Dodaj do ulubionych

czy ktoś pamięta?

25.09.03, 09:58
Ostatnio zajrzałem do atlasu architektury polski. Jest to publikacja z lat
60. Wśród zdjęć 4 są z Zamoscia i na kamieniczkach przy rynku nie ma attyk.
Wiem, że zniszczono je po okresie mody na renesans, gdy kamienice
przebudowano w późniejszych stylach. Potem je odbudowano, nie wiem tylko
kiedy. A teraz seria pytań:
Czy ktos pamięta czasy gdy ich nie było? Kiedy je odtworzono? Czy zrobiono to
na podstawie jakichś rycin? Czy to są wierne kopie oryginałów z czasów
świetności miasta? A może są jakieś plany na odbudowę innych attyk? Czy ta
attyka na kamienicy przy kolegiacie też została odbudowana czy przetrwał
oryginał?
W atlasie na zdjęciu jest też wnętrze synagogi i przyznam, ze wyglada to
ciekawie. Ja nawet nie starałem tam wchodzic, jak zobaczyłem, że mieście się
tam biblioteka. Czy sunagogę można zwiedzać?
Obserwuj wątek
    • mise Re: czy ktoś pamięta? 25.09.03, 11:06
      Niestety nie podam Ci żadnych konkretnych dat,ale mogę opowiem Ci to,czego mnie
      nauczono na temat attyk w Zamościu. Nie gwarantuję,że dobrze pamiętam
      kolejność,ale na początku kamienice w rynku były o kondygnację niższe-tak je
      wybudowano wedle pierwotnych planów i większość z nich jeśli nie wszystkie
      miała attyki. W miarę rozwoju miasta wzrastało zapotrzebowanie na
      mieszkania,więc kamienice podwyższono-w attykach wybito okna do mieszkań (które
      zbudowano za attykami). Część domów "dostała" potem nowe attyki,ale zapewne nie
      wszystkie.
      To nie koniec-nie mam pojęcia kiedy,ale kiedy w zamościu stacjonowały wojska
      rosyjskie, rosyjski głównodowodzący generał kazał attyki zburzyć. Dlaczego?
      Uznał,że gdyby jakaś kula trafiła w attykę,to mogła by ją zniszczyć i fragmenty
      attyk, spadając, mogłyby zranić rosyjskich żołnierzy.
      Dat nie zapamiętałam,ale anegdotę tak
      pewnie dziś zajrzę do swoich notatek w poszukiwaniu jakiś bardziej konkretnych
      informacji

Pozdrawiam

• Gość: gamma Re: czy ktoś pamięta? IP: proxy / 10.33.104.* 25.09.03, 11:53
        ja w sprawie synagogi, oczywiscie mozna wejsc do srodka, do biblioteki,
        zobaczyc wnetrze. z tego co pamietam to sklepienie jest dosc dobrze zachowane.
        poza tym planuje sie chyba przeprowadzke biblioteki i renowacje zabytku.
        pzdr
        g

mise napisała:

> Niestety nie podam Ci żadnych konkretnych dat,ale mogę opowiem Ci to,czego
        mnie
        >
        > nauczono na temat attyk w Zamościu. Nie gwarantuję,że dobrze pamiętam
        > kolejność,ale na początku kamienice w rynku były o kondygnację niższe-tak je
        > wybudowano wedle pierwotnych planów i większość z nich jeśli nie wszystkie
        > miała attyki. W miarę rozwoju miasta wzrastało zapotrzebowanie na
        > mieszkania,więc kamienice podwyższono-w attykach wybito okna do mieszkań
        (które
        >
        > zbudowano za attykami). Część domów "dostała" potem nowe attyki,ale zapewne
        nie
        >
        > wszystkie.
        > To nie koniec-nie mam pojęcia kiedy,ale kiedy w zamościu stacjonowały wojska
        > rosyjskie, rosyjski głównodowodzący generał kazał attyki zburzyć. Dlaczego?
        > Uznał,że gdyby jakaś kula trafiła w attykę,to mogła by ją zniszczyć i
        fragmenty
        >
        > attyk, spadając, mogłyby zranić rosyjskich żołnierzy.
        > Dat nie zapamiętałam,ale anegdotę tak
        > pewnie dziś zajrzę do swoich notatek w poszukiwaniu jakiś bardziej
        konkretnych
        > informacji
        >
        > Pozdrawiam
        >
    • Gość: mariusz Re: czy ktoś pamięta? IP: *.zamosc.mm.pl 25.09.03, 20:48
      tytus.de.zoo napisał:

> Ostatnio zajrzałem do atlasu architektury polski. Jest to publikacja z lat
      > 60. Wśród zdjęć 4 są z Zamoscia i na kamieniczkach przy rynku nie ma attyk.
      > Wiem, że zniszczono je po okresie mody na renesans, gdy kamienice
      > przebudowano w późniejszych stylach. Potem je odbudowano, nie wiem tylko
      > kiedy. A teraz seria pytań:
      > Czy ktos pamięta czasy gdy ich nie było? Kiedy je odtworzono? Czy zrobiono to
      > na podstawie jakichś rycin? Czy to są wierne kopie oryginałów z czasów
      > świetności miasta? A może są jakieś plany na odbudowę innych attyk? Czy ta
      > attyka na kamienicy przy kolegiacie też została odbudowana czy przetrwał
      > oryginał?
      > W atlasie na zdjęciu jest też wnętrze synagogi i przyznam, ze wyglada to
      > ciekawie. Ja nawet nie starałem tam wchodzic, jak zobaczyłem, że mieście się
      > tam biblioteka. Czy sunagogę można zwiedzać?

Cześć. Króciutko i wg mojej pobieżnej wiedzy. Odtworzono częściowo w 1979/80
      wg starych szkiców, pomagał projektowa prof.W.Zin. Duze koszty i krótki czas do
      obchodow 400-lecia Zamościa stał na przeszkodzie. Nie znam nowych planów.
      Attyka przy Katedrze jest odtworzona ze szkiców. Miejsce świadomie wybrane -
      ubarwia sąsiedztwo katedry. W Synagodze jest jeszcze Biblioteka, ktora w
      połowie 2004 roku przewieziona bedzie do nowej siedziby w koszarach, a Synagogę
      obejmie w swoje wladanie Gmina Żydowska (chyba krakowska). Synagoge mozna
      zwiedzać.
      pzdr m
    • Gość: mariusz Re: czy ktoś pamięta? IP: *.zamosc.mm.pl 25.09.03, 20:49
      tytus.de.zoo napisał:

> Ostatnio zajrzałem do atlasu architektury polski. Jest to publikacja z lat
      > 60. Wśród zdjęć 4 są z Zamoscia i na kamieniczkach przy rynku nie ma attyk.
      > Wiem, że zniszczono je po okresie mody na renesans, gdy kamienice
      > przebudowano w późniejszych stylach. Potem je odbudowano, nie wiem tylko
      > kiedy. A teraz seria pytań:
      > Czy ktos pamięta czasy gdy ich nie było? Kiedy je odtworzono? Czy zrobiono to
      > na podstawie jakichś rycin? Czy to są wierne kopie oryginałów z czasów
      > świetności miasta? A może są jakieś plany na odbudowę innych attyk? Czy ta
      > attyka na kamienicy przy kolegiacie też została odbudowana czy przetrwał
      > oryginał?
      > W atlasie na zdjęciu jest też wnętrze synagogi i przyznam, ze wyglada to
      > ciekawie. Ja nawet nie starałem tam wchodzic, jak zobaczyłem, że mieście się
      > tam biblioteka. Czy sunagogę można zwiedzać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka