08.05.06, 00:07
Wlasnie rzucila mi sie w oczy dziwna sprawa.

Dlaczego nazwisko Goethe pisze sie tak wlasnie, a nie Göthe?! Wpisalam sobie
wersje z umlautem w googlu, wyszlo cwierc miliona trafien, wiec skoro mozna
napisac Göthe, czyta sie Göthe, to czemu pisze sie Goethe?!

Moze ktos wie bo mnie to zafrapowalo? :)
Obserwuj wątek
    • ich11 Ponieważ jego rodzice nazywali się GOETHE, 08.05.06, 03:03
      Johann Kaspar G. i Katharina Elisabeth G. z domu Textor.
      Mniej sympatyczny przykład na Goe-: Joseph Goebells.
      Gute N8! :)))
      • annajustyna Mialam kiedys freunda, ktorego nazwisko pisalo sie 08.05.06, 10:29
        przez ö. Wygladalo to dosc kiepsko;))). Natomiast czesto nazwisko na
        przesylkach, w mejlach bylo pisane przez oe albo z angielska przez o. Pamietam,
        ze tlumaczyl mi, ze teoretycznie moglby zmienic zapis administracyjnie, ale nie
        chce, bo taka tradycja w rodzinie. Porownalabym to z pisonia nazwiska
        Chlebowski przez samo H:))), no prawie... Moje wlasne nazwisko panienskie tez
        bywa pisane roznie, ale oczywiscie ludzie przez o kreskowane to niekoniecznie
        rodzina tych z u:))). Pzdr!
        • annajustyna Anegdota... 08.05.06, 10:47
          Kiedys kolega sie ze mna wyklocal, ze roznica polega na tym, ze Goethe czyta sie
          Gete, a Göthe mniej wiecej Gyte, he, he. Ale zauwazylam, ze faktycznie duzo
          POlakow czyta oe, a nawet ö jak polskie e...
          • ich11 w końcu kto to był? freund czy kolega? ;)) 08.05.06, 19:07
        • caysee Re: Mialam kiedys freunda, ktorego nazwisko pisal 08.05.06, 15:57
          No to my mamy cos podobnego w rodzinie. Mojego pradziadka nazwisko jest
          skomplikowane. Na skutek roznych pomylek urzedniczych w mojej rodzinie wystepuja
          3 wersje zapisu jednego nazwiska :-)
          • annajustyna Re: Mialam kiedys freunda, ktorego nazwisko pisal 08.05.06, 16:03
            Nazwisko panienskie mojej tesciowej wystepuje w 2 formach: ona i jej siostra + 2
            braci uzywaja formy bez -w, a najstarszy brat (i jego dzieci i wnuki) jeszcze to
            w posiada. Maz mojej ciotki (wujek) ma litewskie nazwisko z jednym l, a czesc
            rodziny z dwoma l. Wujek mojego ojca zmienil pierwszy czlon nazwiska Mocz- na
            Miecz-, a jego brat pozostal przy oryginale etc. Mnostwo tych dziwow zwiazanach
            z nazwiskami:)))).
    • beatach1 Re: Goethe 08.05.06, 21:23
      Moj maz twierdzi, ze sa nazwiska, ktore po prostu sie nie pisze przez "Ö",
      tylko wlasnie przez "OE". Niby jest to ta roznica, ze to nazwisko, a nie zwykle
      slowo ktore mozna pisac i tak, i tak.
      Po drugie, nie jest przekonany, ale moze nawet byc, ze w czasach kiedy zyl
      Goethe nie bylo jeszcze literki "Ö". Ktoz to zatem wie ?

Pozdrawiam serdecznie
      Beata
      Bias z Prieny
      • caysee Re: Goethe 08.05.06, 21:54
        No wlasnie, ja pokazalam mojemu tekst, w ktorym bylo napisane Göthe i nie
        zwrocil uwagi. Myslalam sobie tez, ze moze Niemcy "zinternacjonalizowali" tak to
        nazwisko, zeby obcokrajowcom klopotow nie robic ;)
        • ggigus to jest kwestia gramatyki historycznej, 09.05.06, 22:10
          historii pisowni itepe
          ale wyklady na ww temat swego czasu przesypialam, wiec nie moge wyjasnic
          dlaczego dokl.
          • ich11 i słusznie, dzień jest do spania! 09.05.06, 22:12
            • ggigus heheh mam niskie cisnienie i ten wyklad prowadzil 09.05.06, 22:14
              taki mily pan o cichym dyskretnym glosie, z przodu siedzieli grzeczni studenci
              germany, bylo cicho i ciemnawo, bo zima
              i jakos ten semestr przespalam, hehe
              a szkoda, bo grama hist. mozna niezle poszpanowac w Niemczech i czasem yyy
              troche klamie na ten temat, to tubylcy i tak nie maja ziel. pojecia
              • ich11 musisz koniaczek do śniadania, podnosi ciśnienie 09.05.06, 22:16
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka