Dodaj do ulubionych

Czujniki gazu firmy INTER-GAZPOL

29.09.11, 00:29
Dziś do mych drzwi na Osiedlu Planty zapukał "przedstawiciel" firmy INTER-GAZPOL i zaoferował czujnik/wykrywacz gazu (gazów) za około 350zł. Okazałem trochę entuzjazmu, gdyż tego typu urządzenia niejednokrotnie ratowały ludzkie życie i warto jest wyposażyć swój dom/mieszkanie w coś takiego.
Problem polegał na tym, że owy sprzedawca zażyczył sobie 100zł zaliczki zanim przyjdą montować wspomniany wykrywacz gazu. Pomyślałem sobie, że mógł poczekać pod oknem gdybym zdecydował się na wyrzucanie tamtędy swoich pieniędzy. Bo widzicie, nie był on w stanie zaprezentować tego urządzenia, gdyż nie miał go przy sobie. W zamian zaoferował kartkę papieru, "umowę" w której to firma INTER-GAZPOL obiecuje montaż urządzenia w jak najszybszym terminie, czyli w Styczniu. Sprawdziłem dane firmy w Internecie i ku mojemu zdziwieniu wielu obywateli RP padło ofiarą tego typu oferty. Nie wiem, być może jest to rzetelna firma i gdzieś tam komuś coś zamontowali kiedyś, ale faktem jest ogólna kontrowersja dotycząca kupowania ich czujników. Moim apelem do wszystkich rozsądnych ludzi jest to, aby uważali zanim wpuszczą kogoś takiego do swojego mieszkania. Bezczelne próby sprzedawania "kota w worku" są wyraźną oznaką oszustwa. Szczególnie podatni na takie szwindle są osoby starsze, emeryci mieszkający samotnie, a firma INTER-GAZPOL twierdzi, iż ich oferta jest wyjątkowa dogodna właśnie dla seniorów i oferuje im jakieś tam rabaty, czy coś.
Tak na prawdę, to nie ma żadnego przymusu otwierania swoich drzwi dla obcych osób. Sytuacje mogą być różne, często potencjalnie niebezpieczne. Ludzka uprzejmość i życzliwość postrzegane są przez oszustów i innych złoczyńców jako słabostka łatwa do wykorzystania. Dla firm oferujących rzetelne produkty istnieje dużo różnych metod marketingu/sprzedaży swoich towarów, które to uwzględniają bezpieczeństwo i szacunek dla konsumenta. Tylko z takich ofert powinniśmy korzystać, gdy zainteresuje nas kupno czegoś.
Pozdrawiam.
js
Obserwuj wątek
    • koziorozka domokrążcy 29.09.11, 10:23
      Dobrze, że się nie dałeś nabrać naciągaczom
      Ja uratowałam sąsiadkę, której "przedstawiciel" firmy produkującej drzwi wciskał, że współpracuje z administracją i sąsiadka zapłaci "tylko" 500 zł
      • jacek964 Re: domokrążcy 29.09.11, 11:28
        Ta "współpraca ze Spółdzielnią Mieszkaniową" jest najczęstszym chwytem. Nie rzadko dodają też że nowe drzwi, czy urządzenia wykrywające gazy są koniecznością dyktowaną przez prawo, lub jakieś ustawy i tego rodzaju brednie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka