2jacek11 25.07.14, 13:26 witam,czy to Prawda ze dla ludzi mieszkajacych w pl a pracujacych w niemczech,place liczone sa inaczej,czy moglby mi ktos cos na ten temat napisac,z gory dziekuje.pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2jacek11 Re: dojezdzasz codziennie do pracy do Niemiec? 25.07.14, 16:01 no nie, to byloby zdeczko za daleko,a juz sie ucieszylem ze cos sie dowiem.pozdr Odpowiedz Link
abcd228 dowiesz sie, jezeli podasz prawdziwe fakty 25.07.14, 18:41 Mieszkasz w Polsce i pracujesz w Niemczech? Jak to mozliwe? Praca chalupnicza? Przy komputerze? Odpowiedz Link
rotkaeppchen1 Re: dojezdzasz codziennie do pracy do Niemiec? 25.07.14, 17:59 No wiesz, z niektorym miejsc polskich do niektorych miejsc niemieckich (tak wzluz granicy) :D jest blizej, niz z niektorych miejsc miedzy granicami jednego kraju. Wiec sytuacja wcale nie taka wykluczona ;-) Odpowiedz Link
abcd228 na pograniczu jest odwrotnie, 25.07.14, 18:42 to Niemcy jezdza do pracy do Polski. Odpowiedz Link
alpepe Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 26.07.14, 07:53 Chodzi ci o Pendelzuschlag, czy o co? Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 26.07.14, 09:49 2jacek11 napisał(a): > witam,czy to Prawda ze dla ludzi mieszkajacych w pl a pracujacych w niemczech,p > lace liczone sa inaczej,czy moglby mi ktos cos na ten temat napisac,z gory dzie > kuje.pozdr ===================== Oczywiście! Polacy dostają znacznie więcej! Ot, co... Postscriptum Za zdradę tej tajemnicy państwowej mój wpis będzie za 5 min. skasowany... Odpowiedz Link
2jacek11 Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 27.07.14, 12:15 ooooo jej moja wina zle sie okreslilem,wiec pracuje na saksoni i do rodziny jade raz abo 2 w m-cu,do tej pory pobierali mi tez Kirchen steu.ale zrezygnuje no bo po co,jak macie jeszcze jakies info to bede wdzieczny,milej niedzieli pozdr Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 27.07.14, 15:41 Jak zrezygnujesz z Kirchensteuer, to predzej czy pozniej dowie sie o tym proboszcz w Twojej parafii w Polsce i moze byc chryja. Trzeba bylo na poczatku przy meldunku religii nie podawac, a jak podales, to pozamiatane. Mozesz sprobowac odliczyc przy zeznaniu podatkowym koszty dojazdu do rodziny. Odpowiedz Link
2jacek11 Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 28.07.14, 09:10 no ale my chyba nie zyjemy w sredniowieczu Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 28.07.14, 12:43 Tak i dlatego apostazja jest mozliwa i uznana, ale pociaga za soba konsekwencje. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 28.07.14, 12:58 annajustyna napisała: > Tak i dlatego apostazja jest mozliwa i uznana, ale pociaga za soba konsekwencje ================> . Szczególnie w krajach muzułmańskich... Ale przed chwilą ja czytał, że Kaczory górą... Ot, co... Postscriptum Przekujcie miecze na lemiesze! (Bardzo proszę!) Odpowiedz Link
salsadura Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 29.07.14, 21:05 Naprawdę myślisz, że proboszcza w Polsce obchodzi to, czy on zrezygnuje z płacenia podatku na kościół w De, czy nie?! Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 29.07.14, 21:52 Jak dostanie informacje o rzekomej apostazji tego pana, moze informacje o tym nawet wyczytac na oltarzu. Zalezy, jaki to czlowiek. "Moj" polski proboszcz np. wyczytuje takie informacje z wielka checia (facet uwielbia pieniadze, wiec sie zlosci, ze ktos z piesnia na ustach ich nie rozdaje ;). Nie, Ichu, mnie nie wyczytal, zreszta moja parafia chrztu i tak jest gdzie indziej). Odpowiedz Link
salsadura Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 29.07.14, 22:06 Doinformuj mnie więc: czy to, że nie płaci się podatku kościelnego jest równoznaczne z aktem apostazji? Byłoby to bardzo miła informacja, ale obawiam się, że życie nie jest tak proste ;). Odpowiedz Link
annajustyna Re: Lohnabrechnung dla Pol...... 30.07.14, 09:40 Jesli nie zdeklarowales wiary przy meldunku w Niemczech, to niekoniecznie. Ale jesli jednak, a potem nie chcac juz wiecej placic tejze daniny, podpisales w USC, ze wystepujesz, to przez wielu ksiezy jest tak wlasnie traktowane. Co ciekawsze nie przez Watykan ;). Istnieja tez ksieza w PL; ktorzy informacje o tym wyrzucja do kosza. Zwlaszcza ci, ktorzy wiedza, o co chodzi. Odpowiedz Link
abcd228 z Twojego postu jasno wynika, że 30.07.14, 10:21 dla Polaków istnieje tylko KK. Odpowiedz Link
annajustyna Re: z Twojego postu jasno wynika, że 30.07.14, 12:47 Myslisz, ze autor postu jest ewangelikiem? ;) Odpowiedz Link