poparowac po dywanach ale ich nie mam, wiec nie uzywam. zatem nie powiem jak to sie sprawdza.

Minnie
    • wikkaqqq Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 16.01.19, 17:25
      Przed chwilą pierwszy raz umyłam nim cały dom w panelach-dramat! Wszystko wymazane jak starą szmatą.
      • arwena_11 Re: Mop parowy do podłogi - polecacie? 16.01.19, 17:38
        Może trzeba było najpierw odkurzyć i nie robić tego na jednej nakładce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka