Dodaj do ulubionych

Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce

03.03.06, 12:40
Witam,

Wiem, ze temat slubu walkowany byl juz wielokrotnie. Moj problem
jest troche wiekszy, poniewaz jakis czas temu rozwiodlam sie w Polsce.
W niemczech ogolnie wymagany jest tzw. dokument o zdolnodci prawnej do
zawarcia malzenstwa z kraju pochodzenia. Gdzie w Polsce moge sie o taki
dokument starac ? Z tego co wiem zeby zawrzec po rozwodzie w Polsce slub
trzeba miec orzeczenie sadu o rozwodzie albo akt slubu z wzmianka o
rozwodzie. Ktory z tych dokumentow bedzie wymagany w Niemczech ew. do
dokumentow o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa.
Czy wiecie moze jak wyglada sprawa legalizacji takich dokumentow ? Wiem, ze
od 14 sierpnia 2005 czesci dokumentow nie trzeba legalizowac. Jak to wyglada
z powyzej wymineionymi. Czy tlumaczenie przysiegle moze byc wykonane przez
polskiego tlumacza, czy tez musze korzystac z niemieckich tlumaczy ??
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam,

Feelfine
Obserwuj wątek
    • ritta27 Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 13:10
      witaj, nie znam odpowiedzi na wszystkie twoje pyt bo biorac slub z Niemcem nie
      bylam po rozwodzie ale:
      Dokument zdolnosci prawnej do zawarcie malzenstwa zalatwia sie w Urzedzie stanu
      cywilnego w twoim miescie.Jest to krotka rozmowa z kierownikiewm urzedu, zadaje
      ci kilka pytan, np czy znasz rodzine meza, czy bylas juz u niego, czy nie
      jestescie spokrewnieni, takie tam,no problem.Dokument ten tlumaczysz na
      niemiecki przez tlumacza przysieglego (w Polsce-jest m.in. taniej).Ja w ogole
      moj slub z moim Niemcem mialam w kraju anglojezycznym i po slubie wszystkie
      dokumenty tlumaczylam na polski (w Polsce u przysieglego)-dla mojego UC, a
      potem na niemiecki, dla Urzedu tutaj.I wszystko gralo.Ogolnie mowiac nie
      korzystalam z tlumaczy w de (moj maz tak).Tyle z mojej strony.Pozdrawiam
    • annajustyna Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 13:59
      Generalnie tlumaczenia polskich tlumaczy przysieglych nie sa uznawane w
      Niemczech (wiem, bo moja kolezanka, tlumaczka niemiecka, musi potwierdzac
      tlumaczenia z POlski, 90% jest przy tym z bledami gramatycznymi i
      merytorycznymi). Lepiej wydac te 30 EUR za 1 dokument i miec pewnosc, ze nikt
      sie nie doczepi. Aha, jesli planujecie slub np. w Brandenburgii, niech bedzie to
      tlumacz przysiegly dla sadow w tym landzie (taka niemiecka paranoja - tlumacz z
      Brandenburgii, musi wystepowac od nowa o egzamin i dopuszczenie np. w Saksonii).
      Pzdr!
      • feelfine Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 14:05
        Dzieki za odpowiedzi.
        Z waszych rozbieznych postow wynika, ze jest to zalezne glownie od landu.
        Ja mieszkam w Hamburgu, chcialabym wziasc slub na Sylt to tez Schleswig-
        Holstein. Czy macie moze doswiadczenia w tych landach. Ewentualnie rozwazamy
        slub w Danii przy granicy niemieckiej. Tam podobno jest to zalatwiane
        najszybciej i z najmniejszymi formalnosciami. Oczywiscie zwrocilam sie tez z
        zapytaniem do Standesamtu, ale oni odpisali ze dadza mi odpowiedz w przyszlym
        tygodniu. Hehe pewnie zeby przejrzec przepisy, ktorych sami do konca nie znaja.
        Dlatego chetnie dowiem sie jak to praktycznie w waszym wypadku wygladalo.

Pozdrowienia z zasniezonego Hamburga,

Feelfine
      • michalina1974 nie zgadzam sie z Toba annajustyna.. 03.03.06, 14:07
        mnie uznano wszystkie dokumenty przetlumaczone przez tlumacza przysieglego w
        Polsce. tzn. dyplom, indeks, poza tym metryka urodzenia i tlumaczenia wszelkich
        innych dokumentow jakie tylko mialam. wiec moze nie nalezy "generalizowac".
        mowa tu o 2 landach: Hessen i Baden Württemberg.
        pozdrawiam :-)

-----------------------------------------------------
        Quand un homme te parle, souris-lui et ne l'écoute pas
        • feelfine Re: nie zgadzam sie z Toba annajustyna.. 03.03.06, 14:15
          Mi tez w Hamburgu uznano wszystkie dokumenty przetlumaczone w Polsce.
          Tzn. wszystko co dotyczylo studiow od matury, indeksu po dyplom wyzsej uczelni.
          Nota bene tlumaczylismy to wspolnie z moim chlopakiem - Niemcem, a nastepnie
          tlumacz nam to podsteplowal. W ten sposob nie mielismy bledow ani
          gramatycznych, ani merytorycznych co przy dosc wyspecjalizowanym kierunku
          studiow mogloby spowodowac pewne problemy dla tlumacza.
          Jednak troche inaczej wyglada sprawa z urzedami.... Niestety urzednicy czesto
          sami nie sa pewni co jest wymagane. Sprawe dla nich komplikuje nasze
          przystapienie do UE.

Feelfine
          • michalina1974 Re: nie zgadzam sie z Toba annajustyna.. 03.03.06, 14:23
            feelfine wyslalam ci wiadomosc na maila gazety :-)

-----------------------------------------------------
            Quand un homme te parle, souris-lui et ne l'écoute pas
          • ich11 ani merytoryczne, ani gramatyczne, tylko 03.03.06, 15:26
            ortograficzne. Stemplujemy, a nie stęplujemy. ;))))
        • annajustyna Re: nie zgadzam sie z Toba annajustyna.. 03.03.06, 14:17
          Z wlasnego doswiadczenia powiem, ze nowe landy sa najbardziej upierdliwe;))).
          Moje tlumaczenie polskiego dyplomu tez mi uznali, tak samo jak urzedy bawarskie
          uznaja tlumaczenie (jak dotad) aktu slubu podstemplowane w Brandenburgii. Trzeba
          miec szczescie i trafic na zyczliwych ludzi. Ale w USC brandenburdzkich
          tlumaczenie z POlski by nie przeszlo... Pzdr!
    • ritta27 Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 14:26
      Oczywiscie ze to nie prawda co napisala annajustyna.Nie rozumiem jak tlumacz
      przysiegly moze popelniac bledy?Trzeba zmienic tlumacza.Jak pisalam, ja mialam
      cala kupke dokumentow do przetlumaczenia, nie tylko z Jamajki gdzie mialam slub,
      (na polski i niemiecki z angielskiego, wszystko w Polsce)ale tez z mojego UC
      (pozwolenie na zawarcie slubu, akt slubu, urodzenia i Bog wie co jeszcze)-i to
      takze robilam w Katowicach, z polskiego na niemiecki.Tlumaczylam tez np.moj
      meldunek w Polsce, na niemiecki, dyplom ukonczenia studiow,swiadectwa pracy
      itp, I NIGDY powtarzam NIGDY nie korzystalam z tlumaczy w DE.Zyje tu juz 2 lata
      i wszystko jest jak najbardziej in Ordnung:).PS Mieszkam w Hesji ale nie sadze
      zeby byly roznice miedzy landami w tej kwestii, bo niby czemu??
      • annajustyna Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 14:45
        Oczywiscie, ze wielu tlumaczy polskich tlumaczy na niemiecki z bledami (czasami
        komicznymi, typu: beratet i verteretet w 3. os. l.poj.) i odwrotnie: niemieccy
        nie zawsze dobrze tlumacza na polski. Zyjesz w Niemczech 2 lata i swietnie...
        Ale to nie oznacza, ze juz sie znasz na kazdej dziedzinie... Zmienic tlumacza?
        Bedziesz sie bic z nieumialkiem, ze mu nie zaplacisz za dziadoskie
        tlumaczenie??? Moj kolega Niemiec juz tak dyskutowal z tlumaczem we Wroclawiu,
        ze zle przetlumaczyl na niemiecki. Uslyszal, ze ma sie sam poduczyc;))).
        Osobiscie moge sama wymienic paru tlumaczy, ktorzy sa niezrozumiali dla Niemcow
        i nie umieja sie wyslowic, a mysla, ze sa swietni (znam tez cale mnostwo bardzo,
        bardzo dobrych). A roznice miedzy landami sa olbrzymie. Taka jest specyfika
        panstwa federalnego (aktualnie mieszkam w 4 z kolei landzie i w kazdym od nowa
        sie dostosowuje do trybu pracy urzedow)...
      • ich11 alles klar! :)))) 03.03.06, 15:28
        Faceci do Tajlandii, a kobiety na Jamajkę! :)))))))))))))))
        • sprawdziany121212 Re: alles klar! :)))) 05.10.14, 13:16
          Alles klar neu 1 2 3 sprawdziany i odpowiedzi Liceum Technikum szkoły ponadgimnazjalne
          do książki Alles klar neu 1 2 3

NOWA PODSTAWA PROGRAMOWA (NPP)
          Mamy do zaoferowania materiały do książki Alles klar neu 1 2 3 . Aby otrzymać próbkę napisz na e-maila.
          Posiadamy wiele materiałów do podstawówki, gimnazjum, liceum, technikum i zawodówki.
          Testy, sprawdziany, odpowiedzi, karty pracy, odpowiedzi do ćwiczeń, scenariusze, generatory zadań.
          Napisz na emaila lub gadu gadu, odpiszemy w ciągu 5minut!

1.Alles klar NEU 1 diagnoza na rozpoczęcie roku szkolnego podstawa i rozszerzenie
          2.Alles klar NEU 1 diagnoza na zakończenie roku szkolnego podstawa i rozszerzenie
          3.Alles klar Neu 1 zakres podstawowy sprawdziany i odpowiedzi
          4.Alles klar Neu 1 zakres podstawowy rozwiązania do podręcznika i ćwiczeń
          5.Alles klar Neu 2 zakres podstawowy sprawdziany i odpowiedzi
          6.Alles klar Neu 2 zakres podstawowy rozwiązania do podręcznika i ćwiczeń
          7.Alles klar Neu 3 zakres podstawowy sprawdziany i odpowiedzi
          8.Alles klar Neu 3 zakres podstawowy rozwiązania do podręcznika i ćwiczeń
          9.Alles klar Neu 3 zakres podstawowy scenariusze
          10.Alles klar Neu 3 zakres rozszerzony sprawdziany i odpowiedzi
          11.Alles klar Neu 3 zakres rozszerzony rozwiązania do podręcznika i ćwiczeń
          12.Alles klar Neu 3 zakres rozszerzony scenariusze

Kontakt gg:
          47597986

testy Alles klar neu 1 2 3 Sprawdziany Alles klar neu 1 2 3 odpowiedzi Alles klar neu 1 2 3 kartkówki Alles klar neu 1 2 3 karty pracy Alles klar neu 1 2 3 scenariusze lekcji Alles klar neu 1 2 3 klucz odpowiedzi Alles klar neu 1 2 3 answer key Alles klar neu 1 2 3 za darmo Alles klar neu 1 2 3 chomikuj Alles klar neu 1 2 3 pobierz Alles klar neu 1 2 3 download Alles klar neu 1 2 3 odpowiedzi do ćwiczeń Alles klar neu 1 2 3 nauczycieli Alles klar neu 1 2 3 materiały dydaktyczne Alles klar neu 1 2 3 sprzedam Alles klar neu 1 2 3 kupię Alles klar neu 1 2 3 rozwiązania Alles klar neu 1 2 3 klasówki Alles klar neu 1 2 3 chomikarnia Alles klar neu 1 2 3 wydawnictwo Alles klar neu 1 2 3 książka nauczyciela Alles klar neu 1 2 3

sprawdziany24@vp.pl
          sprawdziany24gim@op.pl
          gg 47597986
    • ritta27 Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 15:18
      Annajustyna, w zadnym momencie nie napisalam ze znam sie na wszystkim.Moze po
      prostu mialam wiecej szczescia w tej kwestii, bo jakos w ogole mam szczescie w
      zyciu czego i Tobie (szczerze!)zycze.Pozdr
      PS A najlepiej niech Feelfine spyta sie po prostu w jej landzie czy dokumenty
      od tlumacza polskiego (dobrego,nie pierwszego lepszego swiezoupieczonego
      magistra itp) wystarczä, i po klopocie.
      • feelfine Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 15:23
        ritta27 napisała:

> Annajustyna, w zadnym momencie nie napisalam ze znam sie na wszystkim.Moze po
        > prostu mialam wiecej szczescia w tej kwestii, bo jakos w ogole mam szczescie
        w
        > zyciu czego i Tobie (szczerze!)zycze.Pozdr
        > PS A najlepiej niech Feelfine spyta sie po prostu w jej landzie czy dokumenty
        > od tlumacza polskiego (dobrego,nie pierwszego lepszego swiezoupieczonego
        > magistra itp) wystarczä, i po klopocie.

No i wlasnie z tym mam problem bo mi w Standesamtcie powiedzieli ze musza sie
        zorientowac i dadza mi odpowiedz w przyszlym tygodniu. Boje sie ze jak
        dostarcze im te dokumenty to oni stwierdza ze sie pomylili i ze jednak trzeba
        tu czegos innego. Jestem strasznie ograniczona terminami i dlatego byloby to
        dla mnie bardzo niekorzystne. Stad pytanie o doswiadczenia innych.

Feelfine
      • annajustyna Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 15:36
        Widocznie sie nie zrozumialysmy:))). Bardzo wazne jest szczescie do
        ludzi/urzednikow/tlumaczy etc. A zapytac sie przed daniem do tlumaczenia +
        wyjasnic, co tak naprawde trzeba przedlozyc nasza autorka watku powinna w
        pierwszej kolejnosci (troche poplatane zdanie). Tez pozdrawiam!
    • fufu_ffm Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 03.03.06, 21:54

Czesc -

Z tego co wiem, to duzo ludzi zawiera slub w Danii jak maja dosyc Niemieckiej
      biurokracji. Ale moim zdaniem jeszcze lepszym sposobem jest slub w Las Vegas -
      ladna pogoda, super hotele i mozna wycieczke do Californii albo Grand Canyon
      zrobic w ramach podrozy poslubnej. Podobie jest na Hawaii tylko tam musisz 1
      dzien czekac po aplikacji.

Wszystko co potrzebujesz to prawo jazdy i paszport. Dostaniesz certificat slubu
      ktory mozesz w Niemczech przetlumaczyc i ktory tu jest uznawany. I caly problem
      z glowy.

Wszystkiego najlepszego!

• ritta27 Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 04.03.06, 10:34
        dokladnie fufuFFm.Podpisuje sie rekami i nogami.Wzielam slub na karaibach i
        cala niemiecka biurokracja mnie ominela (jak rowniez przyjecie weselne dla
        60ciu cioc i wujkow).Pozdr
        • caysee Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 04.03.06, 16:33
          Woow, jak fajnie, slub na Karaibach :) I na Jamajce... szczesciary! :)

A odnosnie tlumaczenia... jakies 2 tygodnie temu oddalam wszystkie
          przetlumaczone w Polsce papiery do Standesamt i nie bylo z nimi zadnych problemow.
          • dede1 Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 04.03.06, 18:30
            Bralam slub w Niemczech i przyjecie weselne z wujkami i ciociami mnie tez
            ominelo, bo rzadnego przyjecia nie organizowalam! Nawet swiadkow nie bylo, bo
            pojechalismy z mezem sami, wzieli slub, wypili Prosecco w pobliskiej Eiscafe i
            wrocili spacerkiem do domu. Pozniej odbyl sie obiad z udzialem najblizszych
            (rodzice i moj brat z zona). Co do zalatwiania dokumentow to nie pamietam abym
            jakies straszne trudnosci miala.
            Iza
    • lucerka Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 04.03.06, 20:40
      orzeczenie o zdolnodci prawnej do zawarcia malzenstwa uzyskalam w USC w moim
      rodzinnym miescie.
      Standesamt zazyczyl sobie tlumaczenia przysieglego sporzadzonego przez
      niemieckiego tlumacza - tlumaczen z Polski nie uznaja.
      ale...z doswiadczenia wiem, ze w kazdym landzie jest inaczej. sa ogromne
      rozbieznosci co do wymaganych dokumentow (tja...nie na darmo Republika
      Federalna) - mam doswiadczenie z Berlinem i Hamburgiem. w obu landach zyczyli
      sobie roznego zeszawienia dokumentow. my wbralismy land mniej "problematyczny"
      czyli Berlin.

wniosek? najlepsza informacje zdobedziesz w USC, w ktorym zamierzasz zawrzec
      zwiazek malzenski.
    • mplatek002 Re: Slub z Niemcem, po rozwodzie w Polsce 05.03.06, 10:29
      s2.bitefight.pl/c.php?uid=17440

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka