Dodaj do ulubionych

Lohnabrechnung dla Pol......

25.07.14, 13:26
witam,czy to Prawda ze dla ludzi mieszkajacych w pl a pracujacych w niemczech,place liczone sa inaczej,czy moglby mi ktos cos na ten temat napisac,z gory dziekuje.pozdr
Obserwuj wątek
    • abcd228 dojezdzasz codziennie do pracy do Niemiec? 25.07.14, 15:16
      • 2jacek11 Re: dojezdzasz codziennie do pracy do Niemiec? 25.07.14, 16:01
        no nie, to byloby zdeczko za daleko,a juz sie ucieszylem ze cos sie dowiem.pozdr
        • abcd228 dowiesz sie, jezeli podasz prawdziwe fakty 25.07.14, 18:41
          Mieszkasz w Polsce i pracujesz w Niemczech? Jak to mozliwe?
          Praca chalupnicza? Przy komputerze?
      • rotkaeppchen1 Re: dojezdzasz codziennie do pracy do Niemiec? 25.07.14, 17:59
        No wiesz, z niektorym miejsc polskich do niektorych miejsc niemieckich (tak wzluz granicy) :D jest blizej, niz z niektorych miejsc miedzy granicami jednego kraju. Wiec sytuacja wcale nie taka wykluczona ;-)
        • abcd228 na pograniczu jest odwrotnie, 25.07.14, 18:42
          to Niemcy jezdza do pracy do Polski.
    • alpepe Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 26.07.14, 07:53
      Chodzi ci o Pendelzuschlag, czy o co?
    • chief-denunciator Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 26.07.14, 09:49
      2jacek11 napisał(a):

> witam,czy to Prawda ze dla ludzi mieszkajacych w pl a pracujacych w niemczech,p
      > lace liczone sa inaczej,czy moglby mi ktos cos na ten temat napisac,z gory dzie
      > kuje.pozdr
      =====================

Oczywiście!

Polacy dostają znacznie więcej!

Ot, co...

Postscriptum

Za zdradę tej tajemnicy państwowej mój wpis będzie za 5 min. skasowany...
      • 2jacek11 Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 27.07.14, 12:15
        ooooo jej moja wina zle sie okreslilem,wiec pracuje na saksoni i do rodziny jade raz abo 2 w m-cu,do tej pory pobierali mi tez Kirchen steu.ale zrezygnuje no bo po co,jak macie jeszcze jakies info to bede wdzieczny,milej niedzieli pozdr
        • annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 27.07.14, 15:41
          Jak zrezygnujesz z Kirchensteuer, to predzej czy pozniej dowie sie o tym proboszcz w Twojej parafii w Polsce i moze byc chryja. Trzeba bylo na poczatku przy meldunku religii nie podawac, a jak podales, to pozamiatane. Mozesz sprobowac odliczyc przy zeznaniu podatkowym koszty dojazdu do rodziny.
          • 2jacek11 Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 28.07.14, 09:10
            no ale my chyba nie zyjemy w sredniowieczu
            • annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 28.07.14, 12:43
              Tak i dlatego apostazja jest mozliwa i uznana, ale pociaga za soba konsekwencje.
              • chief-denunciator Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 28.07.14, 12:58
                annajustyna napisała:

> Tak i dlatego apostazja jest mozliwa i uznana, ale pociaga za soba konsekwencje
                ================> .

Szczególnie w krajach muzułmańskich...

Ale przed chwilą ja czytał, że Kaczory górą...

Ot, co...

Postscriptum

Przekujcie miecze na lemiesze!
                (Bardzo proszę!)
              • salsadura Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 29.07.14, 21:05
                Naprawdę myślisz, że proboszcza w Polsce obchodzi to, czy on zrezygnuje z płacenia podatku na kościół w De, czy nie?!
                • annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 29.07.14, 21:52
                  Jak dostanie informacje o rzekomej apostazji tego pana, moze informacje o tym nawet wyczytac na oltarzu. Zalezy, jaki to czlowiek. "Moj" polski proboszcz np. wyczytuje takie informacje z wielka checia (facet uwielbia pieniadze, wiec sie zlosci, ze ktos z piesnia na ustach ich nie rozdaje ;). Nie, Ichu, mnie nie wyczytal, zreszta moja parafia chrztu i tak jest gdzie indziej).
                  • salsadura Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 29.07.14, 22:06
                    Doinformuj mnie więc: czy to, że nie płaci się podatku kościelnego jest równoznaczne z aktem apostazji? Byłoby to bardzo miła informacja, ale obawiam się, że życie nie jest tak proste ;).
                    • annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 30.07.14, 09:40
                      Jesli nie zdeklarowales wiary przy meldunku w Niemczech, to niekoniecznie. Ale jesli jednak, a potem nie chcac juz wiecej placic tejze daniny, podpisales w USC, ze wystepujesz, to przez wielu ksiezy jest tak wlasnie traktowane. Co ciekawsze nie przez Watykan ;). Istnieja tez ksieza w PL; ktorzy informacje o tym wyrzucja do kosza. Zwlaszcza ci, ktorzy wiedza, o co chodzi.
                      • abcd228 z Twojego postu jasno wynika, że 30.07.14, 10:21
                        dla Polaków istnieje tylko KK.
                        • annajustyna Re: z Twojego postu jasno wynika, że 30.07.14, 12:47
                          Myslisz, ze autor postu jest ewangelikiem? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka