Dodaj do ulubionych

Zbliżają się zaduszki.

IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 15:02
Czas odwiedzin naszych zmarłych.
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.10.03, 16:09
      Słusznie Uboot, że przypomniałes o tych ważnych dniach. Może napieszemy na
      jakie cmentarze wybieramy sie ? Ja będę przy grobach na obu cmentarzach w
      Zamościu , w ładnej gustownej czapeczce z pomponikiem :-))(sorry- miejsce
      chyba nie stosowne na żarty),
      Mam zamiar tez odwiedzic zmarłych krewnych w Suchowoli, piekny cmentarz
      połozony na stromym wzniesieniu pod sosnowym lasem, ciekawe czy ktos zna?
      A gdzie Wy sie wybieracie ?
      • Gość: JBB Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.oc.oc.cox.net 28.10.03, 05:24
        Janusz,
        Jesli mowisz o tej Suchowoli jadac z Zamoscia do Lipska i Bialowole,to jest to
        chyba bardzo ciekawa wies. Nie interesowalem sie nia jako miejscowoscia i jej
        historia ale "przy okazji " spraw rodzinnych. Moj starszy znacznie ode mnie
        przyrodni brat( mial 6-lat ) zostawiony bez opieki,z przed domu na przedmiesciu
        lubelskim zostal wlaczony do kolumny Zydow idacych do Lublina.Tylko za wyglad.
        Babcia moja odnalazla go w Starym Zamosciu na "postoju ".Tylko dzieki temu ze
        pilnowali tej kolumny Ukraincy i mogla sie porozumiec zawdziecza on ze zyje.
        Matka moja z obawy przed powtorzeniem takiej sytuacji i z powodu niektorych
        sasiadow dla ktorych byl "ten zydek " oddala go Siostr Zakonnych w Zamosciu
        ( pod ? ) gdzie ukrywal sie przez pewien czas razem z innymi dziecmi.
        Bedac w Salt Lake City w Utah poszedlem do Family History Library and Family
        History Center. Jest to mormonski osrodek najwiekszego zbioru aktow
        urodzen,zgonow i histori rodzin na swiecie.Sa tam mikrofilmy z calej
        Zamojszczyzny wykonane w 1974 roku.Szukajac rodziny mojego przyrodniego brata
        doszedlem chyba az do 1620 roku w zapisach Suchwola.Byla to wies katolicka ( w
        przeciwienstwie np.do Lipska ),wszystkie imiona zapisywane po lacinie w wielkim
        porzadku i kaligrafia.
        Opisy imion , kto byl ojcem chrzestnym, kto zaswiadczal za kogo sa zdumiewajace.
        Ciekawe opisy sa przy rejstracji w Urzedzie Miejskim w Zamosciu dzieci
        nieslubnych.Zglaszala sie zawsze babcia z dwoma waznymi jak glosil opis
        gospodarzami ziemskimi. Matki nigdy nie bylo.Przy czym w tym wypadku procedura
        byla taka sama dla katolikow i prawoslawnych ( Lipsko).
        Przodkowie mego brata to Tatarzy ktorzy ulegli polonizacji,nawet dodajac
        w pewnym momencie ski do nazwiska.Stad ten inny wyglad. Czesc tych Tatarow
        mieszkala rowniez w okolicach Hrubieszowa, chyba Malice czy cos takiego, nie
        pamietam.
        Mam nadzieje ze jest to dla Ciebie interesujace.
        Lacze pozdrowienia, JBB.

• stach40 Re: Zbliżają się zaduszki. 28.10.03, 07:34
          Gość portalu: JBB napisał(a):

> Janusz,
          > Jesli mowisz o tej Suchowoli jadac z Zamoscia do Lipska i Bialowole,to jest
          to
          > chyba bardzo ciekawa wies. Nie interesowalem sie nia jako miejscowoscia i jej
          > historia ale "przy okazji " spraw rodzinnych. Moj starszy znacznie ode mnie
          > przyrodni brat( mial 6-lat ) zostawiony bez opieki,z przed domu na
          przedmiesciu
          >
          > lubelskim zostal wlaczony do kolumny Zydow idacych do Lublina.Tylko za wyglad.
          > Babcia moja odnalazla go w Starym Zamosciu na "postoju ".Tylko dzieki temu ze
          > pilnowali tej kolumny Ukraincy i mogla sie porozumiec zawdziecza on ze zyje.
          > Matka moja z obawy przed powtorzeniem takiej sytuacji i z powodu niektorych
          > sasiadow dla ktorych byl "ten zydek " oddala go Siostr Zakonnych w Zamosciu
          > ( pod ? ) gdzie ukrywal sie przez pewien czas razem z innymi dziecmi.
          > Bedac w Salt Lake City w Utah poszedlem do Family History Library and Family
          > History Center. Jest to mormonski osrodek najwiekszego zbioru aktow
          > urodzen,zgonow i histori rodzin na swiecie.Sa tam mikrofilmy z calej
          > Zamojszczyzny wykonane w 1974 roku.Szukajac rodziny mojego przyrodniego brata
          > doszedlem chyba az do 1620 roku w zapisach Suchwola.Byla to wies katolicka (
          w
          > przeciwienstwie np.do Lipska ),wszystkie imiona zapisywane po lacinie w
          wielkim
          >
          > porzadku i kaligrafia.
          > Opisy imion , kto byl ojcem chrzestnym, kto zaswiadczal za kogo sa
          zdumiewajace
          > .
          > Ciekawe opisy sa przy rejstracji w Urzedzie Miejskim w Zamosciu dzieci
          > nieslubnych.Zglaszala sie zawsze babcia z dwoma waznymi jak glosil opis
          > gospodarzami ziemskimi. Matki nigdy nie bylo.Przy czym w tym wypadku
          procedura
          > byla taka sama dla katolikow i prawoslawnych ( Lipsko).
          > Przodkowie mego brata to Tatarzy ktorzy ulegli polonizacji,nawet dodajac
          > w pewnym momencie ski do nazwiska.Stad ten inny wyglad. Czesc tych Tatarow
          > mieszkala rowniez w okolicach Hrubieszowa, chyba Malice czy cos takiego, nie
          > pamietam.
          > Mam nadzieje ze jest to dla Ciebie interesujace.
          > Lacze pozdrowienia, JBB.
          >
          >
          > Pasjonujące. m
          >
          >
          • Gość: Janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.03, 13:44
            Jest to dla mnie niezwykle interesujące , wręcz pasjonujące jak pisze
            Mariusz...
            Czy w tej miejscowości pod Hrubieszowem (Malice?) mieszkali tatarzy i skąd ta
            nazwa?, może wiesz.
            A co sie stało z Twoim bratem po wojnie?

Jeśli archiwum odnośnie wsi Suchowola jest tak skrupulatnie prowadzone, to
            pewnie i ja się czegoś dowiem o cześci moich przodków...?:-)

Jeśli masz jeszcze inne informację , czekam
            • czuk1 Re: Zbliżają się zaduszki. 29.10.03, 07:23
              Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Jest to dla mnie niezwykle interesujące , wręcz pasjonujące jak pisze
              > Mariusz...
              > Czy w tej miejscowości pod Hrubieszowem (Malice?) mieszkali tatarzy i skąd ta
              > nazwa?, może wiesz.
              > A co sie stało z Twoim bratem po wojnie?
              >

Stary. Te rewelacyjne historyczne informacje pisze JBB, a nie Mariusz. Ale to
              nie jest istotne, tylko tak dla porzadku. pozdr Mariusz
              > Jeśli archiwum odnośnie wsi Suchowola jest tak skrupulatnie prowadzone, to
              > pewnie i ja się czegoś dowiem o cześci moich przodków...?:-)
              >
              > Jeśli masz jeszcze inne informację , czekam
          • Gość: janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 08:57
            I co musze sie tłumaczyć...

Oczywiście , te informacje przekazał nam JBB i chwała mu, czekam na inne:-).
            A z Twojej wypowiedzi zacytowałem tylko słowo
            "pasjonujące "

pozdrawiam JBB, Mariusza , i innych
        • Gość: Janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 12:19
          JBB, Są to dla mnie informacje niezwykłe, niesłychane wprost!. Oczywiście , że
          chodziło mi o tą Suchowolę, na trasie do Krasnobrodu. Moi przodkowie leżą na
          miejscowym cmentarzu..., zatem z wielkim zainteresowaniem czytałem Twoje
          słowa. Zastanawia mnie skąd pochodza zbiory akt w Osrodku Mormonów, z
          Suchowoli były przekazywane do Zamościa i dalej??. Ale kto prowadził zapisy
          odnośnie urodzin , ślubów...? Przecież Kościół w Suchowoli powstał przed II
          wojna Swiatową , a wczesniej te tereny należały do parafii Krasnobród! Z
          pewnościa jednak moje informację sa zbyt płytkie. Może przez pewien czas
          kościoła nie było w Suchowoli, ale dużo wczesniej (XVIII, XIX wiek?) tak , lub
          dane z ksiąg kościelnych przekazane zostały z Krasnobrodu.
          Historia o przyrodnim bracie niezwykła...!!, ale teraz musze znikać, potem
          jeszcze włączę sie w temat
          pozdrawiam
          • Gość: JBB Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.oc.oc.cox.net 30.10.03, 06:45
            Janusz,
            Wrocilem do moich notatek po wizycie w Bibliotece Mormonskiej (bylem tam cztery
            lata temu i pisalem do Ciebie z pamieci ). Musze sprostowac trzy rzeczy.
            Fotokopie byly robione w 1971 roku.Najstarsza dla mnie informacje ( rodzinna )
            z Suchowoli znalazlem z listopada 1672. Napisalem rowniez ze Suchowola byla
            wsia katolicka. Miales racje nalezala ( Suchowola ) do parafii Krasnobrod.
            Rowniez w Suchowoli byla parafia greko-katolicka ktora ( tak i inne ) po
            powstaniu Styczniowym,( Car zaostrzyl liberalna, tak mu sie wydawalo,polityke
            wobec Polakow) poprzez nakazy zamieniano cerkwie greko-katolickie na
            prawoslawne.Pytasz skad sie wziely mikrofilmy u Mormonow. Takie pytanie zadalem
            mojemu znajomemu mormonowi i o ile to dobrze zrozumialem to wierza oni, ze gdy
            wszelkie informacje genealogiczne danej osoby( urodziny, zgony )sa zgrupowane w
            ich swiatyni i gdy ta osoba przyjmie ich religie to automatycznie wszyscy
            zarejstrowani przodkowie staja sie Mormonami.Jest to bardzo bogaty, swietnie
            zorganizowany kosciol. Maja te informacje z calego swiata. W latach 70-tych
            Polsce trzeba bylo pieniedzy. Wejdz na adres www.familysearch.org
            pozniej kliknij Library, nastepnie Family History Library Catalog,nastepnie
            Keyword Search i wpisz Zamosc.Na koniec Search. Pokaze Ci sie cala lista
            dokumentow dotyczacych Zamojszczyzny. Rowniez Suchowoli. Mozesz na mapie Ziemi
            Zamojskiej zaznaczyc gdzie co bylo i ze zdziwieniem dostrzezesz ze cos takiego
            w szkole Cie nie uczyli i nigdy o tym nie slyszales.Jak bogata byla
            Zamojszczyzna w innosc. Wielki Kanclerz rozumial ze potege panstwa buduje sie
            poprzez prace ( ekonomia ) tolerancje (wolnosc ) i uczciwosc (moralnosc ).
            Przeciez Zamoyski dostal pozwolenie na budowe miasta wylacznie katolickiego.
            Tylko dzieki Jego inteligencji i dyplomacji zrobil miasto wielowyznaniowe i
            wielonarodowe. Jego natepcy ( tez Zamoyscy ) wspomagali finansowo budowy nie
            tylko kosciolow katolickich a rowniez cerkwi. Jak bogata byla tradycja obrzadku
            wschodniego na tych terenach mozna sie dowiedzic z tych ksiag metrykalnych.Nie
            sa to suche rejstracje urodzin a opisy wszystkich osob ,wrecz z fotograficzna
            dokladnoscia,jak wygladali, co robili ,gdzie mieszkali.Ty lub ktorys z
            dyskutantow postawil poprzednio pytanie(sens jego ) " jak to sie stalo ze przy
            takiem wysokim procencie mieszkancow Zamoscia pochodzenia zydowskiego nie
            zachowala sie zadna pamiatka po ich cmentarzu ? Zadaj sobie podobne pytanie o
            cerkwie i cmentarze prawoslawne. Czesciowa odpowiedz dam Tobie na przykladzie
            Lipska. Pisze ksiadz historyk z Lublina ( cytuje z pamieci ):" Parafia Lipsko,
            w 1942 roku w niewyjasnionych okolicznosciach splonela cerkiew." Kosciola tam
            nie bylo. W latach piedziesiatych ( czasy bardzo ciezkie dla Kosciola )
            Lipsko dostaje pozwolenie na budowe kosciola. Katolickiego.
            W budowie spoleczenstwa jedno-narodowego dwaj przeciwnicy ( wladza/kosciol )
            byli zgodni.Nie mysl ze likwidacja prawoslawia to tylko sprawa po drugiej
            wojnie,bardziej otwarcie i rownie brutalnie bylo to po odzyskaniu
            niepodleglosci w 1918 roku.Co z tego zostalo?
            Nazwiska.Harczuki,Gniediuki,Tyterycze,Szewczuki,Lukaszyki i inni.
            Pisales ze bedziesz w Suchowoli na 1-go Listopada. Zapytaj sie o cmentarz
            prawoslawny ale najpierw sprawdz na stronie ktora Ci podalem czy tak
            rzeczywiscie bylo.
            Lacze pozdrowienia, JBB
            • Gość: users Re: Zbliżają się zaduszki. IP: krezus.d* / *.mofnet.gov.pl 30.10.03, 07:42
              JBB jestem pełen podziwu i dziękuję za Twoje informacje. Proszę jednocześnie
              abyć opowiadał, opowiadał, opowiadał, a ja będę słuchał i uczył się historii.
              Pozdr.
              • czuk1 Re: Zbliżają się zaduszki. 30.10.03, 08:24
                Gość portalu: users napisał(a):

> JBB jestem pełen podziwu i dziękuję za Twoje informacje. Proszę jednocześnie
                > abyć opowiadał, opowiadał, opowiadał, a ja będę słuchał i uczył się historii.
                > Pozdr.

Ja też. Wydrukowałem sobie ze specjalnego - wskazanego przez Ciebie - Portalu
                najbardziej ciekawe tematy, szczegolnie historyczne z ostatniej wojny światowej.
                Myślę, że Wielkie Oczy można przenieść (jako "reprezentacyjne" informacje) do
                innych przypadków, tzn. punktowo mogly się zdarzać podobne sytuacje.
                Ciągle nie rozumiem ciągot do antysemityzmu - do dziś odżywających.
                Osobiście znałem pochodzących z Zamojszczyzny przedstawicieli Żydów : Pana
                Dobiję miliardera z Australii, właściciela nieruchomości z Nowego Jorku
                (nazwiska nie pamiętam),organizatorów upamiętnień mordowania Żydów w Bełżcu,
                organizatorów odnowy cmentarzy w Hrubieszowie, Biłgoraju, Tyszowcach i
                Komarowie, zznanej światowej sławy artystę tworzącego wielkie dzieła na
                płytach kamiennych biłgorajskiego Żyda Pana Knappa (od kilku lat nieżyjącego).
                Nie wiem, ale ja żadnej róznicy w charakterach, mysleniu, kulturze, między
                nimi a nami nie zauważyłem. Bardzo mili ludzie, bardzo łatwo nawioązujacy
                kontakty międzyludzkie, atwarci na świat, tolerancyjni. A to, że są
                pragmatyczni jak ludzie nowocześni, z krajów gdzie liczy się człowiek, jego
                wiedza, pozycja społeczna, liczą się interesyu i pieniądze - to o to do nich
                pretensji mieć nie moglem.
                pzdr Mariusz

• Gość: JBB Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.oc.oc.cox.net 30.10.03, 08:33
                  Mariusz,
                  Zgadzam sie z tym co napisales.
                  Moge tylko dodac to ,ze mozna sie od nich bardzo wiele nauczyc.
                  Pozdrawiam, JBB
                  • czuk1 Re: Zbliżają się zaduszki. 30.10.03, 18:09
                    Gość portalu: JBB napisał(a):

> Mariusz,
                    > Zgadzam sie z tym co napisales.
                    > Moge tylko dodac to ,ze mozna sie od nich bardzo wiele nauczyc.
                    > Pozdrawiam, JBB
                    Teraz mam taką pracę, że o Żydach mogę dowiedzieć się z mediów, książek i
                    internetu.
                    • wiloa Re: Zbliżają się zaduszki. 01.11.03, 08:46
                      Mam znowu okazję napisać kilka słów. Za godzinkę wybieram sie na cmentarz,
                      odwiedzić bliskich, zapalić świeczkę, chwilę podumać. pozdrawiam
            • Gość: janusz Re: Zaduszki w Suchowoli IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.11.03, 09:45
              JBB, Dzięki za wszystkie informacje , jeszcze nie wchodziłem na podane przez
              Ciebie strony, ale z pewnosica to uczynię.
              Może pociagne jeszcze temat Suchowoli. Dowiedziałem sie czegoś więcej . W 1564
              w Suchowoli była cerkiew grekokaltolicka , po powstaniu styczniowym została
              zmieniona jak piszesz na prawosławną. Ostatnia drewniana cerkiew wystawiona w
              roku 1852 , poczatkowo uzytkowana prze grekokatolików , pózniej prawosłąwnych
              a od końca I wojny do 1938 roku przez katolików. W tym tez roku cerkiew
              została niestety rozebrana, wspaniałe świadectwo trzech religii!
              W jej miejscu powstał Kościół rzymskokatolicki w latach 1934 -1938, przy
              budowie którego czynny udział brał mój dziadek Jan. W czasie wojny został
              zbombardowany prze niemecka artylerię i zniszczony. Nastepnie odbudowany po
              wojnie , w sufit fasadę wbudowano łuski , które uderzyły w mury koscioła.
              Z tyłu za obecnym cmentarzem w kierunku wschodnim znajduje sie cmentarz
              grekokatolików, nastepnie prawosławnych, znajduje sie na nim także kilka
              grobów katolików z okresu miedzywojennego. Stary cmentarz jest połozony
              niezwykle malowniczo , pomiędzy starym a nowym cmentarzem znajduje sie
              kapliczka w lesie , wybudowana przez poprzedniego proboszcza miejscowej
              parafii ks. Edwarda Kaszaka ( niezwykle barwna osobowość, ale to temat na
              zupełnie inna dyskusję!).
              pozdrawiam
              • czuk1 Re: Zaduszki w Suchowoli 04.11.03, 11:18
                Gość portalu: janusz napisał(a):

> JBB, Dzięki za wszystkie informacje , jeszcze nie wchodziłem na podane przez
                > Ciebie strony, ale z pewnosica to uczynię.
                > Może pociagne jeszcze temat Suchowoli. Dowiedziałem sie czegoś więcej . W
                1564
                > w Suchowoli była cerkiew grekokaltolicka , po powstaniu styczniowym została
                > zmieniona jak piszesz na prawosławną. Ostatnia drewniana cerkiew wystawiona w
                > roku 1852 , poczatkowo uzytkowana prze grekokatolików , pózniej prawosłąwnych
                > a od końca I wojny do 1938 roku przez katolików. W tym tez roku cerkiew
                > została niestety rozebrana, wspaniałe świadectwo trzech religii!
                > W jej miejscu powstał Kościół rzymskokatolicki w latach 1934 -1938, przy
                > budowie którego czynny udział brał mój dziadek Jan. W czasie wojny został
                > zbombardowany prze niemecka artylerię i zniszczony. Nastepnie odbudowany po
                > wojnie , w sufit fasadę wbudowano łuski , które uderzyły w mury koscioła.
                > Z tyłu za obecnym cmentarzem w kierunku wschodnim znajduje sie cmentarz
                > grekokatolików, nastepnie prawosławnych, znajduje sie na nim także kilka
                > grobów katolików z okresu miedzywojennego. Stary cmentarz jest połozony
                > niezwykle malowniczo , pomiędzy starym a nowym cmentarzem znajduje sie
                > kapliczka w lesie , wybudowana przez poprzedniego proboszcza miejscowej
                > parafii ks. Edwarda Kaszaka ( niezwykle barwna osobowość, ale to temat na
                > zupełnie inna dyskusję!).
                > pozdrawiam
                Ksiądz Edward Kaszak przyszedł do Suchowoli z mojej parafii. Byłem kiedys
                u Niego z zaprzyjażniona z nim moja rodziną. Człowiek niezwykle światły i
                światowy.
                Wiele zrobił dla miejscowej parafii. Nie dziwie sie, że tak mile go wspominają
                mieszkańcy Suchowoli. pzdr m
              • Gość: JBB Re: Zaduszki w Suchowoli IP: *.oc.oc.cox.net 05.11.03, 05:26
                Janusz,

Ja tez mialem dziadka Jana ze strony ojca ktory budowal kosciol w Sitancu i
                dumny ze swej pracy ( jak sam mawial)co niedziele chodzil tylko na Sumy.
                Drugi dziadek Stiepan ze strony matki plakal jak mu czyis dziadkowie cerkiew
                spalili. Przyznam sie szczerze ze czulem sie rozdwojony czytajac w starym
                dokumencie jak jego dziadek Siemion ( zwany Semko,tak glosil zapis )zaswiadczal
                przed urzednikiem miasta Zamoscia ze urodzone dziecie Dmitriego Lapy bylo
                ochrzczone przed Swieta Ikona z Dzieciatkiem. A bylo to o piatej popoludniu
                Dnia Panskiego...
                Dobrze Janusz ze poruszasz te tematy,robisz dobra prace.
                Pozdrowienia, JBB
    • wiloa Re: Zbliżają się zaduszki. 01.11.03, 12:41
      na cmentarzach nieprzebrane tłumy , ale warto było odwiedzić te miejsca w
      dzisiejszy smutny ale jednocześnie radosny dzień..jakoś wolę ten stary
      cmentarz, a nie przepadam za cmentarzem na Karolówcę. Może jeszcze wybiore sie
      raz na cmentarz, późnym popołudniem Wiloa
    • Gość: szekla Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.03, 15:23
      wrocilismy z cmentarza, cmentarza na ktorym zapala sie tylko po jednej swieczce
      na grobie (mowia o tym "wieczne swiatlo"), cmentarza jak wszystkie w Niemczech
      czysciutkim, posprzatanym, pelnym odwiedzajacych groby.Zapalilismy swieczke pod
      wielkim krzyzem, pod ktorym kazdy zalala swiatlo za zmarlych, ktorych grobow
      nie moze odwiedzic, ktorzy gdzies w swiecie leza pochowani.Tam pod tym krzyzem
      bylo wiele, wiele swiec, morze swiatelek.Nasza swieczuszka za zmarlych w
      Polsce, inne jak sie domyslalismy za zmarlych, poleglych w czasie pierwszej i
      drugiej wojny swiatowej, za zaginionych, zamordowanych gdzies w glebi Rosji. I
      niewazne bylo kto za kogo, wazne bylo swiatlo.Smutne to swieto gdy gdzies
      daleko jestes, gdy tylko swiatlem tym i moze jeszcze mysla laczysz sie z innymi.

Zimno i deszcz pada, pogoda typowa na te pore roku, i nie pojdziemy juz
      wieczorem na cmentarz bo..bedzie juz zamkniety, tutaj nikt juz wieczorem nie
      chodzi na groby, nie ma luny i blasku swiec jak w Polsce...
    • Gość: janusz Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 04.11.03, 13:10
      Wchodze na podane przez JBB strony Kościoła mormonów i rzeczywiście wszystko
      działa w końcu wpisałem na końcu Krasnobród i jest wyswietlaja mi sie
      Akta urodzeń z kolejnych lat
      Akta ślubów
      Akta zgonów także w rozbiciu na lata

niestety nie udaje mi sie odczytać konkretnych informacji np Akty zgonów
      parafii rzymskkaltockiej z lat 1871-1900 - tam juz wejść nie potrafię , a to
      najciekawsza część! , jak to zrobić !, jak wejść . Wyjatkowo ciekawe rzeczy ,
      lecz lak się do nich dostac?
      pozdrawiam
      j
      • Gość: JBB Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.oc.oc.cox.net 05.11.03, 04:00
        Te dokumenty nie sa jeszcze w katalogach internetowych ( ? ).Cztery lata temu
        powiedziano mi ze zawarto jakas umowe z Polonia w celu pomocy przy opracowaniu
        tego katalogu i prace potrwaja moze kilkanascie lat. Bedac tam osobiscie to nie
        ma zadnego problemu, masz pelny dostep do mikrofilmow, czytnikow i kopiarek.
        Tlum ludzi z calego swiata. Gdybys sie tam wybieral to podaje Tobie adres:

Church of Jesus Christ of Latter-day Saints
        Genealogical Society Library
        50 East North Temple
        Salt Lake City, Utah 84150

Pozdrawiam serdecznie, JBB
      • czuk1 Re:Nie wyświetlaja się informację 05.11.03, 08:03
        Gość portalu: janusz napisał(a):

> Wchodze na podane przez JBB strony Kościoła mormonów i rzeczywiście wszystko
        > działa w końcu wpisałem na końcu Krasnobród i jest wyswietlaja mi sie
        > Akta urodzeń z kolejnych lat
        > Akta ślubów
        > Akta zgonów także w rozbiciu na lata
        > Chyba nie doczekanie. Choćby dlatego (ale nie koniecznie), że jest ochrona
        danych osobowych. pzdr m
        > niestety nie udaje mi sie odczytać konkretnych informacji np Akty zgonów
        > parafii rzymskkaltockiej z lat 1871-1900 - tam juz wejść nie potrafię , a to
        > najciekawsza część! , jak to zrobić !, jak wejść . Wyjatkowo ciekawe rzeczy ,
        > lecz lak się do nich dostac?
        > pozdrawiam
        > j
        • czuk1 Re:Nie wyświetlaja się informację 05.11.03, 08:42
          czuk1 napisał:

> Gość portalu: janusz napisał(a):
          >
          > > Wchodze na podane przez JBB strony Kościoła mormonów i rzeczywiście wszyst
          > ko
          > > działa w końcu wpisałem na końcu Krasnobród i jest wyswietlaja mi sie
          > > Akta urodzeń z kolejnych lat
          > > Akta ślubów
          > > Akta zgonów także w rozbiciu na lata
          > > Chyba nie doczekanie. Choćby dlatego (ale nie koniecznie), że jest ochron
          > a
          > danych osobowych. pzdr m
          > > niestety nie udaje mi sie odczytać konkretnych informacji np Akty zgonów
          > > parafii rzymskkaltockiej z lat 1871-1900 - tam juz wejść nie potrafię , a
          > to
          > > najciekawsza część! , jak to zrobić !, jak wejść . Wyjatkowo ciekawe rzecz
          > y ,
          > > lecz lak się do nich dostac?
          > > pozdrawiam
          > > j

Przepraszam - treść mojej odpowiedzi jest w środku Twojej wypowiedzi. m
          • Gość: janusz Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 08:57
            Mozliwe , że jest to ochrona danych osobowych, gdyz postepowałem zgodnie ze
            wskazówkami JBB i jak mówie wszystko szło dobrze az do momentu wyświetlenia
            informacji , ze oto sa np :
            akty urodzeń , małzenśtw, zgonów za lata 1887-1898 i wyswietlone na niebiesko -
            jakby mozna było tam wejść.
            Niestety wejść sie da.
            Podany jest nr mikroflilmu , próbuje wejść przez ten numer - nietety równiez
            pudło.
            Poza tym znajduje sie na tej stronie informacja , ze mikrofilmy te zostały
            zrobine w Archwiwum diecezialnym w Lublinie i Zamościu. Zatem JBB nie wiem czy
            bedę musiał udawać sie aż do USA , żeby zdobyc interesujące mnie informacje o
            przodkach:-).
            Ciekawy jestem czy takie informacje mozna uzyskać w archiwum diecezialnym ?, a
            przede wszystkim w konkretnym kosciele i w jego aktach np w Krasnobrodzie czy
            Zamościu?, przypuszczać należy , że tak!
            JBB dzięki za adres ale w najbliższym czasie nie wybieram sie do Ameryki, choc
            to piękny kraj ...
            pozdrawiam
            • users1 Re:Nie wyświetlaja się informację 05.11.03, 09:57
              Ja też probowałem się dostać się na adres który wskazał JBB, ale pobobnie jak
              wyżej nie przyniosło to oczekiwanego efektu w postaci dotarcia do szczegółów,
              ale nic na ten tema nie wspominałem, gdyż już 30.10. czuk1 pisał >Wydrukowałem
              sobie ze specjalnego - wskazanego przez Ciebie - Portalu najbardziej ciekawe
              tematy<. Myślałem wówczas że przyczyną niepowodzenia jest mój słaby angielski.

Janusz. Może zaciekawi Cię informacja, że na stronie internetowej Archiwum w
              Zamościu www.archiwum.zam.pl znajdziesz między innymi linki do różnych archiwów
              w tym również na świecie. jest również link do "Mormonów" który polecał JBB.
              Moja znajomość angielskiego w poważnym stopniu utrudnia mi "grzebanie" w tych
              zasobach.
              pozdr.
              • Gość: janusz Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.03, 10:08
                Byłem na stronie diecezji zamojskiej... i teraz zastanawiam sie czy by nie
                wybrac sie tam osobiscie i nie sprawdzić jak wyglada sprawa z tymi aktami.
                Przeciez w końcu Mormoni uzyskali je u żródło a Źródło tuż , tuż..
                pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka