Gość: ubott IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 15:02 Czas odwiedzin naszych zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.10.03, 16:09 Słusznie Uboot, że przypomniałes o tych ważnych dniach. Może napieszemy na jakie cmentarze wybieramy sie ? Ja będę przy grobach na obu cmentarzach w Zamościu , w ładnej gustownej czapeczce z pomponikiem :-))(sorry- miejsce chyba nie stosowne na żarty), Mam zamiar tez odwiedzic zmarłych krewnych w Suchowoli, piekny cmentarz połozony na stromym wzniesieniu pod sosnowym lasem, ciekawe czy ktos zna? A gdzie Wy sie wybieracie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JBB Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.oc.oc.cox.net 28.10.03, 05:24 Janusz, Jesli mowisz o tej Suchowoli jadac z Zamoscia do Lipska i Bialowole,to jest to chyba bardzo ciekawa wies. Nie interesowalem sie nia jako miejscowoscia i jej historia ale "przy okazji " spraw rodzinnych. Moj starszy znacznie ode mnie przyrodni brat( mial 6-lat ) zostawiony bez opieki,z przed domu na przedmiesciu lubelskim zostal wlaczony do kolumny Zydow idacych do Lublina.Tylko za wyglad. Babcia moja odnalazla go w Starym Zamosciu na "postoju ".Tylko dzieki temu ze pilnowali tej kolumny Ukraincy i mogla sie porozumiec zawdziecza on ze zyje. Matka moja z obawy przed powtorzeniem takiej sytuacji i z powodu niektorych sasiadow dla ktorych byl "ten zydek " oddala go Siostr Zakonnych w Zamosciu ( pod ? ) gdzie ukrywal sie przez pewien czas razem z innymi dziecmi. Bedac w Salt Lake City w Utah poszedlem do Family History Library and Family History Center. Jest to mormonski osrodek najwiekszego zbioru aktow urodzen,zgonow i histori rodzin na swiecie.Sa tam mikrofilmy z calej Zamojszczyzny wykonane w 1974 roku.Szukajac rodziny mojego przyrodniego brata doszedlem chyba az do 1620 roku w zapisach Suchwola.Byla to wies katolicka ( w przeciwienstwie np.do Lipska ),wszystkie imiona zapisywane po lacinie w wielkim porzadku i kaligrafia. Opisy imion , kto byl ojcem chrzestnym, kto zaswiadczal za kogo sa zdumiewajace. Ciekawe opisy sa przy rejstracji w Urzedzie Miejskim w Zamosciu dzieci nieslubnych.Zglaszala sie zawsze babcia z dwoma waznymi jak glosil opis gospodarzami ziemskimi. Matki nigdy nie bylo.Przy czym w tym wypadku procedura byla taka sama dla katolikow i prawoslawnych ( Lipsko). Przodkowie mego brata to Tatarzy ktorzy ulegli polonizacji,nawet dodajac w pewnym momencie ski do nazwiska.Stad ten inny wyglad. Czesc tych Tatarow mieszkala rowniez w okolicach Hrubieszowa, chyba Malice czy cos takiego, nie pamietam. Mam nadzieje ze jest to dla Ciebie interesujace. Lacze pozdrowienia, JBB. Odpowiedz Link Zgłoś
stach40 Re: Zbliżają się zaduszki. 28.10.03, 07:34 Gość portalu: JBB napisał(a): > Janusz, > Jesli mowisz o tej Suchowoli jadac z Zamoscia do Lipska i Bialowole,to jest to > chyba bardzo ciekawa wies. Nie interesowalem sie nia jako miejscowoscia i jej > historia ale "przy okazji " spraw rodzinnych. Moj starszy znacznie ode mnie > przyrodni brat( mial 6-lat ) zostawiony bez opieki,z przed domu na przedmiesciu > > lubelskim zostal wlaczony do kolumny Zydow idacych do Lublina.Tylko za wyglad. > Babcia moja odnalazla go w Starym Zamosciu na "postoju ".Tylko dzieki temu ze > pilnowali tej kolumny Ukraincy i mogla sie porozumiec zawdziecza on ze zyje. > Matka moja z obawy przed powtorzeniem takiej sytuacji i z powodu niektorych > sasiadow dla ktorych byl "ten zydek " oddala go Siostr Zakonnych w Zamosciu > ( pod ? ) gdzie ukrywal sie przez pewien czas razem z innymi dziecmi. > Bedac w Salt Lake City w Utah poszedlem do Family History Library and Family > History Center. Jest to mormonski osrodek najwiekszego zbioru aktow > urodzen,zgonow i histori rodzin na swiecie.Sa tam mikrofilmy z calej > Zamojszczyzny wykonane w 1974 roku.Szukajac rodziny mojego przyrodniego brata > doszedlem chyba az do 1620 roku w zapisach Suchwola.Byla to wies katolicka ( w > przeciwienstwie np.do Lipska ),wszystkie imiona zapisywane po lacinie w wielkim > > porzadku i kaligrafia. > Opisy imion , kto byl ojcem chrzestnym, kto zaswiadczal za kogo sa zdumiewajace > . > Ciekawe opisy sa przy rejstracji w Urzedzie Miejskim w Zamosciu dzieci > nieslubnych.Zglaszala sie zawsze babcia z dwoma waznymi jak glosil opis > gospodarzami ziemskimi. Matki nigdy nie bylo.Przy czym w tym wypadku procedura > byla taka sama dla katolikow i prawoslawnych ( Lipsko). > Przodkowie mego brata to Tatarzy ktorzy ulegli polonizacji,nawet dodajac > w pewnym momencie ski do nazwiska.Stad ten inny wyglad. Czesc tych Tatarow > mieszkala rowniez w okolicach Hrubieszowa, chyba Malice czy cos takiego, nie > pamietam. > Mam nadzieje ze jest to dla Ciebie interesujace. > Lacze pozdrowienia, JBB. > > > Pasjonujące. m > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.03, 13:44 Jest to dla mnie niezwykle interesujące , wręcz pasjonujące jak pisze Mariusz... Czy w tej miejscowości pod Hrubieszowem (Malice?) mieszkali tatarzy i skąd ta nazwa?, może wiesz. A co sie stało z Twoim bratem po wojnie? Jeśli archiwum odnośnie wsi Suchowola jest tak skrupulatnie prowadzone, to pewnie i ja się czegoś dowiem o cześci moich przodków...?:-) Jeśli masz jeszcze inne informację , czekam Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Zbliżają się zaduszki. 29.10.03, 07:23 Gość portalu: Janusz napisał(a): > Jest to dla mnie niezwykle interesujące , wręcz pasjonujące jak pisze > Mariusz... > Czy w tej miejscowości pod Hrubieszowem (Malice?) mieszkali tatarzy i skąd ta > nazwa?, może wiesz. > A co sie stało z Twoim bratem po wojnie? > Stary. Te rewelacyjne historyczne informacje pisze JBB, a nie Mariusz. Ale to nie jest istotne, tylko tak dla porzadku. pozdr Mariusz > Jeśli archiwum odnośnie wsi Suchowola jest tak skrupulatnie prowadzone, to > pewnie i ja się czegoś dowiem o cześci moich przodków...?:-) > > Jeśli masz jeszcze inne informację , czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 08:57 I co musze sie tłumaczyć... Oczywiście , te informacje przekazał nam JBB i chwała mu, czekam na inne:-). A z Twojej wypowiedzi zacytowałem tylko słowo "pasjonujące " pozdrawiam JBB, Mariusza , i innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.10.03, 12:19 JBB, Są to dla mnie informacje niezwykłe, niesłychane wprost!. Oczywiście , że chodziło mi o tą Suchowolę, na trasie do Krasnobrodu. Moi przodkowie leżą na miejscowym cmentarzu..., zatem z wielkim zainteresowaniem czytałem Twoje słowa. Zastanawia mnie skąd pochodza zbiory akt w Osrodku Mormonów, z Suchowoli były przekazywane do Zamościa i dalej??. Ale kto prowadził zapisy odnośnie urodzin , ślubów...? Przecież Kościół w Suchowoli powstał przed II wojna Swiatową , a wczesniej te tereny należały do parafii Krasnobród! Z pewnościa jednak moje informację sa zbyt płytkie. Może przez pewien czas kościoła nie było w Suchowoli, ale dużo wczesniej (XVIII, XIX wiek?) tak , lub dane z ksiąg kościelnych przekazane zostały z Krasnobrodu. Historia o przyrodnim bracie niezwykła...!!, ale teraz musze znikać, potem jeszcze włączę sie w temat pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JBB Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.oc.oc.cox.net 30.10.03, 06:45 Janusz, Wrocilem do moich notatek po wizycie w Bibliotece Mormonskiej (bylem tam cztery lata temu i pisalem do Ciebie z pamieci ). Musze sprostowac trzy rzeczy. Fotokopie byly robione w 1971 roku.Najstarsza dla mnie informacje ( rodzinna ) z Suchowoli znalazlem z listopada 1672. Napisalem rowniez ze Suchowola byla wsia katolicka. Miales racje nalezala ( Suchowola ) do parafii Krasnobrod. Rowniez w Suchowoli byla parafia greko-katolicka ktora ( tak i inne ) po powstaniu Styczniowym,( Car zaostrzyl liberalna, tak mu sie wydawalo,polityke wobec Polakow) poprzez nakazy zamieniano cerkwie greko-katolickie na prawoslawne.Pytasz skad sie wziely mikrofilmy u Mormonow. Takie pytanie zadalem mojemu znajomemu mormonowi i o ile to dobrze zrozumialem to wierza oni, ze gdy wszelkie informacje genealogiczne danej osoby( urodziny, zgony )sa zgrupowane w ich swiatyni i gdy ta osoba przyjmie ich religie to automatycznie wszyscy zarejstrowani przodkowie staja sie Mormonami.Jest to bardzo bogaty, swietnie zorganizowany kosciol. Maja te informacje z calego swiata. W latach 70-tych Polsce trzeba bylo pieniedzy. Wejdz na adres www.familysearch.org pozniej kliknij Library, nastepnie Family History Library Catalog,nastepnie Keyword Search i wpisz Zamosc.Na koniec Search. Pokaze Ci sie cala lista dokumentow dotyczacych Zamojszczyzny. Rowniez Suchowoli. Mozesz na mapie Ziemi Zamojskiej zaznaczyc gdzie co bylo i ze zdziwieniem dostrzezesz ze cos takiego w szkole Cie nie uczyli i nigdy o tym nie slyszales.Jak bogata byla Zamojszczyzna w innosc. Wielki Kanclerz rozumial ze potege panstwa buduje sie poprzez prace ( ekonomia ) tolerancje (wolnosc ) i uczciwosc (moralnosc ). Przeciez Zamoyski dostal pozwolenie na budowe miasta wylacznie katolickiego. Tylko dzieki Jego inteligencji i dyplomacji zrobil miasto wielowyznaniowe i wielonarodowe. Jego natepcy ( tez Zamoyscy ) wspomagali finansowo budowy nie tylko kosciolow katolickich a rowniez cerkwi. Jak bogata byla tradycja obrzadku wschodniego na tych terenach mozna sie dowiedzic z tych ksiag metrykalnych.Nie sa to suche rejstracje urodzin a opisy wszystkich osob ,wrecz z fotograficzna dokladnoscia,jak wygladali, co robili ,gdzie mieszkali.Ty lub ktorys z dyskutantow postawil poprzednio pytanie(sens jego ) " jak to sie stalo ze przy takiem wysokim procencie mieszkancow Zamoscia pochodzenia zydowskiego nie zachowala sie zadna pamiatka po ich cmentarzu ? Zadaj sobie podobne pytanie o cerkwie i cmentarze prawoslawne. Czesciowa odpowiedz dam Tobie na przykladzie Lipska. Pisze ksiadz historyk z Lublina ( cytuje z pamieci ):" Parafia Lipsko, w 1942 roku w niewyjasnionych okolicznosciach splonela cerkiew." Kosciola tam nie bylo. W latach piedziesiatych ( czasy bardzo ciezkie dla Kosciola ) Lipsko dostaje pozwolenie na budowe kosciola. Katolickiego. W budowie spoleczenstwa jedno-narodowego dwaj przeciwnicy ( wladza/kosciol ) byli zgodni.Nie mysl ze likwidacja prawoslawia to tylko sprawa po drugiej wojnie,bardziej otwarcie i rownie brutalnie bylo to po odzyskaniu niepodleglosci w 1918 roku.Co z tego zostalo? Nazwiska.Harczuki,Gniediuki,Tyterycze,Szewczuki,Lukaszyki i inni. Pisales ze bedziesz w Suchowoli na 1-go Listopada. Zapytaj sie o cmentarz prawoslawny ale najpierw sprawdz na stronie ktora Ci podalem czy tak rzeczywiscie bylo. Lacze pozdrowienia, JBB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: users Re: Zbliżają się zaduszki. IP: krezus.d* / *.mofnet.gov.pl 30.10.03, 07:42 JBB jestem pełen podziwu i dziękuję za Twoje informacje. Proszę jednocześnie abyć opowiadał, opowiadał, opowiadał, a ja będę słuchał i uczył się historii. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Zbliżają się zaduszki. 30.10.03, 08:24 Gość portalu: users napisał(a): > JBB jestem pełen podziwu i dziękuję za Twoje informacje. Proszę jednocześnie > abyć opowiadał, opowiadał, opowiadał, a ja będę słuchał i uczył się historii. > Pozdr. Ja też. Wydrukowałem sobie ze specjalnego - wskazanego przez Ciebie - Portalu najbardziej ciekawe tematy, szczegolnie historyczne z ostatniej wojny światowej. Myślę, że Wielkie Oczy można przenieść (jako "reprezentacyjne" informacje) do innych przypadków, tzn. punktowo mogly się zdarzać podobne sytuacje. Ciągle nie rozumiem ciągot do antysemityzmu - do dziś odżywających. Osobiście znałem pochodzących z Zamojszczyzny przedstawicieli Żydów : Pana Dobiję miliardera z Australii, właściciela nieruchomości z Nowego Jorku (nazwiska nie pamiętam),organizatorów upamiętnień mordowania Żydów w Bełżcu, organizatorów odnowy cmentarzy w Hrubieszowie, Biłgoraju, Tyszowcach i Komarowie, zznanej światowej sławy artystę tworzącego wielkie dzieła na płytach kamiennych biłgorajskiego Żyda Pana Knappa (od kilku lat nieżyjącego). Nie wiem, ale ja żadnej róznicy w charakterach, mysleniu, kulturze, między nimi a nami nie zauważyłem. Bardzo mili ludzie, bardzo łatwo nawioązujacy kontakty międzyludzkie, atwarci na świat, tolerancyjni. A to, że są pragmatyczni jak ludzie nowocześni, z krajów gdzie liczy się człowiek, jego wiedza, pozycja społeczna, liczą się interesyu i pieniądze - to o to do nich pretensji mieć nie moglem. pzdr Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JBB Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.oc.oc.cox.net 30.10.03, 08:33 Mariusz, Zgadzam sie z tym co napisales. Moge tylko dodac to ,ze mozna sie od nich bardzo wiele nauczyc. Pozdrawiam, JBB Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Zbliżają się zaduszki. 30.10.03, 18:09 Gość portalu: JBB napisał(a): > Mariusz, > Zgadzam sie z tym co napisales. > Moge tylko dodac to ,ze mozna sie od nich bardzo wiele nauczyc. > Pozdrawiam, JBB Teraz mam taką pracę, że o Żydach mogę dowiedzieć się z mediów, książek i internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Zbliżają się zaduszki. 01.11.03, 08:46 Mam znowu okazję napisać kilka słów. Za godzinkę wybieram sie na cmentarz, odwiedzić bliskich, zapalić świeczkę, chwilę podumać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Zaduszki w Suchowoli IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.11.03, 09:45 JBB, Dzięki za wszystkie informacje , jeszcze nie wchodziłem na podane przez Ciebie strony, ale z pewnosica to uczynię. Może pociagne jeszcze temat Suchowoli. Dowiedziałem sie czegoś więcej . W 1564 w Suchowoli była cerkiew grekokaltolicka , po powstaniu styczniowym została zmieniona jak piszesz na prawosławną. Ostatnia drewniana cerkiew wystawiona w roku 1852 , poczatkowo uzytkowana prze grekokatolików , pózniej prawosłąwnych a od końca I wojny do 1938 roku przez katolików. W tym tez roku cerkiew została niestety rozebrana, wspaniałe świadectwo trzech religii! W jej miejscu powstał Kościół rzymskokatolicki w latach 1934 -1938, przy budowie którego czynny udział brał mój dziadek Jan. W czasie wojny został zbombardowany prze niemecka artylerię i zniszczony. Nastepnie odbudowany po wojnie , w sufit fasadę wbudowano łuski , które uderzyły w mury koscioła. Z tyłu za obecnym cmentarzem w kierunku wschodnim znajduje sie cmentarz grekokatolików, nastepnie prawosławnych, znajduje sie na nim także kilka grobów katolików z okresu miedzywojennego. Stary cmentarz jest połozony niezwykle malowniczo , pomiędzy starym a nowym cmentarzem znajduje sie kapliczka w lesie , wybudowana przez poprzedniego proboszcza miejscowej parafii ks. Edwarda Kaszaka ( niezwykle barwna osobowość, ale to temat na zupełnie inna dyskusję!). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Zaduszki w Suchowoli 04.11.03, 11:18 Gość portalu: janusz napisał(a): > JBB, Dzięki za wszystkie informacje , jeszcze nie wchodziłem na podane przez > Ciebie strony, ale z pewnosica to uczynię. > Może pociagne jeszcze temat Suchowoli. Dowiedziałem sie czegoś więcej . W 1564 > w Suchowoli była cerkiew grekokaltolicka , po powstaniu styczniowym została > zmieniona jak piszesz na prawosławną. Ostatnia drewniana cerkiew wystawiona w > roku 1852 , poczatkowo uzytkowana prze grekokatolików , pózniej prawosłąwnych > a od końca I wojny do 1938 roku przez katolików. W tym tez roku cerkiew > została niestety rozebrana, wspaniałe świadectwo trzech religii! > W jej miejscu powstał Kościół rzymskokatolicki w latach 1934 -1938, przy > budowie którego czynny udział brał mój dziadek Jan. W czasie wojny został > zbombardowany prze niemecka artylerię i zniszczony. Nastepnie odbudowany po > wojnie , w sufit fasadę wbudowano łuski , które uderzyły w mury koscioła. > Z tyłu za obecnym cmentarzem w kierunku wschodnim znajduje sie cmentarz > grekokatolików, nastepnie prawosławnych, znajduje sie na nim także kilka > grobów katolików z okresu miedzywojennego. Stary cmentarz jest połozony > niezwykle malowniczo , pomiędzy starym a nowym cmentarzem znajduje sie > kapliczka w lesie , wybudowana przez poprzedniego proboszcza miejscowej > parafii ks. Edwarda Kaszaka ( niezwykle barwna osobowość, ale to temat na > zupełnie inna dyskusję!). > pozdrawiam Ksiądz Edward Kaszak przyszedł do Suchowoli z mojej parafii. Byłem kiedys u Niego z zaprzyjażniona z nim moja rodziną. Człowiek niezwykle światły i światowy. Wiele zrobił dla miejscowej parafii. Nie dziwie sie, że tak mile go wspominają mieszkańcy Suchowoli. pzdr m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JBB Re: Zaduszki w Suchowoli IP: *.oc.oc.cox.net 05.11.03, 05:26 Janusz, Ja tez mialem dziadka Jana ze strony ojca ktory budowal kosciol w Sitancu i dumny ze swej pracy ( jak sam mawial)co niedziele chodzil tylko na Sumy. Drugi dziadek Stiepan ze strony matki plakal jak mu czyis dziadkowie cerkiew spalili. Przyznam sie szczerze ze czulem sie rozdwojony czytajac w starym dokumencie jak jego dziadek Siemion ( zwany Semko,tak glosil zapis )zaswiadczal przed urzednikiem miasta Zamoscia ze urodzone dziecie Dmitriego Lapy bylo ochrzczone przed Swieta Ikona z Dzieciatkiem. A bylo to o piatej popoludniu Dnia Panskiego... Dobrze Janusz ze poruszasz te tematy,robisz dobra prace. Pozdrowienia, JBB Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Zbliżają się zaduszki. 01.11.03, 12:41 na cmentarzach nieprzebrane tłumy , ale warto było odwiedzić te miejsca w dzisiejszy smutny ale jednocześnie radosny dzień..jakoś wolę ten stary cmentarz, a nie przepadam za cmentarzem na Karolówcę. Może jeszcze wybiore sie raz na cmentarz, późnym popołudniem Wiloa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szekla Re: Zbliżają się zaduszki. IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.03, 15:23 wrocilismy z cmentarza, cmentarza na ktorym zapala sie tylko po jednej swieczce na grobie (mowia o tym "wieczne swiatlo"), cmentarza jak wszystkie w Niemczech czysciutkim, posprzatanym, pelnym odwiedzajacych groby.Zapalilismy swieczke pod wielkim krzyzem, pod ktorym kazdy zalala swiatlo za zmarlych, ktorych grobow nie moze odwiedzic, ktorzy gdzies w swiecie leza pochowani.Tam pod tym krzyzem bylo wiele, wiele swiec, morze swiatelek.Nasza swieczuszka za zmarlych w Polsce, inne jak sie domyslalismy za zmarlych, poleglych w czasie pierwszej i drugiej wojny swiatowej, za zaginionych, zamordowanych gdzies w glebi Rosji. I niewazne bylo kto za kogo, wazne bylo swiatlo.Smutne to swieto gdy gdzies daleko jestes, gdy tylko swiatlem tym i moze jeszcze mysla laczysz sie z innymi. Zimno i deszcz pada, pogoda typowa na te pore roku, i nie pojdziemy juz wieczorem na cmentarz bo..bedzie juz zamkniety, tutaj nikt juz wieczorem nie chodzi na groby, nie ma luny i blasku swiec jak w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 04.11.03, 13:10 Wchodze na podane przez JBB strony Kościoła mormonów i rzeczywiście wszystko działa w końcu wpisałem na końcu Krasnobród i jest wyswietlaja mi sie Akta urodzeń z kolejnych lat Akta ślubów Akta zgonów także w rozbiciu na lata niestety nie udaje mi sie odczytać konkretnych informacji np Akty zgonów parafii rzymskkaltockiej z lat 1871-1900 - tam juz wejść nie potrafię , a to najciekawsza część! , jak to zrobić !, jak wejść . Wyjatkowo ciekawe rzeczy , lecz lak się do nich dostac? pozdrawiam j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JBB Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.oc.oc.cox.net 05.11.03, 04:00 Te dokumenty nie sa jeszcze w katalogach internetowych ( ? ).Cztery lata temu powiedziano mi ze zawarto jakas umowe z Polonia w celu pomocy przy opracowaniu tego katalogu i prace potrwaja moze kilkanascie lat. Bedac tam osobiscie to nie ma zadnego problemu, masz pelny dostep do mikrofilmow, czytnikow i kopiarek. Tlum ludzi z calego swiata. Gdybys sie tam wybieral to podaje Tobie adres: Church of Jesus Christ of Latter-day Saints Genealogical Society Library 50 East North Temple Salt Lake City, Utah 84150 Pozdrawiam serdecznie, JBB Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re:Nie wyświetlaja się informację 05.11.03, 08:03 Gość portalu: janusz napisał(a): > Wchodze na podane przez JBB strony Kościoła mormonów i rzeczywiście wszystko > działa w końcu wpisałem na końcu Krasnobród i jest wyswietlaja mi sie > Akta urodzeń z kolejnych lat > Akta ślubów > Akta zgonów także w rozbiciu na lata > Chyba nie doczekanie. Choćby dlatego (ale nie koniecznie), że jest ochrona danych osobowych. pzdr m > niestety nie udaje mi sie odczytać konkretnych informacji np Akty zgonów > parafii rzymskkaltockiej z lat 1871-1900 - tam juz wejść nie potrafię , a to > najciekawsza część! , jak to zrobić !, jak wejść . Wyjatkowo ciekawe rzeczy , > lecz lak się do nich dostac? > pozdrawiam > j Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re:Nie wyświetlaja się informację 05.11.03, 08:42 czuk1 napisał: > Gość portalu: janusz napisał(a): > > > Wchodze na podane przez JBB strony Kościoła mormonów i rzeczywiście wszyst > ko > > działa w końcu wpisałem na końcu Krasnobród i jest wyswietlaja mi sie > > Akta urodzeń z kolejnych lat > > Akta ślubów > > Akta zgonów także w rozbiciu na lata > > Chyba nie doczekanie. Choćby dlatego (ale nie koniecznie), że jest ochron > a > danych osobowych. pzdr m > > niestety nie udaje mi sie odczytać konkretnych informacji np Akty zgonów > > parafii rzymskkaltockiej z lat 1871-1900 - tam juz wejść nie potrafię , a > to > > najciekawsza część! , jak to zrobić !, jak wejść . Wyjatkowo ciekawe rzecz > y , > > lecz lak się do nich dostac? > > pozdrawiam > > j Przepraszam - treść mojej odpowiedzi jest w środku Twojej wypowiedzi. m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 08:57 Mozliwe , że jest to ochrona danych osobowych, gdyz postepowałem zgodnie ze wskazówkami JBB i jak mówie wszystko szło dobrze az do momentu wyświetlenia informacji , ze oto sa np : akty urodzeń , małzenśtw, zgonów za lata 1887-1898 i wyswietlone na niebiesko - jakby mozna było tam wejść. Niestety wejść sie da. Podany jest nr mikroflilmu , próbuje wejść przez ten numer - nietety równiez pudło. Poza tym znajduje sie na tej stronie informacja , ze mikrofilmy te zostały zrobine w Archwiwum diecezialnym w Lublinie i Zamościu. Zatem JBB nie wiem czy bedę musiał udawać sie aż do USA , żeby zdobyc interesujące mnie informacje o przodkach:-). Ciekawy jestem czy takie informacje mozna uzyskać w archiwum diecezialnym ?, a przede wszystkim w konkretnym kosciele i w jego aktach np w Krasnobrodzie czy Zamościu?, przypuszczać należy , że tak! JBB dzięki za adres ale w najbliższym czasie nie wybieram sie do Ameryki, choc to piękny kraj ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re:Nie wyświetlaja się informację 05.11.03, 09:57 Ja też probowałem się dostać się na adres który wskazał JBB, ale pobobnie jak wyżej nie przyniosło to oczekiwanego efektu w postaci dotarcia do szczegółów, ale nic na ten tema nie wspominałem, gdyż już 30.10. czuk1 pisał >Wydrukowałem sobie ze specjalnego - wskazanego przez Ciebie - Portalu najbardziej ciekawe tematy<. Myślałem wówczas że przyczyną niepowodzenia jest mój słaby angielski. Janusz. Może zaciekawi Cię informacja, że na stronie internetowej Archiwum w Zamościu www.archiwum.zam.pl znajdziesz między innymi linki do różnych archiwów w tym również na świecie. jest również link do "Mormonów" który polecał JBB. Moja znajomość angielskiego w poważnym stopniu utrudnia mi "grzebanie" w tych zasobach. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re:Nie wyświetlaja się informację IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.03, 10:08 Byłem na stronie diecezji zamojskiej... i teraz zastanawiam sie czy by nie wybrac sie tam osobiscie i nie sprawdzić jak wyglada sprawa z tymi aktami. Przeciez w końcu Mormoni uzyskali je u żródło a Źródło tuż , tuż.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś